Re: Priprema za štampu
e pazi sad... Sve jedno ti je da li se radi rgb pa onda da se konvertuje u cmyk, jedino sto prilikom toga se boje menjaju, pa zahteva korekturu kod adjustments. Ako se stampa crni text a pored je neka slika, kod digitalne stampe ( ne na svim masinama) sve jedno je da li je text sastavljen od black- a ili yellow i svega ostalog...Kod klasicne stampe je drugacije, treba na crnom delu( recimo textu) obrisati u channels sve osim K tj black( bude 100% black) time se izbegavavaju greske, ako u stampariji ( skoro kod svih stamparija) paseri nisu podeseni, u suprotnom ce se dobiti tamno braon text sa, recimo, zutom ivicom....bljak. Ako, recimo, zelite da uradite neki plakat u 2 boje, necete raditi u zelenoj i plavoj, jer se to dobija mesanjem, nego na pr black i cyan (daje lepe rezultate, a jeftinija je stampa) Dakle treba obrisati u channels sve ostalo. To je sto se photoshopa tice. Secam se kaa sam stampao neke vizitke ( u losoj stampariji ali jeftinoj) , vizitka je sadrzala fine crno bele prelaze, gradijante, a kada je to izaslo iz stape, dobio sam mrljave braon prelaze... sto se ne bi desilo da sam prelaz iz crnog na belo radio samo sa black, bez yellow i ostalog... E sad, ko me razume razumeo Inace, ja ne radim u staprariji, ali sam se nosio na stampu gomilu materijala, pa znam kako sta ispadne, ako sam negde pogresio, recite
|