![]() |
![]() |
|
Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
Član od: 10.12.2009.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Jel zna neko gde u Novom Sadu pojedinci ili skola
daju casove SQL-a. Ja sam pitao u smart school-u ali su skupi i nemaju kurs samo o SQL jeziku. Zainteresovan sam za sam SQL jezik a ne za instalaciju/odrzavanje na primer MySQL softvera. Mnogo hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Veteran
Član od: 3.5.2008.
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
|
![]()
SQL nije jedan jezik, nego familija jezika. U suštini svaki DB sistem (MySQl, Oracle, MS SQL Server, PostgreSQL) se razlikuje u jeziku ili u dozvoljenim mogućnostima u odnosu na standard, i to baš primetno. Ako pratiš recimo tutorijal za Oracle, a korsitiš MySQL velika je verovatnoća da ćeš naići na nešto što neće moći da odradiš na MySQL-u, a što će ti se činiti kao noramlna stvar. Svaki od sistema ima drugačiju realizaciju procedura (koje nisu deo standrada, ali se stalno koriste).
Takođe postoje razlike u organizaciji baza (ne u unutrašnjoj nego u onoj koju ti vidiš) između različitih sistema, pa se to i prenosi na tvoj SQL kod. Tako da nećeš nigde naći tutorijale, nastavu, časove... iz SQL-a nego se radi sa određenim DB sistemom. A i ne znam šta bi mogao da radiš sa SQL-om, a da ne znaš održavanje (mada još ne znam šta ti podrazumevaš pod tim). |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Novi član
|
![]()
Znam; DDL,DML,DRL,TCL,DCL.
U redu onda MySQL. Ali bez instalacije, editovanja konfiguracionih fajlova, exportovanja (ako je to moguce), podersavanje za rad sa php-om, i ostalih stvari koje nisu SQL programiranje. Poslednja ispravka: vlad777 (1.3.2013 u 12:04) |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Starosedelac
Član od: 23.2.2006.
Lokacija: Tamo gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade....
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 301 puta na 171 poruka
|
![]()
SQL je standard i svaki od navedenih sistema MORA da ga podrži
![]() U zavisnosti od sistema SQL je neznatno proširen od sistema do sistema, u praksi su identična proširenja uz neko neslaganje u sintaksi tih proširenja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Veteran
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 3.396 puta na 2.042 poruka
|
![]()
Ja mogu da ti preporučim odličnu knjigu od Rudija Lajmbeka (Rudy Limebeck) koja se bavi isključivo SQL sintaksom - Simply SQL.
Ono što se meni lično sviđa u knjizi je što su objašnjenja izuzetno razumljivo napisana i što sadrži ogroman broj praktičnih saveta na šta treba obratiti pažnju prilikom dizajniranja baze. Da ne bude zabune, knjiga je prevashodno orijentisana na početnike a za naprednije teme možeš da overiš web site autora. Za MySQL konkretno Percona ti je Meka korisnih informacija. S vremena na vreme zaposleni u toj kompaniji izdaju izuzetno kvalitetne knjige na temu poboljšanja performansi MySQL servera (što kroz održavanje što kroz optimizaciju upita) a ja bih kao posebno kvalitetnu knjigu izdvojio "High Performance MySQL". Knjiga je namenjena čitaocima koji imaju bar neku predstavu o tome kako MySQL funkcioniše ali generalno objašnjenja su dovoljno jednostavna i jasna da i početnici veoma brzo mogu da skapiraju koncepte optimizacije koji su opisani u knjizi. Moja topla preporuka da nabaviš ovu knjigu. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci: | ||
evanghelion (1.3.2013) |
![]() |
#7 |
Novi član
|
![]()
Neutrino hvala za ove knjige (nabavicu ih vec nekako ako ne zameras).
Evanghelion, jel se ovaj Stanford placa? Necu da probam da se registrujem dok ne saznam a ne vidim objasnjenje. Kolko vidim vec su stigli do midterm-a. Edit: E skonto sam da je free. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
SQL baze podataka | fasty | Programiranje | 90 | 22.12.2016 20:53 |
Drajveri za SQL Server 2008 | catwoman | Aplikativni softver | 0 | 10.5.2010 13:14 |
Kratko i jasno: da li je Joomli moguće menjati SQL bazu... | Teva | Web razvoj | 1 | 20.9.2009 23:59 |
SQL Server 2000 | Zoran035 | Programiranje | 2 | 18.10.2007 13:23 |
[SQL] Aplikacije za prosleđivanje SQL upita preko ODBC-a | RaleVuk | Serverske aplikacije i baze podataka | 6 | 25.7.2006 2:39 |