![]() |
![]() |
|
Sadržaj novog broja SK Pružamo vam priliku da nekoliko dana pred izlazak novog broja pogledate i prokomentarišete njegovu naslovnu stranu i sadržaj |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#41 | |
Intel Inside
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.643
Zahvaljeno 11.155 puta na 7.131 poruka
|
![]() Citat:
Što se tiče stavke pod brojem 6, u Prvim Utiscima se ne opisuju demo verzije igara jer smatramo da jedan nivo ili sat vremena nije dovoljno da bi se izveo zaključak o (ne)kvalitetu igre. Stoga u obzir dolaze samo Early Access igre i beta review kopije od izdavača. Takođe više puta objašnjeno. |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku DeCoy na korisnoj poruci: | ||
oluja (18.2.2025) |
![]() |
#42 |
Starosedelac
Član od: 5.12.2007.
Zahvalnice: 256
Zahvaljeno 1.235 puta na 910 poruka
|
![]()
Svaka malo duza poruka ne moze da se edituje a to staro pravilo vazi i za ovu koju sam napisao danas.
U prvim utiscima i ostatku casopisa treba pisati o najaktuelnijim desavanjima u gaming/computer hardware industriji a ne po nekom ustaljenom sablonu. Ljudima bi bilo zanimljivije da procitaju opis demo verzije novih Commandosa od nekih drugih igara a cesto propustite priliku da napisete recenzije igara koje za koje je moralo da se nadje mesta u Svetu igara npr. Syberia 3, Deponia Doomsday... Ceo casopis bi bio mnogo kvalitetniji da se postepeno poboljsavao i unapredjivao prethodnih godina ali nije pa sada svi saveti koje dobijate na forumu deluju kao nemoguca misija. Ako je moglo da se odvoji vise stranica za opisivanje retro igara onda je moguce promeniti ostatak casopisa na slican nacin i konacno prestati sa pisanjem nekih tekstova koji nikoga ne zanimaju. Svaka cast za Kuzmi za neke tekstove koje je napisao prethodnih godina npr. recenzija Huntdown platformske igrice ali casopis ne moze da zivi od njegove stare slave. |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Starosedelac
|
![]()
Kao veliki ljubitelj avanturistickog zanra, zelim da dam jednu dobronamernu kritiku jer je ovaj zanr (do skoro) bio dosta dobro ispracen u casopisu sa smislenim tekstovima i dobrim izborom igara. Medjutim, u poslednja tri meseca, propusteno je dosta dobrih igara, pre svega (po mnogima) mozda i najbolja avantura u 2024. - Loco Motive, koja je zaista zaokruzena celina sa divnom glasovnom glumom i animacijama, uz pricu i zagonetke u stilu Lucas Artsa. Pa npr. igra Death of the Reprobate koja zaokruzuje Joe Richardsonovu trilogiju (prva dva dela su opisana u SK-u, i dobile su visoke ocene). Tu je jos nekoliko noviteta poput odlicnog Slender Threadsa.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Član
Član od: 8.12.2005.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 10 puta na 6 poruka
|
![]() Citat:
Napisao sam već i ranije, ali ako se bude desila onakva situacija kao sa retardiranom politikom ključeva (Wukong), valjalo bi da se naglasi ranije jer, na kraju krajeva, mogu da se organizuju i donacije, nije igra 100 dukata svakako. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Deo inventara foruma
Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 703
Zahvaljeno 1.255 puta na 966 poruka
|
![]()
Budimo realni, kakve donacije? Da citaoci doniraju SK pare da kupe neku igru da je opisu? Radije cu da procitam bezbrojne opise igre na netu, dzab dzabe. Ako SK ima snage da se prilagodi i prezivi u novim uslovima svaka cast, ako nema neka nestane. Nece biti prvi posle tolikih fabrika i banaka a ni poslednji.
Mislim da SK ima kvalitet da opstane ali treba sadrzaj da prilagodi da bude originalan i zapamtljiv da pozelis da sledeceg meseca citas jos toga. Ne zanima nikoga genericki (iako mozda odlican) opis hardvera od par hiljada eur na maltene toalet papiru. Opis igara da ali ne po svaku cenu. Tih opisa je svakako pun internet. SK prosto ni cenom ni kvalitetom stampe ni kvalitetom tekstova ni kvalitetom papira ne gadja sam vrh IT stampe cak ni u Srbiji a kamoli u svetu pa ocekivanja citalaca ipak treba da budu realna. Kada nemas sredstva moras da imas licni pecat kako je to neko gore pametno napisao. To pravi razliku i cini da tekst ostane u secanju. Ne zato sto je superinformativan i sa tehnicke strane megakvalitetan i besprekoran vec zato sto je originalan a dovoljno informativan i dovoljno kvalitetan za zahtevanu cenu. I na kraju, odnos cene i kvaliteta sadrzaja koji SK svakog meseca prezentuje citaocima je, jos uvek, dosta dobar. Sto ne znaci da ne treba da bude i bolji. Poslednja ispravka: Laskaris (11.2.2025 u 16:44) |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Starosedelac
Član od: 15.7.2016.
Zahvalnice: 106
Zahvaljeno 496 puta na 290 poruka
|
![]()
U poslednje vreme kupujem SK tako što i preskačem dosta, uzimam broj samo ako je sadržaj zanimljiv počev od toga šta je na naslovnoj da li je igra meseca i neka zanimljiva tema itd , evo sad sam uzeo ovaj januarski sa Indijem na naslovnoj i sledeći ću uzeti ko zna kad? verovatno kad izadje GTA VI. O ceni i o tome što nema folije smo već pričali i ranije tako da toliko o tome.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Veteran
Član od: 3.1.2007.
Zahvalnice: 449
Zahvaljeno 258 puta na 163 poruka
|
![]() Citat:
Ubedjen sam da bi pozdravili bilo kakav pomak, da bi pozdravili i najmanju zelju (za unapredjenjem SK) koju bi primetili. Da pokusam da odgovorim: Potpisan je jedan autor koji je pisao tekst, i jedan za ilustracije. E sad, bas je i meni zanimljivo pitanje koliko njih mislis da je radilo na tome i koliko im je trebalo vremena? Citaoci SK mislim da bi bili zadovoljni poredjenjem samo 3 modela, verujem da bi i to bio ogroman pomak. Ne znam sta podrazumevas pod logistiku? Sad gledam vise imena se nalazi u sekciji "o casopisu" na SK stranama nego kod njih. Sad sto kod njih ocigledno svi rade, jer glavni urednik recimo uvek pise uvodnik i kolumnu. Ili mislis na logistiku plasiranja casopisa? I tu ne verujem da su u boljoj poziciji od SK, jer cela Hrvatska je ostala bez distributera stampe i samo je pitanje kada ce stampa prestati da se pojavljuje na kioscima. Nigde nije bajka. Al opet... ustvari, bolje da cutim, jer cu u odredjenom trenutku biti pogresno shvacen i onda sve ode u kontra smeru. Dobit? Mislis na dobit od prodaje casopisa? Mislis da je tamo lakse ostvariti dobit nego ovde? Ponudi se kvalitet od papira do stiva i ubedjen sam da visoka cena nikom ne bi bila prepreka. Evo ti moj primer gundjao sam ovde na povecanje cene, jer smatram da je neopravdano (odnos cena - sta casopis nudi), ovi su digli cenu 1.9e, ni na sekund nisam pomislio da odustanem od dalje nabavke. Ovo zadnje (sistemi), mislim da ni jednima ni drugima ne cvetaju ruze. Samo se se neki ucaurili, a neki se malo vise trude. I da ne bude da je sve ovde trulo, pre odredjenog vremena sam pohvalio Oluju, jer se primeti da se on ne stedi mnogo i da vise nego korektno i ucestvuje na forumu, sprema emisije, i predstavlja televizore kada mu padnu saka. Misljenja sam da nijedna kritika ovde nije zlonamerna, ali isto tako nije ni bez razloga. 40. rodjos, pocetak godine, zar nije mogla da se pokrene neka ideja o redizajnu casopisa, grafickom unapredjenju, uvodjenjem novih kategorija, izbacivanjem suvisnih... Milion ideja mi se vrzma po glavi, a sto je najveca fora uopste ne treba da se izmislja topla voda, vec samo da se od drugih casopisa iz celog sveta mazne po nesto kvalitetno. |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku PinociO na korisnoj poruci: | ||
mike (12.2.2025) |
![]() |
#48 |
Starosedelac
Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 1.279
Zahvaljeno 876 puta na 524 poruka
|
![]()
Kako to da SK piše o inostranoj politici, i stranim vladama, a komentara o stanju u Srbiji ni od korova.
Kad je već redakcija tražila Kuzmi tekst o Masku, zašto nije o protestima u Srbiji? Kad može tekst o poverenju u digitalne servise, zašto ne i tekst o softveru koji SNS botovi koriste? Obe ove priče mogu biti zanimljive sa čisto IT strane. Protesti se organizuju, i o njima se izveštava, najviše putem društvenjh mreża. Pogled na organizaciju, iz IT ugla bi bio zanimljiv. SNS botovi koriste neki svoj softver (Fortress, Castle…) da preplave komentare na raznim portalima. Tekst o tome bi bio zanimljiv. Kolimna o Masku…. Čovek iskače iz frižidera, nema šta se ne zna o njemu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Intel Inside
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.643
Zahvaljeno 11.155 puta na 7.131 poruka
|
![]()
Vasiću, lako je tuđim bivšim austrijskim Kancelarom gloginje mlatiti. Vrati se ti lepo ovde da živiš, pa da vidimo da li će ti u Svetu Kompjetra zafaliti dnevnopolitičke gluposti.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
Upravo to. Pisanje o domaćoj politici ne bi trebalo da bude problem. Ako ne može (a znamo da ne može) daj batalite i inostranu politiku. Ni jedan iole zanimljivo/provokativno napisan tekst nije izašao. Nije bitno da li je meni, politički, blizak, nego što su apsolutno površno pisani. |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku mvasic na korisnoj poruci: | ||
ZoNi (21.2.2025) |
![]() |
#51 |
Deo inventara foruma
Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 703
Zahvaljeno 1.255 puta na 966 poruka
|
![]()
Globalnu politiku je skoro nemoguce ne ocesati kao temu cak i u jednom IT casopisu. Globalna politika tj geopolitika itekako imaju uticaja i na IT svet. Kada su povecane kamatne stope na Zapadu i poskupeo novac (to je itekako i (geo)politicka tema) IT bransa je usla u prilicnu krizu koja i danas traje. Takve teme prosto ne mogu da se zaobidju ako covek zeli da iole analiticki pise o IT okruzenju.
Srpsko-balkanske dnevne politike ne treba da bude u SK. Za gadjanje blatom pratiti druge medije, SK ne treba tako nesto. Poslednja ispravka: Laskaris (17.2.2025 u 18:31) |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Starosedelac
|
![]()
@Laskirs
Slažem se. Meni je problem što su svi tekstovi o globalnoj politici pisani površno i populistički. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku mvasic na korisnoj poruci: | ||
zchira (19.2.2025) |
![]() |
#54 |
Član
Član od: 17.3.2014.
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 123 puta na 80 poruka
|
![]()
Qzmin autizam o politici jedino moze da nadmasi njegov autizam o sportu.
Gledam 25 minuta ovog najnovijeg podkasta, i vec se valjam na podu od smeha. |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Starosedelac
Član od: 14.12.2010.
Zahvalnice: 326
Zahvaljeno 377 puta na 268 poruka
|
![]()
Ako StarFury2, koji je ostavio komentar na snimak, ovo cita - svaka cast na Dragan Lavrnja obradi
![]() Hit mi je vec 14 godina ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Starosedelac
Član od: 14.12.2010.
Zahvalnice: 326
Zahvaljeno 377 puta na 268 poruka
|
![]()
Predlog za retro gameplay (ako moze Kuzma) - Order of Battle: World War II, koja je besplatna. Moze i Blitzkrieg koji je recenzirao Nagulov i Sudden Strike 1 i 2 koje su rezencirali Askovic, Pisodorov i Kosovac.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Malik Tintilinic na korisnoj poruci: | ||
oluja (28.2.2025) |
![]() |
#57 |
Član
Član od: 5.1.2009.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 35 puta na 10 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Svet kompjutera 11/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 58 | 9.11.2012 18:35 |
Svet kompjutera 10/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 86 | 20.10.2012 0:01 |
Svet kompjutera 4/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 223 | 20.5.2012 16:12 |
Svet kompjutera 1/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 102 | 27.1.2012 22:09 |
Svet Kompjutera je dobio upozorenje od BulmaSofta | Branislav Gavric | Forum o forumu | 267 | 25.6.2009 21:44 |