PDA

Prikaži potpunu verziju : Preporuka za monitor do 200e.

Emix
26.3.2012, 16:59
Primetio sam da mi nakon duzeg koriscenja TV od 32" previse zamara oci plus jako mi je blizu, a zbog prostora ne postoji mogucnost da bude na drugom mestu, odlucio sam da ga prebacim u dnevnu sobu da sluzi za ono za sta je prvenstveno namenjen.

Dakle kupujem monitor 23" ili 24", ono sto je bitno je da ima HDMI, naravno da bude FULL HD i IPS panel.
Molim za preporuke, sta je neki best buy u ovom cenovnom rangu?

Vladica19
26.3.2012, 21:18
Dobices odgovore kao i ja, preporucice ti Dell U2312HM i U2412M. Sad zavisi sta ti vise treba i sta ti se isplati. 24 incha nema HDMI, ima DP a vidim da ti trazis iskljucivo sa HDMI ulazom. Meni sutra stize Dell U2412M pa mogu da ti kazem kakvi su moji utisci, a mozes i po netu da pogledas poredjenje sa drugim monitorima.

Dobri_isak
26.3.2012, 21:44
2412m je odlican proizvod za novac, ja igram dotu 2 i mogu da kazem da igra izgleda fenomenalno a input lag nije primetan!!
Svaka preporuka!!!

Emix
26.3.2012, 22:40
Ok a koja je razlika izmedju ova 2 modela sem rezolucije? Ne svidja mi se sto je ovaj skuplji 16:10. Pa video sam da recimo LG I VS u tom cenovnom rangu nude HDMI monitore. HDMI nije must ali nisam bas upucen koja je razlika DVI vs. HDMI, da li HDMI daje primetno boji kvalitet?

Mozda neka preporuka za LG ili VS. Ja sam do skoro imaoVS VA2213w i bio jako zadovoljan sa tim LCD monitorom.

Vladica19
26.3.2012, 22:46
24'' ima vecu rezoluciju 1920x1200 zato je 16:10 i nema HDMI, ima DP. Razlika izmedju VGA, DVI, HDMI, Display Port mozes da vidis ovde.

http://www.youtube.com/watch?v=xMVDejZH4kw

to je ono sto ja mogu da ti pomognem :D

Za malo vise informacija, morace neko drugi da se javi.

vozar.b
26.3.2012, 23:40
DVI i HDMI su isti po kvalitetu slike, prednost HDMI-a je da prenosi i zvuk!
ti monitori se preporucuju zbog IPS panela koji je dosta kvalitetniji od TN panela, imaju ostriju i lepsu sliku, veci ugao gledanja,...
tako da ganjaj neke monitore sa IPS panelom, preporuka su svakako ti DELL-ovi monitori.
ako je vec budzet do 200 eura onda preporuka ide za Dell U2312HM ;)

Dobri_isak
27.3.2012, 10:30
Da, samo što 2412m i nema neke uglove "gledanja" za pohvalu, ali su boje znantno bolje od mog starog xl2370, najveci problem ovog ekrana je "IPS glow"

Emix
27.3.2012, 11:52
Znaci za jedan monitor bez zvucnika HDMI nije prednost ako poredimo sa DVI?

Uglovi gledanja nisu toliko bitni, tj. bitni su ali nisu presudni. Monitor ne gledam sa strane vec ispred njega sedim. Ali ovaj 2412m ne bih uzeo zbog nestandardne rezolucije i zato sto je 16:10.

Sta je IPS Glow?

I zasto je ovaj U2312HM najbolji? Tj. zasto njega preporucujete do 200e a on kosta 150e? Nema nista bolje? Da li je on best buy?

Emix
27.3.2012, 12:02
Sta mislite o:

http://www.itsvet.com/proizvod/acer-s235hlbii/comp_comp_monitor/3/3142

http://www.itsvet.com/proizvod/lg-e2351t-bn/comp_comp_monitor/9/3132

http://www.itsvet.com/proizvod/lg-e2260v-pn/comp_comp_monitor/9/2377

http://www.itsvet.com/proizvod/viewsonic-vx2336s-led/comp_comp_monitor/14/3111

vozar.b
27.3.2012, 13:07
upravo tako

I zasto je ovaj U2312HM najbolji? Tj. zasto njega preporucujete do 200e a on kosta 150e? Nema nista bolje? Da li je on best buy?
Zbog toga sto koristi IPS panel a ove koje si naveo koriste TN panel. jeste on je best buy...;)

pogledaj ove linkove
http://www.differencebetween.net/technology/difference-between-tn-and-ips/
http://ipsmonitor.org/ips-monitor-vs-tn-panel-monitor/

Emix
27.3.2012, 15:08
I ovaj VS je IPS i bas ga hvale, ali ok ako kazete da je ovaj Dell best buy gledacu njega da uzmem. Hvala

Doomche
27.3.2012, 15:30
Da, samo što 2412m i nema neke uglove "gledanja" za pohvalu, ali su boje znantno bolje od mog starog xl2370, najveci problem ovog ekrana je "IPS glow"
Nema neke uglove gledanja ako se uporedi sa profesionalnijim uredjajima koji koshtaju daleko vishe od ovoga. U svom cenovnom rangu ima iste uglove gledanja kao i svi budzetski IPS paneli, odnosno daleko bolje od bilo kog TN panela, ma koliko on dobar bio.
Po pitanju kvaliteta je prednost samo teorijska, u praksi je nema. Glavna prednost je kompatibilnost, monitor koji ima HDMI cesh mnogo lakshe povezati sa PS3/Xbox ili nekim video/audio risiverom, playerom i sl, bez muke sa raznim adapterima. Ako ti je namena iskljuchivo PC, slobodno se orijentishi na DVI. Uostalom, Displayport koji poseduje U2412M je kvalitetniji izlaz od HDMI, ali je opet uglavnom PC ekskluziva.
Ali ovaj 2412m ne bih uzeo zbog nestandardne rezolucije i zato sto je 16:10.
A otkad je to 1920x1200 nestandardna rezolucija? Tachnije, ova rezolucija je standardna za 24" monitore vec godinama, a 16:9 odnosno 1920x1080 je nestandardna rezolucija kod novijih, da ne kazhem jeftinijih modela od 21.5" ili 23" koje su pocheli da shtancuju u zadnjih ~2 godine. I shta tachno fali 16:10 razmeru strana, koji se ubismo da upravo preporuchimo ovih dana, jer je generalno bolji? :opanachke
Sta je IPS Glow?
Imash na YT gomilu videa o toj pojavi. Standardna je za sve monitore sa IPS panelom i lako se navikava na nju.
Bash zbog toga shto si rekao. IPS panel koji on poseduje ne mozhe ni da se poredi sa TN panelima u tom cenovnom rangu. Od drugih proizvodjacha, ima nekih LG modela, koji su svi loshiji od Della.

Dobri_isak
27.3.2012, 19:14
Meni licno 16:10 vrlo odgovara, a 2412m je definitivno best-buy!

Emix
1.4.2012, 16:23
A da li je tacno da IPS nije bas pogodan za gaming? Posto meni prvenstveno za to treba, citam po nekim forumima i testovima da su TN monitori mnogo bolji za tu namenu.

Doomche
2.4.2012, 16:39
Zavisi koji TN monitor i koji IPS monitor. U ovim sluchajevima - ne.

Emix
2.4.2012, 17:19
Uzeo sam danas VX2236s IPS LED monitor, nisu imali ovaj Dell. A ja nisam mogao da cekam.
I pustio sam Darkness 2 i kada napravim brzi pokret levo-desno ili krenem nazad, kao da senke prate pistolj, tj. oko njega se vide. Pretpostavljam da je to ghosting? I ne moze nista da se uradi da se ovo nekako iskljuci ili ublazi?

Doomche
2.4.2012, 17:39
Osim ako je neki efekat u igri (nisam igrao Darkness 2), da, to je ghosting. Dok neko ne prilozhi neki krshten review, ne bih mogao da ti kazhem da li je uzrok "tromost" tog Viewsonica ili jednostavno efekat koji je prisutan na svim TN ili IPS panelima. Zavisi i u kojoj je meri prisutan.

Emix
2.4.2012, 17:45
Evo ja bih postavio jedan review ako smem, pa ako mozes da zakljucis nesto iz ovog testa?

http://multimedia.benchmark.rs/monitori/test_viewsonic_vx2336s_ips

Emix
2.4.2012, 17:50
I zanima me posto mi je TV 32" bio prikljucen pre ovog monitora, malo mi je nejasno oko podesavanja u Catalyst CC, pa ako moze pomoc koja su najbolja podesavanja.

Scaling Options sam ostavio na 0% Overscan jer se suzava slika ako povecam.

Dynamic Range je iskljucen da li da ukljucim i na koliko da podesim?

Onda na DVI settings imam "Reduce DVI frequency on high-resolution displays" da li da ukljucim ovo i cemu sluzi?

Takodje imam i LCD overdrive (Digital Flat-Panel) pise "Improving the quality of fast moving objects during video playback on certain LCD panels"
Da li je ovo samo za Video Playback?

Molim vas pomozite mi ne snalazim se bas najbolje u ovim podesavanjima.

Doomche
2.4.2012, 18:01
Taj review gore ne govori nishta o odzivu monitora, sreca pa su makar izmerili input lag, koji je loshiji od Dell modela. Oni su manje-vishe samo prochitali na koliko je deklarisan monitor, bez realnog merenja. Dobar review izgleda ovako (http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2312hm.htm), tako da ipak ne mogu da ga uporedim sa Dellom. Tu imash i meren odziv na Dell U2312HM, pa uporedi sam. Meni deluje poprilichno bolja situacija nego na VS.

A shto se podeshavanja tiche, sve te opcije iskljuchi, ne trebaju ti, osim ako imash nekih problema sa monitorom. Trebalo bi da monitor detaljno podesish onako kako tebi odgovara u meniju samog monitora, ako vec nemash nameru da platish nekome da odradi kalibraciju uz pomoc kalibratora. Inache, u tim podeshavanjima cesh verovatno naci i neshto shto mozhda pomogne sa ghostingom, potrazhi pod imenom "Response Time Accelerator" ili neshto slichno.

Emix
2.4.2012, 18:30
Ok hvala puno.

Nepotpisani Čitalac
2.4.2012, 19:46
Taj ViewSonic "deli" elektroniku sa VP2365wb, tako da je vreme odziva 12-14 ms sa sve uključenim overdrive-om... Iako ViewSonic tvrdi da je 6 ms. Trebalo je da sačekaš Dell. Inače, panel je skoro pa isti, u oba modela (i Dell i VS) je LG.Display LM230WF3, samo je u VS revizija SLB1, a u Dell SLD1, ono "D" znači da je specijalno prilagođen bržoj Dell elektronici...

Uključivanje softverskog overdrive u drajveru za grafičku može poboljšati situaciju, ali očekuj povremene vidljive artifakte u slici, zavisno od sadržaja igre/filma.

Emix
2.4.2012, 20:56
Hvala ali ne bih se slozio da VS tvrdi da je 6ms.

Response Time 14ms (typ)

http://www.viewsonic.com/products/vx2336s-led.htm

Nepotpisani Čitalac
2.4.2012, 22:19
Hm. Mogao sam se zakleti da sam video 6 ms... Ali eto, pokazuje se da sam u pravu što se tiče realne cifre :)

Emix
2.4.2012, 22:32
Ja sam sto se ms tice jos pre kupovine bio upucen. Na istom sajtu je radjen test za Dell i rezultati su identicni. Kao i na nekim drugim sajtovima. Tako da bih rekao da je VS samo iskreniji i tacniji od Dell-a nista drugo.A ovo za ghosting nisam bas mislio da je ovako ali ne smeta preterano. Probacu druge igre mozda je zbog cell shaded grafike izrazenije ali kladim se da ni Dell ne briljira na tom polju.

Doomche
2.4.2012, 22:42
Slobodno podeli sa nama te sajtove gde su radjeni testovi Della i Viewsonica, pa da prokomentarishemo. Ja i dalje cenim da je Dell bio bolje reshenje, shto se sa slika sa ghostingom i vidi.

@Nepotpisani Citalac - i jesi video 6ms, na toliko je deklarisan gray to gray odziv.

Emix
5.4.2012, 15:08
Uzeo sam danas VX2236s IPS LED monitor, nisu imali ovaj Dell. A ja nisam mogao da cekam.
I pustio sam Darkness 2 i kada napravim brzi pokret levo-desno ili krenem nazad, kao da senke prate pistolj, tj. oko njega se vide. Pretpostavljam da je to ghosting? I ne moze nista da se uradi da se ovo nekako iskljuci ili ublazi?

Samo da javim da ovo nije ghosting i da je sa samim monitorom sve u redu.
Definitivno je bilo do igre, ili neki efekti u samoj igri ili nesto drugo...
Uglavnom igrao sam igru juce i prekjuce ne desava se apsolutno nista sto ne bi trebalo.
Nema duhova a nikakav lag ne primecujem, prezadovoljan sam sa monitorom. Jedino mi malo smeta kada je skroz crna pozadina svetli nesto kao tamno lila boja kada se pogleda iz nekih uglova ali rekli ste da je to jedna od mana IPS panela i da se svima desava.

Dobri_isak
6.4.2012, 16:19
To je "IPS glow"! Ako nisi nikada ima Ips pre onda je samo stvar vremena da se naviknes!