![]() |
![]() |
|
Video/TV softver Video programi, formati, kodeci, konvertori, DVD/TV softver, satelitski/DVB programi, DivX i sl. |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Deo inventara foruma
Član od: 6.11.2005.
Zahvalnice: 58
Zahvaljeno 329 puta na 180 poruka
|
![]()
Dakle, ovih dana bi trebalo da budem nesto slobodniji uvece, te resih da zapocnem svojevrsni tutorial o ovom izvrsnom programu.
Svako koga zanima bilo sta u vezi sa premierom, sto jeste ili nije spomenuto ovde slobodno neka pita, rado cu mu (ako znam) odgovoriti. Unapred se izvinjavam vama obicnim korisnicima i moderatorima sto cu u svaki svoj post morati da ubacim po koju sliku. Dakle da pocnemo: Instalirali ste premiere 6.0, i dvostrukim klikom na ikonu startovali ga. Sta sad? Kao prvo morate importovati bilo sta sa cime ce te raditi; dakle, sliku, zvuk ili video fajl. Znaci, imate neki home video, koji hocete da izmontirate, prethodno kompresovan u microsoft (DV) avi (o tome kako se to radi imate na ovom (TV/Video) forumu vec dosta tema) i prvo sto treba da uradite jeste da ga importujete u projekat. Ovo cete najprostije uciniti dvostrukim klikom na prazan prostor (strelica I) u prozoru untitled, i prosto izaberete destinaciju i fajl koji zelite da ucitate. U ovom primeru ja sam ucitao tri fajla (video, sliku, ton), sto se da videti na osnovu ikonica levo od imena fajla. Uzmite sad taj fajl, i metodom drag&drop spustite ga na timeline. Kao sto vidite ja sam spusto sva tri fajla. Takodje, kao sto vidite (strelica II), na timeline prozoru imate tri sine za video, a tri za audio. Na kraju (kao sto vidite), video fajl je zauzeo (sto je logicno) jednu video i jednu audio sinu, slika je zauzela samo jednu video sinu, a audio, audio sinu. Vidite dalje kako je strelica II uperena tacno na vertikalnu crtu, koju cemo kao i sav ostali svet zvati edit line. To je linija koju je najlakse objasniti kao crtka ( ![]() Tako i ovde, edit line-om odredjujete sta ce vam se prikazati u desnom prozoru (strelica III). Jos bitnije, edit line pomerate tako sto ga uhvatite pri vrhu (plavicasti trouglic) i vucete ga levo-desno. Pritiskom na space pusta se (i zaustavlja) sve sto je na time line-u, i videcete kako ista polako klizi s' leva u desno. Za ovaj prvi cas dovoljno bi bilo jos (strelica IV) reci da za sada nemojte dirati nijednu od opcija koje su ponudjene (doci cemo i do toga), samo proverite da vam od ovih 8 ikona bude selektovana ova (najbitnija) skroz levo. BITNO: Istom tom ikonom mozete na timeline-u premestati fajlove (koji ce da bude prvi, koji drugi, da li ce da se preplicu). Da ih kratite s'pocetka i kraja. Stanete kursorom na file na timeline-u s pocetka pravougaonika koji oznacava taj file, bas uz ivicu, dok ne vidite da se kursor ne promeni u nesto kao {, vucenjem (uz naravno drzanje levog tastera) ka desno skracujete taj file u smislu da ako ga skratite za 5 sek, on nece imati tih prvih 5 sek. Ista je varijanta sa desnom ivicom fajla, dakle mozete da ga kratite i sa kraja. Za danas, to bi bilo to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
aka Shon3i
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 191 puta na 129 poruka
|
![]()
Fino fino. Nego sto lepo ti ne instaliras Premiere Pro 1.5.
Da li znas kako da ja ubacim ac3 zvuk tj 5.1 ili 7.1 kao u Vegasu 6. Posto koristim Premiere Pro 1.5 i bolji je od Vegasa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Deo inventara foruma
Član od: 6.11.2005.
Zahvalnice: 58
Zahvaljeno 329 puta na 180 poruka
|
![]() Citat:
Znam da je bolje da opisem noviju verziju premijera, ali racunajuci na plitak dzep vecine ovde, odlucio sam da je premiere 6.0 bolje resenje ![]() Salu na stranu, premier 1.5 sam upalio par puta, zato sto sam se vec okrenuo alternativnijim (i u mnogo cemu boljim) programima, poput Avid-a i Edius-a. Jos jednom hvala, ali voleo bih da se postovi ovakvog tipa prosledjuju meni na PM, umesto ovde. Ovo je stranica rezervisana iskljucivo za stvari koje su vezane tut-om ili samim premijerom (t.j. stvarima koje nisu obuhvacene ovde), a ne za razne predloge i sugestije. B.T.W. Nemam nista protiv, da recimo ti Nenade otvoris svoju temu, t.j tutorial Premiere-a pro. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
Član od: 19.12.2005.
Zahvalnice: 11
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka
|
![]() |
![]() |