![]() |
![]() |
![]() |
#1182 |
Veteran
Član od: 1.10.2009.
Zahvalnice: 144
Zahvaljeno 273 puta na 158 poruka
|
![]()
Ajde neko da mi kaze shta sve moze da se procita od Tolkina a u vezi sa srednjom zemljom .... i cisto ako neko zna gde moze da se kupi recimo da li moze da se kupi u Zajecaru ????
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1184 |
Starosedelac
Član od: 7.3.2006.
Zahvalnice: 1.167
Zahvaljeno 647 puta na 285 poruka
|
![]()
Jel neko citao Kolibu? Bas se mnogo prodala...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1185 | ||
détente
Član od: 3.11.2005.
Zahvalnice: 1.530
Zahvaljeno 2.470 puta na 1.488 poruka
|
![]() Citat:
Kod nas nije prevedeno puno njegovih dela, samo ona najpoznatija. Od ostalog možeš naći ponešto tu i tamo, na engleskom jeziku. Svakome ko je čitao i poseduje Gospodara i Hobita najtoplije preporučujem i Silmarilion. Citat:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1186 | ||
Starosedelac
Član od: 6.4.2007.
Zahvalnice: 484
Zahvaljeno 920 puta na 515 poruka
|
![]() Citat:
Citat:
Ovaj sajt (http://www.sacred-texts.com) je, inače, najbolji za iznalaženje mitologija, bajki, folklora... Na originalnim jezicima, a i engleskih prevoda. Postoji srpski prevod Kalevale, ali NIJE preveden sa originalnog jezika. Preveden je sa italijanskog i pisan je za decu - nije u stihovima, kao u originalu, već je u formi bajke/predanja. Lepo je, svakako, s obzirom na to da mi nemamo nikakve prevodioce ni izvore čak ni za germanski deo Skandinavije, nekmoli za Fince i Sáme. Ukoliko to može da posluži, evo: Izdavač: Mlado pokolenje, Beograd 1968. (praistorijsko, ali jedino u nas) Priredila: Elena Primićerio Naslov: Kalevala: Finska, zemlja junaka Edicija: Legende o narodima i junačkim delima Prevod (sa italijanskog): Jugana Stojanović Ja kupila svoj primerak u Platou (doduše, pre nekih 10 godina); ako ne nađeš tamo, neka su ti Bogovi u pomoći... Zvirni ovde, i narednih nekoliko poruka. To je prepisano iz našeg prevoda Kalevale: http://www.sk.rs/forum/showpost.php?...&postcount=100 Poslednja ispravka: Ulmawen (13.11.2009 u 17:03) Razlog: Linak za uvod u "Kalevalu" |
||
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Ulmawen na korisnoj poruci: | ||
Highlander (16.11.2009) |
![]() |
#1187 |
information junkie
|
![]()
Imam ja Kalevalu na srpskom, i to u stihu... Ne znam sad tacno ko je prevodilac i izdavac, javicu ako nekoga interesuje.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1188 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Imamo mi prevod "Kalevale" sa finskog (u stihu), i to od Ivana S. Šajkovića. Izdao ga je 1964. godine "Rad" u čuvenoj biblioteci "Reč i misao" - one džepne knjižice, sa (nekada) narandžastim (a sada bog te pita koje boje) koricama. Ja sam svoj primerak kupio u antikvarijatu najbolje niške knjižare "Nolit" (na Obilićevom vencu, preko puta "Šojke"). To jedinstveno mesto više ne postoji
![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku zoran845 na korisnoj poruci: | ||
Ulmawen (17.11.2009) |
![]() |
#1189 |
détente
|
![]()
Ja sam videla samo Kalevalu na engleskom, u Platou u Knezu pre nekog vremena - u pitanju je bilo ilustrovano, luksuzno izdanje... Nisam obratila posebnu pažnju na to ko je ilustrator i ko je izdavač.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1190 |
Veteran
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1191 |
Starosedelac
Član od: 1.8.2006.
Zahvalnice: 1.485
Zahvaljeno 2.094 puta na 760 poruka
|
![]()
Vid'o čuo neko negde za Trinity Blood knjige kod nas? :/
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1192 |
détente
|
![]()
Aha, hoće to
![]() Doduše, tankoubona ima u Hrvatskoj, možeš da naručiš preko izdavačke kuće Algoritam. Baci pogled u Mamut i Plato, nikad se ne zna, imaju razne naslove na gomili... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1193 | ||
Starosedelac
|
![]() Citat:
Citat:
![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1194 | |||||
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
![]() ![]() Citat:
I danas se rastužim kad otvorim neku knjižicu pa pročitam davno sročenu posvetu nekome ko knjigu nije cenio (možda mu se nije dopala, trebale mu pare ili je jednostavno umro?) i iz čijeg doma je otišla da preko malog antikvarijatskog podruma (da, staretinarnica je bila bukvalno u podzemlju "Nolita" na uglu Obilićevog venca i Jug Bogdanove) skonča kod mene ![]() Citat:
![]() ![]() Sa stidom ![]() ![]() I.S. Šajković je čovek iz prve polovine dvadesetog veka, te je jezik prevoda (osim zbog prirode prevedenog dela), naravno, pomalo arhaičan. Ima tu puno stari(ji)h reči koje se dobro slažu sa originalom, naglašavaju monumentalnost dela i nekako mu pristaju. Ovo pišem na osnovu letimičnog prelistavanja (još malo pa če se govoriti "браузовања" ili tako nekako), samo da bih zadovoljio tvoju radoznalost. Meni se sviđa kako je prevod urađen. ![]() Citat:
Citat:
Sad mi je jasno što je u nas zaboravljen ![]() ![]() ![]() Poslednja ispravka: zoran845 (17.11.2009 u 18:03) |
|||||
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku zoran845 na korisnoj poruci: | ||
Ulmawen (20.11.2009) |
![]() |
#1195 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
Ja sam svoj primerak đorala za fantomsko izdanje Lavkraftove knjige "U planinama ludila (i druge priče užasa)", sve po onoj logici "kupiću drugi primerak". Kad ne lezi vraže - izgore knjižara. ![]() ![]() Stidi se! ![]() Sad samo još i da je negde iskopam. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1196 | |
Deo inventara foruma
|
![]()
Savetujem ti da se uživiš u ulogu "Topalovićke"
![]() ![]() Šalu na stranu, ima puno ljudi koji su te knjige kupovali (bar ovde u Nišu). Probaću ja da ti nađem, ali ništa ne obećavam. ![]() Kako je krenuo ovaj svinjski grip ![]() ![]() ![]() Citat:
![]() Uzgred, da li je neko od ljubitelja horora (i književnosti uopšte) video tu drugu knjigu iz ove lepe serije (The H.P. Lovecraft Omnibus 2: Dagon and Other Macabre Tales) i može li da mi kaže gde da je nađem (ne mislim na naručivanje poštom, preko Interneta i na bilo koji drugi oblik nabavke koji bi uključivao korišćenje usluga voljenog i za gužvanje pošiljki/pošiljaka uvek spremnog ![]() Trebala bi mi baš ovakva, jer je iz istog izdanja. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1197 | ||||
Starosedelac
|
![]() Citat:
![]() Ne žalim se ni za fotokopije. Čudom bi se načudio kad bi znao šta sam sve nalazila po zabitim policama svakojakih dečijih odeljaka po bibliotekama. Bezmalo pola moje biblioteke Skandinavistike sastoji se od fotokopija davno zaboravljenih dečijih pričica o minulim vremenima... (Neko pomenu Narodnu knjigu, ediciju Biseri? ![]() Citat:
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() Ih, kad se samo setim te sreće kad sam, otrčavši na poslednji dan sajma knjiga, pola sata pre zatvaranja (jer mi je drugar dojavio da se «priča» da na Bigzovom štandu POSTOJI knjiga Slučaj Čarlsa Dekstera Vorda) iznašla da su šuškanja, u stvari, istina... Odmah me preplave emocije. ![]() Sada kada pogledam (during the war...), čini mi se da su ta vremena bila zlatna, valjda zato što deset puta više cenim svaku knjigu za koju sam krv propljuvala da je nađem, dok danas kad je sve na tacni, imam osećaj da se knjigama nekako pridaje mnogo manje značaja nego što zaslužuju. Citat:
|
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#1198 |
Novi član
Član od: 3.5.2009.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Narode, hitno mi treba lektira ''Zlocin i kazna''. Ubih se trazeci po net-u, ali svaka je prepricana, a meni treba neprepricana verzija... A zivim u gradu gdje u biblioteci, nema te knjige, pa to moze samo meni da se desi...
Mooooooooliiiiiim vas za pomoc. Puuuuuuuuuuuuuno hvala unaprijed!!!!!!!!!!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#1199 | |
Starosedelac
Član od: 18.2.2006.
Zahvalnice: 1.209
Zahvaljeno 370 puta na 287 poruka
|
![]() Citat:
![]() ![]() Ozbiljno se raspitaj, ja sam nasao na engleskom i na hrvatskom, ne verujem da ti to pomaze ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1200 |
Veteran
Član od: 2.11.2008.
Zahvalnice: 499
Zahvaljeno 1.348 puta na 495 poruka
|
![]()
Nedavno sam citao "Zlocin i kaznu" i moram reci da je knjiga premasila i moja ocekivanja, posto jednostavno nisam verovao da moze da premasi "Idiota", knjiga je genijalna, istinski klasik i verovatno jedna od najboljih knjiga ikad napisana.
Pre neki mesec sam uzeo da iscitavam i bibliografiju Paola Koelja, i posto volim da citam njegove knjige, svi protagonisti su slicni i sa svima imam mnogo toga zajednickog, verovatno je svoje likove stvarao kao derivate sopstvene licnosti. Sve njegove knjige dele slican, lako citljiv nacin pisanja i celu tu religiozno-filozofsko-misaonu dubinu. "11 Minuta" Prica o devojci iz Brazila koja postaje prostitutka u Svajcarskoj, lepo umereno eksplicitna, sa poentom i lepom naracijom. "Dnevnik jednog carobnjaka" Prica o njegovom hodocascu kroz Spaniju, veoma zanimljivo i kao lagani putopis i kao slozen roman o putu jednog coveka do spoznaje samog sebe. "Brida" Pa prica o zeni koja hoce da postane vestica, da upozna pravu ljubav i smisao zivota. Lepo uoblicena i ima kraj koji je odlicno oblikovan. "Djavo i gospodjica Prim" Lepo osmisljeno delo sa originalnim zapletom koji negde gubi pocetni polet i moze se reci da je ovo jedna od Koeljovih losijih knjiga, ali ipak lepo docarava napor mlade tuzne devojke da probudi dobro u ljudima po svaku cenu. "Peta Gora" Prica o proroku Iliji, ispricana na potpuno biblijski nacin, genijalno uklopljena i ispricana prica o jednom od najvecih proroka koji je bio obican slab covek, pun sumnji, ali je uspeo da se snagom vere izdigne i trijumfuje. Po meni najbolja Koeljova knjiga. "Alhemicar" Naravno njegovo najpoznatije delo, citao sam ga vec dvaput ranije ali nisam mogao da odolim ni trecem iscitavanju, moderna bajka, zaista remek-delo. "Na obali reke Pjedre sedela sam i plakala" Ljubavna prica o devojci iz malog grada i njenom prijatelju iz detinjstva koji je poznati propovednik, jos jedna prica o putovanju na kom ljudi pronalaze sami sebe, ovog puta zajedno. "Zahir" Prica o piscu, kom Koeljo pripisuje mnoge svoje osobine i dela, koga je napustila zena, nekoliko godina posle toga on je trazi i na tom putu nalazi sve ono sto je izgubio proteklih godina i shvata koliko mu je znacilo. Nadam se da ce bar nekog moje kratke recenzije naterati da procita neku Koeljovu knjigu jer je covek zasluzeno jedan od najboljih pisaca danasnjice. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
knjige, literatura |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Pa nije Tolkin sam! Fantastika - Preporuke | barjaktar | Opšta kultura | 189 | 14.12.2007 11:59 |
Kako download-ovati knjige? | Beowulf | Internet tehnologije | 6 | 10.6.2007 11:59 |
Knjige, tutorijali za rad sa Vegasom, Premierom, Avid Xpressom i After effectsom | Se7en_ | Video/TV softver | 2 | 20.4.2007 14:42 |
Knjige za početnike | zukov | Programiranje | 6 | 17.5.2006 19:10 |
Besplatne web knjige | Carl Jonson CJ | Zanimljive Web lokacije | 7 | 7.1.2006 1:14 |