Prikaži potpunu verziju : Računar se gasi bez razloga?
Izvinjavam se svima na forumu,ukoliko ovaj topic vec postoji,ali toliko sam pretrazivao da nadjem nesto slicno ali nisam uspeo.Elem pre par meseci sam presao na noviju konfiguraciju GIGABYTE GA-MA 770 DS3,AMD 5000x2,2x1GB Kingstone DDR2,DVDRW LG,PSU THERMALTAKE 480W,WD 250GB AAKS.Prvo vreme sam koristio integrisanu grafiku,jer mi u tom trenutku nije bilo potrebno jace resenje.Racunar je poceo od samog pocetka da me izludjuje,restartovanje bez povoda.Posto je sve u garanciji odneo sam u servis gde su poceli da "filozofiraju".Jedina polovna komponenta je bila napajanje,pa su odmah posumnjali na njega,kupim novo 450w(ZITO),znam sta ce te reci,ali nisam hteo da bacam pare dok ne utvrdim razlog.Normalno problem se nastavlja,menjaju mi plocu(MSI K9 F2Vili tako nesto),problem se nastavlja,zamenimo drugu memoriju,problem ostaje.Ja vec gubim zivce posvadjam se sa prodavcima i rasprodam sve to.Ploca i procesor su otisli kod jednog vlasnika,nije imao problema,napajanje je otislo kod drugog nije imao problema,memorija takodje.Onda ja kupujem plovnu plocu MSI K9N Ultra,polovanAthlon 64x2 na 4200,Geil DDR2 Ultra 800MHz,ostaje Zito napajanje i STAVLJAM NOVU ATI 3850 512DDR3,ostalo je samo nepromenjeno KUCISTE,koje je staro cetiri godine.Ljudi meni se sad racunar GASI,na nekim bezveznim sitnicama,a recimo igram DIRT na ultra high,bez ikakvih problema.Temperature OK!Promenim i HDD,kupim nov WD 32O AAKS,opet se gasi na gluposti tipa gledanje filma,rad u Office paketu...Reinstalirao sam windows bar deset puta za ova dva meseca,nista,viruse cistio sa svim i svacim,nista.Nemam pojma ostalo mi je samo kuciste ili neki softverski BUG,razlicite tipove windowsa sam probao i x64 SP1 ,SP2,SP3,jok nece.Samo jos nesto da kazem,stari HDD sam clonirao sa Acronisom na novi da nisam tu napravio gresku,pa sam sve gluposti sa starog,prebacio na novi.Testirao sam ga i Everstom i PC Mark,sve izgura,ali u prakticnom radu mi jede dzigericu.Izvinjavam se na preopsirnosti,ali negde sam morao a se izjadam.Hvala unappred,ako neko ima neku revolucionarnu ideju!Ja odoh da se napijem.Ziveli!
mxxx, napajanje?
ZITO aka KRS
Sto se tice toga da nisi mogao slicnu temu da nadjes
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=41202
Inace malo sam se pogubio od duzine posta, sve si zamenio sem napajanja tj zamenio si i njega ali si stavio ovaj krs jel>????
Da stavio sam krs,koji u najzahtevnijim stvarima ne pravi probleme,ali zato me zezaju sitnice,nema logike Nidzo!
Leon da Vinci
1.3.2009, 14:12
Hmmm to mi sve lici na struju ( padovi napona ). Imao sam slican problem komp se resetovao (na izgled bez povoda ) na terenu u jednoj staroj zgradi u centru i uspesno sam ga resio posle 2 nedelje zahebancije montazom UPS-a.Probaj prvo format i novu instalaciju wina pa tek onda ups ili i jedno i drugo.
Hvala Leone,ali racunar se ugasi i ostane da gori zelena led lampica,pa moram da iskljucim napojni kabal,pa onda tek na start,znaci ne resetuje se nego se ugasi.Da nije neka softverska za*****cija?
Glupo pitanje, ali da li si probao da ga prikljucis u drugi steker?
I da li si probao koji drugi kompjuter u svojoj kuci, da stvarno vidis da li je do napona ili whatever... Komp ti stvarno nije stvar oko koje treba da kidas zivce :)
Nisam probao u drugi steker,ali probacu,jer ne moze da skodi,moze samo da koristi,zar ne?O,god help me please!Da li postoje babe vracare za skidanje magije sa racunara?
Ja mislim da je to prvenstveno do struje (i kombinaciji sa krs napajanjem), sa racunarom je verovatno sve u redu. To se i meni desavalo dok je bilo oscilacija napona, plus napajanje staro i ode sve u vrazju mater...:D Ali se ipak sve sredilo kada su oscilacije napona prestale.
Da se razumemo za racunar uzmite kvalitetan produzni kabal nemojte bas one kinseke iz " Sve za 95dinara" jer njima su limovi i zice unutar sklopke vema slabi i tanki...Oni su za neke lampe i ostale gluposti... za nesto sto skoro trosi 1kW ne idu oni. Jer ce da se zapali ili da ode osigurac, a u nekim slucajevi da ometa rad drugih uredjaja koji su prikljuceni...
Da se razumemo za racunar uzmite kvalitetan produzni kabal nemojte bas one kinseke iz " Sve za 95dinara" jer njima su limovi i zice unutar sklopke vema slabi i tanki...Oni su za neke lampe i ostale gluposti... za nesto sto skoro trosi 1kW ne idu oni. Jer ce da se zapali ili da ode osigurac, a u nekim slucajevi da ometa rad drugih uredjaja koji su prikljuceni...
Potvrdjujem, meni se taj kinez produzni, posle vise crkavanja istih, poceo varniciti i topiti, jedva sam ga nekako brzim potezom ruke izvukao iz struje (iako to nije preporucljivo raditi na taj nacin:dedica:). Nakon toga sam lepo otisao, sto bi ameri rekli, u hardware store i kupio jedan, iako sa manje rupa, posten produzni.
Ljudi sve je to u redu,ali neverovatno je da se ugasi zbog struje,kad pustim neku pesmu,film,rad u office paketu,a kad cepam DIRT itd...on radi.Nije mi se ugasio ni na jednom stres testu!Kupicu i nov kabal i promenicu ponovo napajanje,ali ne verujem.Mislio sam da nemate neku ideju OS i ostali programi,da nema neke glupe korelacije,da nisam trebao da kloniram stari hard na novi,pa tako preneo neke zaglupice,ali i stari je proveren,radi OK.U svakom slucaju hvala svima koji su se ukljucili.
Prema mojim iskustvima, ako se gasi tako iz čista mira, to može biti jedino od napajanja ili ploče.
Ploča je nova, napajanje jeste novo ali, ako sam dobro shvatio, ne baš previše kvalitetno.
Ako je Windows reinstaliran, ono, baš od nule... ne bi trebalo da bude softverskih problema. S druge strane, ti reče da si sačuvao konfiguracije i instalacije programa koje si koristio i na starom računaru, pa nije nemoguće da ima kojekakvih virusa. Ali, nekako mi se čini da od virusa ne može da se računar ugasi tako iz čista mira, a i simptomatična je ta lampica i ta varijanta da mora da se izvuče kabl da bi računar posle mogao da se uključi. U svakom slučaju, to možeš da proveriš tako što ćeš OS reinstalirati od nule (sa formatiranjem celog diska ili sa drugim diskom) i nećeš instalirati ništa od dodatnih programa, ili bar ništa od onog što si koristio na ranijoj konfiguraciji... pa onda drnaj i muči kompjuter pa vidi šta će biti.
Što se tiče napajanja, bolje pozajmi neko, i to ne baš najjeftinije "no name".
Što se tiče struje, ni to nije nemoguće. Vidi ako možeš da izmeriš napon ili da ti neko izmeri, za početak); ako je napon konstantno na donjoj granici (190 volti ili niže), dasiće se da u nekom trenutku padne ispod nivoa na kom napajanje može da radi i sledi gašenje. Ako je napon dobar, ali su u pitanju "udari" (naponski propadi ili prekidi), naprosto uključi u istu razvodnu kutiju i jednu lampu sa klasičnom sijalicom. Da bi se kompjuter ugasio, potreban je poduži prekid napona, bar jednu sekundu, dakle, moralo bi da se vidi kako sijalica žmirne; sve manje od toga kompjuter bi morao da izdrži.
U svakom slučaju, ja tipujem na napajanje.
EDIT: Ako grafička ima MOLEX konektor za dodatno napajanje, ili takav konektor postoji na ploči pored PCI-E slota, da li si ga priključio? Zvuči glupo, ali ponekad je to u pitanju.
Graficka ima MOLEX,njega sam prikljucio direktno od napajanja,a ne sa ploce,ne moze da dohvati kablic do prikljucka na ploci.Sta predlazes Vojo,kad formatiram disk(znaci sve particije ili samo gde je Windows?),da samo koristim programe koji idu uz windows(za muziku,filmove,slike...)?!Par dana pa da vidim,hm?Samo me nervira sto se neki put lampica javi(blinka),tad moram da iskljucim napajanje,da bih mogao da upalim racunar ponovo,a nekad se ugasi,bez blinkanja lampice,pa mogu da ga startujem.Cim uhvatim vreme,formatiracu disk,pa iz pocetka.
Ja mislim da je to prvenstveno do struje (i kombinaciji sa krs napajanjem), sa racunarom je verovatno sve u redu. To se i meni desavalo dok je bilo oscilacija napona, plus napajanje staro i ode sve u vrazju mater...:D Ali se ipak sve sredilo kada su oscilacije napona prestale.
ne verujem da je zbog struje ja imam UPS koji regulise napon i desava mi se ista svar 2x sam bio u servis ali nisu uspeli da mi pomognu.
Imas iste simptome kao ja,ne mogu da verujem,mislio sam da sam sam u univerzumu,sad mi je lakse,kad imas sa nekim da podelis muku!
Game fever
2.3.2009, 18:42
Imam ja jednu ideju sta je problem(mada je verovatno glupo ali eto)ti kazes nisi menjao samo kuciste, e koliko ja razumem ako ne menjas kuciste oni dugmici za paljenje i gasenje i restart ostaju zajedno sa kucistem, e pa ja tipujem da mozda dugmici nesto brljaju. I da imam jos jednu isto tako glupu ideju, da li mozda imas one dugmice na tastaturi sto imaju ulogu da gase i pale racunar? Ako imas probaj sa drugom tasturom, posto sam ja jednom imao slican problem kao ti i to bas zbog tih dugmica. Cim stavim tasturu racunar sa gasi i pali u nekim glupim intervalima.
Ja imam slican problem stim sto mi se komp ne gasi nego se restartuje,a nakon restartovanja se pojavi ovo:
http://img520.imageshack.us/img520/1453/greska.png (http://img520.imageshack.us/my.php?image=greska.png)
Da samo napomenem da mi se to javlja kada skidam nesto preko torrenta ili Lime Wirea
Hvala Ljudi Za Sve ,ali Da Znate ,dzaba Sva Muka ,prrroooceeeesssoorrr!!! Je Bio Problem,sprzio Sam Ga Ni Sam Neznam Kako,izem Ti Dual Core ,stavio Sam Single 3200+ I Radi Ko Zmaj ..zato Hvala Svima
Hvala Ljudi Za Sve ,ali Da Znate ,dzaba Sva Muka ,prrroooceeeesssoorrr!!! Je Bio Problem,sprzio Sam Ga Ni Sam Neznam Kako,izem Ti Dual Core ,stavio Sam Single 3200+ I Radi Ko Zmaj ..zato Hvala Svima
Dual core do more. :D
Uh, pa kako to moze leba ti. Jel si overklokovao? Ako jesi onda moguce, ako nisi onda si ti jedan u milion. Vrlo je tesko delimicno pokvariti procesor. Skoro nemoguce, sem ako bas preteras sa voltazama, a i onda obicno odapne skroz. Procesor ili odapne skroz ili radi bez problema.
Ma nemoj da se varas da X2 ili ti ga Dual core procesori ne valjaju... Mnogo vise pruzaju u performasama, ali da nisi malo sprzio procesor clockovanjem, da i malo napajanje proveri...
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.