Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Tableti i e-readeri
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Tableti i e-readeri Tablet računari i e-readeri

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 21.5.2025, 22:58   #1
Vasilije998
Novi član

Član od: 13.12.2020.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
Post Valjani tableti sa velikim ekranima (preko 12 inča), preporuke, antipreporuke i sve ostalo

Pozdrav svima,

vidim da nema previše diskusije o novijim tabletima ovde, možda je ovaj forum odavno izumro kad su ove teme u pitanju pa je ovo i uzaludno, ali nezadovoljan diskusijama na stranim jezicima (uglavnom Reddita, nemojte me straljeti, gen Z sam) i kao verni pratilac SK, reših da otvorim ovu temu.

Dakle, dobri tableti (i 2 u 1 uređaji) sa većim ekranima i ostatak naslova. Kao neko ko je u muzičkoj materiji, sve češće sam razmišljao o tome da notni tekst i svirke polako prebacujem na tablete. Manje vučem nota za sobom, na blic mogu nešto preko neta nabaviti kad mi se traži iznenada ili u relativno kraćem roku i što je najvažnije, parazitima iz kopirnica ne ostavljati 150 dinara za 11 odštampanih listova papira sa mejla. Znam da je 150 dinara mizerna cifra u 2025. godini, a i mnogo pre ove godine je postala mizerija, ali kako su kopirnice krenule, polako ali sigurno će prevazići Nvidiu i Apple po tržišnom udelu. Uz to, zgodno je čitati i knjige iako je LOTR ipak najbolji na papiru. Pre nego što uđemo u dublju raspravu, da napomenem da ću ja biti malo pristrasan oko ovoga jer moja namena nije agresivna konzumacija multimedijalnog sadržaja (iako se mučim sa povremenim doom scroll-ovanjem s vrmena na vreme) već isključivo valjani ekran koji nije premali, ali naravno da moja krajnja namera nije da pričamo samo o mojim potrebama nego da generalno vidimo kako ko stoji sa njegovim iskustvima i šta vam se svidelo u godinama za nama, ali i šta vam je diglo pritisak. Da sam hteo samo o piljenju u note pričam, držao bih se FB grupa.

Na osnovu mog kraćeg pregleda situacije , imamo naredne opcije:

S8 Tab Ultra i ostali ultra ekvivalenti, kao i Plus varijante, ali nema potrebe svaki listati posebno, čisto ću par linkovati zarad lakše preglednosti ( https://www.gsmarena.com/samsung_gal...ltra-11274.php )

iPad pro , metnuću M1, ali u opticaju su i svi drugi naravno, a i njih je previše da bih svaki metnuo ( https://www.gsmarena.com/apple_ipad_...021)-10864.php )

Lenovo Tab P12 ( https://www.gsmarena.com/lenovo_tab_p12-12443.php )

TCL NxtPaper 14 ( https://www.gsmarena.com/tcl_nxtpaper_14-13296.php )

Xiaomi Mi Pad Max 6 ( https://www.gsmarena.com/xiaomi_pad_6_max_14-12463.php )

Ovo su neki na koje sam bacio oko. Elem, ima par napomena: Ovaj Xiaomi je nenabavljiv kod nas, a u EU ga samo izvesni TradingShenzhen ima sa kojim su iskustva pomešana.

Što se tiče Tab P12, preko je jeftiniji, ima za 350e u NL

TCL kod nas ne postoji, a navodno ga u IT ima za 350e sa sve olovkom i zaštitom.

Šaomi je valjda oko 600e, ovo iz glave pričam pa ne uzimajte sve kao pouzdano.

Samsung polovan S8 ume da izleti od 450e do 700e na KP, zavisi šta ko želi i koju verziju.

Elem, ono što bih ja voleo saznati od iskusnih članova je da li neko ima iskustva sa Žaomi Pad Maxom ili TCL-om. Od Samsunga znam šta mogu očekivati i da nije loš, Amoled je standardno jako dobar, ok specifikacije, meću Snapdragone koji su nekad super, nekad onako i to je to, standardno ok iskustvo koje za mene lično jeste prihvatljivo, ali ako ne moram dati 1000e za nov S9 ultra ili S8 ultra, to ću izbeći. Ista priča sa Eplom, to svi znamo šta nudi , pluseve i minuse. Kao verni pratilac Luisa Rosmana, naravno da je Epl poslednja opcijai tako će biti. Samsung je pretposlednja jer previše kopiraju Epl u onim lošim stvarima, premalo u dobrim, nisu se sjajno pokazali sa mojim Galaxy S7 koji je skiknuo nakon 3 godine i odlučio sam da im više ne dajem novac ako ne moram.

Odlučio sam se da iscimam ovaj TCL Nextpaper svakako, ali ako neko ima već iskustava van Qzme koji je uradio tekst , lepo je da znam šta da očekujem, 350e za 14 i kusur inča mi je primamljivo za nov uređaj. Svestan sam da taj Mediatek nije wow i da 8GB RAM-a nije wow i da nedostatak SD slota isto nije wow. Wish lista je bila najpre uperena ka Žaomiju, potom je drugi bio Samsung jer ima veliki ekran, a meni za note ide ono pravilo, što veće, to bolje, ispadam sad size queen za tablete. Ipad je pretposlednji jer skupo, jer Epl, ali je veličina ekrana sa sve formatom super i Lenovo je bio poslednji jer ''samo 12.7 inča'' . Problem s Lenovom je što ga ne nađoh nigde da uporedim kako je 12.7 inča u poređenju sa notnim tekstom, a iPad znam kakav je, drugar koristi. Imao sam prilike 13.3 inča da pogledam u formatu 2 in 1 laptopa i nisam bio zadovoljan jer 13.3 inča u tom Yoga formatu i dalje deluje kao blaži hendikep. Što se tiče 2 u 1 hibrida, 14 inča je mama i to sam imao, ali je moj verni Lattitude 7400 rešio da me izda i otuda mene ovde sa vama. A Žaomi me zanima svakako jer vidim da ima super specifikacije generalno i deluje da nije dranje kože s leđa shodno tome šta nudu, pa nekad i u budućnosti padne neka pomorandža ako je narod ovde zadovoljan.
Vasilije998 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke

Bookmarks sajtovi

Tagovi
android, iskustva, preporuka, tablet

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 18:54.