![]() |
![]() |
|
ŠDK - Grafika Saveti u vezi sa kupovinom video karti i monitora |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Deo inventara foruma
Član od: 9.11.2005.
Zahvalnice: 1.884
Zahvaljeno 1.004 puta na 623 poruka
|
![]()
Vec duze vreme koristim veliki TV umesto monitora, ali u poslednje vreme nesto nece da se ukljuci, uspem tek iz ko zna koliko pokusaja... Danas mi je trebalo preko pola sata, tako da mu ne gine servis (pokusavao sam da ga iscupam iz struje na neko vreme, ali nije resilo problem). Kada uspe da se upali, radi bez problema sve vreme, verovatno znaci da nije neki strasan kvar, ali bih ipak da budem spreman za to da uskoro ode na vecna lovista.
Ispade duzi uvod, a sustina je da me zanima koji bi monitor mogao da ga zameni? Glavno je da bude sto veci (barem 32 ili vise inca), sa sto boljim kontrastom (sto crnjom crnom) i refresh rate-om od 120+hz. Bilo bi lepo i da podrzava VRR. Ne znam da li se to danas podrazumeva. Moze da bude i 16:9 i 21:9, osim ako bih sa tim ultra wide nailazio na probleme. mozda najbolje da je 1440p, mada ok i ako je 4k. Ne znam da li je moguce uzeti tako nesto do 300 evra? Imaju li neki modeli koji vaze za dobru kupovinu u tom budzet rangu? Po mogucstvu da nije sa oglasa, nego iz neke radnje, osim ako u oglasima ima bas mnogo bolja ponuda. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Veteran
Član od: 5.11.2005.
Zahvalnice: 180
Zahvaljeno 212 puta na 167 poruka
|
![]() Citat:
Za monitor ne znam sta da ti predlozim, i ja gledam neki 27" 2k, ali ponuda je jadna, uglavnom stari modeli... mada ja gledam malo veci cenovni rang, ali deluje sto se ide vise, sve jadnija ponuda. A i sa drugim komponentama nije mnogo bolje. |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Remedy na korisnoj poruci: | ||
polarnimeda (19.9.2024) |
![]() |
#3 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Kapirao sam da nije nista preterano, cim radi i po 15 sati bez problema kad se ukljuci... Prethodnih dana sam pokusavao satima da ga ukljucim, danas je posle fabrickog reseta uspelo iz prve, ne znam da li je slucajnost, mozda se i nesto zabagovao.
![]() U svakom slucaju ga necu gasiti do uvece, za svaki slucaj, treba mi za posao. Tj. mnogo mi je zgodniji od rezervnog resenja. ![]() Ako se ponovi zezanje sa ukljucivanjem, nosim ga na popravku. Ne bih ga sam otvarao. Sto se tice monitora meni ne treba nista spektakularno, jer za igre i filmove koristim drugi TV, ovaj mi je samo za rad i malo surfa, manje vise. Tako da otprilike samo da ima ove karakteristike koje sam naveo i da nije totalni krs, meni dobro. Ali ne bih ispod 32 isao. TV koji me zeza je 55" i jedva da mi je preveliko sa metra razdaljine... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Deo inventara foruma
Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 725
Zahvaljeno 1.285 puta na 984 poruka
|
![]()
U najgorem slucaju pocinje naponska sekcija da otkazuje, otkazivanje ekrana daje druge simptome. Monitori ipak jos uvek imaju manju velicinu tacke od TV-a ali se razlika definitivno smanjila. Za celodnevni posao monitor, za kucno zezanje moze TV svakako.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Laskaris na korisnoj poruci: | ||
polarnimeda (20.9.2024) |
![]() |
#5 |
Veteran
|
![]()
Taj problem sa kondenzatorima se meni uvek manifestovao tako sto u pocetku monitor upali posle par pokusaja. Kako vreme prolazi treba sve vise, i posle par meseci se dodje do toga da po 10-15 min ne moze da se ukljuci. Desavalo se ponekad da se ukljuci posle par pokusaja, ali retko. Kad kondenzatori propadnu ne moze da se ispegla pad napona u strujnom kolu koji se desava prilikom paljenja, kad upali posle nema problema. Ako se tako ponasa vredi probati popravku, npr tih 7-8 kondenzatora u monitoru kosta 300-400 din ukupno, prelemi se za 15-ak min, i ajde nek ode pola sata na rasklapanje i sklapanje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ponovo danas nije hteo da se ukljuci skoro 2 sata... Probacu sa popravkom za vikend, samo necu sam jer nisam vican tome, ne bih se zezao mnogo. Odnecu u servis kod coveka koji ne dere pa cemo da vidimo.
Hvala svima na odgovorima, javljam sta je bilo. U najgorem slucaju, leci ce neki monitor/TV od 32+... A sta mislite o 16:9 vs 21:9? Ako budem gledao monitore. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Veteran
Član od: 13.1.2007.
Zahvalnice: 505
Zahvaljeno 162 puta na 126 poruka
|
![]()
Mozes pogledati na ovom yt kanalu imaju bas raznih opcija:
https://www.youtube.com/@monitorsunb...est%20monitors Za razlicite rezolucije najbolji izbor, licne favorite, izbore zavisno od budzeta i slicno EDIT: Sad vidim 150k subscribera, al to su ovi isti sa hardware unboxed tako da znaju sta pricaju |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku matrix_ninja na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#8 |
Deo inventara foruma
|
![]()
znam za njih, nego ko ce istraziti sve to za kratko vreme, plus cene tamo i ovde cesto nemaju veze jedne s drugima, nazalost.
![]() ali gledacu svakako, nece da skodi, nesto vec jesam ranije. zanimljiva mi je tema ionako. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Veteran
|
![]()
Obično je dilema - više monitora ili widesreen? Ti nemaš takvu situaciju, a kad je u pitanju korišćenje ekrana za posao veća radna površina uvek dobro dođe (leba ne traži
![]() Jedan moj kolega koristi widescreen i zadovoljan je, ali služi mu samo za rad. Ja sam navikao na više monitora, ne koristim aplikacije gde mi je potrebna tolika širina (npr ljudi koji koriste excel tabele gde im to odgovara, softver za montiranje video materijala), mogu da se igram na jednom od monitora, na sastancima mogu da podelim (strimujem prikaz) ceo monitor umesto jednog prozora, itd... Dosta toga zavisi od ličnih potreba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.092 puta na 3.804 poruka
|
![]()
pa to ako radi igrica u full skreen sigurno je dobro, a za rad 2 monitora, ja na jednom monitoru gledam video a na drugom kuckam na primer
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku water wizard na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#11 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Dva monitora ne bih, radije jedan, pa mozda onda bolje ultra wide, jer mi upravo to za rad i treba, da na jednoj strani kucam, a na drugoj da imam sta mi jos treba... a bice verovatno zanimljivo i po koju igru odigrati tako, uvek sam imao ili 4:3 ili 16:9.
Aaali da vidim prvo ovih dana dal ce ovaj TV preziveti, ili ide u kantu. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Starosedelac
Član od: 20.11.2011.
Zahvalnice: 405
Zahvaljeno 125 puta na 100 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
[Android] fon do 150 evra, sto veci i sa dobrom kamerom? | polarnimeda | Aparati i oprema | 21 | 12.10.2018 14:17 |
C particija - pokazuje manje ukupnog GB prostora nego sto treba | madmarko | Operativni sistemi | 1 | 23.1.2015 15:59 |
Podizanje novca preko bankarske kartice - STA, KAKO? | Romantic | Brbljaonica | 5 | 14.9.2013 20:23 |