PDA

Prikaži potpunu verziju : Gothic III

Strane : 1 2 3 4 5 6 [7]

Skenderevo
7.11.2013, 12:50
Po meni G3 ne moze da stoji ravnopravno sa prva Gothica, ali posle silnih zakrpa i community patcheva, dosao je bar na jednu stepenicu od njih (ranije je bio sprat ispod :)).

Jedino sto mi ostaje sada je ostaje je da opet krenem sa Risen kecom jer mi je to jedino ostalo kao nezavrsena prica, al otom potom.

Ja bih i dalje rekao da je Gothic 3 sprat ispod prva dva. Sam po sebi, to je jedna fantasticna igra (presao 3 puta), ali je pravljenjem ogromne (stvarno ogromne) mape, menjanjem combat sistema i poprilicnim redizaniranjem grafike jednostavno nestao onaj pravi Gothic smek koji prva dva dela imaju. Ali jos jednom da ponovim, sam po sebi G3 je jako dobar, meni licno bolja od recimo Obliviona i Skyrima i jos poneceg. Valjda nema igre u kojoj su gradovi, sela, naseobine i ostalo tako realisticno uklopljeni u prirodu, a soundtrack je totalna pobeda.

A sto se tice Risena 1 , samo da nije onako .... neocekivano los kraj, ta igra bi od mene imala 10/10. RPG na tropskom ostrvu, sta 'oces vise od toga :D

Rainman
7.11.2013, 15:28
Ajd da udjemo malo u diskusiju, tj. bar da kazem nesto pohvalno za Skyrim :)

Iako mi mnogo vise prija taj Gothic osecaj nego Elder Scrolls, po meni je Skyrim sigurno bolja igra od Gothica trojke (iako nisu isto godiste, te je treba porediti sa Oblivionom - al za njega nikad nisam imao zivaca).

To pricam iz krajnje subjektivnog stava igranja lika koji je archer. Skyrim je pruzio prakticno najbolje iskustvo ikada za tu klasu, dok je G3 vrlo vrlo los (kazem generalno kombat sistem je los, dok je hunting skil, mozda i najgori).

Negde na 3/4 skajrima - imao sam tako dobar osecaj, profilisao sam lika do te mere, da sam se bas uziveo u ulogu archera koji se krece tiho (ili sa druge strane vrlo brzo), po senkama, dolazi sa ledja, cije strele dealuju ogroman dmg, koje mogu da stunuju ili. zalede protivnika, koji nosi iskljucivo daggere koji iza ledja daju 15x dmg ako te meta ne primeti, usput obija sve moguce i nemoguce cestove i vrata, i nosi crnu kapuljacu i lagani crni armor koji se ne vidi u mraku.

Taj moj silent assassin je najbolje iskustvo u nekoj RPG igri, a bilo koji Gothic ili bilo koja druga igra su miljama daleko od tako necega (osim ako nisu usko vezane za takav nacin izvodjenja ala Thief ili Dishonored). U Gothicu tako nesto, ma 20% tako necega, je prakticno nezamislivo, iako ti igra daje "izbor" da buildujes lika kao range karaktera.

Opet, ceo G serijal ima druge atribute zbog kojih odskace od konkurencije, a na kojima Skyrim pada, sto se pogotovo odnosi na taj osecaj staticnosti citavog sveta, koji igrama iz PB-a daje taj extra kvalitet.

A za Risen 1 sam vec upozoren par puta, tako da cu ocekivati pad kvaliteta u poslednjoj trecini igre - al otom, potom - kada je savatam na nekom popustu, uopste mi se vise ne bakce vise sa pirate bay fajlovima - osim ako bas ne moram :)

Skenderevo
7.11.2013, 16:10
Opet, ceo G serijal ima druge atribute zbog kojih odskace od konkurencije, a na kojima Skyrim pada, sto se pogotovo odnosi na taj osecaj staticnosti citavog sveta, koji igrama iz PB-a daje taj extra kvalitet.

E, upravo o tome se radi, ti "drugi" kvaliteti PB igara kod mene igraju mnogo vecu ulogu, tj. taj ceo "story driven" osecaj koji Gothic (pa i Witcher) serijal pruza, za razliku od TES igara.

Da me ne shvatis pogresno, potpuno razumem o tome sto govoris za Skyrim, koji je i za mene veoma dobra igra samo sto mi se , eto, Gothic serijal mnogo vise dopada. Nivo personalizacije koji pruzaju Elder Scrolls igre ne pruza bukvalno ni jedan drugi RPG.
Morrowind je jedna od igara koju sam najduze i najdetaljnije igrao, i potpuno sam imao isti trip kao i ti s archerom u Skyrimu :)
Glavna stvar koja kod mene uzdize Gothic iznad Elder Scrolls-a je nesto veoma obicno - lutanje. Iako obe igre imaju neverovatno lepo odradjenu prirodu i bogovske soundtrackove - kod Gothica, tokom obicnog lutanja po mapi, oseti se kao da je taj gameworld stvarno ziv, i tu isticem drugi deo (sa ekspanzijom).

Mada nemogu da generalizujem TES igre u jednu grupu, jer je za mene Morrowind daleko bolji od sledeca dva nastavka, u skoro svim mogucim aspektima (cak i za danasnje pojmove zastarela grafika iz Morrowinda daje mu taj neki poseban smek (http://www.youtube.com/watch?v=TqK6ufq03eo)).

Krilce
7.11.2013, 21:48
Nostalgija. :p Gothic 1 i 2(sa i bez NotR), kao i Morrowind, su verovatno jedine igre koje bih mogao igrati n puta, gde n tezi beskonacnosti. Svaka ima svoj smek, svoje prednosti i mane, ali zajednicko im je to sto sve tri predstavljaju legendarne igre, na koje bi trebalo da se ugledaju svi noviji predstavnici RPG zanra. Mogao bih tu smestiti i TW serijal.

Laskaris
8.11.2013, 11:41
na kojima Skyrim pada, sto se pogotovo odnosi na taj osecaj staticnosti citavog sveta, koji igrama iz PB-a daje taj extra kvalitet.

To je zaista najveca mana Skyrima - "zivotnost" tog sveta potice samo od njegove puke velicine. Nema apsolutno nikakve nezavisnosti zivota celog tog sveta - kao da je zamrznut. Zanimljivo je samo dok spartas novim delovima mape. Igra vremenom postaje jednostavno dosadna (mada je main quest dobar kao i guild questovi) pa i ti RPG elementi ne mogu da izvade stvar posle nekih 40 sati igranja. Doduse, posle tih 40-ak sati igranja lik je jednostavno prejak i ima jako malo iskusenja na mapi pa i RPG elementi pomalo izgube smisao. I da, grinding obesmisljava igranje ali to je vec do igraca Sa druge strane, Gothic nema tako dobre RPG elemente, dijalozi su uglavnom genericki i losi (sta me mozes nauciti, sta imas da prodas kupis, gde je to i to i sl), sistem borbe se sustinski svodi na mlacenje macem levo-desno ali je svet predivan i zivotan.

White Ripper
3.11.2016, 2:00
Gothic 3 nam je napunio deset godina. Gledam ovaj video, i takve su me emocije spopale, naročito zbog muzike. E to je prava igra kad takav trag ostavi.
https://www.youtube.com/watch?v=m4g7WQcEXcc

Krivo mi je što nije izlazio dosledan nastavak od istog razvojnog tima i to da se nastavi priča koja je svakako trebala da se još više zaplete.

PS neka što je Gothic napunio deset, godina nego što sam ja omatorio. :D Gothic sam bezbrižno ko osnovac igrao, a sad, rad rad i samo rad. :D

Skenderevo
3.11.2016, 12:00
MyDWzIWD2bk

:n_klanja::tapsh:
Boljeg soundtracka jednostavno nema.

nameless1
3.11.2016, 20:50
OST je genijalan. Igra je bagovito, nezavrseno djubre; ili je barem bila kada sam ja igrao. Jedno od mojih najvecih gaming razocarenja, buduci da sam obozavao prva dva dela..

Stenmark
3.11.2016, 23:53
Jeste bagovita bila na releaseu ali opet je kultna igra.

Gothic 3 > Oblivion :D

Krilce
4.11.2016, 0:37
Ja sam je igrao tek 3-4 godine nakon izlaska, sa svim patchevima sa world of gothic, i iako sam uzivao, u jednom trenutku mi je postala previse dosadna pa sam batalio i nikada je nisam ni zavrsio.

Shades
4.11.2016, 12:36
OST je genijalan. Igra je bagovito, nezavrseno djubre; ili je barem bila kada sam ja igrao. Jedno od mojih najvecih gaming razocarenja, buduci da sam obozavao prva dva dela..

Potreban je samo jedan patch, 1.75.14 i sve radi kao podmazano...

Krilce
4.11.2016, 17:08
Mene ubija ono gde se sve svede na oslobadjanje gradova/ubijanje pobunjenika, i to je to. Vise me podseca na MMO u single player okruzenju nego na ranije delove gothic-a(mada je i tamo bilo malo grindanja pri kraju, od lizardmen-a do orc elite-a).

helen
17.11.2016, 21:33
Jel može preporuka šta instalirati (i da li uopšte treba nešto instalirati) nakon CP patch-a?

Kada sam instalirao Gold verziju i poslednji CP patch, igra je radila odlično i bez ikakvih štucanja. Onda sam u nameri da još poboljšam stvari instalirao neke silne modove i menjao ini fajl,teksture.. I igra je kuckala na oko 30 frejmova.:confused:

Pratio sam uputsvo odavde:
https://www.reddit.com/r/worldofgothic/comments/53r9co/2016_gothic_3_patchingmoddinggraphics_guide/?st=ivmr4x5s&sh=ccf5f28b

Shades
18.11.2016, 1:27
Jel može preporuka šta instalirati (i da li uopšte treba nešto instalirati) nakon CP patch-a?

Kada sam instalirao Gold verziju i poslednji CP patch, igra je radila odlično i bez ikakvih štucanja. Onda sam u nameri da još poboljšam stvari instalirao neke silne modove i menjao ini fajl,teksture.. I igra je kuckala na oko 30 frejmova.:confused:

Pratio sam uputsvo odavde:
https://www.reddit.com/r/worldofgothic/comments/53r9co/2016_gothic_3_patchingmoddinggraphics_guide/?st=ivmr4x5s&sh=ccf5f28b

1. Gothic III (GOG verzija je najbolja)
2. Patch 1.75.14.
3. Gothic update pack v1.04.10

I nista drugo, igra je veoma obimna, tako da nema potrebe za dodatnim modovima...

skorpius
6.7.2017, 22:30
Kakva je ovo Gothic 3 - Enhanced Edition verzija igre cega novog sve ima u igri

Krilce
7.7.2017, 12:15
Kakva je ovo Gothic 3 - Enhanced Edition verzija igre cega novog sve ima u igri

Uglavnom bug fixevi, mod kit, neke nove graficke opcije koliko se secam, itd.

voodoo_
7.7.2017, 12:20
Enhanced Edition je verzija sa integrisanim "community" patchom

https://upload.worldofplayers.de/files8/Changelog_en.txt

Skenderevo
9.8.2018, 14:23
Sta savetujete u vezi ove igre? Koja verzija, koji dodani pec? I koji dobar mod za grafiku?

Da prvo odigras prvi i drugi deo :D

Za trojku ce ti trebati 1.75 Community Patch i Update Pack 1.04 za njega. Ovo je mandatory.

Od ostalih stvari tu su Quest Pack 4.2 (novi questovi), Content Mod (nove teksture, NPC-ovi, predmeti itd.) i Consequences mod (novi raidovi). Ja od ovoga nisam nista probao pa ne mogu da tvrdim da li vredi instalirati ili ne. Mislim da igra ionako ima previse questova i likova da bi jos dodavao, a grafika izgleda sasvim pristojno i dan danas.

Laskaris
9.8.2018, 16:31
Mislim da je Community Patch 1.75.14 (https://www.worldofgothic.de/download.php?id=1283) sasvim dovoljan, nikakav apdejt za njega i ne postoji. Cak je i sa 1.74 i starijim community patchevima igra radila odlicno.

Shades
9.8.2018, 19:40
Mislim da je Community Patch 1.75.14 (https://www.worldofgothic.de/download.php?id=1283) sasvim dovoljan, nikakav apdejt za njega i ne postoji. Cak je i sa 1.74 i starijim community patchevima igra radila odlicno.

https://forum.worldofplayers.de/forum/threads/1347969-Release-Gothic-3-v1-75-Update-Pack

Skenderevo
9.8.2018, 20:35
nikakav apdejt za njega i ne postoji.

Tako je, to sam izmislio da nateram Dovahkiina da groznicavo trazi nepostojeci fajl po internetu. :icon_scra:facepalm

Laskaris
25.4.2020, 10:02
Ja ponovo instalirao i dobro se zabavljam. "Zvanicni nezvanicni" patch je jos uvek 1.75.14 (https://www.worldofgothic.de/download.php?id=1283) i nije potrebno nista preko toga. Noviji apdejt packovi su "nezvanicni" i, po meni, nepotrebni. Igra je jos i pre 1.75.14 bila sasvim dobro pokrpljena.

Paladin
25.4.2020, 21:44
Ja se i dalje ponekad spontano sjetim ove igre, nekih njenih scena, predjela :)

Meni je bila dobra iako se na nju galamilo nakon stvarno dosta dobre prve dve igre. Ali meni je i treći dio dobar.

Laskaris
26.4.2020, 9:50
Pva dva dela su legendarni a treci deo je takodje odlican (po meni ne zaostaje za prve dve igre), samo je bio hardverski prezahtevan i pun bagova kada je izasao. Posle 2-3 godine, kada je iskrpljena i hardver uznapredovao pokazalo se da je vrhunska igra. Od Obliviona, koji je izasao u isto vrerme, 10 puta bolja. Uopste je Gothic svet mnogo zivotniji od Elder Scrolls sveta: Morrowind, Oblivion, Skyrim - uzasno statican svet, ne postoji interakcija sveta sa glavnim likom, okruzenje ne reaguje na razvoj price, NPC-ovi kao kaktusi. E u Gothicu je svet ziv, reaguje na akcije glavnog lika, NPC-ovi odlicni, dinamika dana ispostovana, cak se NPC-ovi cesto prilagodjavaju i vremenskim prilikama - ne stoje kao debili na pljusku kao u Elder Scrolls igrama.
Mislim da je Gothic 3 prvi RPG sa potpunim voiceoverom.

wolfgm
26.4.2020, 12:06
Jednom godišnje obrnem sva tri dela. Generalno, iz ovog ugla ipak se čini da je trojka izbačena pre nego što je stvarno bila kompletna i ispeglana. Upravo ta "živodt i oživljavanje" NPC-a je to što celoj igri daje karakter.

Skenderevo
28.4.2020, 0:06
Uopste je Gothic svet mnogo zivotniji od Elder Scrolls sveta: Morrowind, Oblivion, Skyrim - uzasno statican svet, ne postoji interakcija sveta sa glavnim likom, okruzenje ne reaguje na razvoj price, NPC-ovi kao kaktusi. E u Gothicu je svet ziv, reaguje na akcije glavnog lika, NPC-ovi odlicni, dinamika dana ispostovana, cak se NPC-ovi cesto prilagodjavaju i vremenskim prilikama - ne stoje kao debili na pljusku kao u Elder Scrolls igrama.

Sve ovo sto si rekao konvertovano iz teksta u video format (https://youtu.be/1PcUQQOODv0). :D

wolfgm
29.4.2020, 8:24
Одлично одрађен видео.

Kadafi
29.4.2020, 9:39
Одлично одрађен видео.

Да, дое ми да купим игрицу и да пробам:d

Који део је најбољи ?

wolfgm
29.4.2020, 9:51
Ја највише волим оргинал, мада доста људи више воли двојку, где су и комаде уобичајене. На STEAM-у имаш Gothic Universe који садржи Gothic, Gotic 2 Gold (Gothic 2 + експанзија) и Gothic 3.

Gothic 3 Forsaken Gods заобиђи у најширем луку јер је много лоше и није од истог тима. За Gothic/ Gothic 2 препоручујем да нађеш Gothic_fullscreen_border, 2. Ironkeep Community Patch 2.10 for Gothic 2 Gold као и Radtools - да би имао на седмици и дестки видео и норману резолуцију.
За Gothic 3 инсталирај Gothic 3 Community Patch v1.74.

PS: Нисам одговоран ако се навучеш, развдеш/раскинеш... :dedica::to_care:

Kadafi
29.4.2020, 10:14
Ја највише волим оргинал, мада доста људи више воли двојку, где су и комаде уобичајене. На steam-у имаш gothic universe који садржи gothic, gotic 2 gold (gothic 2 + експанзија) и gothic 3.

Gothic 3 forsaken gods заобиђи у најширем луку јер је много лоше и није од истог тима. За gothic/ gothic 2 препоручујем да нађеш gothic_fullscreen_border, 2. Ironkeep community patch 2.10 for gothic 2 gold као и radtools - да би имао на седмици и дестки видео и норману резолуцију.
За gothic 3 инсталирај gothic 3 community patch v1.74.

Ps: Нисам одговоран ако се навучеш, развдеш/раскинеш... :dedica::to_care:

Да, да, видех да имају сва 3 дела на Стиму за 20 евра, али ћу вероватно сачекати неки попуст још - обично тако купујем а и нисам баш неки фан РПГа
Једино сам играо Моровинд и њиме сам се баш дрогирао у средњој:d
Купих га пре годину, две и након 50 сати га обрисах и сад појма немам где сам и шта сам све прешао па ме мрзи да га играм (радио сам неке квестове за експанзије, задњи пут кад сам проверио).
Пробах као и Обливион, али ми он никад није био толико занимљив и обрисах га након 40ак минута... Скајрим сам дааавно пробао неку народну верзију, стигао до пред крај и обрисао - требало је писати дипломски:d

wolfgm
29.4.2020, 10:33
Играо сам све што си побројао. Лично, волим РПГ. Поред Gothic серијала волим и први део Rizen.

Laskaris
29.4.2020, 17:18
@Kadafi: Gledaj popuste i na GoG-u. Mozes sva tri dela naci za maltene dzabe. Meni su prvi i drugi deo najbolji ali i treci je ok, mozda za nijansu preobiman i sa istom forom za progres tj dobijanje poverenja u svim mestima ali i tri dijametralno razlicita kraja tj raspleta price...

Kadafi
30.4.2020, 1:03
@kadafi: Gledaj popuste i na gog-u. Mozes sva tri dela naci za maltene dzabe. Meni su prvi i drugi deo najbolji ali i treci je ok, mozda za nijansu preobiman i sa istom forom za progres tj dobijanje poverenja u svim mestima ali i tri dijametralno razlicita kraja tj raspleta price...

Да, погледах и тамо. Прочитах да је боље купити верзију ту јер ваљда само скида те печече и шта већ...

Laskaris
30.4.2020, 11:33
I kada kupis ili "kupis" GoG verzije igara neces moci keca i dvojku da pokrenes na Osmici i Desetki odmah. Trebace ti par patcheva. Gothic 3 u GoG verziji dolazi sa community patchem 1.74 koji nije i najnoviji (za nanoviji vidi gore) ali je i taj sasvim OK i moci ces da se igras na svim operativnim sistemima od XP-a pa do Desetke. Gothic 1 i 2 u GoG verziji na Sedmici klize bez ikakvih problema bez dodatnih patcheva.

Shades
30.4.2020, 11:37
Za igranje keca i dvojke veoma koristan je System Pack

https://forum.worldofplayers.de/forum/threads/1340357-Release-Gothic-%C2%BD-%C2%97-SystemPack-%28ENG-DEU%29

Za dvojku ne bih savjetovao ICP patch (dosta star), nego

https://forum.worldofplayers.de/forum/threads/1234950-My-own-G2NotR-English-patch

Laskaris
30.4.2020, 21:03
Ne moze taj pack na klot GoG verziju Gothica. System Pack nije tesko naci ali patcheve koji su neophodni pre njega nalaze se nesto malo teze (znam da je bilo par mrtvih linkova) a ni uputstvo nije najsrecnije formulisano.

Shades
30.4.2020, 21:24
Ne moze taj pack na klot GoG verziju Gothica. System Pack nije tesko naci ali patcheve koji su neophodni pre njega nalaze se nesto malo teze (znam da je bilo par mrtvih linkova) a ni uputstvo nije najsrecnije formulisano.

Evo funkcionalnih linkova. I moze na gog klot (classic) i NotR verziju.

https://github.com/GothicFixTeam/GothicFix/releases

Sto se tice klot verzije, ona je relativno bugfree. NotR ima famozni bug sa Laresom. Za NotR je ovaj pack sa drugog linka...

Kadafi
1.5.2020, 0:24
Хвала момци. Кад одлучим да купим писаћу вам да видим шта и како :)

voodoo_
1.5.2020, 7:40
Dodaj ih na wish listu pa će ti stići mejl kad budu na popustu (ovo važi i za Steam i za GOG).

Kadafi
1.5.2020, 10:51
dodaj ih na wish listu pa će ti stići mejl kad budu na popustu (ovo važi i za steam i za gog).

Додао одавно:d

voodoo_
2.5.2020, 7:21
Evo je akcija:

https://www.wingamestore.com/product/5504/Gothic-Universe-Edition/

Prodavnica je legitimna (već sam kupovao), dobiješ ključ koji aktiviraš na Steamu.

Kadafi
3.5.2020, 13:07
evo je akcija:

https://www.wingamestore.com/product/5504/gothic-universe-edition/

prodavnica je legitimna (već sam kupovao), dobiješ ključ koji aktiviraš na steamu.

Купио.Хвала другари, шта ми сад треба од тих печева да бих играо двојку ?
Кренућу од ње

Shades
3.5.2020, 14:20
gothic2_fix-2.6.0.0-rev2.exe (https://www.worldofgothic.de/download.php?id=833)

Gothic2_PlayerKit-2.8.exe (https://github.com/GothicFixTeam/GothicFix/releases/download/v1.8/Gothic2_PlayerKit-2.8.exe)

G2NoTR-SystemPack-1.8.exe (https://github.com/GothicFixTeam/GothicFix/releases/download/v1.8/G2NoTR-SystemPack-1.8.exe)

Ovim redosledom. Nakon toga raspakuj g2notr_eng_patch.rar (http://upload.worldofplayers.de/files9/2mg2notr_eng_patch.rar)
u folder igre...

Ne zaboravi da podesis opcije, grafika na defaultu nije na max...

Laskaris
3.5.2020, 15:03
Ako imas windows 7 i vec patchovanu igru (npr GoG verzija) u sustini nista od svega gorenavedenog ti ne treba osim mozda tog rar fajla. Sva tri patcha u exe fajlovima su za igranje na Osmici i Desetki - instaliras bas tim redosledom kako je Shades napisao. Default daljina u podesavanjima je 100 posto a mozes je podesiti na 300 posto, mnogo bolje izgleda, nasviraj sve na maksimum maksimuma - cak je i pozeljno jer na sadasnjim kompjuterima igra trosi zanemarljivo resursa pa nekad takt procesora nece da se podigne sa najnizeg i igra secne... U ono vreme verovatno i najlepsa RPG igra a nije bila ludacki hardverski zahtevna.

Kadafi
4.5.2020, 2:22
Играо нека 2 сата, за сада и нисам нешто претерано одушевљен.

Како да користим лук и стрелу :d

Laskaris
4.5.2020, 8:40
Moras da imas luk i naravno i strele :) E sad, udjes u inventar pa selektujes luk i u posebnom polju i strele, kasnije u igri dobijaces mogucnost da koristis i druge vrste strela (i sa obicnim lukom mozes koristiti zapaljive strele npr) kao i jace lukove ali i samostrele. Tek kada selektujes i strele u inventaru moci ces da gadjas.
Ne odustaj, kontrole jesu malo cudne ali kada ih savladas brzo ces se navici. Igra pruza brojne mogucnosti koriscenja maltene svega na sta mozes naici u tom svetu ako imas potrebne vestine tj opremu - mozes koristiti i sto alhemicara, i opremu kovaca (topionice, tocila, kalupe, kaliti celik..) mozes uciti da lovis, odvajas meso, kandze, zube i kozu ulovljenih zveri, na svakoj logorskoj vatri mozes peci meso koje je mnogo bolje za podizanje healtha od sirovog, mozes koristiti tiganje tj kuhinje po kucama za spremanje jela tj przenje mesa, kazane itd itd. U Chorinisu mozes posetiti i javnu kucu npr. - toga je bilo i ranije u igrama ali ne i u RPG-u. Svet je izuzetno dinamican i zivotan, samo mu daj sansu. I moja prva reakcija na kontrole je bila - sta je bre ovo? Ipak, brzo se udje u stos.

Paladin
4.5.2020, 11:43
Probao sam ove patcheve po redoslijedu koji ste dali za G2 NotR, i radi. Ako se ne varam ovo malo spušta verziju igre u odnosu na onu sa GOG-a (možda sa 2.7 na 2.6). Igrao sam ovu odličnu igru i ranije, sad sam samo uzeo da probam, i da uđem u igru da opet "pomirišem" tu atmosferu :)
A i da probam da li radi na 2560x1440 rezoluciji, i radi.
Ne znam šta je tačno PlayerKit ni šta on donosi.

Blago onima koji ovo igraju po prvi put, još sa svim ovim patchevima.

Kadafi
4.5.2020, 12:37
moras da imas luk i naravno i strele :) e sad, udjes u inventar pa selektujes luk i u posebnom polju i strele, kasnije u igri dobijaces mogucnost da koristis i druge vrste strela (i sa obicnim lukom mozes koristiti zapaljive strele npr) kao i jace lukove ali i samostrele. Tek kada selektujes i strele u inventaru moci ces da gadjas.
Ne odustaj, kontrole jesu malo cudne ali kada ih savladas brzo ces se navici. Igra pruza brojne mogucnosti koriscenja maltene svega na sta mozes naici u tom svetu ako imas potrebne vestine tj opremu - mozes koristiti i sto alhemicara, i opremu kovaca (topionice, tocila, kalupe, kaliti celik..) mozes uciti da lovis, odvajas meso, kandze, zube i kozu ulovljenih zveri, na svakoj logorskoj vatri mozes peci meso koje je mnogo bolje za podizanje healtha od sirovog, mozes koristiti tiganje tj kuhinje po kucama za spremanje jela tj przenje mesa, kazane itd itd. U chorinisu mozes posetiti i javnu kucu npr. - toga je bilo i ranije u igrama ali ne i u rpg-u. Svet je izuzetno dinamican i zivotan, samo mu daj sansu. I moja prva reakcija na kontrole je bila - sta je bre ovo? Ipak, brzo se udje u stos.

Да, нашао сам негде лук и неке стреле али нисам знао како да селектујем стреле. Пробаћу опет мало касније...

Shades
4.5.2020, 13:36
Pozdrav, komsija. I mene je ova tema natjerala da igram ponovo. System pack otkljucava framerate (koji je u originalu na 25fps fiksiran). Verzija ide na 2.6 zbog kombatibilnosti modova.

Kakvo biranje strela, luk se bira na broj 2 na tastaturi (jedino ne frcera ako nemas niti jednu strelu)...

@kadafi
Igra je brutalna prvih 10 levela tako da se nemoj demoralisati.

Laskaris
4.5.2020, 14:28
Moras imati u inventaru selektovane i strele inace nece da moze. Ako imas obicne i zapaljive strele kako ce luk znati sta da odapne? :) Upravo igram G3 i bogami je tako a bilo je tako i u svim prethodnim nastavcima, skoro sasvim sam siguran.

Igra je brutalna i na mnogo visim levelima od desetog jer nema sanse da prezivis ni na 20+ levelu simultani napad ozbiljnijih protivnika u bliskoj borbi. Luk i strela kao i magije u igri su daleko laksi nacin za prelazenje i prezivljavanje. Bliska borba je dok ne dobijes teski oklop poprilicno problematicna. Bezanje u Gothic serijalu je aktuelna taktika maltene do kraja igre a na pocetku igre skoro jedini nacin da prezivis susret sa teskim protivnicima. To Gothic serijal razlikuje od vecine igara gde ono sto vidis to bi trebalo da mozes i da ubijes. U Gothic igrama to jednostavno nije tako. Pobegnes, uzmes potion pa nazad (ili se vratis kada budes jaci), odvlacis neprijatelje jednog po jednog i eliminises ih magijama ili strelama. Frontalni okrsaji macem i stitom cak i protiv jednog snaznog protivnika su cesto fatalni. Protiv vise opasnijih neprijatelja uopste nije preporucljivo ulaziti u blisku borbu bez mnogo snage, dobrog oklopa i dobrog maca i stita. Ipak, ima nacina da se "nenasilno" predju problematicni delovi mape. pretvaranje u neku od divljih zivotinja je jedan od tih nacina, koriscenje magije za smirivanje zveri ili plasenje neprijatelja je takodje delotvorono, sleep magija pomaze u nebrojeno mnogo situacija a kolektivna hipnoza je ekstra korisna ako zelis da ukrades nesto naocigled svih u prostoriji. Postoji magija kojom se pretvaras u naciljanu zver tj neprijatelja - mozes se pretvoriti u Trola ili Ogra ili neku slicnu smrtonosnu zver i napraviti pokolj u tom delu mape. Rune za teleportaciju su izuzetno vazne i em sto stede puno vremena za prelazak izmedju lokacija mogu da posluze i za brzi beg sa problematicnog mesta. To planiram da isprobam sad ponovo pri kraju Gothica 3 posto ubijem glavne aktere frakcija.

Uzgred, Gothic 3 i sa 1.75.14 community patchem nije bez bagova. Dva puta su mi se pojavili leteci banditi. Prvi put kad sam rasciscavao put do Montere a drugi put kada sam naisao na njih kod Brage, banda onog odmetnutog paladina Kurta koji ima i jednu vatrenu posudu. Znaci bandit lebdi na 30 metara visine i pakuje strele u mene iz samostrela a nista mu ne mogu...Takodje je i ostao jedan da lebdi na pola metra od zemlje sedeci pa se i on aktivirao i napao me. Kada sam njega ubio nestao je i onaj gore. Da li je do alternative AI-ja iz community patcha nemam pojma, iskljucicu pa cu videti. Taj bug pre nisam imao.

Kadafi
4.5.2020, 17:38
Да, да, прођох поред Моа у првом граду и лик ми тражи новац, ја наравно одбијам и он ме исече из 2 ударца :Д

А после ме поједоше 2 пацова :Д

Али се поправио утисак о игри, премда мало смара то што сви могу да ме убију из једног или два ударца.. комбат и стекао експ :Д

Laskaris
4.5.2020, 17:57
Nemoj da stajes da se boris sa njima, ako je gusto paljba. Dobra stvar u Gothicu (i pomalo nerealna ali ok) je da kada zasprintas brzi si od vecine zivih stvorova, ako ne i svih :) Izvlaci ih da te napadaju jedan po jedan, kada bas moras da se bijes prsa u prsa gledaj da ne mogu da ti pridju sa vise strana - stani na neki teren koji te stiti sa obe ili bar jedne strane ako je moguce.

Shades
4.5.2020, 18:12
Да, да, прођох поред Моа у првом граду и лик ми тражи новац, ја наравно одбијам и он ме исече из 2 ударца :Д

А после ме поједоше 2 пацова :Д

Али се поправио утисак о игри, премда мало смара то што сви могу да ме убију из једног или два ударца.. комбат и стекао експ :Д

Vjeruj mi, mnogo je vazna tehnika i pravilan tajming. Taj Moe je lagan za savladati, cak i na level 1 ili 2, (cekaj da te Atilla dohvati). Savjet, naguraj 1 handed skill na 30% (mnogo olaksava igru, mijenja brzinu i nacin udaraca, omogucava kombo i podize sansu za critical hit)...

Kadafi
4.5.2020, 18:31
Ово је пробна верзија па ћу вероватно почети још једну партију, као искусан :Д

Andross
4.5.2020, 19:32
Kupis onaj snapper dragon scroll i resis se bede. Inace kolko se secam postoji gothic 2 tema.

Krilce
6.5.2020, 12:39
Ово је пробна верзија па ћу вероватно почети још једну партију, као искусан :Д

Obavezno ovo sto ti je Shades rekao, iskoristi pocetne poene da nagruvas 30%, posto se na 30, a posle toga na 60, menjaju animacije, tako da udaras dosta brze, fluidnije i otkljucava ti se combo. Nakon 30, gruvaj u STR ili DEX (STR ima mnogo vise melee oruzja). Bitno je da nagruvas i melee makar na 30 cak i ako planiras da igras prevashodno lukom i strelom (ili samostrelom), jer oruzjem nokautiras NPCove, dok ih lukom i strelom direktno ubijas, a imas par questova gde ce ti biti trazeno da nokautiras neke NPCove. Isto tako, treniranjem luka i strele postajes dosta precizniji, a moci ces i brze da odapinjes strele. Drzi se, igra postaje sve bolja i bolja, dok malo ne skapiras kontrole i combat system. Moras dosta da koristis block i dodge (hod u nazad u pravom trenutku blokira svaki udarac). Borba je poprilicno teska, posebno za nekog ko je tek krenuo da igra, tako da nemoj previse da se nerviras. :D

Jos jedan savet, nemoj da se razbacujes Learning Pointsima, fokusiraj se na par skillova, posto ces vrlo brzo ukapirati da treniranje skillova postaje sve skuplje kako postajes bolji. Ovo vazi samo za Gothic 2 NotR, u Gothic 1 i obicnom Gothic 2 nije bilo tako.

Laskaris
6.5.2020, 13:07
jer oruzjem (za blisku borbu) nokautiras NPCove
Da, ali ih mozes i ubiti dok leze (mislim da je kombinacija tastera skrivena tj nije u podesavanjima kontrola). U Gothicu 3 je: drzeci desni klik pritisnes levi i sledi ubod macem u nepomicnog protivnika. U Gothicu 1 i 2 je to levi klik + up strelica ili sve sa tastature ctrl + up strelica ako se dobro secam... (mozda vazi i u G3)

Krilce
6.5.2020, 14:54
Naravno da mozes, samo kazem da za neke questove ne zelis da ubijes NPC-a (ili ne mora cak ni da bude za quest, gomilu puta moras da isprebijas nekog zato sto je bezobrazan :D), a melee ti nudi tu opciju, za razliku od ranged.

Laskaris
6.5.2020, 16:03
Da, s tim sto je totalno nerealno da nekoga samo onesvestis/oboris u borbi macem ili sekirom (jedino mozda ako ga udaras pljostimice secivom maca, ali sekira..). Al ajd, igra je :)

Uzgred, sada polako zavrsavam G3 - kapiram da je ljudima smetalo pre svega sto je igra preobimna a i fora sa skupljanjem 12 vatrenih posuda, pet artefakata (od kojih su dva u hramovima za koji ti treba po pet kljuceva mirise na vestacko uvecavanje obima igre), sto je u svakom gradu progres jbno isti ili slican - ali i neophodan! ...da je igra manja bila bi bolja. To je, meni bar, i glavna prednost G1 i G2 - manje su i fokusiranije igre a prica je meni cak i bolja nego u G3 (gde je takodje odlicna). Kvalitet G3 je generalno ujednacen ali se vidi da su neka mesta, presudna za pricu, ipak dobila vise paznje. Pirane su skapirale gresku i posle je izasao Risen koji je obimom price vise nalik G2 pa je zato mnogim igracima Gothic igara Risen kec dopadljiviji nego G3.

Laskaris
12.5.2020, 10:28
Zavrsio opet. Xardasov kraj, i najbolji po meni.
Igra je preduga i ima taj konceptualni problem progresa u svakoj novoj sredini. Toliko sam se smorio od toga da u nekim gradovima nisam ni imao reputaciju vecu od 30-40 odsto. I pored poslednjeg community patcha imao sam na par mesta letece neprijatelje ( i sa i bez alternative A.I. -ja ). Sa patchom 1.74 toga nije bilo. Ne verujem da cu je vise igrati iako je generalno solidna igra, dok G1 i G2 igram bar jednom u dve godine svaku. Ko je jos nije odigrao preporucujem da bar pokusa, igra pored slabosti ima i odlicnih osobina i lepo zaokruzuje trilogiju ako zanemarimo dramaticnu promenu koju su pretrpeli Orci kao rasa u odnosu na prva dva dela.
A da, ubiti kralja Rhobara je maltene nemoguce a da se ne ubiju svi u zamku i dvoristu zamka. To jeste malo bez veze. Ovoga puta nisam vodio Lee-ja. Ono sto je zanimljivo je da je ovoga puta, kada je ostao bez zastite i primio par udaraca, Rhobar poceo da bezi, ja pojurim za njim (mada sam vec imao od njega sta mi treba ipak treba da ga i ubijem) a on naleti na patrolu orka u gradu i oni ga ubiju. Tako zavrsi zivot kao kukavica, sto dodaje na kvalitetu inace lose odradjenom delu igre gde se mora ubiti toliko ljudi.

voodoo_
12.5.2020, 12:18
Nikad nisam igrao G2 NotR (dok se pojavila legit engleska verzija, već sam izgustirao vanila dvojku), je l istina ko što se priča na internetu da je dosta teža igra i da nove zone nisu najsrećnije integrisane s osnovnim?

Paladin
12.5.2020, 12:38
Jeste osjetno teža, ja sam obični G2 odigrao samo djelimično i onda iz nekih razloga stao, pa sam kasnije počeo NotR, ali i ono malo što sam igrao običnu verziju je bilo dovoljno da vidim da je NotR teži, a vidio sam da to mnogi potvrđuju.

Ovo za integraciju zona sa osnovnom igrom ne bih znao jer nisam porešao osnovnu verziju, ali nisam viđao tu zamjerku, meni je NotR odličan i nisam osjetio da nešto nije dobro uklopljeno.

wolfgm
12.5.2020, 12:46
nikad nisam igrao g2 notr (dok se pojavila legit engleska verzija, već sam izgustirao vanila dvojku), je l istina ko što se priča na internetu da je dosta teža igra i da nove zone nisu najsrećnije integrisane s osnovnim?

Интеграција је ок. Нови део острва који нема у ванили је буквално одсечен од света и свега. Има сопствени екосистем - непто поут Мадагаскара. Игра је мно тежа, а и вештине су скупље за изучавање у односу на оргинал. Једино што стрчи јесте почетск, када те Зардас уводи у причу и информише о змајевима и нивиј опасности. Тај део је стварно скарабуџен - ко да ће пиво да им е угреје у кафани

Skenderevo
12.5.2020, 13:07
Nikad nisam igrao G2 NotR (dok se pojavila legit engleska verzija, već sam izgustirao vanila dvojku), je l istina ko što se priča na internetu da je dosta teža igra i da nove zone nisu najsrećnije integrisane s osnovnim?

Nemas cega da se plasis, Gold verzija mozda jeste malo teza ali nista strasno. Deo mape koji dolazi s ekspanzijom je meni licno najbolje uradjeni gameworld ikada, mala regija (https://steamuserimages-a.akamaihd.net/ugc/547507944915102298/802A3EDC31BE73EA148989CB701F0098CE28E1B7/) ali natrpana interesantnim karakterima, questovima, nooks & crannies koje valja istraziti. Definitivno nesto sto moras odigrati ako volis Gothic.

wolfgm
12.5.2020, 13:10
Е да не заборавимо атмосверу у Неистраженој земљи - лепо, сурово а опет и пуно меланхолије. (Бар мени).
Лично обавезно штиво.

Krilce
12.5.2020, 17:13
Druga regija je sjajno odradjena. Puna je sadrzaja, podeljena na vise ekosistema (pustinja, mocvara, itd.), i zbog dizajna deluje dosta vece nego sto inace jeste. Igra jeste teza, u jednu ruku zato sto je i levelovanje sporije, posto atributi i skillovi kostaju vise sto vise u njih ulazes. Po meni je NotR u svakom smislu unapredjenje u odnosu na originalnu igru.

Nisam igrao Gothic 5 godina cini mi se, mozda bih mogao i ja da krenem u ponovni prelazak, ionako sam gomilu stvari pozaboravljao.

Laskaris
12.5.2020, 17:59
Nisam uspeo da izguglam ko u G3 postaje kralj ako se izabere Xardasov scenario a Lee zagine? Tada ni Nameless One ni Lee ne postaju kraljevi umesto Rhobara. Ko onda?

wolfgm
14.5.2020, 12:28
Нико тада не постаје краљ. Једноставно, тај део краја се прескаче.

polarnimeda
14.5.2020, 19:42
ljudi, pokusao sam da igram gothic 3 juce po prvi put, posto ranije nisam imao komp koji bi ga izgurao, onda cekao da se patchuje do kraja, pa ga do sada preskakao zbog novijih igara.

sada sam konacno resio da mu dam sansu, stavio poslednji community patch i krenuo, ali... nekako mi ostrina trave i drveca bode oci. ne znam kako da to objasnim, ali vegetaciji nekako nedostaje mekoca. sve je previse napadno, bez obzira na rezoluciju... frejmovi su ok.
ne znam da li neko razume sta hocu da kazem i ima resenje?

osim toga, kombat mi bas deluje jadno. suvoparno klikanje na koje protivnici gotovo i da ne reaguju. bas lose.
quest update i content mod nisu promenili pomenute probleme, samo ucinili taj pocetak manje zivopisnim, ali jednako... nezgrapnim.

vredi li uopste pokusavati sa ovim u 2020. godini? inace mi je g2 gold jedna od, ako ne i najomiljenija igra koju sam igrao...

Shades
14.5.2020, 20:03
Sta da ti kazem, i ja sam imao potpuno isto iskustvo. Taj community patch (kao i skoro svi drugi) uvijek dodaje stvari ili "popravlja" stvari koje nisu pokvarene.
I meni se vise svidja vanilla izgled Gothica III, tako da cu i ja vjerovatno igrati osnovnu verziju (za koji ima 1.6 unofficial patch)...

wolfgm
14.5.2020, 20:06
Мислим да је вредна због приче. Да систем борбе је мање живописан у односу на предходна два дела. Графички, можда да пробаш да инталираш Autumn texture.

polarnimeda
14.5.2020, 21:17
ne znam. za g2 sam se jedva naterao zbog slicnih nekih stvarcica (npr animacija), pa mi je postao jedna od najboljih igara koju sam igrao... ali ovo, posle g2 onda, skyrima i witchera posle, kao i svega izmedju... ne znam.

najbolje da probam nekoliko sati pa cu da vidim. hvala svakako! a autumn... malo je bolje, ali slican problem, sto je i normalno. prodzaracu malo po netu i ini-ju pa cu da vidim. :)

wolfgm
17.5.2020, 20:08
Нико тада не постаје краљ. Једноставно, тај део краја се прескаче.

Исправка: Треба да стоји "постаје краљ". Уаправо Ли преузима команду само над делом људске фракције, тј над паладинима. Други део људске фракције је под Горном. Добар закључка је извучен и из оне несрећне експанзије, чије име не спомињемо.

Laskaris
20.5.2020, 8:33
@polarnimeda:

vredi li uopste pokusavati sa ovim u 2020. godini? inace mi je g2 gold jedna od, ako ne i najomiljenija igra koju sam igrao... Naravno da vredi. Igra, iako nesto losija od prva dva dela, je svakako medju 20 najboljih RPG igara ikada.

Pokusaj da instaliras community patch 1.74 a ne najnoviji. I ostavi default setovanje tj "bloom" a ne HDR. Ako ti se to ne dopada (meni je ok) igraj sa 1.6 verzijom. To bi trebalo da je GOG verzija out of the box. Tu ces verovatno imati problema sa screen tearingom jer igra iz nekog razloga ne postuje setovanja iz control panela drajvera. (AMD kartica). Mozda je kod nVidie drugacije. Kasnije je, sa 1.7 patchom, dodat Vsync u podesavanja.
Slazem se da je beskonacno patchovanje zajednice pokvarilo dosta stvari koje nisu bile lose. Meni se najvise dopada kako izgleda vanila Gothic tj do verzije 1.6. Ta verzija em sto (po meni) najlepse izgleda em je manje zahtevna od potonjih verzija. Screen tearing je manji u fullHD ali ipak nikada nisam uspeo da ga resim, mozda pomocu rivatunera...

Laskaris
25.5.2020, 16:06
Instalirao ponovo GOG verziju (patchovana vanila na 1.6). Odigrao bar trecinu igre (prva trecina je i najbolja). Ni jedan jedini bag, neuporedivo bolje radi od 1.74 i 1.75 verzija, mekse i oku prijatnije teksture u full HD. Istini za volju, u 1.74 i 1.75 na "very high" se malo vise sveta vidi u daljini ali nista dramaticno drugacije nije. "Letecih" neprijatelja nigde (u 1.75 na par mesta ih je bilo). Zajednici svaka cast na entuzijazmu i daljem patchovanju ali mislim da je 1.6 verzija najbolja.

Paladin
25.5.2020, 16:14
Koja je od tih oficijelna zadnja verzija? Jel' ta 1.6 koja se skine sa GOG-a?
1.75 nije oficijelna?

Laskaris
25.5.2020, 16:18
Nije ni 1.6(0) oficijelna. Poslednja oficijelna verzija patcha je mislim 1.12. Ipak, sve do 1.60 patcha su promene manje-vise kozmeticke (jedna do dve magije vracene, bagovi popravljeni). Od 1.70 krecu velike izmene. Iako su neke od njih dobre (alternative balancing, alternative A.I.) , ima i negativnog progresa tj novih bagova... Senke su cak i u 1.75 verziji bzvz, u 1.74 grozne (sa fixom). U 1.6 se iskljuci bloom, ostavi depth of field i problem resen.

Paladin
25.5.2020, 18:56
Ja na GOG-u imam neku 1.32 iz novembra 2018. Nisam na to nikad stavljao neke neoficijelne patcheve ni modove, tada kad sam igrao. Inače ne sjećam se da sam imao neke probleme u igri.