Korisni programi za hardver:
CPU-Z – čuveni PC program.
Čip (SoC) je Exynos Octa 7870. CPU je 8x ARM Cortex-A53 na 1,6 GHz. Minimalna frekvencija je 546 MHz. Redovno se gase četiri jezgra. GPU je Mali-T830.
Ima 5 senzora: akcelerometar, za osvetljenje, za orijentaciju ekrana, senzor pokreta i senzor stiska (grip) za WiFi.
DRM Info – sve jasno iz imena.
Media Codec Info – aplikacija koja pokazuje podržane audio i video kodeke na uređaju.
Na zadnjoj strani pakovanja je jasno navedeno da uređaj podržava Full HD (1080p) plejbek i snimanje.
Na sajtu Samsunga je navedeno za Exynos Octa 7870 za video:
Citat:
Full HD 60fps encoding and decoding with HEVC (H.265), H.264, VP8 Codec
|
Taj čip ne podržava hardverski sledeće kodeke:
audio: Opus, PCM i Vorbis.
video: H.264 (MPEG-4 AVC) 10-bit, H.265 (HEVC) 10-bit i VP9.
Potpuno očekivano za starost čipa i sad već srednju nižu klasu. Šta to znači u praksi, pročitaćete u sekciji „Performanse“.
Aplikacije
Naveo sam da uređaj dolazi sa preinstaliranim Google, Samsung i MSFT (Office i Skype) aplikacijama. Sve G i MSFT aplikacije se mogu onesposobiti što sam i uradio (izuzev
Play Store i Play Services) dok je Samsungove nemoguće, ali ih ne koristim izuzev fajl menadžera koji je jako dobar. G mi je poslao mejl da instaliram na tablet njihove apli-
kacije kao Chrome i tako to, što mi naravno ne pada na pamet

.
Instalirao sam
F-Droid. Koristim sledeće aplikacije (na telefonu koristim dosta više, ali mi ne trebaju na tabletu):
Barcode Scanner – sve jasno iz naziva o čemu se radi.
Blokada – najbolji program za blokadu reklama i praćenja i ne treba root! Radi kao VPN. Za DNS koristim AdGuard.
Bromite – da bi ga instalirali i nadograđivali iz F-Droida, trebate dodati „skladište“ (skenirajte QR kod). Alternativa je odlični mali
Lightning Browser, ali nažalost nije obnovljen
već skoro dve godine :/ tako da sam prešao na Bromite. Bez obzira, za slabije uređaje je bez premca.
Document Viewer – koristim ga za otvaranje PDF-ova i sl. dokumenata. Još bolja alternativa je
KOReader ako ništa drugo, a ono zbog Calibre integracije.
LibreOffice Viewer – ako ne koristite LibreOffice, onda vam i ne treba.
NewPipe – najbolja YouTube aplikacija. Alternativa je
SkyTube.
Radio Droid – najbolja internet radio aplikacija.
Simple Draw – Prosta aplikacija za škrabanje/slikanje

. Koristim i neke druge
Tiborove aplikacije na telefonu (Galerija i Kalendar).
Slide – Reddit aplikacija koju koristim na tabletu. Alternativa je
RedReader i nju koristim na telefonu, ali na tabletu mi se nikako ne sviđa.
Twire – Twitch aplikacija.
VLC – legendarni VideoLAN kojega koristim za skoro svu video reprodukciju, ali nikada za HEVC video fajlove, o čemu više u poglavlju o performansama.
Play Store – ako ne želite da korstite svoj Gmail nalog ili ga i nemate, onda instalirajte
Aurora Store. To je FOSS Play Store klijent.
Od Play Store aplikacija, na tabletu koristim:
AliExpress,
DeviantArt,
EON,
IMDb,
MX Player,
Steam,
Steam Link,
Twilight i
Rakuten Viki.
EON radi odlično. Moja jedina zamerka je što forsira horizontalni mod. Nemoguće je koristiti u portret modu :/. Isti problem i sa
Rakuten Vikijem.
MX Player koristim pre svega za puštanje HEVC fajlova (više u Performanse sekciji).
Steam Link radi odlično. Treba jedno 20-30 sek da se enkoduje slika i onda radi bez problema. Problem je što jako malo igara radi kako treba na dodir (ne računam statičke igre)
tako da je potrebno imati kontroler. Koristim GameSir G3S preko bluetootha, ali može i preko USB 2.0 host adaptera.
Twilight aplikaciju koristim za regulisanje balansa bele boje i plavog svetla. O tome će biti u Panel sekciji.