Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Osnovne komponente

Osnovne komponente Procesori, ploče, memorije...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 27.6.2008, 1:36   #1
Obtainer
Veteran

Član od: 1.6.2008.
Zahvalnice: 219
Zahvaljeno 282 puta na 157 poruka
Određen forumom Upozorenja/uputstva za Gigabyte GA MA78GM-S2H Rev 1.0 ploce

Posto sve veci broj ljudi kupuje ovu plocu rekoh da navedem neke od problema sa njom.

Dakle najveci problem je pregrijavanje northbridge-a u 1.0 reviziji ploce. Kod mene je u idle-u temperatura 85 stepeni! Popne se i do 106 pod opterecenjem. Najbolje bi bilo nabaviti plocu u Rev. 1.1 jer ona ima povecan heatsink. Razlika nece biti velika ali ce pomoci-od kojih 2 do 7 stepeni.
Jedino pravo rjesenje je nabaviti kakav veci pasivni kuler za northbridge ili jednostavno kupiti 40mm ventilator i nakalemiti ga na ovaj postojeci heatsink.

Takodjer ako imate F3 reviziju biosa i ubodete 2x2Gb rama moze se desiti da se kompjuter nece htjeti upaliti. Ostavite uboden samo jedan memorijski modul i sa njim instalirajte Windowse onda sa programom @Bios fleshujte isti. Mozete naravno iskoristiti i druge metode tj. disketa i Q-flash metode bez instaliranja Windowsa.
Dakle rjesenje je da flashujete bios na F4 reviziju i/ili da podignete napon memorije.

Kada instalirate Windowse na SATA HDD pazite da u biosu podesite mod u kojem ce vam raditi hard tj. prebacite sa AHCI na NATIVE IDE. Takodjer koristite sto novije izdanje Windowsa sa SP2 ili SP3 po mogucnosti sa ubacenim SATA/RAID driverima u instalaciju (nLite program). Podesite koji HDD ce imati prednost pri podizanju Windowsa. Za ostatak problema sa SATA hardovima pretrazite forum-imacete sta procitati.

Sa Ctrl+F1 pristupate skrivenom meniju u biosu (overclock n' stuff).

Naveo sam najvece probleme ali ima ih jos, kome padnu na pamet neka ih navede.

Sve u svemu nemojte odustati od kupovine ove ploce zbog ovih problema-nije ona dobila brojne pohvale i nagrade bezveze!
Obtainer je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Obtainer na korisnoj poruci:
ivanza (29.6.2008), LoneWolf (27.6.2008)
Stara 29.6.2008, 14:06   #2
ivanza
Deo inventara foruma

Član od: 19.7.2006.
Zahvalnice: 148
Zahvaljeno 991 puta na 765 poruka
Cool Re: Upozorenja/uputstva za Gigabyte GA MA78GM-S2H Rev 1.0 ploce

Sa temperaturom ploce ja nemam problema. I moja je rev 1.0 samo na njoj pise made in Taiwan a video sam da postoje i made in China. Pre nego sto sam kupio Cooler Master Hyper 212 temperatura se kretala u rasponu od 37 do 53 stepena. Sada se krece u rasponu od 28 do 41 stepeni. Slike su sa everesta. U sobi je 25 stepeni, nema ni klima ni ventilator. Ne obaziri se na onu temperaturu sto se vodi pod CPU i iznosi 84 stepena jer samo everest tu temperaturu vidi neznam odakle, i to nije temperatura niti procesora niti ploce.

U pravu si da je native ide bolji. Ako se prebaci na ahci nesto koci pri butovanju. Brzina harda je ista.

Meni nije trebao windows xp sa ubacenim SATA/RAID driverima u instalaciju bilo da je sp2 ili sp3.

Pre wd-jca sam pored seagate u kompu imao maxtor pata hdd. Prilikom instalacije OS-a i ako je seagate namesten da ima prednost uvek je samo boot fajl bacao na maxtor a sve ostalo na seagate, i kada se maxtor izvadi sledi disk boot failure. Resenje je bilo instalirati OS bez maxtora i dodati ga naknadno. Izvadio sam maxtora kada sam kupio wd-jca. Na wd-jca sam bacio vistu i za svaki slucaj sam bio iskljucio seagate prilikom instalacije cisto da budem siguran. Izgleda da opcija u biosu za odredjivanje prioritetnog harda zeza kada se instalira OS ali ne zeza kada se prebacujem sa jednog OS (na jednom hardu) na drugi OS (na drugom hardu).

Ovaj ploca moze da primi Phenom 9750 i 9850BE od 125w TDP, zato sto ima 4 fazne naponske jedinice (tri imaju po 4 mosfeta a jedna 2 mosfeta) ali svaki pokusaj overklokovanja ova dva proca na njoj, pogotovu 9850BE, rezultira crkavanjem ploce ako ne odmah onda posle nekoliko minuta. Za tako nesto potrebna je ploca sa 5 faznih naponskih jedinica i sve su amd 790. Buduci Phenom 9900 nece moci da radi na ovoj amd 780g ploci cak ni na defu zato sto ima 140w TDP. Ako neko hoce da overklokuje Phenom bolje da saceka da se u prodavnicama pojavi 9750 od 95w TDP, negde sam video da ce mozda i 9850BE da se pravi sa 95w TDP, ili da kupi neku sa 790GX cipsetom koja ima novi sb750 koja je ekstra za overkokovanje phenoma.

Na performanse ploce nemam zamerki. WD-jac ima prosecnu brzinu citanja 99,6 mb/s a novi velociraptor 106 mb/s. Blizu je. Dusu dao za RAID.
Geforce 9600gt se primio da radi pod pci-e x16 2.0, mogu da instaliram OS sa sata dvd rezaca.

Planiram Phenom 9750 od 95w TDP u skorije vreme.
Priložene slike
Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	Capture_042.jpg
Viđeno:	51 puta
Veličina:	62,5 KB
ID:	22446   Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	Capture_047.jpg
Viđeno:	51 puta
Veličina:	99,2 KB
ID:	22447  
ivanza je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.6.2008, 23:58   #3
Obtainer
Veteran

Određen forumom Re: Upozorenja/uputstva za Gigabyte GA MA78GM-S2H Rev 1.0 ploce

Citat:
Ne obaziri se na onu temperaturu sto se vodi pod CPU i iznosi 84 stepena jer samo everest tu temperaturu vidi neznam odakle, i to nije temperatura niti procesora niti ploce.
E vidis tu nisi u pravu. Pogledaj malo po stranim forumima i vidjeces koliko se ljudi zali na isto to. Zbog toga je Gigabyte i napravio reviziju ploce 1.1 sa vecim heatsinkom i dodatnim prikljuckom za kuler. Mada po svemu sudeci im treba jos jedna revizija/popravka vezana uz to.
To je temperatura northbridge-a, znaci cipa pod heatsinkom koji nosi logo od Gigabyte-a. Ako ne vjerujes Everestu instaliraj Speedfan i vidi temperaturu broj 3. Na kraju krajeva vjeruj mojim opecenim prstima.

Za hladjenje mosfeta kod 125w procesora najbolje rjesenje je opet improvizacija tj. nakalemiti kakav kuler (npr. od starog procesora) gore kod napajanja. Malo pomaze i Hyper TX 2 jer ima sa straznje strane plastiku koja pomaze hladjenju okoline procesora.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Obtainer na korisnoj poruci:
ivanza (1.7.2008)
Stara 30.6.2008, 19:13   #4
Obtainer
Veteran

Ako je neko planirao da uzima ovu plocu, najbolje bi mu bilo da uzme GA-MA78GPM-DS2H. Ona ima integrisanih 128Mb memorije za grafu sto je dodatnih 10% na brzinu.

Link: http://www.gigabyte.com.tw/Products/...ProductID=2859
Stara 1.7.2008, 0:25   #5
ivanza
Deo inventara foruma

Unhappy Re: Upozorenja/uputstva za Gigabyte GA MA78GM-S2H Rev 1.0 ploce

Nisam znao. Da li treba da se brinem da ce northbridge cip izgoreti ? Kolika je prihvaljiva temperatura northbridge koja se moze tolerisati ? Koliko moze da mu pomogne dodatni aktivni kuler ? Da li treba da se skida heatsink sa northbridge da bi se ugradio aktivni kuler ? Da li moze da primi osmicu ?
Stara 1.7.2008, 0:46   #6
ivanza
Deo inventara foruma

Unhappy Re: Upozorenja/uputstva za Gigabyte GA MA78GM-S2H Rev 1.0 ploce

Povlacim rec za kuler osmicu. Sada sam pokusao da opteretim komp (everest system stability test) na oko 10 minuta da vidim koliko ce da poraste temperatura northbridge. Sa 84 stepena porasla je na 85 stepeni i nije htela ni stepen vise. Vrlo je moguce da je za to zasluzan cooler master hyper 212 jer je tako okrenut da mu se kuler nalazi iznad northbridge heatsink a protok vazduha ide prema napajanju. Drugacije nije mogao da se montira. Mozda ipak ovo nema veze. Ostajem pri pitanjima da li treba da se brinem za pregrevanje, kolika se temperatura smatra normalnom i koliko bi pomogao odgovarajuci aktivni kuler.
Stara 1.7.2008, 14:58   #7
ivanza
Deo inventara foruma

Question Re: Upozorenja/uputstva za Gigabyte GA MA78GM-S2H Rev 1.0 ploce

Imam predlog za hladjenje chipseta. Da li moze ovo da odradi posao.

http://www.pakom.com/KatalogProizvod...?sifra=9001146

Puno ime mu je Cooler Master Blue Ice SLC-S41-U1-GP. Ima jos blue ice modela ali su skuplji.
Stara 1.7.2008, 23:44   #8
Obtainer
Veteran

Pa sto se mene tice instaliranje cooler masterove gold performace paste i 40mm ventosa na stock heatsink nije pomoglo, iako sam citao da je mnogim ljudima 40mm zapravo puno pomogao.
Zbog toga nabavljam neki dobar heatsink sa ventosom jer bez njega mogu da se slikam, posto kod mene temperatura ide do 106 stepeni kad nesto radim. Izgleda da je bas mene pogodio najgori primjerak. Nisam nasao da se ikom toliko grije tj. da ide ista vise od 85. Jedino je mozda povezano sa dizanjem mnozioca na mom procesoru, ali to ne bi po meni trebalo imati veze posto ipak to nije fsb.
Ispitacu situaciju pa cu uzeti nesto slicno tvom predlogu. Ima jos puno slicnih proizvoda.
Koja je preporucljiva temperatura za northbridge stvarno ne bih precizno znao. Po meni ne bi trebala da bude iznad 75 stepeni.
Stara 2.7.2008, 8:24   #9
ivanza
Deo inventara foruma

Post Re: Upozorenja/uputstva za Gigabyte GA MA78GM-S2H Rev 1.0 ploce

Javi mi koji si heatsink uzeo i da li ti je pomogao i koliko. Nesto mi prolazi secanje da pre nego sto sam stavio cooler master hyper 212 da je temperatura cak i northbridge cipa bila vislja na idle i na load. Na idle mi se cini da je bila 90 stepeni a na load oko 100.
Stara 2.7.2008, 9:02   #10
ivanza
Deo inventara foruma

Sada sam kao privremeno resenje uspeo da uglavim jedan kuler 8 koji mi je bio beskoristan. Stavio sam ga bukvalno na fabricki heatsink northbridge. Morao sam da vadim graficku karticu da ga stavim. Drzi se pomocu cooler master hyper 212 i jednog kabla. Temperatura se u idle spustila na 80 stepeni a u load ne prelazi 84 stepena. Primenio sam osetno duzi benchmark. Pre ovoga da sam na isti nacin testirao verovatno bi temperatura otisla na 88 stepeni.
Stara 2.7.2008, 22:52   #11
ivanza
Deo inventara foruma

Question Re: Upozorenja/uputstva za Gigabyte GA MA78GM-S2H Rev 1.0 ploce

Da li ovo moze da nam pomogne. Zove se Thermaltake Extreme Spirit II. Pasuje na sve northbridge cipsete.

http://thermaltakeusa.com/Product.as...5&ID=1610#Tab0
Stara 3.7.2008, 2:28   #12
Obtainer
Veteran

Bilo koji northbridge cooler sa ventosom koji je malo robusniji i koji se moze prikaciti na plocu ce biti dobar. Znaci valja uzeti neki sa heatpipeom, ali ne one koji imaju samo mali ventilator nakacen na heatsink. Ja sam to vec isprobao i bez nekog stvarnog dobrog kulera nece biti srece.
Uzecu nesto kao taj Thermaltake Extreme Spirit II ili nesto sto mi se ucinilo jos zanimljivije: http://b2b.pakom.com/Konfigurator/Op...&sifra=9010064
Naravno ako vidim da se mogu prikaciti i da mi nece smetati ostalim komponentama.
Stara 3.7.2008, 18:27   #13
ivanza
Deo inventara foruma

Spire northbridge kuler deluje bolje, pise da ima bolje prerformanse. Cim ga namestis smatraj kao imperativ da rezultate objavis u ovom postu. Ja cu da ga uzmem krajem jula. Da bi mogao da se stavi kod mene mora da se napravi mala pretumbacija. Cooler Master hyper 212 je tako okrenut da mu se kuler 21cm nalazi sa donje strane i protok vazduha ide prema napajanju. Kuler 12cm na cooler master hyper 212 mora da se prebaci na drugu stranu tako sto ce da vuce vazuh i da smer kretanja vazduha da ostane isti. Koliko vidim ovaj spire kuler se ne srafi za plocu vec se nalepi. Da li ga drzi termalna pasta ako ima tu sposobnost ? Onda bi spire chipset kuler verovatno bio okrenut tako da duva prema zadjoj maski kucista ili prema predjnoj, a verovatno prema predjnoj. Nadam se da si me razumeo kako planiram da ovo izvedem. Jesto malo zeznuto ali upalice.
Stara 7.7.2008, 21:52   #14
Obtainer
Veteran

Mozda prodje malo vise vremena dok ga i ja ubodem, ali javicu kako je proslo.
Stara 9.7.2008, 16:58   #15
ivanza
Deo inventara foruma

Juce je stigao Spire northbridge chipset cooler u Pakom. Nosio sam komp jos juce da ga ugrade ali nisu imali vremena. Danas sam ga odneo cim su otvorili u 9 h ulutru. Uspeli su da ga ugrade. Bilo je malo zeznuto.
Otvori za srafljenje sa plocom su kraci i nisu mogli da dohvate otvore na ploci. Serviser je nasao resenje tako sto je nasao nesto nalik limu sirine skoro 1 cm ali dovoljno dugacko i cvrsto da moze da drzi kuler bez problema. Stavio je termalnu pastu koja je dosla uz kuler. Uspeo je da ga uglavi izmedju graficke i kulera za procesor (Cooler Master Hyper 212) tako sto mu je kuler okrenut ka prednjem delu kucista i duva ka zadnjem delu.
U realnom radu postignuto je to da kada se pipne ono sto dodiruje chipset nije vise vrelo nego je mlako. Na fabrickom sam umalo oprlio prste.Everest i dalje detektuje onu temperaturu od 81 do 87 stepeni (samo kada pustim Crysis cpu benchmark da provrti 20 puta). Postoje dva objasnjenja : ili je ta temperatura lazna ili je fantomska. Spire kuler se vrti na brzini od oko 3000 obrtaja (ukljucen smart fan).
Javi mi tvoje rezultate ali verovatno ce biti slicni kao moji.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ivanza na korisnoj poruci:
Obtainer (10.7.2008)
Stara 10.7.2008, 15:02   #16
Obtainer
Veteran

Posto ni meni nije opala temperatura nakon sto sam stavio 40mm vent, a ti jos kazes da ti tamperatura nije opala nakon sto si ugradio northbridge cooler, ja cu fino da odustanem od kupovine istog. Posto nemam nikakvih drugih problema osim sto pocne pistati kad se pregrije ja cu fino da iskljucim sistemski zvucnik pa ako crkne-neka crkne, vise mi ga je dosta!
Mislim ta temperatura vise stvarno nema smisla-bilo da je heatsink usijan ili mlak, kao u tvom slucaju-bilo koji program stalno znaci prikazuje istu temperaturu. Ako crkne uzimam drugu maticnu, sta mi drugo preostaje.
Hvala na obavjestenju.
Stara 10.7.2008, 17:08   #17
ivanza
Deo inventara foruma

Jeste da je temperatura ostala ista po programu everest ali deo hladnjaka koji dodiruje northbridge chipset vise nije vreo nego je mlak. Tako je trebalo da bude fabricki. Nemoj da odustajes od kupovine kulera. Mislim da ce ti pomoci. Jos negde sam procitao na nekom forumu da je neki lik ugradio isto neki kuler mozda cak i bolji ali da mu je temperatura i dalje ostala ista iako je taj kuler mlak. I na tom forumu je konstantovano da temperatura laze. Ti odluci. Kod mene nikada nije nista pistalo cak i pre ugradnje kulera za procesor koji je sve zivo ohladio a ne samo procesor.

Poslednja ispravka: ivanza (10.7.2008 u 21:27)
Stara 10.7.2008, 17:35   #18
ivanza
Deo inventara foruma

Dobro procitaj ovo.

http://www.avsforum.com/avs-vb/showt...992503&page=79

Lik je ugradio thermaltake extreme spirit II i temperatura mu je i dalje 80 stepeni a deo kulera koji dodiruje chipset vise nije vreo nego je mlak. Prilozio je slike sa amd overdrive. Da bi se videle mora da se uclanis u forum. Ja sam ih video. Jedan lik se zapitao kako to da za 45 sekundi koliko mu treba da se podigne sistem prijavljuje temperaturu od 80 stepeni.

Poslednja ispravka: ivanza (10.7.2008 u 17:48)
Stara 10.7.2008, 19:31   #19
ivanza
Deo inventara foruma

Lightbulb Re: Upozorenja/uputstva za Gigabyte GA MA78GM-S2H Rev 1.0 ploce

Sinula mi jedna ideja. Moraces ti da je realizujes. Meni smeta CM Hyper 212. Ako imas neki klasican kuler osmicu uperi ga da duva u mosfets sto blize moze. Javi ako se nesto promeni. U slucaju da se promeni mozda je to mosfets temperatura. Ako se nista ne promeni onda je ta temperatura definitivno pogresno ocitana jer je nemoguce da dodatni kuler za northbridge nema nikakvog efekta. U tom slucaju postavlja se pitanje cemu vise verujes, programu koji ocitava tu temperaturu ili prstima koji se vise nece opeci kada pipnes kuler.

Pogledaj ovaj klip.

http://www.youtube.com/watch?v=kX3zQRILICo

Neki lik je merio koliko mu se mosfets greju sa amd 9850be na ploci Asrock A780 FullDisplayPort sa istim cipsetom kao nasim. Koristio je neki specijalan aparat. U idle se kretala od blizu 80 stepeni do 164 stepeni na load kada mu se komp resetuje.
Priložene slike

Ime:	ga-ma78gm-s2h mosfet.jpg
Viđeno:	30 puta
Veličina:	76,6 KB
ID:	22795  

Poslednja ispravka: ivanza (10.7.2008 u 21:34)
Stara 11.7.2008, 0:37   #20
ivanza
Deo inventara foruma

Talking Re: Upozorenja/uputstva za Gigabyte GA MA78GM-S2H Rev 1.0 ploce

MISLIM DA SAM NASAO KONACNO RESENJE ZA NAS PROBLEM. INSTALIRAO SAM Everest Ultimate Edition 4.50 Build 1431 beta I DOBIO SASVIM DRUGE REZULTATE OCITAVANJA TEMPERATURE NORTHBRIDGE CHIPSETA I MATICNE PLOCE.
PO NOVOM EVERESTU TEMPERATURA CHIPSETA JE 28 STEPENI. DOGURA DO 40 NA LOAD. TEMPERATURA MATICNE PLOCE SE PROMENI ZA STEPEN ILI DVA OD IDLE NA LOAD.

SVI KOJI IMATE OVU PLOCU PROBAJTE ISLJUCIVO OVU VERZIJU PROGRAMA DA BI STE VIDELI KOLIKA VAM JE REALNA TEMPERATURA NORTHBRIDGE CHIPSETA I MATICNE PLOCE.
OVAJ PROGRAM CAK I NA TRIAL CE POKAZATI TEMPERATURU I MATICNE PLOCE I NORTHBRIDGE CHIPSETA (PRVA I DRUGA KOCKICA S DESNA U TASKBARU).

http://www.lavalys.com/beta/everestu...x6li7eqrfn.zip

NAPOMENA : OVAJ LINK VODI KA BETA TRIAL VERZIJI.
Priložene slike

Ime:	Capture_050.jpg
Viđeno:	45 puta
Veličina:	90,7 KB
ID:	22802  
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Gigabyte GeForce 9600GT ili Gigabyte GeForce 8800GT? yahhoo ŠDK - Grafika 13 31.3.2008 23:37
Gigabyte P35 Zbrka Y2K986 Osnovne komponente 20 19.12.2007 15:30
Gigabyte GA-M52S-S3P ili Asus M2A-VM diab10 Osnovne komponente 0 19.10.2007 17:32
Gigabyte 965P-DS3...par pitanja Dusan_BG Osnovne komponente 8 28.9.2007 16:28
Asus i Gigabyte prave novi brend? Wild Boy Vesti 32 11.8.2006 2:14

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 7:47.