Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Šta da kupim? > ŠDK - Konfiguracije

ŠDK - Konfiguracije Saveti u vezi sa kupovinom konfiguracija

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 23.7.2022, 17:40   #11
el_corona
Starosedelac

Član od: 23.1.2008.
Zahvalnice: 10
Zahvaljeno 367 puta na 332 poruka
Određen forumom Re: Nova konfa bazirana oko RTX 3060 / RTX 3060 Ti

Citat:
polarnimeda kaže: Pregled poruke
a za amd procesore?
Bilo je najave od strane jednog od AMD lidova za 7000 generaciju procesora da ce da bude par modela za AM4 kao i onih sto podrzavaju DDR4 memoriju. To sam cuo kod nekog od ovih jutubera a evo i jedan clana na brzinu sa gugla https://www.pcgamesn.com/amd/ryzen-7...s-ddr4-support

Citat:
polarnimeda kaže: Pregled poruke
...ali slabo mogu da nadjem krstenu b550 plocu do 15k da je dostupna, a da ne mora da se radi flashovanje biosa (koje zelim ipak da izbegnem) da bi podrzala taj ryzen.
sta gubim ako se odlucim za b450 max? (razumeo sam da one podrzavaju ryzen 5600x out of the box)
Nemoj da te flesovanje biosa sprecava, msm da Gigabyte i MSI ploce mozes da flesujes i bez procesora, stavis bios fajl na USB drajv, upalis plocu i pritisnes dugme na njoj. Evo i clanak sa gugla, mogu skoro svi mainstream proizvodjaci https://www.cgdirector.com/update-bios-without-cpu/
Videli i oni da su bili slepci da je update biosa sprecavao kupce da se odluce za jednu ili drugu opciju upravo kao ti sad.
B550 vs B450 ima PCI-E 4.0 podrsku kao glavnu razliku koju bi ja naveo, ostalo se uglavnom razlikuje od ploce do ploce, manje ili vise nekih konektora i sl. B450 su isto ok ploce, PCI-E 4.0 nije presudan da moras da ga imas tako da ti je moj savet da se odlucis za plocu koja ti vise odgovara ili za plocu koja ima vise tih konektora/portova i feature-a za isti novac. To je pod uslovom da se odlucis za AMD.

Citat:
Laskaris kaže: Pregled poruke
Ja upravo narucio i3-12100f i najjeftiniju h610m plocu (Gigabyte) uz Kingston 2x8 3200 CL16. Mislio da uzmem nesto od 10te ili 11te generacije uz bolju plocu ali razlika u parama je sad smesna za ipak bolje performanse procesora (ako se uzme osnovna maticna ploca za 12tu generaciju i tu pristedi). S obzirom da sam odavno batalio overclock a nemam zilion prikljucenih diskova, ne treba mi 4 RAM slota, RGB nonsens i sl. najjednostavnija maticna ploca je dovoljna. Future proof naravno nije - moci ce neki i5 evtl. u tu plocu i to je to.
Treba sad da nadjem neki krsten a ne preskup kuler za LGA1700...
Bombona, i ja gledam upravo ovako nesto 12100f ili 12400f, samo sto sam plocu za gledao B660 onu sa 4 slota za ram od Gigabyte-a sto je ima po nasim radnjama ali sam odlucio da sacekam avgust i da vidim tu plocu MSI MAG-B660M-MORTAR MAX WIFI DDR4, sa kojom je moguc i non K overklok a za koju su rekli da treba da bude pristupacna cenovno. https://www.msi.com/Motherboard/MAG-...-MAX-WIFI-DDR4
Ako bude cenovno ista kao i Asus DDR5 modeli ROG STRIX B660-F GAMING WIFI ili ROG STRIX B660-G GAMING WIFI onda tu vec ima vise preferencija baciti 100e vise na DDR5 platformu ili uzeti mozda jeftiniju GIGABYTE B660M DS3H DDR4 ili da cekam kako ce cene da se pokazu i da vidim, da li 12th gen ili ipak 10th gen i5 ili i3 posto su bas jeftini.
Btw, non-K OC je moguc i na ASRock B660M PG Riptide, ako nekom znaci ta informacija.

Poslednja ispravka: el_corona (23.7.2022 u 17:53)
el_corona je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku el_corona na korisnoj poruci:
Laskaris (23.7.2022), polarnimeda (23.7.2022)

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza
Pregled sa stablom odgovora Pregled sa stablom odgovora

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Nova konfa koliko ce ta traje? MiroslavNW Šta da kupim? 6 30.9.2007 12:35
Nova konfa (posle 5 godina cekanja) Aljosa Šta da kupim? 61 23.7.2007 16:57
Nova konfa. Gadoguz Šta da kupim? 36 2.4.2007 21:53
Leadtek 7300 LE, zamjena za 7300GT ili 7600GS, nova konfa Maverick78 ŠDK - Grafika 38 9.9.2006 19:43
Nova konfa PAIN Šta da kupim? 16 13.7.2006 21:32

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 0:17.