Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Internet > Internet tehnologije
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Internet tehnologije Komunikatori, pretraživači, servisi i protokoli...

Tema zaključana

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 3.11.2006, 22:46   #1
Optique
Član

Član od: 14.6.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Upload Sajta na server

Pretrazio sam, ali nisam uspeo da nadjem to sto mi treba.
Dakle: Sad sam nesto pravio u Front Pageu, i to bi uploadovao na server.
Znate postoji onaj glavni web folder, unutra nekoliko (images...), moje web stranice i home-index (da li ime index moze da se promeni?).
1. Na koji nacin se sve to uploaduje, (koji folderi i faljlovi), kakva je procedura, sta diram, sta ne diram ?
2. kako da uploadujem samo jednu stranu, koju sam izmenio, na vec postojeci moj sajt?
3. Kako odredjujem sta mi je home page (znam da je to ona sa nazivom index, ali da li moze da se promeni)
4. Kako da dodelim adresu sajtu?
5. Kako da podesim home page (ili to sve ide automatski)
6. Kako da dodelim adresu podstranicama (primer: www.sk.co.yu/forum/ )
Ako bi moglo objasnjenje (ne toliko detaljno koliko razumljivo).

Ako su pitanja komfuzna odgovorite mi kako vi mislite na pitanje: Kako da uploadujem sajt na server?

Poslednja ispravka: Optique (3.11.2006 u 23:09)
Optique je offline  
Stara 3.11.2006, 23:52   #2
Marko_L
Mythbuster

Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 368 puta na 146 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko MSN-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko Yahooa korisniku Marko_L Slanje poruke preko Skypea korisniku Marko_L
Određen forumom Re: Upload Sajta na server

Uh, polako Prvo što trebaš da uradiš jeste da odlučiš da li ćeš sajt da hostuješ na svom kompu, ili ćeš da koristiš nečije usluge hostovanja za šta postoje plaćeni i besplatni servisi, s tim što su ovi drugi po pravilu manje pouzdani jer obično ili imaju gomilu reklama u obliku popup-a ili su često nedostupni, ili imaju neke veoma ograničavajuće faktore, ili nemaju nikakvu tehničku podršku, ili sve to odjednom, a oni koji su pristojniji po tom pitanju, obično nude malo prostora i mali bandwidth (protok) limit. Šta ćeš izabrati zavisi od toga kog tipa ti je sajt, koliko zauzima, za šta je namenjen, kakvu konekciju imaš... Ako imaš dobru konekciju i statičku IP adresu, možeš i sam da hostuješ sajt tako što ćeš podići svoj server. Doduše, možeš da hostuješ i ako nemaš statički IP, ali onda bi morao da se bakćeš sa preusmeravanjem. Ako sajt nije nešto ozbiljno, onda možeš da potražiš i neki besplatan hosting (ima ih gomila na netu), mada i ne moraš pošto je danas cena hostinga smešno niska. Potraži malo preko googla, da ne bih ja sad reklamirao nekoga, i naći ćeš veoma povoljne ponude tipa 2000 dindži godišnje za 250-500MB Prostora uz mesečni protok od oko 50GB limita, što je u većini slučajeva sasvim dovoljno, a mnogi uz tu cenu nude i registraciju domena koji odabereš. Dakle, konkretni odgovori na pitanja.
1.) Najlakše je preko FTP (uz pomoć recimo Windows Commander-a), samo selektuješ odabrane fajlove i fićneš ih u root direktorijum koji dobiješ kada uzmeš hosting, mada, retko koji besplatni servis to podržava. A možeš i preko ugrađenog web fajl menadžera koji takođe dobijaš uz svaki hosting.
2.) Samo iskopiraš tu stranu na server gde ti se nalazi sajt i replejsuješ već postojeću
3.) Ne može, glavna strana je uvek index ili home. Doduše, možeš da napraviš skriptu koja će po učitavanju glavne strane da prebaci korisnika na neku drugu, ali čemu to kada je jednostavnije tu neku drugu stranicu postaviti za glavnu
4.) Moraš da registruješ domen (mnogi hosting provajderi pružaju usluge registracije domena, a kod nekih dobijaš i domen na poklon u trajanju od godinu dana) ili da koristiš usluge redirekcije URL-a. Među poznatijim besplatnim servisima tog tipa su www.cjb.net pa možeš da napraviš adresu tipa www.tvojsajt.cjb.net ili www.co.sr , gde dobijaš adresu tipa wwww.tvojsajt.co.sr. Naravno, ako hoćeš adresu tipa www.tvojsajt.com, moraćeš da registruješ taj domen.
5.) Samo ga nazoveš index.htm ili index.html i postaviš u root folder i to je to.
6.) U root folderu napraviš željeni subfolder.
U principu, najbitnije je da pogledaš sajtove više različitih provajdera, pogledaš šta nude i za koliko para, pa se odlučiš šta najbolje leži tvojim potrebama.
Marko_L je offline  
Tema zaključana

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
RAM - vishi klokovi ili nize latencije? mad_skillz Overklok 114 23.11.2006 13:24
Asus K8N-E Deluxe firmware na netu? holodoc Osnovne komponente 4 5.9.2006 1:11
Kako da prikacim svoj sajt na int. alien Internet tehnologije 12 8.6.2006 19:41
Halo 2 na PC-u i Win Vista Meho Krljic O igrama uopšte 4 18.4.2006 20:00
Slika sa kompa na TV Svideo komunista Grafika 5 16.1.2006 23:51

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 13:48.