Re: Dawn of Man
Nisam mnogo igrao, nisam imao vremena. Ono malo što sam pikao mogu reći da je jako dobra. Otprilike Banished sa dodatkom tehnološkog drveta i smešteno u praistoriju.
Uspeo sam da doguram do srednjeg kamenog doba, tačnije tier 2 tehnologije. Ukupno ih ima 6. Paleolit, mezolit, neolit, bakarno, bronzano i gvozdeno doba. Sve što radite, lovite, skupljate, proizvodite, gradite itd donosi po 1, 2 ili 3 tehnološka poena koje investirate u novo znanje. Koliko sam skontao morate da popunite celo drvo u razdoblju da biste prešli na sledeće. Skok sa razdoblja na razdoblje je uvek skuplji od tehnologija koje se tu nalaze (recimo 15 poena za grnčariju koja vas uvodi u mezolit, ostale tehnologije koštaju 7).
U ranijem periodu, dok ne dobijete znanje da gajite žitarice i životinje, morate da vodite računa isključivo o preživljavanju. Takođe ne smete da naglo nabudžite broj stanovnika jer jednostavno nećete moći da ih hranite. Prilikom lova ne smete da pobijete sve živo što mrda po mapi. Ako od jedne vrste životinja ne ostavite bar po jednog mužjaka i ženku istrebićete tu životinju sa mape i time izvor hrane i kože (koja je u početku jedan od glavnih resursa za proizvodnju, odeću i gradnju).
Raznolikost živog sveta koji možete da lovite mi se jako sviđa, a devovi tvrde da će dodati još. Medved, vuk, muflon, divokoza, pećinski lav, pra bizon, bizon, nosorog... i naravno mamut koji je najveća živuljka i najgadnija za lov. Inače postoje tzv work area gde samo označite gde narod recimo treba da lovi. Sve što naiđe će biti markirano za lov. U početku je preoporučljivo da radite ručno životinju po životinju zbog gore pomenute mogućnosti istrebljenja. Lep detalj je koliko je životinja opasna. Recimo mamuta nećete moći da ulovite sa početnim zašiljenim štapovima, a mamut se okrene na vaše lovce i bori se sa njima. Za razliku od divokoze ili muflona koji najčešće beže. Kada označite životinju za ulov takođe je lep detalj što se automatski formira lovačka ekipa. Za muflona uvek ide jedan batica, dok se za mamuta okupi troje ili više. Možete i ručno da odredite ekipu i koju životinju da love.
Kasnije kada dobijete mogućnost pripitomljavanja možete uhvatiti po jedno muško i žensko jare i zapatiti stado koza. Tu vam polako prestaje potreba za lovom jer koze, krave i ovce daju meso, kožu i mleko. Dotle još nisam stigao, pa ne znam kako tu ide mehanika.
Igra je stabilna, lepo klizi i do sada nisam nabasao ni na jedan jedini bag, čak ni grafički glitch. Topla preporuka.
|