Prikaz jedne poruke
Stara 13.5.2017, 18:09   #11
Aibo
Deo inventara foruma

Član od: 30.6.2008.
Zahvalnice: 1.009
Zahvaljeno 4.075 puta na 2.445 poruka
Određen forumom Re: Moji prvi koraci u DSLR svet

^^ Istina, još uvek se navikavam na to šta koje dugme radi i šta beše da stisnem da promenim funkciju točkiću i sl. Ali dobro, imam i vremena i želje pa korak po korak.

Citat:
AstraLogos kaže: Pregled poruke
Cestitam na Nikonu D3300.
E sad malo sugestija naravno.
Zasto ti je blenda uvek na f4.5 a polozaj objektiva na 35mm?
Ono za maslacak OK ako je mogla i manja da bude a to je f 3.5 a zizna daljina 55mm i zato obavezno slikaj u priortitetu blande ili na slovo A da ti preklopnik stoji.
Jorgovan ti je mutan no kadar i svetlo su dobri. Mutan je jel za taj kadar treba mnogo manja blenda ili veci f broj. Recimo f7.1
Iso ne mora da je po danu bas 800 jel ti je okidanje 1/1250 sto je nepotrebno.
No to sa ISO blendo ili f brojem i brzinom zatvaraca ima dosta da se naigras za svaku scenu drugacije dok ne pokapiras kako dslr zapravo radi!
Hvala na savetima. Svaki je dobrodošao i potrudiću se što bolje mogu da ih razumem i koliko mogu i umem upotrebim idući put.

Iskreno, namučili su me i maslačak i jorgovan jer je pirio neki vetrić pa sam dobijao mutne fotke. A naložen da nešto fotkam odmah i sad nisam hteo da odustanem i vratim se drugi put. Maslačak se na kraju malo i umirio, ali jorgovan se sve vreme njihao, tako sam i dogurao do ISO 800... f4.5 je najveći otvor blende koji može na 35mm pa sam niskim f i visokim ISO težio da dobijem što oštriji njihajući jorgovan (u prioritetu blende, tj. na A ). Čak i tako nije bilo zadovoljavajuće pa sam oterao EV malo u minus (a ekspoziciju posle povratio u Lightroom-u). Tako je barem tekao moj početnički tok misli, kako bolje da izađem na kraj sa situacijom nisam znao. Tako da samo delite savete i kritike a ja ću se truditi da nešto iz njih i naučim.

Danas sam malo kružio gradom i vežbao na svemu i svačemu, neko reče da nema boljeg tutorijala od kilometraže i trial and error metode. Sad ću polako da ih pregledam uz kaficu...
Aibo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke