Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Grafika

Grafika Video karte i monitori

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 24.3.2026, 12:03   #21
Filip89x
Starosedelac

Član od: 12.2.2012.
Zahvalnice: 2.964
Zahvaljeno 1.101 puta na 610 poruka
Određen forumom Re: Ne kupujte RX 6000 seriju!

Iskreno, cela priča oko RX 6xxx serije je dokaz da ponovo hardver nadživljuje softversku viziju kompanije. To što moderi danas moraju da „ubacuju“ FSR 4.0.2b (koji se oslanja na AI upscaling) umesto nativnog DLSS-a samo potvrđuje da je karta sirovom snagom i dalje relevantna, uprkos tome što je AMD digao ruke od zvaničnog guranja novih featura.

Recimo što se tiče AI i ROCm podrške, tu je situacija tek specifična:

ROCm 7.2 podrška: Dobro je što su uključili ove naše 6xxx karte zvanično ali tiho jer je dugo vladao haos.

VRAM prednost: S obzirom na cene iz 2020. u poređenju sa današnjim cenama za CUDA karte ali i tadašnjim cenama iz 2021, RX 6xxx sa svojih 16GB VRAM-a je i sada moze da posluzi za budzetski ulazak u lokalni AI/LLM svet.

Koristim svoju RX6950 XT OC 16GB lokalno za Voice cloning plus TTS (Text-to-Speech) preko ROCm. Da se razumemo – radi i radi OK ali najpopularniji loklani modeli i sistemi kao recimo F5 TTS rade jako sporo pa mora da se koristi nesto sto vecina ne koristi (tako da nece biti velikog treniranja) i za sta u startu nece bidi podrske i razvijanja u buducnosti. Vidi se je arhitektura mogla mnogo više da pruži da je softver bio optimizovan od prvog dana, a ne tek zadnjih par godina i to tiho. Za pomoćne modele i upravljanje memorijom je korektna, ali čim se uposli za kompleksnije taskove, oseti se to „štucanje“ i sporost u odnosu na Nvidiju. Openclaw sada moze dosta da izvuce. Preporuka je Linux obavezno, na Windowsu sta god da se uradi drasticno su slabiji rezultati. Ja guram cak Qwen 3.5 32b model na svojih 16GB, dobro je optimizovano sve - nema pucanja, kada se napuni na max, zastane, ugreje, ali nastvai malo kasnije i izavrsi task bez gresaka.

Da je AMD u startu uložio u ekosistem onoliko koliko su uložili u samu sirovu snagu čipa, danas bi barem i ROCm zajednica bila rame uz rame sa igračkom zajednicom.

Ostaje nam da budemo zadovoljni jer smo prošli jeftino, a dobili kartu koja i u 2026. godini odbija da postane e-otpad. I da se radujemo svakodnevi novim dostignucima modera i zajednice.
Filip89x je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Filip89x na korisnoj poruci:
Partybreaker (24.3.2026)
Stara 25.3.2026, 2:22   #22
Aibo
Deo inventara foruma

Član od: 30.6.2008.
Zahvalnice: 1.020
Zahvaljeno 4.152 puta na 2.491 poruka
Određen forumom Ne kupujte RX 6000 seriju!

Ovih sam dana video puno komentara online od korisnika 6000 i 7000 serije da ako ne odrade FSR 4.1 za te karte, da im je to poslednja AMD karta ikada. Ono, razumem ih potpuno, posebno likove sa 7900XT i XTX. To su vrlo moćne karte i vrlo taze. Činjenica da je to već razvijeno i da radi kroz Optiscaler i na PS5 pro... Nerealno im je ponašanje potpuno. Baš pucaju sebi u nogu.
Aibo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.3.2026, 16:58   #23
Partybreaker
d-_-b

Član od: 13.10.2007.
Zahvalnice: 1.668
Zahvaljeno 2.356 puta na 1.542 poruka

Citat:
Filip89x kaže: Pregled poruke
To što moderi danas moraju da „ubacuju“ FSR 4.0.2b (koji se oslanja na AI upscaling) umesto nativnog DLSS-a samo potvrđuje da je karta sirovom snagom i dalje relevantna, uprkos tome što je AMD digao ruke od zvaničnog guranja novih featura.
Ja upravo tu vidim AMD-ovu krizu identiteta i neodlučnost - hardver (sirova snaga) vs softver (AI feature-i).

Do prošle serije su tvrdoglavo gurali sirovu snagu u prvi plan sa svojim kartama od 20GB/24GB VRAM-a i pričom da su raster performanse broj #1 faktor za kupovinu GPU-a.

Onda su shvatili da to ne ide i da se u 2025. ne mogu prosto povećavati brojevi šejdera, količina VRAM-a i smanjivati proizvodni procesi, kao što je to moglo do 2020. godine. RDNA2 je možda i poslednja serija koja je to mogla da izvuče na mišiće i ostane konkurentna sa zelenima.

Stoga su napravili zaokret, okrenuli se ka softveru i zagrizli FSR4. I usput, usudio bih se reći, na polu planned-obsolence sa 16GB VRAM-a priču (Nvidia-fication?).

Sve bi to bilo u redu da su se dali u taj FSR4 punom snagom. Međutim, nisu ga omogućili na starim kartama, Redstone je prošao tunjavo i generalno FSR4 podrška za gomilu naslova fali.

Optiscaler i konvertovanje DLSS inputa u FSR4 ih stvarno spašava. Ali je opet celo to hakovanje, ma koliko prosto bilo, "rezervisano" za power user-e, a tako neće uzeti ni dvocifren procenat udela u tržištu.

Citat:
Filip89x kaže: Pregled poruke
Recimo što se tiče AI i ROCm podrške, tu je situacija tek specifična:

ROCm 7.2 podrška: Dobro je što su uključili ove naše 6xxx karte zvanično ali tiho jer je dugo vladao haos.

VRAM prednost: S obzirom na cene iz 2020. u poređenju sa današnjim cenama za CUDA karte ali i tadašnjim cenama iz 2021, RX 6xxx sa svojih 16GB VRAM-a je i sada moze da posluzi za budzetski ulazak u lokalni AI/LLM svet.

Koristim svoju RX6950 XT OC 16GB lokalno za Voice cloning plus TTS (Text-to-Speech) preko ROCm. Da se razumemo – radi i radi OK ali najpopularniji loklani modeli i sistemi kao recimo F5 TTS rade jako sporo pa mora da se koristi nesto sto vecina ne koristi (tako da nece biti velikog treniranja) i za sta u startu nece bidi podrske i razvijanja u buducnosti. Vidi se je arhitektura mogla mnogo više da pruži da je softver bio optimizovan od prvog dana, a ne tek zadnjih par godina i to tiho. Za pomoćne modele i upravljanje memorijom je korektna, ali čim se uposli za kompleksnije taskove, oseti se to „štucanje“ i sporost u odnosu na Nvidiju. Openclaw sada moze dosta da izvuce. Preporuka je Linux obavezno, na Windowsu sta god da se uradi drasticno su slabiji rezultati. Ja guram cak Qwen 3.5 32b model na svojih 16GB, dobro je optimizovano sve - nema pucanja, kada se napuni na max, zastane, ugreje, ali nastvai malo kasnije i izavrsi task bez gresaka.
Nisam nikog do sad čuo da GPU lokalno koristi za voice cloning i TTS, interesantno Većina ljudi koje znam gura neke coding modele, eventualno možda neke za manipulaciju slika.

Ja sam planirao da uvežem lokalno hostovani Immich, koji mi se vrti na Raspberry Pi 4, da radi ML preko 6800 XT (umesto što prži nesrećni Raspberry ). Ali nikako to da setapujem.

Kako to da nisi uzeo Nvidiju za sve te AI stvari, jel to planirano tako?
Partybreaker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.3.2026, 3:04   #24
Filip89x
Starosedelac

Član od: 12.2.2012.
Zahvalnice: 2.964
Zahvaljeno 1.101 puta na 610 poruka

Nisu propali ni kad je CUDA bila eksluziva za AI, ni kad je NVIDI bila duplo iznad za majning u tim godinama korone i post korone. Sad im se tek može kad je Intel opasno pao, a dir Nvidije Jensen Huang rekao da im gejming sigurno više neće biti prioritet, sad Radeno tek moze da radi šta hoće ( to jest, mogu da rade šta hoće). Meni je postalo jasno još pre par godina kad su obajvili da su Lisa Su i Jensen Huang rodjaci

Uglavnom ljudi su kao jednike sve manje bitni pa samim tim i potrošači jednog IT brenda takodje

Radim više poslova i radim na Blackwell-ima sad. Kući u svom racunaru imam RX6950 i za kućne potrebe, poneki projekat sa strane, plus igranje igara (retko ali sa uživanjem) meni je to dosta. Već neko vreme sam na forumu - ko je ispratio zna da igram igre sa uživanjem, a ne da jurim FPS i performanse.

Da skratim pricu, prešao pocetkom 2021 na RTX3060 MSI, crkla sredinom 2021, jako dug proces reklamacije, dok sam čekao, kupio sam RX6800, kada sam konačno dobio novu MSI RTX3060 krajem 2021 koja nije bila zakljucana i vredela je više nego duplo od moje kupovine, odmah je utopio za lovu, posle cene pale i uzeo RX6950 preko kupujem prodajem dzab dzabe....

Lokalni AI svakao koga intereseju neka proba bilo na RTX bilo na RX6xxx/7xxx sve je sada i više nego dostupno. Ali će me i dalje oduševljavati da eto od toga da nikad neće moći, došli smo do toga da radi i napreduje iz dana u dan na starim Radeonkama, čak eto i Whisper localno redovno dobija podršku i to uspešno koristi Vulkan sve bolje i bolje i eto ima i par zanimljivih modela za lokalno generisanje slika, TSS, dubbing, klasicnih modela za memoriju - LS TM - dakle to je sve za sitnu upotrebu, ucenje, analitiku, automatizaciju, sasvim OK ....

Poslednja ispravka: Filip89x (29.3.2026 u 3:12)
Filip89x je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.3.2026, 4:20   #25
player1
V.I.P. Test Play

Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.962
Zahvaljeno 4.147 puta na 2.711 poruka

Radeon je propao onog momenta kada je prestao da pokriva celo trziste racunara.

Npr. u laptopima, diskretne grafike postoje samo na papiru. Ni jedan proizvodjac laptopova ih ne koristi. Jedio se drze kao solidno intergisano resenje u Ryzen procesrorima, ukljucujuci portabilne konzole. Dok u high end segmentu de fakto ne postoje.
player1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
NZXT izbacio novu seriju jeftinih kućišta Tempest flamingos Ostale komponente 4 28.9.2011 9:01
HP OmniBook 6000 baterija: WTF? doctor Kvarovi 11 7.5.2011 14:37
Intel osvežava Core i7 800 seriju Sass Drake Vesti 1 26.3.2010 20:43
Tabla do 6000 flux.12354 Šta da kupim? 0 24.3.2010 21:05
AMD sprema Opteron 6000 seriju procesora sa 12 i 16 jezgara Dusan Despotovic Vesti 0 23.4.2009 16:33

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 0:24.