![]() |
![]() |
|
Kvarovi Pomoć i informacije u vezi sa neobjašnjivim kvarovima i nestabilnostima sistema |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 2.11.2010.
Zahvalnice: 25
Zahvaljeno 122 puta na 76 poruka
|
![]()
Doneo mi komšija kompjuter, kaže da se par puta ugasio u toku rada i igranja, i da sad neće da se startuje. kao ja da pogledam šta je , više se kao razumem u te stvari, ali volje baš i nemam
![]() nego, matična nforce6m-a procesor ne znam tačno koji je,ako neko zna, neka napiše :amd dc 200fsb, 2.7hgz 3 modula ram memorije, 1x512, 1x1gb i 1x2gb grafa 9600gso hd 160gb napajanje neko termal , 450w sistem win7 32bit uključim komp, pokrenu se ventilatori, i nakon sekund se ugasi. izvadim ram memorije , i on krene sa radom, čuje se pištanje za ram memoriju. vratim memoriju, jednu u jedan slot, komp lepo upali. stavim drugu u drugi slot, neće. probam sve moguće kombinacije, imam i par mojih sigurno ispravnih ddr2 ram modula, i opet isto. radi ako je samo jedan modul ubačen u bilo koji slot. ali, međutim, nije ni to stabilno, i ako tako upali komp, hoće da se ugasi u toku rada, ili da "zaglavi". I ima još jedna zanimljiva stvar, to je počelo od kad se ovako pokvario, kad se gasi komp iz win-a, on se ne ugasi, nego se restartuje. sam od sebe, nije ništa čačkano. pustio sam hirens boot test alatke, ali ni jedna nije otkrila nikakvu nepravilnost. probao sam i da podignem i linux, solaris sa cd-a, ali neće. Svaki savet dobro došao ![]() pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Član
Član od: 28.9.2007.
Zahvalnice: 5
Zahvaljeno 24 puta na 23 poruka
|
![]()
Izvadi bateriju od ploce pa je vrati posle jednog minuta.
Ako nece ponovo, proveri da li je racunar pun prasine pa ako jeste ocisti je usisivacem, Ako i posle toga nece, stavi tvoje napajanje pa proveri ponovo. Proveri takodje da li ima neki kondenzator na ploci da je naduven. Da li mozes da udjes u BIOS racunara, i da li se i tamo posle odredjenog vremena gasi racunar? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Starosedelac
|
![]()
Najverovatnije ej vrisnuo ram slot, a po tvom opisu i pola maticne ploce...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
|
![]()
baterija izvađena, vraćena.
očišćen od prašine, stavljeno moje napajanje xilence 500w sve isto, ništa se nije promenilo. u bios ulazi, ali samo kad je jedan slot u upotrebi. ali, bacio sam pogled na kondenzatore, svi su vizuelno ok, sem ovoga koji je baš pored ram slotova, koji je malo "nabrekao" ![]() klik za veću |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Starosedelac
Član od: 14.6.2011.
Zahvalnice: 137
Zahvaljeno 440 puta na 399 poruka
|
![]()
A pa verovatno ce ti kondezatori morati da se promene. Ja menjao pre neki dan i da kucnem u drvo sljaka
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
V.I.P. PSU Guru
Član od: 14.7.2007.
Zahvalnice: 13
Zahvaljeno 609 puta na 451 poruka
|
![]()
Ah, OSTor RLS serije na ECS matičnoj ploči... Dream team. Elem, ako je regulacioni kondika, onda je 16V/470uF, a ako je filter, onda je 6,3V/1000uF. Štampa na toj ploči je troslojna, i dobro podnosi manje spretne ruke i lemilice, samo treba koristiti dovoljno fluksa i svežeg kalaja za otapanje starog lema, jer ECS koristi neki čudni tvrdokorni kalaj koji teško pušta, naročito nakon dugog stajanja... U zamenu, kao neki minimum, Teapo istih karakteristika, a po mogućstvu nešto od Japanaca (Panasonic/Matsushita, Nippon Chemi-Con, Rubycon, Nichicon itd). Takođe, ako je moguće, ne menjaj(te) samo taj što je već naduvan, već i susedne iz iste sekcije (bude obično 2-3 kojima je dodeljena ista dužnost). Ako je ovaj jedan "otišao", ni ostali nisu daleko.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Član
Član od: 28.9.2007.
Zahvalnice: 5
Zahvaljeno 24 puta na 23 poruka
|
![]()
Tek sad videh da je u pitanju ECS ploca
![]() ![]() ![]() Nema druge osim zamene tog kondenzatora pa cak i onih koji su pored njega ili kupovine nove ploce. Na tvom drugu je da odluci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Starosedelac
|
![]()
Ajd da pitam ovde, posto sam pre dve sedmice menjao kondezatore inace su 6,3V/1000uF sest komada sam promenio. Koliko dugo ti novi kondezatori mogu da traju, posto mi je neki lik u servisu rekao da mogu da traju max 6 meseci, jer kao kod nas nemaju da se kupe kvalitetni kondezatori?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
V.I.P. PSU Guru
|
![]()
Zavisi koje si kupio. Najkvalitetnije, ili, tačnije rečeno, najmanje nekvalitetni kondenzatori kod nas dostupni bez čekanja na uvoz, su Jamicon. U pitanju su relativno solidne stvarčice, pretežno upotrebljive u highpass filter ulozi na nezahtevnim obradama signala. Kao naponski regulatori, naročito u SMPS (napajanjima), ne žive posebno dugo ako "upijaju" veći ripple, ili rade na povišenim temperaturama.
Šta si tačno kupio? Fotka bi bila idealna za bolju procenu... |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Nepotpisani Čitalac na korisnoj poruci: | ||
cane.prebranac (30.6.2012) |
![]() |
#10 |
Starosedelac
|
![]()
Mrzi me sad da otvaram kuciste, ali nesto ne verujem da su kvalitetni, 11 din komad
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Član
|
![]()
pa čovek i hoće da se promeni komplet ploča, ali opet su to polovne ko zna kakve ploče po oglasima, 3000+ dinara.
Sad ne znam da li da se upustim u zamenu kondenzatora, čini mi se da bi to bila neuporedivo jeftinija varijanta, pa ako proradi, neka radi dokle radi ![]() isfotkaću ja još matičnu, pa ćete vi vizuelno proceniti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Starosedelac
|
![]()
Pa po oglasima ces verovatnto pronaci maticnu sa vec promenjem kondezatorima, bar su meni tako rekli, jer ljudi kupe crkunutu plocu, tj sa nabubrelim kond za nekih 100 kinti i prodaju za par hiljada. A ako vec baratas lemilicom i vakum pumpom slobodno ih promeni
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Član
|
![]()
imam lemilicu od 40w i pumpicu, biće valjda dovoljno
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
V.I.P. PSU Guru
|
![]()
Moguća opcija je i kupovina crknute ploče novije proizvodnje (2007+), pa skidanje kondenzatora sa nje i upotreba na ovoj. To je zgodan izvor polovnih kvalitetnih kondika, ako prođeš sa 100-200-300 din. Pri skidanju starog kondenzatora, uzmi parče svežeg kalaja, zamoči u fluks ako imaš, ugrej jednu od nožica kondenzatora dobro, pa nanesi nešto novog kalaja. Grejući i dalje, nežno "cimaj" kondenzator uvijajućim pokretom dok ne osetiš da se nožica pomera. Na taj način ćeš postići da se mešaju stari i novi kalaj, te će lem mnogo lakše popustiti i neće biti potrebe za čupanjem. Naravno, ponavljaš postupak na drugoj nožici nakon što prva izađe delom napolje, i tako naizmenično dok ne izbaciš neispravni deo. Višak kalaja vadi pumpicom tek po uspešnom vađenju kondenzatora napolje. Većinom ljudi prvo pumpicom pokušavaju izbacivanje starog kalaja, dok je kondenzator još prisutan. Ovo nije naročito dobra praksa kad je u pitanju višeslojna štampa... Što se tiče korišćenja vakuum-pumpice, pokušaj da učvrstiš ploču tako da možeš da lemilicom greješ sa jedne strane, dok pumpicom usisavaš višak kalaja sa suprotne strane. Ovo je dobra ideja zato što vije na pločama obično nisu dovoljno jake da izdrže više uzastopnih "pumpanja", pa nije zgoreg da izvučeš (skoro) sve u jednom pokušaju.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Nepotpisani Čitalac na korisnoj poruci: | ||
LemaX (1.7.2012) |
![]() |
#15 |
Član
|
![]()
odlemio ja odmah jedan kondenzator da vidim kako to ide (i nije baš naivno, kao da su autogenom varili a ne lemili), i od tad matična stoji
![]() ![]() ![]() ovu ću ostaviti kad za'ladi da se igram |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Slackware problem | kvare_cg | Slobodni softver | 27 | 20.6.2009 23:27 |
Problem, gasenje browsera i usporen rad WMV i FLV formata..... | Razial | Kvarovi | 3 | 2.6.2009 14:58 |
Nova matična i stari HDD-ovi problem? | yahhoo | Kvarovi | 8 | 18.3.2009 22:31 |
HP DeskJet f4180 - problem sa instalacijom | vanila | Ostale komponente | 3 | 12.3.2009 19:22 |
Veliki problem sa RAM memorijom | leka | Kvarovi | 10 | 27.7.2006 10:17 |