Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Grafički softver i radovi > 3D radovi
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

3D radovi Radovi korisnika iz oblasti 3D grafike, kao i video radovi...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 15.9.2008, 1:03   #1301
Highlander
information junkie

Član od: 3.11.2005.
Zahvalnice: 616
Zahvaljeno 686 puta na 401 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Highlander Slanje poruke preko Skypea korisniku Highlander
Određen forumom Re: Pocetnicki 3d radovi-Galerija (WIP, tutorijali)

Ma to stoji, ali to ti je sadašnja 3d omladina, vide neku za'ebanu sliku gde piše da je renderovano u Vray-u i odmah ga nabave jer misle da je posle lako... Mada, mislim da smo svi prošli kroz tu fazu.

@balu: Ako si skoro počeo da radiš 3d, koncentriši se na modeliranje. Kasnije će doći na red materijali i rendering.

P.S. DarkNemos je slušao ljude sa ovog i drugih foruma i vidi gde je dogurao...
Highlander je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Highlander na korisnoj poruci:
balu (16.9.2008)
Stara 15.9.2008, 11:12   #1302
DarkNemos
Veteran

Član od: 14.3.2007.
Zahvalnice: 191
Zahvaljeno 208 puta na 123 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku DarkNemos Slanje poruke preko Skypea korisniku DarkNemos

Citat:
Highlander kaže: Pregled poruke
Ma to stoji, ali to ti je sadašnja 3d omladina, vide neku za'ebanu sliku gde piše da je renderovano u Vray-u i odmah ga nabave jer misle da je posle lako... Mada, mislim da smo svi prošli kroz tu fazu.
Pa ja mislim da smo svi delom u toj fazi. Neko manje, neko vise. Pocetnici svakako vise jer im ti do jaja radovi prvobitno i daju zelju da pocnu da rade 3D. Sve je to prirodno. I ja i svi ostali kad vidimo neki ultra realizam radjen u maxwell-u pozelimo da i mi dobijemo to isto. Ono sto se zaboravlja da iako vray, maxwell, mental ray jesu napredniji renderi od na primer scanline-a potrebno je jako dobro i cvrsto poznavanje osnova i principa bilo cega. Jer ako ti ne poznajes principe materijala ili svetla dzabe ti uzimas vray. Isto ces dobiti i u vray-u i u scanline-u.

Isto tako ako imas dobru i cvrstu teoriju na dlanu radove u scanline-u pretvoris u nesto sto je fenomenalno. Ne spominjem scanline zato sto je los. Odlican je to render i jako dobar za dobijanje efekta na staromodan nacin iliti na osnovan nacin. Evo jedan primer prednosti na primer vray-a nad scanline-om

Eto ova dva parametra u vray-u zamenjuju kompletno ovaj ceo light rig

To su na primer jedna od prednosti vray-a nad scanline-om. Ima ih jos ali je nebitno za ovu diskusiju. E sada vrlo bitna i najbitnija stvar ovde. Ovaj light rig se podjednako dobija i u scanline-u i u vray-u. Efekat je isti samo sto se razlikuju tehnike. U scanline-u manualno postavljas dok u vray su to samo dva parametra. Opet kazem efekat je isti. Sad ako ti ne znas zasto se postavlja ovaj rig, ako ne znas cemu sluzi i sta se time dobija i koji je to efekat u realnom svetu dzaba tebi bilo koji render. Podjednako lose ili dobro ces ga uraditi u bilo kojem renderu.

Citat:
@balu: Ako si skoro počeo da radiš 3d, koncentriši se na modeliranje. Kasnije će doći na red materijali i rendering.
Pa ja mislim da ne treba ovako razmisljati. Ja sam prvih 6 meseci rada u 3d-u samo modelovao i imao trip da su materijali i svelo neki bauk veliki i samim tim nisam ni pipao to. Treba se raditi sve od jednom i zavrsavati kompletni radovi. Nebitno sad da li tekstura izgleda nerealno, bez bump-a, speculara, model ne izgleda kao pravi, svetlo ne izgleda kao pravo. To svi rade u pocetku. Sta vise ja i dalje vise od pola ovih stvari ne znam ali trudim se da naucim. Sad da sam ja od samog pocetka odma poceo da postavljam materijale i svetlo verovatno bi imao mnogo bolje znanje i iskustvo nego sto imam sad. Ali jbg mora negde da se zaebes . Druga stvar koja je jako bitna kod ucenja 3D-a je kompletnost projekta. Znaci uzmes rad, odredis sta hoces da radis i uradis ga KOMPLETNO! Znaci nemoj samo da modelujes, ili izmodelujes, postavis materijale pa ti se ne svidja pa batalis. To je pogresan nacin ucenja. Uradi sve i dobij finalni render. Verovatno ti se nece svideti ali uradi ga sto bolje mozes i ne zuri. Polako, opusteno... Kad uradis desetak radova baci oko na onaj prvi i videces da napredjues i to jako dobro.

Jos jedna stvar koja je jako bitna kod ucenja je TEORIJA! Ne moze se bez nje. Ja sam mislio da moze i onda dodjes u situaciju da ti se sve pomesa, da pratis neke paterne, i da ne radis na kreativnosti i mimikovanju stvari jer jednostavno naucio si da se tako stavlja svetlo i to je to. Ali zasto se tako stavlja svetlo? Kako svetlo funkcionise? Kako se ponasa u prirodi i svuda oko nas? Zasto je nebo plavo? I takve stvari. Kad naucis teoriju znaces zasto je svetlo takvo kakvo je u prirodi i samim tim ces moci da ga mimikujes u 3D okruzenju.

Citat:
P.S. DarkNemos je slušao ljude sa ovog i drugih foruma i vidi gde je dogurao...
Ma de sam dogurao. Jos sam ja tvrdi pocetnik

Nadam se da je pomoglo ovo sto sam napisao.
DarkNemos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku DarkNemos na korisnoj poruci:
balu (16.9.2008)
Stara 15.9.2008, 17:59   #1303
Highlander
information junkie

Slanje poruke preko MSN-a korisniku Highlander Slanje poruke preko Skypea korisniku Highlander

Citat:
DarkNemos kaže: Pregled poruke
Pa ja mislim da ne treba ovako razmisljati. Ja sam prvih 6 meseci rada u 3d-u samo modelovao i imao trip da su materijali i svelo neki bauk veliki i samim tim nisam ni pipao to. Treba se raditi sve od jednom i zavrsavati kompletni radovi. Nebitno sad da li tekstura izgleda nerealno, bez bump-a, speculara, model ne izgleda kao pravi, svetlo ne izgleda kao pravo. To svi rade u pocetku. Sta vise ja i dalje vise od pola ovih stvari ne znam ali trudim se da naucim. Sad da sam ja od samog pocetka odma poceo da postavljam materijale i svetlo verovatno bi imao mnogo bolje znanje i iskustvo nego sto imam sad. Ali jbg mora negde da se zaebes . Druga stvar koja je jako bitna kod ucenja 3D-a je kompletnost projekta. Znaci uzmes rad, odredis sta hoces da radis i uradis ga KOMPLETNO! Znaci nemoj samo da modelujes, ili izmodelujes, postavis materijale pa ti se ne svidja pa batalis. To je pogresan nacin ucenja. Uradi sve i dobij finalni render. Verovatno ti se nece svideti ali uradi ga sto bolje mozes i ne zuri. Polako, opusteno... Kad uradis desetak radova baci oko na onaj prvi i videces da napredjues i to jako dobro.

Ma niko mu nije rekao da materijale i svetlo batali skroz. Samo, učenje 3D-a je kao lanac, prva karika je modeliranje, jer šta će u početnoj fazi da radi sa materijalima i svetlom, ako nema model? Kasnije dolaze druge karike, pa kad nauči barem jednu mnogo dobro, može da se desi da mu ostale i ne zatrebaju (recimo, zaposli se kao lighting artist u Pixaru ). Ako pogledaš bilo koju knjigu koja se bavi, recimo uopšteno 3ds-om, u svakoj su prva poglavlja posvećena modeliranju, pa zatim materijalima, svetlu, renderingu i postprodukciji. Ja mislim da je dobro da se u početku više posveti modeliranju, nauči barem poly-modeling, jer je možda efikasnije nego da sve uči odjednom. Tako može da obradi i zapamti više informacija. Ali, niko mu ne može zabraniti da nauči osnovne stvari o ubacivanju tekstura, svetlima, postavljanju scene itd...
Takođe je važna i podrška koju dobija od kolega iz branše.

Još nešto sam hteo da napišem, ali sam zaboravio... Kasnije...
Stara 15.9.2008, 18:13   #1304
Highlander
information junkie

Evo neke skorašnje brljotine, da još malo oživimo temu...
Udrite kritike...

Poslednja ispravka: Highlander (15.9.2008 u 18:21)
Stara 15.9.2008, 18:36   #1305
DarkNemos
Veteran

Član od: 14.3.2007.
Zahvalnice: 191
Zahvaljeno 208 puta na 123 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku DarkNemos Slanje poruke preko Skypea korisniku DarkNemos

Citat:
Ma niko mu nije rekao da materijale i svetlo batali skroz. Samo, učenje 3D-a je kao lanac, prva karika je modeliranje, jer šta će u početnoj fazi da radi sa materijalima i svetlom, ako nema model? Kasnije dolaze druge karike, pa kad nauči barem jednu mnogo dobro, može da se desi da mu ostale i ne zatrebaju (recimo, zaposli se kao lighting artist u Pixaru ). Ako pogledaš bilo koju knjigu koja se bavi, recimo uopšteno 3ds-om, u svakoj su prva poglavlja posvećena modeliranju, pa zatim materijalima, svetlu, renderingu i postprodukciji. Ja mislim da je dobro da se u početku više posveti modeliranju, nauči barem poly-modeling, jer je možda efikasnije nego da sve uči odjednom. Tako može da obradi i zapamti više informacija. Ali, niko mu ne može zabraniti da nauči osnovne stvari o ubacivanju tekstura, svetlima, postavljanju scene itd...
Takođe je važna i podrška koju dobija od kolega iz branše.

Još nešto sam hteo da napišem, ali sam zaboravio... Kasnije...
Pa to je standardni workflow. Mora tako da se radi. Prvo modelujes, pa za taj model postavljas teksture, pa rasvetljavas pa postavljas render pa efekte pa post. To je standardni workflow. Sad to i nije mnogo bitno za ucenje. Mozes ti da vezbas materijale na obicnoj kocki, cilindru, sferi... isto tako i svetlo. Eto na primer druga situacija je da oces neki ultra detaljni mech. I sad ti uzmes i modelujes ko manijak svako udubljenje, svaki deo gde se spaja metal, svaki sraf i slicno a to mozes podjednako dobro da resis obicnom bump mapom. Tako da opet stojim iza toga da se treba uciti sve odjednom.

Citat:

Evo neke skorašnje brljotine, da još malo oživimo temu...
Udrite kritike...
Ja sam vec izneo svoje misljenje o ovome
DarkNemos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.9.2008, 20:30   #1306
balu
Član

Član od: 13.9.2008.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 17 puta na 17 poruka

Sto se tice vray-a, interesovalo me je da vidim kako funkcionise, a + sa njim jedino znam da napravim dobar displacement.
@Highlander Nije lose, mogao bi da mu malo popravis farove, nekako su cudni.
http://img221.imageshack.us/my.php?image=monsterpc7.jpg- ovo je moj prvi organic model, nasao sam dobar tut (za mayu).Uradio sam ge pre jedno mesec dana. Sta mislite?
balu je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku balu na korisnoj poruci:
Highlander (15.9.2008)
Stara 16.9.2008, 23:19   #1307
balu
Član

Nesto sam se igrao sa scanelineom, pa sam dobio ovo . Ukljucio sam radiosity i adaptive subd, 2 svetla na plafonu(photomeric, naravno), a robota sam napravio odavno, pa sam ga sad smestio u novo okruzenje. Malo je mracno po uglovima, to cu sutra, jel ima jos nesto sto bih mogao da popravim?
Stara 17.9.2008, 9:24   #1308
galebns
Starosedelac

Član od: 13.3.2006.
Zahvalnice: 1.691
Zahvaljeno 704 puta na 490 poruka

@Highlander - svidja mi se "brljotina" Po meni fali jos detalja tipa neke izduvne cevi , malo prljavstine ili mraza (posto je sky high ) a mogao si nekog pilota/vozaca da ubacis sa nekim modernim skafanderom ali ipak da ima neki shal da landara oko vrata

@balu - na toj slici samo Riddick moze da vidi sta je ... malo vise svetla i batali maxov radiosity, ako vec hoces tako nesto koristi Mental Ray
galebns je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku galebns na korisnoj poruci:
balu (17.9.2008)
Stara 17.9.2008, 11:44   #1309
Highlander
information junkie

Citat:
galebns kaže: Pregled poruke
@Highlander - svidja mi se "brljotina" Po meni fali jos detalja tipa neke izduvne cevi , malo prljavstine ili mraza (posto je sky high ) a mogao si nekog pilota/vozaca da ubacis sa nekim modernim skafanderom ali ipak da ima neki shal da landara oko vrata
Hvala. Ove motore sam pravio po uzoru na avionske. Doduše, nisam imao neku referencu, već sam napamet radio. Možda dodam neke cevi i tako to... A ovo, inače, nije završen rad, juče sam pokušavao da napravim neku dlakavu živuljku koja će da upravlja, ali mi nešto ne ide organic modeling pa to ti je, a i max mi prso posle hair and fur-a... Ovo sam isprva bio zamislio u nekom "kartuun" stilu, ali onda ispade ovako.
Citat:
balu kaže: Pregled poruke
Nesto sam se igrao sa scanelineom, pa sam dobio ovo . Ukljucio sam radiosity i adaptive subd, 2 svetla na plafonu(photomeric, naravno), a robota sam napravio odavno, pa sam ga sad smestio u novo okruzenje. Malo je mracno po uglovima, to cu sutra, jel ima jos nesto sto bih mogao da popravim?
Kako to misliš, malo je mračno u uglovima? Mnogo je mračno svuda...
Mudro zbori galeb, batali taj radiosity, postavi ručno svetla ili koristi mRay ili vRay...
Stara 17.9.2008, 12:00   #1310
Highlander
information junkie

A šta mislite o ovome?

Takođe je WIP. Ko pogodi šta je, dobija bambija!
Stara 17.9.2008, 12:05   #1311
galebns
Starosedelac

Član od: 13.3.2006.
Zahvalnice: 1.691
Zahvaljeno 704 puta na 490 poruka

Citat:
A šta mislite o ovome?

Garant je deo kvacila od Robotech-a il slicno
galebns je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2008, 14:25   #1312
balu
Član

Ok, sad sam rucno stavio svetla pa sam dobio ovo .
E da, sta mislite o onoj organic glavi.
Stara 17.9.2008, 14:58   #1313
Highlander
information junkie

Citat:
galebns kaže: Pregled poruke
Garant je deo kvacila od Robotech-a il slicno
Ma kakvi, ovo je mnogo veće od toga. Napraviću neki wall čim izmodelujem još nešto, pa ćete videti...
Citat:
balu kaže: Pregled poruke
Ok, sad sam rucno stavio svetla pa sam dobio ovo .
E da, sta mislite o onoj organic glavi.
Uuu, al si mu ga dao po MeshSmooth-u... Zato ti je i tekstura razvučena... Dakle, više planiranog modelinga, manje meshsmootha. A što se tiče svetla, izgleda mi da su crvena, kao da je neka uzbuna, a isto tako mi izgleda da si stavio jedan omni... Ako ćeš ručno da postavljaš svetla, moraš da fejkuješ određene pojave, npr. rasipanje svetla, odbijanje od objekata... bobi je, čini mi se, pisao o tome, videću da nađem...
P.S. Ona glava dobro izgleda...
Stara 17.9.2008, 16:12   #1314
balu
Član

Jeste, namerno sam stavio crvena svetla, tako mi se cini da je bolje. A to za rasipanje svetla ne znam kako bih. E da, textura, paa... videcu kad budem imao vramena! Dobar ti je tip za planiranje. Hvala.
Stara 17.9.2008, 17:56   #1315
VojaM
Ad Ministrator

Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka

Citat:

Ko pogodi šta je, dobija bambija!
Stargejt?
VojaM je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku VojaM na korisnoj poruci:
Highlander (18.9.2008)
Stara 18.9.2008, 1:56   #1316
Highlander
information junkie

Citat:
VojaM kaže: Pregled poruke
Stargejt?
Može bit', a i ne mora... Ideju sam dobio čitajući Simonsov "Hiperion".
Stara 18.9.2008, 14:11   #1317
balu
Član

Citat:
A šta mislite o ovome?

Meni lici na deo ion canona.
Muce me dva problema: kada exportujem nesto iz zbrusha u max taj objekat (naravno) ima ogroman broj poligona. Kad primenim multires on unisti quadove, ostavlja trouglove. Jel ima neki drugi nacin da smanjim broj poligona, a ne vertexa? Druga stvar- nigde ne mogu da nadjem reference ljudskih glava ili dobre crteze cudovista ( ineresuje me organic modeling). Znam 3d.sk, ali on se placa...
Stara 19.9.2008, 13:57   #1318
Marko.B
Novi član

Član od: 18.9.2008.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka

Dal neko zna kako da napravim kola za NFS Hot Pursuit 2?
Imam tu nekih programa ali ne znam da radim u njima.
Marko.B je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2008, 14:08   #1319
balu
Član

Citat:
Marko.B kaže: Pregled poruke
Dal neko zna kako da napravim kola za NFS Hot Pursuit 2?
Imam tu nekih programa ali ne znam da radim u njima.
Kola su jedna od najtezih stvari, kreni sa necim laksim. Koje programe imas?
Stara 19.9.2008, 19:49   #1320
DeXoN
Član

Član od: 20.11.2007.
Zahvalnice: 76
Zahvaljeno 27 puta na 25 poruka

Pozdrav drustvo.

Dali mi neko moze pomoci?
Stolar sam, imam sve vise problema kod musterija da zele da vide svoje stepenice, kuhinju, stol i dr. stvari prije nego li to bude gotovo(pogotovu zene one me izludjuju). Nikada im nisu dovoljne slike koje im pokazem vec od predhodnih proizvoda. Pa trebami neki program u kome bih to mogao da im vizuelno prikazem. Sta mi preporucujete?

Nadam se da nisam bas zkroz promasijo temu. Ako jesam izvinjavam i molim moderatore za razumijevanje. Hvala svima.

Nesto kao na slici

Poslednja ispravka: DeXoN (19.9.2008 u 19:57)
DeXoN je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
3d radovi, tutoriali

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
3D galerija (finalni radovi, komentari) 3dM@niak 3D radovi 1523 24.7.2020 22:29
3DS Max tutorijali za početnike PeTkO 3D radovi 107 30.7.2014 22:12

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 21:00.