E, nadjoh se i ja u ovoj prici...
Mali osvrt na komentar RGB ili CMYK. Jedino kompromisno resenje je da kada radite idejno resenje unapred planirate koje boje cete da koristite. To znaci da ukoliko mate CRNI (K) tekst na necemu, tipa imena i telefona na vizit karti nemojte to nikako da radite u RGB modu jer ce vam prilikom konverzije u CMYK ta slova biti u sve cetiri boje. To u prevodu znaci da ce vam stampari pominjati najblizu rodbinu, a ujedno i necete dobiti kvalitetnu stampu jer ce slova biti mutna. Znaci - koristite filtere i sve ostalo da napravite pozadinu ili neki sarenis na idejnom resenju, onda uradite flatten, convert to CMYK, pa preko toga sve ostalo sto ide u JEDNOJ od osnovnih boja. Jedino tako mozete da dobjete na stampi ono sto uradite na racunaru. Sve ovo gore navedeno vazi i ukoliko zelite da koristite Pantone Spot boje, tj. ukoliko narucilac trazi BAS TU neku nijansu koja se namoze dobiti iz CMYK moda.
Sto se tice kalibracije, kvalitetni monitori i uredjaji za kalibraciju su prilicno skupi, ali ako mozete doci do monitora marke ViewSonic - vasi problemi su reseni. Nema potrebe za nikakvom kalibracijom jer su boje savrsene.
Za sada toliko a ako mogu jos nekako da pomognem, bolo da se radi o Offset stampi ili stampi na textilu, ja i mojih 10 godina iskustva stojimo na raspolaganju... (zato sto znam koliko je meni bilo tesko da sve naucim na svojim greskama)