Prikaži potpunu verziju : Normalan Refresh Rate za oci ?i Monitor ?
Sladjan85
10.10.2012, 17:16
Pozdrav... Ovo sam vec dugo vremena hteo da pitam ,cak sam i guglao ... Naime imam problem sa TFT-e monitorima.Evo o cemu se radi...
Vec 10 godina koristio sam Samsung (pre LG) CRT monitore ,na refresh rate 85 hertza... Nikad me nisu pekle oci ,niti su mi pucali kapilari ... Sta se desilo ?
Pa naime kupio sam prvo hd 4670 (imao Vga + Dvi) a sad i 5750 (2x DVI) i dok na CRT monitorima pri 85 hertza nemam glavobolje, niti me peku oci ,pritom prilikom upotrebe TFT-a, pri 60 hertza ,se u roku od pola sata komiram ! Oci peku ,lice pece ,rastura mi oci ... a navodno je `TFT zdraviji` od katode. Otkad sam kupio novu graficku ostala mi je mogucnost jedino da spajam na DVI TFT,a tamo je maximum 60 hertza, znaci ubija mi oci. Ako stavim preko VGA/DVI konvertora ,onda opet imam 60 hertza ,svaki monitor mi je NON-Plug and play i ne moze se povecati refresh rate. Ovo malo zvuci konfuzno ,ali ...
1. Zasto neki tvrde da je 60 i 75/85 hertza na TFT isto ,kad ja primetim jasnu razliku ? pri 60 hertza ,text razliva oci ,bela postaje suvise jaka... glavobolja...
2. Na 72/75 je malo bolje ,ali ipak i dalje peku oci ,dok na CRT pri 85 hertza ne peku... da li postoji TFT sa vecim osvezavanjem ?
3. glupo mi da u 2012 koristim CRT monitore,ali ne znam kako da objasnim ,ali u TFT-e ne mogu da gledam duze od 1h i vec sam `patos` ,umoran sam ,pospan...
4. da li ima neka zastita za oci ? nesto sto pomaze ?
5. uzeo sam cak 3 TFT monitora, nabacao se para (logicno prodao sam ih jeftinije nego sto sam kupio) ... Samsung 205 BW 20 inca me je sahranio na 60 hertza, pa sam uzeo manji Samsung od 19 incha ,isti djavo, pa na kraju uzeo jadnu 17icu Samsung 740n i tu me je refresh zaklao..
6. Kakav monitor da gledam da bela boja ne bude toliko jaka (na CRT je mnogo slabija), ima li nesto da je bas bas bas dobro za oci? nesto do 18.5 inca... Sam narucio Benq u Emmi-ju 950a, jer su ga svi hvalili da ima neverovatne boje i da je dobar za oci ! ispasce me 8300 ,pa me zanima da li sam napravio dobar izbor ? ima li nesto bolje ?
A da probaš da kalibrišeš taj tvoj TFT monitor?
thebluephoenix
10.10.2012, 18:03
https://www.google.com/#hl=en&safe=off&tbm=shop&sclient=psy-ab&q=120hz+monitor&oq=120hz+monitor&gs_l=serp.3...0.0.2.24452.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0...0 .0...1c.hh-5fEGWtSw&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=3115e1e326907703&bpcl=35243188&biw=1280&bih=831
Bolje poseti ocnog lekara (iliti oftamologa), posto imas ozbiljnih problema sa vidom.
Nema sanse da ti smeta refresh rate od 60 Hz na LCD monitoru, jer LCD iscrta 60 slika odjednom svake sekunde pri konstatnom osvetljenju, a CRT iscrtava liniju po liniju, i pikseli gube svetlinu kada na njih ne deluje elektronski snop (pa se javlja karakteristicno treperenje).
orange47
10.10.2012, 19:10
probaj neki MVA/PVA panel
Sladjan85
10.10.2012, 20:51
theblue nije los predlog iako kosta ,nisam znao da ima od 120 hz... hvala ...
@Beagle ,nemam problem sa vidom ,vidim odlicno, jednostavno smeta mi zracenje ,refresh rate ili ne znam sta vec na TFT monitorima. Malo je problem redak i neuobicajen ,ali stvarno na CRT sve OK ,a TFT me otkida...
sad cu da vidim i te MVA/PVA panele, posto nemam pojma sta je to ....
theblue nije los predlog iako kosta ,nisam znao da ima od 120 hz... hvala ...
@Beagle ,nemam problem sa vidom ,vidim odlicno, jednostavno smeta mi zracenje ,refresh rate ili ne znam sta vec na TFT monitorima. Malo je problem redak i neuobicajen ,ali stvarno na CRT sve OK ,a TFT me otkida...
sad cu da vidim i te MVA/PVA panele, posto nemam pojma sta je to ....
Ja npr imam stari 19 inc kockasti tft Sony CPD L 181 (http://www.dooyoo.co.uk/tft-monitor/sony-cpd-l181/) i dobro me sluzi na 60 hz ima jako prirodne boje i ponekad posle 2 i po sata oseti se umor al ako se u tih 2 i po sata napravi 5 do 10 minuta pauze onda je ok...
Veruj mi na rec, ne znas dok ne proveris :D
Mozda ti i nemas dioptriju, vec recimo astigmatizam (koji se bas tako i manifestuje, mutnjikavom i razlivenom slikom), pa zato imas problema sa monitorima. Nisam oftamolog, pa se ne razumem, ali nema sanse da ti TFT tek tako smeta.
Na CRT-u je ionako "mekša" slika nego na TFT-u, ako ima astigmatizam nije ni čudo što mu je tek s prelaskom na TFT zasmetalo...
Sladjan85
10.10.2012, 23:05
znaci neverovatno ,da mi svaki TFT razvaljuje oci, a CRT ni jedan ... smesno mi sto moram da drzim jeftin CRT na stolu,a ulozio sam dosta u konfu i monitore. Mislio sam da ce mi pomoci ako i TFT bude radio na 85 ,ali vise nisam siguran ... Iskreno - skenjo sam se. def sam unikat. pre nisam imao love za komp / TFT ,a sad me krenulo ,zaradjujem nekim cudom napolje ,mogu da kupim pristojan monitor,a zezaju me oci ...
Razlog vise da odes kod oftamologa. Mnogi problemi se lakse resavaju kada se uoce na vreme.
Sladjan85
10.10.2012, 23:15
izgleda da cu morati ... najcudnije mi sto odlicno vidim i na daljinu i na blizinu ,lako uocavam detalje ,ali eto zracenje / refresh / neki djavo na TFT me kolje, ne mogu da izdrzim duze od 15 minuta... moracu kod lekara ,zivo me zanima, glupo da cimam crt u 2012... e hvala svima na savetima.
mislim da je veoma bitno i to da je prostorija dovoljno osvetljena (ne previse). ali probaj obavezno MVA panel ako imas prilike, razlika u odnosu na TN je nebo-zemlja, osecaj je skoro kao da gledas u papir. samo ne znam dal' se jos prave. imaju sad oni IPS ekrani, oni su takodje bolji od TN-a.
IPS je i bolji od MVA/PVA, po pitanju kvaliteta boja i ugla gledanja,
orange47
11.10.2012, 11:19
u svakom slucaju treba probati pre kupovine.
Sladjan85
11.10.2012, 11:39
gde mogu naci monitore sa tim MVA panelom ? ima li nekih modela od 18.5 inca ? pa da pogledam i to... uzeo bih licno ... tj koji su `popularniji` modeli ?
thebluephoenix
11.10.2012, 13:05
MVA http://www.itsvet.com/proizvod/viewsonic-vp2765-led/comp_comp_monitor/14/2945
120Hz TN http://www.itsvet.com/proizvod/viewsonic-v3d231/comp_comp_monitor/14/3672
eIPS http://www.itsvet.com/proizvod/dell-ultrasharp-u2312hm/comp_comp_monitor/177/2927
H-IPS http://www.itsvet.com/proizvod/dell-u2410/comp_comp_monitor/177/3622
Game fever
11.10.2012, 14:07
gde mogu naci monitore sa tim MVA panelom ? ima li nekih modela od 18.5 inca ? pa da pogledam i to... uzeo bih licno ... tj koji su `popularniji` modeli ?
Posto je beagle rekao da je IPS bolji od MVA/PVA zasto ne bi njega jurio? IPS panel je stvarno bolji od TN panela. Ja imam oba skoro jedan pored drugog. I jasno se vidi razlika u boji, uglu gledanja. Mada mislim da ako stvarno imas problema sa ocima nece ti ni on pomoci.
Sladjan85
11.10.2012, 14:28
Pa rekao je da je osecaj kao da gledas u papir... Pretpostavljam da to ne zamara oci ? Posto meni tft extremno zamara oci,a katoda uopste ,pa mi je sve to uvrnuto... Svakako odo kod ocnog lekara ,mada ne znam sta da mu kazem :D :`znate ja dobro vidim ,ali oci mi pucaju na tanke monitore ,a na one `kutije ne`... svakako moram proveriti i vid ,ali na primer primetio sam da mi ne smeta TFT ekran na PDA ,Androidima, ne smetaju mi ni STN ekrani ,ni katoda ,samo mi smeta TFT ,ali extremno ,pa moram priznati da sam uvrnut ,ali pojma nemam sta je resenje ... Izgleda da cu prvo probati sa tim IPS ,posto 170-200 evra mogu (trenutno) da priustim ,a za ovaj od 350 ne bih mogao ,mozda za mesec dva... videcu jel imaju u `mojoj selendri ` nesto od tih modela, sad mi je samo da nadjem nesto u sta mogu da gledam ,pa valjda ce mi ljudi pokazati (ukljuciti monitor) ,znacu posle 2 min ,jel resen problem
@bluephonex hvala puno druze za linkove ,hvala na trudu ,koristice mi.
Da se ogradim: H-IPS paneli su bolji od MVA. Ovi eIPS su se skoro pojavili, i kvalitetniji su od TN, ali ne mora da znaci da su bolji od MVA.
Sladjan85
11.10.2012, 15:39
Sad sam malo zbunjen :D uglavnom icu redom ,probacu svaki ,pa ako naletim ... Iskreno ste vi culi jos nekog da ga ovako ubijaju TFT `zraci` ili sam ja fenomen ? O.O ... Iskreno probao sam 3 ex-svoja monitora (samsunzi) i probao sam jos 2 (opet SamsunZi od drugara) i svuda isti problem ... Sad narucio onaj Benq 950a, ako i na to `budem cvilio sa ocima` ,obesicu se... :boodala: Moracu da pitam za ove displeje sto ste mi naveli ... pa cu da probam licno, da ne kupujem opet na blef preko neta
Nikola16789
11.10.2012, 15:43
Ja nemam bas nikakvih problema sa vidom (bio na detaljnim pregledima), ali mi iz nekog razloga TFT slika smeta i zamara me dok sa CRT monitorom nisam imao taj problem.
Sladjan85
11.10.2012, 15:54
e to brate isto i mene ... otkida mi oci ,a krivo mi ,a na CRT sve OK ... najgore sto nove graficke obicno imaju 2 DVI ,nemaju VGA ,pa samo pucaju 60 hertza bilo na katodu ,bilo na TFT-e... Sad zalim sto sam prodo hd 4670... pa se ubijam na DVI i 5750...
Odakle ti to da pucaju 60Hz?
DVI konektor ima i analogni deo (DVI-VGA adapter), i mozes da stavis koliko god hoces Hz-ova preko analogne veze (tacnije, koliko monitor moze da izdrzi).
Sladjan85
11.10.2012, 17:28
E meni to ne dozvoljava na grafickoj ! kad sam stavio adapter i prikacio bilo koji monitor ,pojavljivalo mi se da su svi monitori : NON PLAG AND PLAY ,nisu radili drajveri i svi su mogli samo 60 hertza (kao kad windows nema drajvere) ,nisam mogao da ocitam model ni jednog monitora. Imam ja DVI to VGA adapter... To mi prvo palo na pamet.
Uglavnom ljudima kojima smeta TFT monitor smeta to shto nisu adekvatno podesili brightness i kontrast, ne refresh rate. Pogotovo brightness, razlika po ochi je drastichna.
Chak refresh rate na CRT i TFT monitoru nisu iste stvari. Najjednostavnijim mogucim jezikom:
Refresh rate od 60 Hz kod CRT monitora znachi da osvetljenje "trepti" 60 puta u jednoj sekundi.
Kod klasichnih CCFL osvetljenjih TFT monitora osvetljenje radi na 200 Hz, tako da sigurno nije do toga. Za LED nisam siguran, ali ne mozhe biti gore, a i nije ni bitno.
Ne bih da zvuchim kao online doktor Haus, ali je moguce da je zaista problem do tebe, ako si sve podesio. ;)
Ja sam imao 17" samsunga crt.
Sada imam 22" samsunga led na hdmi nakačen. Zamisli šok za moje oči kada sam prešao sa jednog na drugi...
Google stranica je nenormalno jaka, tj bela pa sam sa malo podešavanja našao neku optimalnu granicu, i navikao se.
I crt i sad ovaj led uvek su mi stojali na 60 hz, slika je na crt bila daleko mutnija kada se osveženje poveća tj nije bila toliko jasna.
Kad budeš išao kod očnog traži obavezno da ti daju da gledaš one testove za boje.
Tj ovo
OkRiz--qexY
thebluephoenix
11.10.2012, 17:59
Bolji kontrast i brightness ima (dobar) CRT nego standardni TN. :p
Osbourne
11.10.2012, 18:03
Ne znam kolko ovo spada u ovu temu ali u pitaju su kompjuteri i oci tako da... :)
Program se zove F.lux http://stereopsis.com/flux/
Fantastican program i od skoro mi je postao MUST HAVE na svakom kompjuteru. Moze da se koristi i na telefonima.
Upravo se aktivirao pre 4 minuta :P
Sladjan85
11.10.2012, 18:04
@Endless koliko ti je trebalo da se priviknes ? jer i ja sam sa Samsung 753 17" skakao na TFT. @Osbourne ,zanimljiv program :D
Samsung 753s...već godinu i nešto imam bx2231 Samsung
Prvih dana je bilo kritično mračna soba + fulskrin google/utorrent/skajp = momentalno zatvaranje. :facepalm
Ubio sam mu malo brajtnes i kontrast i onda sam posle nedelju dve dana podesio na osnovu filmova, igara, surfovanja optimum neki da ne bude zaslepljivanje.
Ni sad mi nije svejedno kad posle nekih tamnih nijansi(npr gledam film) otvorim fulskrin skajp ili google, jednostavno takav je monitor.
Sladjan85
13.10.2012, 21:50
Neverovatno isto i kod mene ... ubija me bela boja u chromeu, web stranicama.... Nasao sam resenje ,zamenio sam moju 5750 za 5770 sa vga + dvi ,kupio sam katodu ,a bratu ostavio TFT-e... on cima Benq od 18.5 ,ja crt ,pa pokusavam da se priviknem ...
Očigledno vam smeta LED osvetljenje.
Sladjan85
13.10.2012, 22:05
pa to i ja mislim ... na CRT su boje `bledje` ,mekse ,nisu tako ciste, boje su ispranije ,nisu precizne i jake kao na TFT ,a najveca razlika je u beloj boji ,toliko je jaka i cista na TFT ,da suze oci i bukvalno se raspadaju oci ... nije mi bilo druge ,uzeo sam jos jedan CRT od 19 inca za 1000 din i sad je okej ... s vremena na vreme po 20 min pogledam u Benq tft ,pokusavam da se naviknem ,ali mnogo kida... jedina dobra stvar ,dobro sam prosao (bar mislim) sa grafickom ,doplatio sam 1500 dinara samo za hd 5770 sa 5750 ...
Prief Lirator
13.10.2012, 22:05
@Beagle: oftaLmolog (prim. aut.) :D
@Sladjan: definitivno imas neki problem. Pominjali su ti da ides na pregled, i ja mislim da bi trebao, iako dobro vidis i na daljinu i na blizinu. Kod privatnog oftalmologa. Mozda postoje neke specijalne naocale. Zapravo, to tvoje nije nuzno problem ili bolest, jednostavno svi su ljudi razliciti i imaju neke svoje bubice. Neki su alergicni na razne stvari, neki imaju odredjene fobije, nekim smeta sunce... itd. Ako me razumijes. Recimo meni svaki TFT itekako prija, kad se vratim na CRT osjecam neke male smetnje, bolje mi lezi TFT. Dakle, idi kod nekog privatnika jer mozda imaju neko novo rjesenje za tvon problem jer je i problem novije prirode. PozZ:)
Stavi neku lampicu sa strane, nešto slabije, može halogena od 20W, tako nešto, mislim da će ti pomoći.
Prief Lirator
13.10.2012, 22:12
Da, svjetlost moze pomoci. Ili podesavaj clock/phase na monitoru, kao i svjetlost/kontrast.
Sladjan85
13.10.2012, 22:13
Al mene sad nesto zivo zanima ... Zaista imaju naocare ,od kojih mi se oci na TFT nece raspadati ? Cudno mi je ,jer recimo na fonovima sa TFT mi nista ne smeta ,glupo cu sad zvucati ,ali kao da su tamo `boje normalne`. Konkretno mislim na Galaxy Ace s5839i i Samsung Mini ... oticu svakako da vidim to za oci ,samo da uvatim vremena... CRT sam morao uzeti svakako zbog posla ,trebam racunar ... Inace hvala svima na predlozima ,valjda ce se resiti ... Samo dobro sam se natrosio ... 2 graficke ,4 monitora, ali dobro ... sad bar znam kako je ... sta je ,tu je ...
Prief Lirator
13.10.2012, 22:17
Mozda postoje naocare ili slicno, moras otici na pregled pa vidjeti (kad stignes). Jesi li guglao "problem pain eyes tft" ili neke slicne kljucne rijeci? Ako nadjes da je to relativno cesto u svijetu, mora postojati rjesenje. Neki sindrom nepodnosenja TFT monitora, ne bi me cudilo.
Sladjan85
13.10.2012, 22:21
Ja na neki nacin mislim da `sam ozracen` ,tj da sam osetiljivi nego vecina ljudi... U mladosti sam mnogo visio na 486ici ,crnom belom monitoru ,bilo je i po celu noc ... mislim da je to uzelo danak ,jer PC koristim zaista od 15-16 godine ,a sad mi je 27... cim mene pece lice cim duze sedim (duze 3-4h) i ubijaju oci (tft) ,moguce je da sam svih ovih godina `oslabio`. Sad i ne sedim kao pre ,jedino me nekim cudom ,zadnja 2 meseca trese lova ,pa moram sedeti na PC ,jer odlicno zaradjujem, pa sam cak priustio i taj luksuz da sam silne monitore probao ,a logicno prodavao ih jeftinije ,da povratim bar deo promasene `investicije`... Oticu kod lekara ,al` dok mi oni ne kazu / ne rese ,moracu CRT ,nema mi druge...
Prief Lirator
13.10.2012, 22:27
Moguce da je to problem, mada su mnogi ljudi stariji od tebe puno duze buljili i imaju odlican vid i namaju problema. Ali svi su razliciti... Znas sta, ako ne pomogne pregled, probaj da na nekoliko dana ili sedmica nikako ne koristis komp. Bavi se nekim hobijem ili slicno... mozda se tako 'resetujes'. Ovo probaj pod uslovom da si posljednjih godina svakodnevno gledao u monitor, pa su se mozda oci nekako hronicno zamorile.
Sladjan85
13.10.2012, 22:39
Imam ja duze pauze... po mesec dana (kao nedavno ,nisam bio na forumu ,a obozavam ga :D ) ,a nekad po mesec dana po 6-10h cimam PC (em moram ,em zaigra se covek) ... mislim da monitori u principu na duze staze zaista jesu stetni po zdravlje, oci ,lice... mislim da imaju neko zracenje ... e sad neko pusi ,drogira se ,ne fali mu nista ,a neko `zivi zdravo` ,a fali mu svasta... Izgleda mene bas doticu zraci ...
Imam ja duze pauze... po mesec dana (kao nedavno ,nisam bio na forumu ,a obozavam ga :D ) ,a nekad po mesec dana po 6-10h cimam PC (em moram ,em zaigra se covek) ... mislim da monitori u principu na duze staze zaista jesu stetni po zdravlje, oci ,lice... mislim da imaju neko zracenje ... e sad neko pusi ,drogira se ,ne fali mu nista ,a neko `zivi zdravo` ,a fali mu svasta... Izgleda mene bas doticu zraci ...
Priznaj da je to sve zbog Stalkera.:rofl::rofl::D
Sladjan85
13.10.2012, 23:04
Iskreno cuo sam za tu igru ,ali pojma nemam sta se radi u njoj :)
Iskreno cuo sam za tu igru ,ali pojma nemam sta se radi u njoj :)
Ma na fazon radijacije znaci zracenje satanisticki pacovi velicine macke, cernobil mutirani kreteni, i baja koji ih tamani kratke crte.:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
Prief Lirator
13.10.2012, 23:22
Meni pacovi i zombiji nisu kljucni u toj igri. Istrazivanje sumornih napustenih sela i napredovanje prema cernobiljskoj elektrani uz jako ugodno i milozvucno otresanje protivnika Kalasnjikovim su najbolje karakteristike igre. Jedna od najboljih igara ikada! :):beer:
dallyborr
14.10.2012, 6:04
Ne smeta mi ni jedan monitor, ali kad sa posla, sa CRT-a, dodjem kuci na "Acera", kao ogledalo da gledam. Sto rece Beagle, idi druze do ocnog, nemoguce je da te bole oci na kvalitetnijem monitoru.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.