Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Aplikativni softver

Aplikativni softver Svi programi i alati koji se ne uklapaju ni u jednu od ponuđenih kategorija

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 19.9.2024, 9:31   #1
ZoNi
Deo inventara foruma

Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 2.379
Zahvaljeno 1.938 puta na 1.417 poruka
Exclamation uBlock Origin LITE

Pošto će Google uskoro blokirati tzv. Manifest v2 ekstenzije, to će za posledicu imati nemogućnost rada mnogih ad-blokera, uključujući verovatno najpoznatiji, uBlock Origin (uBO). Zato je autor Raymond Hill napravio novu verziju, uBlock Origin Lite (uBOL), koja je nešto slabija od "full" verzije, ali to je obično neprimetna razlika (bar je tako kod mene, na Vivaldiju sa uključenim internim ad-blokerom).

Više o svemu ovome:

Raymond Hill About Google Chrome's "This extension may soon no longer be supported"
https://github.com/uBlockOrigin/uBlo...e-supported%22

Frequently asked questions (FAQ) uBO vs. uBOL
https://github.com/uBlockOrigin/uBOL...questions-(FAQ)

uBlock Origin Lite @ Chrome Web Store
https://chromewebstore.google.com/de...phecmpfh?hl=en
ZoNi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ZoNi na korisnoj poruci:
VMilan (20.9.2024)
Stara 19.9.2024, 13:19   #2
bachi
Starosedelac

Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 940 puta na 697 poruka
Određen forumom Re: uBlock Origin LITE

Pošto će Google uskoro blokirati manifest 2, zašto i dalje koristiti Google?
bachi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku bachi na korisnoj poruci:
Laskaris (20.9.2024)
Stara 19.9.2024, 14:29   #3
ZoNi
Deo inventara foruma

Nisam siguran šta je pesnik hteo da kaže ali, svakako ovo važi za sve brauzere bazirane na Chromiumu (Chrome, Opera, Vivaldi, Brave...).
Stara 19.9.2024, 17:05   #4
Akumu
Veteran

Član od: 3.1.2006.
Zahvalnice: 303
Zahvaljeno 214 puta na 125 poruka

Za FF se ne menja ništa?
Akumu je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2024, 17:38   #5
Aibo
Deo inventara foruma

Član od: 30.6.2008.
Zahvalnice: 1.006
Zahvaljeno 4.066 puta na 2.438 poruka
Određen forumom uBlock Origin LITE

Mislim da baš uBlock origin koristim... Moraću da pređem na taj lite.

Mada je i sve više sajtova koji registruju ad-block pa traže da ga isključiš da bi video sadržaj. Neki balans će morati da se pronađe u budućnosti. Sa jedne strane je jasno da ne može da postoji free sadržaj bez reklama a sa druge dobijem epilepsiju od pojedinih sajtova i reklama koje mi na uši izlaze.

Auto play floating video je totalni nonsens. To je nekad moglo da se isključi iz samog Chrome-a a onda su tiho uklonili opciju. Hebe se njima da li si u romingu i sl. Otvoriš običan pisani članak a on rola video reklame mrtav hladan, krlja i megabajte i bateriju. Što je mnogo mnogo je. Negde mora da se povuče crta.
Aibo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Aibo na korisnoj poruci:
ZoNi (19.9.2024)
Stara 19.9.2024, 18:29   #6
ZoNi
Deo inventara foruma

Citat:
Akumu kaže: Pregled poruke
Za FF se ne menja ništa?
Za sada se ne menja, ali pitanje je koliko dugo će Mozilla uspeti da se odupire trendu

https://blog.mozilla.org/addons/cate...eb-extensions/
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ZoNi na korisnoj poruci:
Akumu (20.9.2024)
Stara 19.9.2024, 18:43   #7
bachi
Starosedelac

Citat:
ZoNi kaže: Pregled poruke
Nisam siguran šta je pesnik hteo da kaže ali, svakako ovo važi za sve brauzere bazirane na Chromiumu (Chrome, Opera, Vivaldi, Brave...).
Kako nisi siguran šta sam hteo da kažem?

Nemojte koristiti one browsere koji vam ne dozvoljavaju kontrolu nad njima i koje ekstenzije možete da koristite, a koje ne.

Prostije od toga ne može.

Kod kuće sam prešao na LibreWolf browser uz Edge kao bekap ako naletim na neki sajt koji neće raditi sa LW.

Previše Google ima kontrolu nad Internetom i nadam se da će rasti svest o tome koliko je to loše.
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku bachi na korisnoj poruci:
Laskaris (20.9.2024), Picard (20.9.2024)
Stara 19.9.2024, 18:59   #8
water wizard
Deo inventara foruma

Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.078 puta na 3.792 poruka

I ja sam negde čitao o tome, ja koristim firefox, a google kao što je i pesnik rekao gleda da ti uvali reklame
Ili još bolje imaš nekoliko browsera ne košta ništa, i imaš malo veću slobodu da biraš
water wizard je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.2.2025, 9:44   #9
ZoNi
Deo inventara foruma

Posle nekoliko meseci korišćenja uBO Lite (uz blokadu reklama iz samog Vivaldija), mogu reći da, što se mene tiče, sve funkcioniše kao i ranije sa "punim" uBO
Stara 1.2.2025, 10:36   #10
bachi
Starosedelac

I dalje koristim FULL varijantu na Edge-u, ali sam isto tako testirao i Lite varijantu i iskreno ni ja nisam primetio da se neka reklama provukla.

Kako je grmeo Internet, očekivao sam da će pola reklama prolaziti.
Stara 1.2.2025, 22:21   #11
Neutrino
Deo inventara foruma

Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 3.391 puta na 2.038 poruka

Citat:
bachi kaže: Pregled poruke
Kako je grmeo Internet, očekivao sam da će pola reklama prolaziti.
Glavni problem nikada nije bio to što će neke reklame "prolaziti", već što više ne postoji mehanizam koji može da blokira potencijalno opasne reklame na vreme.

Prelazak na Manifesft V3, koji je sada obavezan za Chrome ekstenzije, znači i gubitak sposobnosti da ekstenzije same ažuriraju svoje resurse već moraju za najmanju izmenu da izdaju novu verziju koja mora da prođe kroz proces Chrome Web Store validacije kome nije u interesu da ad-blocker ekstenzije postoje na njihovoj platformi pa mogu da razvuku objavljivanje na nekoliko dana pa i nedelja.

Najpribližniji sličan primer bi bio antivirus koji umesto da osvežava definicije po nekoliko puta na dan sada mora da čeka sledeću verziju ili patch dok u međuvremenu zbog toga zaštita od zero-day exploita praktično ne postoji.

uBlock Origin Lite je solidna ali ne i dovoljno dobra zamena jer ima preveliki broj false-positive koji ubijaju funkcionalnosti legitimnih sajtova, stalno ima problema sa resetovanjem nivoa zaštite i što je najgore ne može da izađe na kraj sa zero-day exploitima.

Imao sam slučajeve da prevaranti bez ikakvih problema provuku exploit u reklamama i da budu zaustavljeni samo zahvaljući ESET LiveGrid sistemu.

Za obične smrtnike uBlock Origin Lite možda i bude dovoljan ali za bilo koga ko koristi računar za ozbiljnije stvar i posao definitivno ne.

Moje konačno rešenje je bilo podizanje Pi-Hole na Digital Ocrean dropletu koji se sada koristi na svim mojim uređajima.

Pi-Hole blokira reklame na DNS nivou i ima sposobnost da sam ažurira liste u zavisnosti od konfiguracije ali ne može da blokira reklame koje su "embedovane" u sadržaj sa istog domena (recimo YouTube reklame, mada meni lično to nije problem jer mi YouTube Premium vredi svakog dinara).

Takođe, velika prednost eksternog ad-blockera je što zaobilazi limit koji Manifest V3 ima od maksimalno 30 000 pravila po ekstenziji, što znači da su krajnje performanse u startu daleko bolje od recimo uBlock Origin Lite koji da bi bio u skladu sa novim ograničenjima sada mora da isključi gomilu filter lista.

uBlock Origin Lite recimo sada sme da usključi samo Default filter listu koja zauzima oko 17500 pravila, jer liste koje su nekada "po defaultu" bile uključene u originalan uBlock Origin (Annoyances i Miscellaneous) kada se uključe prelaze brojku od 300 000 pravila.

Zbog toga sada uBlock Lite mora da radi "optimizaciju" da bi se uklopio u limit tako što vrši prepakivanje filtera ali u tom procesu gubi na efikanosti u blokadi i pravi preveliki broj false-positive detekcija i blokada.
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci:
Aleksandar Djurovic (2.2.2025), doctor (20.2.2025), M.C. (3.2.2025), ZoNi (2.2.2025)
Stara 20.2.2025, 21:49   #12
doctor
Deo inventara foruma

Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.354
Zahvaljeno 3.306 puta na 2.281 poruka

Na Hetzneru mozda moze i za manje pare da se odradi to. Ima li neki dobar up to date guide ili mozda neka premade skripta za podizanje svega sto treba u jednom potezu?
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.2.2025, 0:25   #13
ZoNi
Deo inventara foruma

Doctore, jesi omanuo temu, nemam pojma o čemu to pričaš???
Stara 21.2.2025, 11:09   #14
Neutrino
Deo inventara foruma

Citat:
doctor kaže: Pregled poruke
Na Hetzneru mozda moze i za manje pare da se odradi to. Ima li neki dobar up to date guide ili mozda neka premade skripta za podizanje svega sto treba u jednom potezu?
Jedino što Hetzner ima a da je i približno slično Digital Ocean dropletima je Cloud ali to je po meni poprilično nepotrebna komplikacija, koliko god servis bio jeftin i odličan.

Da se razumemo, Hetzner je odlična platforma. Lično kod njih imam infrastrukturu u vrednosti nečijeg nasledvstva od strica "preko grane", dok mi firma isto tako ima popriličan broj servera svih tipova i profila, Storage Box-ova kojima se više ne zna ni broj...

Međutim, za sitne stvari Hetzner je popriličan overkill pa se Digital Ocean, Linode, Vultr itd. tu odlično uklapaju sa svojim bolesno niskim cenama.

Za instalaciju Pi-hole stvarno možeš da nađeš gomilu uputstava ali generalno ne moraš da ideš dalje od onoga što je u zvaničnoj dokumentaciji.

Treba ti samo najjeftini droplet i SSH pristup se podrazumeva (stavi sertifikat ili neku jaku lozinku, slabe lozinke kineski botovi brute-forece-uju za par minuta).

Izaberi metodu instalacije, nativnu (skripta) ili Docker (moj omiljeni metod), zatvori nepotrebne portove (izaberi iz dokumentacije šta ti treba) i to je to.

Ja lično preferira Docker zato što tako ne razmišljaš o konfliktima sa ostatkom sistema, ažuriranje je dosta jednostavno a podizanje celog sistema kroz docker compose je jedna komanda.

Nakon toga možeš prosto da podesiš DNS na kućnom/kancelarijskom ruteru da koristi IP adresu servera (primer za recimo ASUS) i proveriš da ti svi uređaji u mreži koriste taj ruter kao DNS rezolver (da nemaju ručno podešen IP na recimo 8.8.8.8 i tome slično).

Nakon toga imaš u uputstvu kako se ažuriraju i biraju liste za blokadu kroz shell (SSH) ili putem grafičkog interfejsa.

Još jednom da napomenem, Pi-Hole je DNS-based blocker, što znači da može da blokira samo zahteve na nivou DNS sistema.

To u praksi znači da može da blokira nekih 99% reklama, sa pravilno podešenim listama naravno, ali da ne može da blokira reklame na servisima kao što je recimo YouTube.

YouTube servira reklame preko istog sistema koji servira i ostali materijal (korisnički interfejs, video snimke itd.) i u takvim slučajevima DNS blokada ne može da funkcioniše, bar ne bez kompletne blokade celog servisa.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci:
doctor (23.2.2025)
Stara 23.2.2025, 14:14   #15
doctor
Deo inventara foruma

Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.354
Zahvaljeno 3.306 puta na 2.281 poruka

U sustini nije nista teze podignuti i na Hetzneru server a za iste pare njihov najslabiji cloud server ima mnogo vise resursa na raspolaganju, pogotovu ako podignes sa Dockerom sve. DO $4 droplet ima 1vCPU sa 512MB memorije a Hetzner ti za nesto manje od $5 daje 2vCPU sa 4GB RAM-a. Plus je mesecni bandwidth mnogo veci.

Nije da je to toliko relevantno za ovaj konkretan use case ali eto, tu moze onda i jos stosta drugo da se podigne.
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.2.2025, 17:33   #16
Partybreaker
d-_-b

Član od: 13.10.2007.
Zahvalnice: 1.641
Zahvaljeno 2.329 puta na 1.528 poruka

Pi-hole je super za one koji hoće da se poigraju i podese sve. Radi i na Pi Zero od par hiljada dinara bez problema, za one koji više vole da teraju lokalno umesto na cloud-u.

Problem je kada se ISP poput SBB-a napravi pametan pa onemogući promenu DNS servera na nivou rutera (svaka promena u ruteru ka Pi-hole IP adresi rezultuje default-ovanjem na SBB-ove DNS servere). Do tog idiotskog poteza je bilo udobno - setup & forget.

Sad već mora za svaki uređaj zasebno da se podešava ili da se jednostavno koristi samo neko non-DNS adblock rešenje poput uBlock-a.
Partybreaker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.2.2025, 19:43   #17
Neutrino
Deo inventara foruma

Citat:
U sustini nije nista teze podignuti i na Hetzneru server a za iste pare njihov najslabiji cloud server ima mnogo vise resursa na raspolaganju, pogotovu ako podignes sa Dockerom sve. DO $4 droplet ima 1vCPU sa 512MB memorije a Hetzner ti za nesto manje od $5 daje 2vCPU sa 4GB RAM-a. Plus je mesecni bandwidth mnogo veci.
Pi-Hole radi bez problema na dropletima od 512MB a bandwidth nije faktor jer su DNS paketi mali i svaki query se generalno kešira na bar nekoliko sati (TTL preko 7200 je veoma čest).
Citat:
Nije da je to toliko relevantno za ovaj konkretan use case ali eto, tu moze onda i jos stosta drugo da se podigne.
Generalno ne želiš da ti na DNS resolveru rade drugi servisi koji koriste mrežu jer to utiče na brzinu odziva na DNS query koja je itekako bitna.
Citat:
Partybreaker kaže: Pregled poruke
Problem je kada se ISP poput SBB-a napravi pametan pa onemogući promenu DNS servera na nivou rutera (svaka promena u ruteru ka Pi-hole IP adresi rezultuje default-ovanjem na SBB-ove DNS servere). Do tog idiotskog poteza je bilo udobno - setup & forget.
Dodaš u mrežu bilo koji uređaj (ruter, managed switch itd.) koji ima ugrađen DNS server, konfigurišeš ga da koristi eksterni DNS resolver i onda podesiš sve druge uređaje u mreži da za gateway koriste SBB uređaj a za DNS upite taj dodatni uređaj

Teoretski mogao bi da koristiš dodatni uređaj i kao gateway ali onda bi morao da smanjiš metric vrednost svakog mrežnog interfejsa u mreži da ne bi koristio SBB gateway
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
[Android] Twitter Lite, FB Lite - otvaranje linkova? ZoNi Programi za mobilne telefone 4 31.10.2022 17:47
[Mobilni telefon] Xiaomi Mi 8 lite Aibo Opisi, recenzije i testovi 87 6.8.2020 15:49
Huawei p10 lite, honor 8 lite, Lenovo k6 note, Moto g5 plus? Pele10 Aparati i oprema 35 10.7.2017 20:43
P8 Lite za P9 Lite Johnny-24 Aparati i oprema 12 24.3.2017 19:41
[Tablet] Tesla L7 Quad Lite Dekip Opisi, recenzije i testovi 0 26.3.2016 18:49

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 11:25.