|
Kvarovi Pomoć i informacije u vezi sa neobjašnjivim kvarovima i nestabilnostima sistema |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
20.8.2007, 20:01 | #1 |
Veteran
Član od: 22.12.2005.
Zahvalnice: 1.587
Zahvaljeno 524 puta na 179 poruka
|
Kako promijeniti IRQ kod PCI kartica?
Pozdrav
Imam jedan neobičan problem, koji sam ranije opisivao, pa da ga ukratko ponovim : Kad mi mašina ode u stand-by, pa je "probudim," poslije nekog vremena u opterećenju, počinje da se javlja neobično zauzeće procesora. Zvuk počinje da prekida, USB miš zastajkuje, dva USB gamepad-a takođe zastajkuju, i hard disk intenzivno radi. U tom trenutku, Task manager u Performance tab-u pokazuje oko 20% zauzeće procesora, ali u listi procesa su svi na 0% (osim, naravno, "System Idle Process-a"). Process Explorer pokazuje da oko 20% zauzima, nazovimo ga procesom, "Hardware Interrupts" Mašina nema virusa, u listi procesa nema onih za koje ne znam čemu služe, itd. E, sad, device manager mi pokazuje : - IRQ 19 zauzimaju dva Serial ATA kontrolera (jedan 2 kanalni, jedan 4 kanalni na kome je hard disk) i jedan USB kontroler. - IRQ 23 zauzimaju zvučna kartica (PCI Creative Live! 5.1) i dva USB kontrolera. Elem, pretpostavljam da bi problem moglo da riješi razdvajanje IRQ-ova. Kako da to izvedem, tj. kako da PCI karticama (SB Live!) i integrisanim komponentama (USB kontroleri) na ploči (ASUS, P5B deluxe, P965 Chipset,) promijenim IRQ-ove? To je kod ISA kartica moglo lako, iz Device Manager-a, ali kod PCI naravno ne može. E, da, imam Windows XP. Napominjem da imam dovoljno slobodnih IRQ-ova, pošto sam isključio mrežne kartice, firewire, FDD, IDE (i hard disk i dvdrw su mi SATA) ... Unaprijed zahvalan ! |
20.8.2007, 20:13 | #2 |
V.I.P. Phone Zone
|
Re: Kako promijeniti IRQ kod PCI kartica?
Izbriši drajver komponente koja je zabodena u taj PCI slot i ponovo ga instaliraj. Mislim da ćeš tako da promjeniš IRQ.
|
20.8.2007, 20:13 | #3 |
Ex Parrot
|
Evo jedan na brzinu odgovor, mozda pomogne, mozda ne...
Pogledaj da li u BIOS-u mozes rucno da podesavas IRQ-ove... |
20.8.2007, 21:57 | #4 |
Veteran
|
Nažalost, reinstalacija drajvera ne pomaže. Moguće je da bi pomoglo prebacivanje kartice u drugi PCI slot, ali mi je to komplikacija (zbog hlađenja grafičke). Za USB, Windows ionako instalira ugrađene drajvere.
Takođe, u BIOS-u nemam nekih specijalnih opcija vezanih za IRQ-ove. Imam one standardne - PNP OS : Yes/No, pa da IRQ-ove od 3-15 rezervišem za ISA, ili da ih dozvolim i drugim PNP uređajima - što je najgore, neki od tih IRQ-ova su slobodni, 3 i 5 npr.) ali se Blaster veže na IRQ 23 iz nekog razloga - i windowsovi ugrađeni drajveri, i oni skinuti sa sajta ... Užas |
22.8.2007, 15:11 | #5 |
Veteran
|
Samo da kažem da sam uspio naći siguran način "odglavljivanja" računara : u trenutku usporenja, startujem "Device Manager" i samo obrišem SATA kontroler (Intel ICH8 4CH SATA Storage Controller) na koji mi je inače vezan hard disk ! Traži restart, ja ne restartujem, i od tada zauzeće CPU-a padne na normalu (nema onog "nepoznatog" zauzeća od 20-tak %). Poslije restarta naravno, opet automatski instalira i kontroler i disk.
Instalirao sam i najnovije chipset drajvere, ali bez rezultata - problem je i sa XPovim, i sa Asusovim, i sa Intelovim INF update-om (mada su u principu svi isti, samo im se razlikuju verzije) |
27.8.2007, 12:43 | #6 |
Veteran
|
Poruka moderatorima da slobodno zaključate temu.
Instalirao sam poslednji patch za XP sa Creative-ovog sajta za moju SB Live! karticu, i poslije restarta, već nekoliko dana nemam problema sa zauzećem procesora. Hvala svima na savjetima. |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
Slične teme | ||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Kako menjati boju automobila u photoshopu? | freeminder | Grafički softver i radovi | 16 | 31.10.2007 17:03 |
Deljenje kablovskog interneta: Kako povezati TP-Link TL-WR541G i Thomson Cable Modem? | gosn.prirodni | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 1 | 31.7.2007 10:41 |
citac kartica | fantastik | Nosači podataka | 15 | 25.5.2007 9:35 |
Kako provjeriti da li je kartica 64-bitna ili 128-bitna | diab10 | Grafika | 10 | 20.5.2007 16:22 |
kako da napravim sljedece (portal za vijesti): | alx.iznogood | Internet usluge | 3 | 20.5.2007 4:13 |