Prikaži potpunu verziju : Knjige
Strane :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
Ja sam upravo zavrsio treci deo ''Pesama snova'' u okviru kojih se nalazi i prica o susretu Ser Danka i Jajeta, moracu da potrazim i ''Hedge Knight-a'', bas sam se zainteresovao njihove dozivljaje :).
Jos malo pa cu zavrsiti prvu knjigu Pesme vatre i leda. Odlagao sam usled obaveza ali u zadnja dva-tri dana sam procitao 500 strana, tako da su mi ostala 5 poglavlja do kraja. Kontam da cu ih sad procitati. Pomalo mi je zao sto nisam procitao knjigu pre serije (npr. kad sam prvi put citao o SoIaF na NeoGAF forumu), mada ne previse. Jedna od situacija kod koje mi je bas bilo zao sto nisam prvo procitao knjigu jeste kad je Petyr predlagao da se potkupi City Watch (ne znam kako su se zvali u srpskom prevodu) i razvoj situacija po tom pitanju.
Ovako mi se cini da je mozda najbolje odgledati prvu i mozda drugu epizodu prve sezone HBO verzije (zbog Daenerys, Drogo-a, Tyrion-a i te udari ma face, Joffrey-a. A i zbog toga sto ve verovatno izgurati serijal do kraja) pa zatim procitati knjigu i tek onda odgledati ostatak prve sezone.
Takodje mi je zao sto sam nabavio samo prve dve knjige (na madjarskom su), a nisam uzeo boxset. Tako da mozda necu moci sve procitati na istom jeziku.
Interesuje me i kako su u srpskom izdanju prevedena prezimena vanbracne dece? U HU pravopisu imena se ne prevode, i to je ispostovano osim za "kopilad". Tako se naprimer Jon Snow javlja kao, u mom slobodnom prevodu, Snezni Jon. Vrlo interesantna odluka prevodioca, u pocetku mi se nije svidjala, ali kako su se javljali ostali karakteri sa slicnom porodicnom situacijom tako mi se sve vise dopala ova odluka.
Da li Sandor Clegane (kako glase njegovi nazivi u sr izdanju? Pas? Dzukela? Ker?) ima neka osecanja, ili neke vise/nenaglasene motive, prema Sansi? Samo kratko da ili ne ako je moguce. Hvala
P.S.: Ako neko zna gde mogu u Srbiji nabaviti Druzinu prstena na englekom (mass paperback edition), nek mi posalje pm. Drugi i treci deo imam.
Dzon je Snezni na srpskom, a Sendor je Pseto. Takodje i druga prezimena za kopilad su prevodjena, pa tako imamo Olujne, Recne, Kamene, Cvetne itd.
Sendor je tokom razvoja knjige sve vise ispoljavao osecanja za Sansu, posebno kad je pijan, mislim da je to jedan od razloga za njegovo kasnije pokajanje
Да ли сте били на Сајму / шта сте купили?
Ја намеравам ових дана, видећу колико наслова ћу успети са 2-3000рсд. Надам се да је сајамски попуст ок.
N.K.P.D.
24.10.2011, 11:42
Да ли сте били на Сајму / шта сте купили?
Ја намеравам ових дана, видећу колико наслова ћу успети са 2-3000рсд. Надам се да је сајамски попуст ок.
Nisam i ne verujem da cu stici zbog posla...:( A drugarica mi javlja da je bilo prelepo ilustrovano izdanje Gospodara prstenova u 1 knjizi (mislim da rece da je izdavac Dereta) koje je vec bilo sve komplet rezervisano po ceni od 4500 din. :( Znaci ne verujem. Jurim Gospodara 3 u 1 vec duze vreme bezuspesno. Ako neko ima bilo kakvu informaciju molim da se javi na PP.
Bathoryy
24.10.2011, 14:43
Nije bilo loše na sajmu. Nisam sve obišla nažalost, i smatram da je jako glupo to što je ulaznica 250 dinara...
Knjige koje sam kupila...
Džon Fante - Upitaj prah
En Mekafri - Let zmajeva (to kupih samo jer je koštala 99 din. xD)
Dino Bucati - Prodavnica tajni
Komplet - Knjige Embera
Džin Vulf - Vitez
Fermin - Sem Sevidž...
Htela sam da kupim i Zadužbinu, al' nisam imala para....
Nego, primetih da nisu reizdali Witchera...:/
Laguna je onako, nema neke popuste, mada sam videla da su neke knjige baš jeftine...
Svakako opet idem na sajam, moram da kupim još knjiga.
Evo šta ja mogu da preporučim pa ako ih nađete na sajmu...
Pandora's Seed
Liar's Poker
The Ghosts of Cannae: Hannibal and the Darkest Hour of the Roman Republic
Earth The Book
The Most Human Human
http://img215.imageshack.us/img215/7881/earthcover450.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/215/earthcover450.jpg/)http://img833.imageshack.us/img833/6349/mosthumanhuman.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/833/mosthumanhuman.jpg/)
Obtainer
24.10.2011, 18:33
Išao sam čoporativno sa društvom i opustošili smo (uglavnom) SF/fantazijske knjige. Ian Banks, Pratchett & Co. su se uglavnom tražili, pa onda npr. Slovenska mitologija, stripovi, bestseleri... Niko nije uzeo komplet (četiri knjige) od Song of Ice and Fire, jer nam je drugarica rekla da ima na Amazonu to isto za 15$ ovamo je 30€.
Prvog dana ulaz je bio 100 din. Našao sam prve dve knjige od Witchera i The Great Dune Trilogy u originalu pa sam ih odmah pokupio. :icon_stud
Može se naći šta tražite, ali ako provedete sate šetajući i kopajući.
Kući sam se vratio bukvalno bez i jednog jedinog dinara. :D
Ja planiram da se častim Rečnikom simbola (http://www.stylos-art.com/c178fcf4-e0e6-47c2-b0be-7b60c0dc21da/Recnik-simbola-novo-izdanje.aspx) koji prodaje Stilos, pošto mi je pre par godina pred nosom rasprodana slična knjiga, samo u izdanju kuće Plato.
Danas sam kupila par istorijskih knjiga interesantne izdavačke kuće Utopija (http://www.utopija.rs/) - preporučujem da posetite njihov štand, nalaze se blizu prolaza ka Hali 2.
Shadowfax
25.10.2011, 11:41
Sa ovogodisnjeg Sajma:
Poslednja Straza - Sergej Lukanjenko
Put - Makartni
Noc u samotnom oktobru - Zelazni
Americki bogovi - Gejmen
Pripovetke - Po
Slika Dorijana Greja - Vajld
Pripovetke - Dojl
Komplet - Prust
Nesto na engleskom, nesto na srpskom :)
Highlander
25.10.2011, 14:14
Eh, pošto je vreme sajma, svi pričate o tome, a nema šanse da ga posetim, pazario sam dve knjige na Limundu, Džojsov Portret umetnika u mladosti i Foknerov roman Buka i bes. :)
Slično je i sa mnom, samo jednom sam imao priliku da posjetim Beogradski sajam knjiga i oduševio se. Sad razmišljam da prestanem da čitam ovu temu dok se sve ne završi, inače ću da se upucam od muke :)
zoran845
25.10.2011, 17:35
Poslednji put sam bio na Beogradskom sajmu knjiga u vreme kad se (bar) polovina članova ovog foruma nije ni rodila, pa opet nekako ostajem u životu. Nemojte da me shvatite pogrešno: Sajam knjiga je divna stvar i sigurno se na njemu može naći puno interesantnih naslova po nešto povoljnijim cenama, lepo je zvrjati okolo i šetati se među toliko štandova prepunih štiva (o pljeskavicama i pivu da ne govorim :p), ali možete te iste ili neke druge lepe knjige da nabavite (možda i kupite :D) tokom cele godine i na drugim mestima.
Eto, u Nišu imate u Dušanovoj ulici - između "Stare Srbije" i "Kalinke" - divnu malu knižaru sa delima na engleskom (ja kupio tu skoro "Lowside of the Road: A Life of Tom Waits" Barnija Hoskinsa i "Post Office" od Bukovskog), da se utešite što vam je daleko Prestonica.
Sajam knjiga je, držim, pre svega za Beograđane i one koji su tu negde blizu Beograda; nama "iz unutrašnjosti" se ne isplati da se samo radi posete Sajmištu i zbog kupovine knjiga mlatimo i patimo po štrokavim, neklimatizovanim i često najgorom mogućom "muzikom" (a i klijentelom) opskrbljenim autobusima na ovom delu planete (i šire). Da ne govorimo o tome što putni + ostali troškovi dovode do toga da (što bi, sirovo ali slikovito, rek'o naš narod) "ćar yebe vajdu".
Miki1987
25.10.2011, 17:58
Нажалост душмани протерали роштиљџије пре пар година :mad:
Ја сам данас узео:
Мураками: 1Q84
Љоса: Зелена кућа
Јанг: Колиба
Прачет: Пети слон
Мартин Ејмис: Ноћни воз
Попусти нису нешто, мада ко има стрпљења сигурно ће боље проћи.
Него што су на штандовима обазриви, стоје ти на глави, ваљда их краду масовно :D
Него што су на штандовима обазриви, стоје ти на глави, ваљда их краду масовно :D
Oduvek su ih i potkradali ;) Doduše, sad više oni kradu od nas svojim nebuloznim cenama.
Shadowfax
25.10.2011, 23:02
Zna li neko koja je cena novog izdanja sabranih dela Ive Andrica? Hitno je malo, pa ono...
Ja uzeo ''Satanin dnevnik'' od Leonida Nikolajevica Andrejeva. Imao sam tu knjigu solarisovo izdanje od pre Hrista i izgubio je, ne znam kako. Bas sam se iznenadio kad sam video da je ponovo ima, Rubikon iz NSa izdaje.
Danas sam završio sa "Zadužbina" trilogijom Ajzaka Asimova, i prilično sam siguran da je to nešto najbolje od SF-a što sam pročitao ikada. Jako mi se dopalo to što pisac nema običaj da se zadržava na nekim nebitnim stvarima, kao i poprilično zanimljiv pojam psihoistorije i njenog uticaja na ljude.
Ritam knjiga mi je mnogo prijao. Kada dođem do nekog dela knjige gde pomislim 'e sad će narednih 50 strana da posveti samo tome', obično se završi u sledećem poglavlju. Sve se odvija lepom brzinom, nikad mi nije bilo dosadno. :D
Da li neko ima druge SF preporuke, sa ovakvom dozom političkih mahinacija i sličnog? Idem na sajam za koji dan, taman ću tamo naći. :)
Nisam čitao Ajzaka Asimova, ali, imaš moju preporuku za filozofski sf Solaris (http://en.wikipedia.org/wiki/Solaris_(novel)) Stanislava Lema. A tu je i nezaboravni Filip K. Dik (http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_K._Dick).
Je l citao ko Himlerov veliki plan? Utisci?
da li neko ima druge sf preporuke, sa ovakvom dozom političkih mahinacija i sličnog? Idem na sajam za koji dan, taman ću tamo naći. :)
Ден Симонс - Хиперион
Ден Симонс - Пад Хипериона
Nash Knight
27.10.2011, 3:45
a mozes i nastavak price
Endimion
Uspon Endimiona
Preporucujem takodje i "Bespuce" Ijana Mekdonalda, nisam siguran ko izdaje, mislim Tabernakl
Zna li neko gdje,u Beogradu,mogu kupiti Vreme smrti na italijanskom jeziku?
Možda da kontaktiraš Italijanski institut za kulturu (http://www.iicbelgrado.esteri.it/IIC_Belgrado/Menu/La_Biblioteca/) u Beogradu?
Danas sam završio sa "Zadužbina" trilogijom Ajzaka Asimova, i prilično sam siguran da je to nešto najbolje od SF-a što sam pročitao ikada. Jako mi se dopalo to što pisac nema običaj da se zadržava na nekim nebitnim stvarima, kao i poprilično zanimljiv pojam psihoistorije i njenog uticaja na ljude.
Ritam knjiga mi je mnogo prijao. Kada dođem do nekog dela knjige gde pomislim 'e sad će narednih 50 strana da posveti samo tome', obično se završi u sledećem poglavlju. Sve se odvija lepom brzinom, nikad mi nije bilo dosadno. :D
Da li neko ima druge SF preporuke, sa ovakvom dozom političkih mahinacija i sličnog? Idem na sajam za koji dan, taman ću tamo naći. :)
Uf, to mi je krivo sto nisam kupio Zaduzbinu sad kad sam bio na sajmu, zaboravio sam gde se nalazi stand a nisam odma hteo da kupim cim sam naso da mi ne bude tesko da nosim, tek sam bio doso na sajam... :D
Ali, evo tvoj utisak me je jos vise podstakao da nabavim ovaj serijal za koji sam zainteresovan vec neko vreme.
Inace, ja ti preporucujem da citas "Dune" Frank Herberta. Tim serijalom sam prakticno "poceo", tj. zainteresovao se za citanje stvari koje ne spadaju u skolsku lektiru.
zvucnjak
30.10.2011, 20:30
Jel čitao neko serijal "Instrumenti smrti" Kasandre Kler? Kakav je?
Prijateljica, koja je prevela prva dva dela, kaže da su joj se svidele, iako nije baš neki ljubitelj tog žanra...?
LoshMeeBre
31.10.2011, 11:58
Mozda Hiperion serijal od Den Simons-a, ali svakako prvo Dune :)
Jeste da je Sajam prošao, ali da se pohvalim da sam uzeo The Selected Poems of William Blake na štandu The English Booka (pored rečnika koji mi treba za faks). Vrlo interesantan čova bio ovaj Blake. :D
Kakva je cetvrta knjiga serijala SoIaF?
Drugu i trecu kjnigu sam procitao prosle nedelje, ali mi se ova cetvrta ne da citati. Bas zbog nacina po kojem je autor podelio zadnje dve izdate knjige i zbog toga sto ne volim citati poglavlja vezana za Greyjoy familiju.
Equilibrium
5.11.2011, 1:41
Pa meni je licno losija nego prethodne, ali nikako ne smes da je preskocis, Greyjoya nema toliko mnogo, a Sersei poglavlja su vrhunska. Mozda jeste malo razvodnjena ali svakako odlicna knjiga.
Marti Misterija
5.11.2011, 11:40
Kakva je cetvrta knjiga serijala SoIaF?
Drugu i trecu kjnigu sam procitao prosle nedelje, ali mi se ova cetvrta ne da citati. Bas zbog nacina po kojem je autor podelio zadnje dve izdate knjige i zbog toga sto ne volim citati poglavlja vezana za Greyjoy familiju.
Svakako je losija nego prethodna, pre svega sto pocinje da biva previse razvodnjena i razvucena, drugim recima ne tako dinamicna gde se dogadjaji desavaju jedan za drugim - ovde se vise svodi na dijaloge izmedju dela likova (po meni neke potpuno bespotrebne). U svakom slucaju ne smes je propustiti, a najbolje je da je procitas sada dok su ti desavanja iz prethodnih delova jos sveze prisutna inace ce kasnije biti malo teze...
Inace poglavlja vezanih za gvozdene ljude i nema nesto mnogo ali IMO ona spadaju u red zanimljivijih u cetvrtoj knjizi.
Nash Knight
5.11.2011, 20:19
Nemam pojma o cemu ovi pricaju, Gozba za vrane je vrhunska knjiga, prepuna shokantnih deshavanja i dogadjaja koja su kljucni za radnju, i nije nimalo loshija od bilo kod prethodnog dela.
Equilibrium
5.11.2011, 20:48
Jeste ona vrhunska i ima dosta dogadjaja, samo ima malo losiji ratio dogadjaja po stranici :) Za knjigu u kojoj se ne pojavljuje pola likova prilicno je razvucena.
Naravno u ljudskoj psihologiji je da slabo razumeju relativne odnose, pa tako moram ponovo da kazem, to sto je knjiga gora od recimo "Sudara kraljeva" nikako ne znaci da nije sjajna bajna i vrhunska, jednostavno sam vise uzivao u "Sudaru kraljeva" iako sam i u "Gozbi za vrane" neizrecivo mnogo uzivao. Stvari nisam postavio kao apsolutnu istinu, rekao sam da je meni licno bolja ,mozda je nekom knjiga najbolja u serijalu, ionako su sve toliko dobre da su razlike jako minimalne i uglavnom zavise od ukusa, ocekivanja i raspolozenja.
Ok. Cuo sam nekoliko misljenja, svakako cu procitati (procitao sam oko 40 strana do sada). Kod Greyjoy-a najvise me nervira onaj pop. Kada krene da melje o religiji dodje mi da kliknem alt+F4.
Dok mi je druga knjiga bila tako dobra da sam trecu procitao na racunaru (iako sam narucio 1-4 boxset sa bookdepository). Generalno nisam mogao da se skoncentrisem ninasta dok nisam procitao trecu knjigu. Zato sam ih i samleo prosle nedelje.
Cesto mi se desavalo da hocu da citam nastavak poglavlja koje sam upravo procitao pa gledam u sadrzaju kad cu doci do njega. A vec sledece poglavlje me natera da pogledam kada cu stici do njegovog nastavka. Zacaran krug...
Sad cu se baciti na gozbu (za vrane).
Marti Misterija
5.11.2011, 20:57
Nemam pojma o cemu ovi pricaju, Gozba za vrane je vrhunska knjiga, prepuna shokantnih deshavanja i dogadjaja koja su kljucni za radnju, i nije nimalo loshija od bilo kod prethodnog dela.
Zavisi kako ko gleda - tebi nije nimalo losija, meni je neznatno losija ali ipak losija i to, kao sto rekoh, pre svega zbog manje dinamike a vece razvucenosti price. Neke stvari jesu sokantne kad se dese, ali se prica odvija ipak prilicno sporije nego u Oluji maceva. Na stranu to sto se citava prica vrti oko manjeg broja likova sto samo doprinosi utisku da je nepotrebno razvucena.
Naravno ovo moje misljenje, kao i tvoje misljenje da nije losija treba uzeti u obzir iskljucivo kao krajnje subjektivno i odraz licnog dozivljaja knjiga.
@ Eddy
I ja cu sad da se bacim na gozbu, al ne za vrane...
Highlander
5.11.2011, 23:36
Kad ste već spomenuli bookdepository, interesuje me da li je stvarno shipping free? Da ne naplaćuju ovi naši neku poštarinu možda?
Sto se mog slucaja tice, javicu kad mi stigne paket. Inace kupio sam na Limundo "A Fire upon the deep" [sr verzija]. Lik je rekao da ce poslati u ponedeljak. Nadam se da je dobra knjiga i da ne moram nabavljati prequel i sequel.
Nash Knight
6.11.2011, 14:17
U SOF&I ce biti sve manje i manje likova, iz ochiglednih razloga :)
Marti Misterija
6.11.2011, 14:46
Ma jok!
Taman pomislis da ce biti tako kad ono on nakon svakog smaknutog lika uvede nekog novog... i tako bez prestanka...
Equilibrium
6.11.2011, 16:04
Pa mogao bi on to i da privodi kraju, ovo sta radi od trece knjige, sa neprestavnim sirenjem fokusa i uvodjenjem novih likova mora da stane ako planira ikad da zavrsi serijal.
Verovatno i hoce jer vise nema gde da siri pricu, Dornu i Gvozdena ostrva sto je ukljucio u glavni tok dogadjaja u redu, ali mu vise nista ne ostaje sta ce da ubaci, ostalo je jos mozda Sotheros, Asai i jos neki slobodni gradovi, ali u ovom delu bi ih bilo besmisleno ubacivati. Likova moze jos da napabirci pogotovo nekih vazalnih lordova i placenika ali to bi trebalo da bude manje vise to.
Shumsko_drvece
6.11.2011, 16:30
Kad ste već spomenuli bookdepository, interesuje me da li je stvarno shipping free? Da ne naplaćuju ovi naši neku poštarinu možda?
Skoro mi je stigla jedna knjiga, bukvalno ništa nisu naplatili.
gorillaz23
6.11.2011, 20:33
A koliko si cekao na isporuku i kako si platio?
Shumsko_drvece
6.11.2011, 20:42
Visa Internet kartica Komercijalne banke (drugar plaća Visa Virtuon karticom kod Rajfajzen banke, ista procedura).
Book Depository - 14 dana
dvd.co.uk - 5 dana
amazon.com - 30 dana
Highlander
6.11.2011, 22:30
Hvala Shumsko! :) Hoću da naručim Dokinsa, pa mi je izgleda najbolje da to uradim preko bookdepositoryja, najjeftiniji su. Na amazonu npr. knjiga košta oko 6e, ali sa poštarinom izlazi na 14 i nešto, dok kod nas te knjige koštaju 1500din i više.
BTW ja sam jednom naručio knjigu preko Amazona i bila je vraćena sa carine! :confused: :n-cc2:
Možda da probam preko tog Book Depositoryja... :paranoia:
BTW2 - inače sve plaćam po netu regularnom visa electron karticom (zar nisu ti virtuoni i sl. prevaziđeni?)
Izgleda da je tokom nedelje stigao SoIaF I-IV boxset. Koliko znam nista dodatno nije naplaceno. Knjige sam narucio preko brata, posto je nemam internet karticu. Nije mi javio ranije jer je valjda narucio i Dances with Dragons koji nije stigao. Valjda ga nisu imali na lageru pa ih nisu poslali zajedno. Dodacu detalje ako ih ima kada budem pricao sa njim.
^UPDATE: Stigao i DwD. Ni ovde nije nista dodatno naplacano. Na osnovu skromnog iskustva, preporuke za Bookdepository.
DonCorleone91
17.11.2011, 0:44
Ajd mozda nije bas najprikladnije al knjiga je u pitanju tako da... :)
Da li mozda neko zna gde mogu na netu da se nadju ove (http://www.kucazasunce.com/detalji.php?p=8240) knjige. Cisto da ne mislite da je ilegala u pitanju, imam ih, svih pet, u lepom stanju, nego cale treba da ide u inostranstvo pa mu trebaju, a ne zeli bas da nosi 10 kila viska sa sobom ako moze da ih rokne na USB.
Obzirom da ne postoje u elektronskom izdanju, ne mozes ih kupiti kao takve - nigde. Dobro dosao u zemlju Srbiju, koja nije cula za termin "elektronsko izdavastvo".
Zaphod Biblbroks
17.11.2011, 14:16
Mozes da ih skeniras.
DonCorleone91
17.11.2011, 14:18
Mozes da ih skeniras.
Mnogo velik posao za komplet knjiga od 5 hiljada i kusur strana :)
Zaphod Biblbroks
17.11.2011, 14:23
Pa moze da odnese u kopirnicu i plati skeniranje. Dobije knjige u pdf-u za relativno male pare. Oko 800 din je skeniranje tolike knjige.
Shadowfax
17.11.2011, 18:59
Samo sto to nije legalno vise. Mada, nisam siguran koliko se postuje taj zakon o kopiranju knjiga? :confused:
Equilibrium
17.11.2011, 20:06
Pa nije legalno ni no kako veci deo Srbije igra igre i gleda filmove pa opet.
Kopirnicama bi otislo tipa 90% profita od stampanja maturskih radova nece pare namlatiti, tako da ne verujem ko ce to da prijavljuje a i da krene neka policija (ovo ne moze komunalna mora neka druga) to ce biti ko sa pusenjem i bacanjem pikavaca, tri dana se svi zentaju a onda udri po starom.
Zaphod Biblbroks
17.11.2011, 20:57
Pa ne znam sto bi bilo nelegalno ako nece da siri taj pdf, vec da ga zadrzi za sebe?!
Shadowfax
17.11.2011, 21:30
Kazem samo zato sto je zakon svez. Meni je, kao i svima ostalima, jasno koliko se zakoni postuju.
Little bragging:
http://www.dodaj.rs/t/2w/Ar/yfKugxi/20111119001.jpg (http://www.dodaj.rs/?2w/Ar/yfKugxi/20111119001.jpg)
http://www.dodaj.rs/t/2A/kn/445014eZ/20111119.jpg (http://www.dodaj.rs/?2A/kn/445014eZ/20111119.jpg)
Velicina hardcover izdanja me je bas iznenadila. Inace boxset ne nameravam otvarati barem do izdavanja sledece knjige serijala. Cetvrti deo planiram procitati na kompu na HU jeziku.
Little bragging:...
Velicina hardcover izdanja me je bas iznenadila. Inace boxset ne nameravam otvarati barem do izdavanja sledece knjige serijala. Cetvrti deo planiram procitati na kompu na HU jeziku.
Na slikama ne mogu tacno da procenim, tako da pitam, koje su dimenzije knjiga u ovom box-setu? Jesu slicne dimenzijama Laguninih izdanja?
Nisam video Lagunina izdanja, ali mi izdanja u boxset-u deluju iste velicine i mozda nesto tanje od HU izdanja Game of Thrones (braon knjiga na prilozenoj slici). Knjige sam ostavio u Zr, sad sam vec u Ns pa ne mogu napraviti novu fotku da se vidi velicina u poredjenju sa necim poznatim.
http://www.dodaj.rs/t/1R/Ao/4nI8yzXh/20111121001.jpg (http://www.dodaj.rs/?1R/Ao/4nI8yzXh/20111121001.jpg)
http://www.dodaj.rs/t/40/Mb/h1VuC8d/20111121.jpg (http://www.dodaj.rs/?40/Mb/h1VuC8d/20111121.jpg)
http://www.dodaj.rs/t/g/6x/4mlZxBIE/201111190022.jpg (http://www.dodaj.rs/?g/6x/4mlZxBIE/201111190022.jpg)
EDIT: ^Scratch that, racunaj na velicinu braon knjige sa prilozenih slika. Lenjir je duzine 16 [cm] bazdaren na 15 [cm].
EDIT2: Ja sam ADwD dobio na poklon, ali vidim da su spustili scenu skoro 5 eura (posto su na porudzbenici koju sam dobio racunali nekih 21.5 Eura): http://www.bookdepository.com/Dance-with-Dragons-George-RR-Martin/9780002247399
Pa ako je neko zainteresovan nek pogleda.
Generalno, imam utisak da su knjige najskuplje u Madjarskoj pa sledi Srbija, pa Book Depository. Stim sto se domaca izdanja ponekad mogu naci po izuzetno povoljnoj ceni (limundo ili neka akcija). To narocito vazi za programersku literaturu, ALI domaci prevodi su uglavnom losi.
Danas sam dobio preporuku za ovaj sajt: http://hu.westbook.rs/ (ima i srpske verzije, kliknite na zastavicu), kako mi je receno otvoreni su i za uvid u mogucnost nabavke knjige koja nije izlistana na sajtu.
EDIT3: Sve knjige su narucene prvog novembra. Box-set je stigao za nekih desetak dana, a DwD valjda pocetkom ove nedelje.
Na slikama ne mogu tacno da procenim, tako da pitam, koje su dimenzije knjiga u ovom box-setu? Jesu slicne dimenzijama Laguninih izdanja?
Ovo u box set-u je Mass Market Paperback što će reći najmanje izdanje i definitivno manje od Laguninih izdanja koje su veličine standardnog Paperback-a. Hardcover je već druga priča.:D Jedino je nezgodno što teško da možeš to da cimaš po prevozu.
Ja čekam da Laguna izbaci Ples pa da ga pročitam. I prethodne sam pročitao na srpskom pa mi je glupo da sad prelazim na original.
Sada je na redu ponovno čitanje i podsećanje pošto se dosta pozaboravljalo posle 4-5 godina.
Pretpostavljao sam da je takva situacija, zato sam uslikao sa Laguna izdanjenjem Fire Upon Deep-a. Ali nisam bio siguran da su sva mass paperback izdanja istog formata, ali ni da isto vazi i za Lagunu.
EDIT: Sad sam si me podsetio da proverim, i Silmarillion i LOTR koji imam je istog, MMP formata.
Shadowfax
28.11.2011, 20:32
Procitao sam Poslednju Strazu, konacno.
Prvo, mislim da je prevod malo losiji, ali s obzirom da je original na ruskom, ne mogu da budem siguran. Drugo, mislim da knjiga malo zaostaje u odnosu na prethodne delove. Aliiii, trece, mislim da je kraj odlican, savrseno se uklapa i trebao sam ranije toga da se setim.
Sve je i dalje povezano, pisac se vraca na prethodne delove, ima i sala na racun filma i nekih drugih knjiga fantastike...
Na kraju knjige je takodje i hint da ovo nije poslednji deo.
Sve u svemu, meni se knjiga svidela i jedva cekam sledeci deo s obzirom da Lukjanjenko nije razocarao.
Citam Bulgakova, ,,Majstor i Margarita'', Vidim da ima dosta solidnih interpretacija na netu, ali one ujedno i otkrivaju kraj knjige, a voleo bih da sebi u toku citanja razsjasnim neke stvari, pre svega simboliku koja je toliko prisutna. Mozda neki zgodan link ili koja rec o tome ne bi skodila?
Rado cu podeliti utiske na kraju.
Inace knjiga je u nekom planu trebala da bude redovna gimnazijska lektira, medjutim to nije proslo. Ipak neki profesori ipak i to traze u cetvrtom razredu. Citam je za svoju dusu i mogu reci da mi se vrlo dopada, ipak nije dzaba po misljenju kriticara najbolji roman dvadesetog veka.
Ranije je ta knjiga i bila deo gimnazijske lektire, ja sam je bas tako i procitao prvi put, u cetvrtom razredu gimnazije.
asteriks254
8.12.2011, 21:59
Da li mozda neko zna koje su knjizare u Beogradu najbolje snabdevene kompjuterskom literaturom?
Procitao sam knjigu Zarka Lausevica "Godina prodje, dan nikad".
Obicno nesto izbegavam iz nekog glupog kontraskog inata ako svi to rade. To je jace od mene. Tako nisam gledao Montevideo ni Paradu i prestao sam da citam Hari Potera iako su mi se prethodne knjige iskreno dopale. Nikad nisam slusao EKV iako mi se maltene svaka njihova pesma koju bi cuo dopala.
Ovaj put sam u inat svom inatu procitao Zarkovu knjigu i zelim da je preporucim svima koji posecuju ovaj forum! Zarko govori o svom zivotu nakon tragicnih dogadjaja jedne noci krajem jula 1993. godine, govori o svojim razmisljanjima i osecanjima i o svom pogledu na "sve to" i to cini na nacin da cete nakon procitane knjige razumeti tog coveka i situaciju u kojoj se on nalazi. Sada zelim da pogledam neki film u kome Zarko glumi.
Miki1987
25.12.2011, 19:04
Читао Замак од Кафке. Изгледа као наставак Процеса. Атмосфера је још суморнија. Зима, хладноћа, село и недостижни замак коме се људи слепо покоравају. Сваки однос са службеницима је пун апсурда и у неким тренуцима је мучно читати, јер није то онај апсурд који доводи до смеха, већ до неког безнађа и празнине. А пошто је живот свакога у селу везан за замак, или бар они верују да је везан, тако овај роман једноставно баца у депресију. Неко је једном рекао да постоји светло чак и у мраку замка, али ја то овде никако нисам могао да препознам. Чак и да је Кафка завршио роман, сумњам да би оно постојало.
xp professor
28.12.2011, 0:07
Bas i nemam nesto strpljenja da citam prethodne strane, pa bih da pitam da mi preporucite neku tinejdzersku knjigu tipa 'Hajduk u Beogradu' ali da nije isti autor.. I zanima me da li je neko procitao ''Beli tigar'' ? Cuo sam da je dobra knjiga, pa ako neko tako misli neka potvrdi ovde.. :)
Баш_Челик
30.12.2011, 13:10
Поклон од Мартина за НГ и Божић. Одломак поглавља из Ветрова Зиме.
http://georgerrmartin.com/if-sample.html
Не верујем да је Џон мртав, бар не као Нед, а ни као Дондерион или Кет. Није осетио последњи убод јер је променио кожу, ушао је у Духа, Џина или чак оног вепра. А и Мелисандра је ту, сваком наредном књигом откривамо све веће моћи црвених свештеника.
Не знам што сви испљуваше Денерисина поглавља, мени су добра, све је то било потребно да се деси да би се она развила у лик који ћемо упознати у две последње књиге.
Мали Таргаријенски принц ће бити кратког века, он је ту да само уведе Дорну у рат.
Брен и Арја стандардно добри, бар знамо да је Бријена жива. Давос такође добар, где ли је кренуо по Рикона (он остаје једини мушки Старк да наследи Зимоврел)? У овом поклон поглављу открива се да је и Станис жив.
stepanov
30.12.2011, 13:30
@miki1987
Nakon Procesa sam bio odusevljen Kafkom i tim stilom, za razliku od vecine iz razreda kojima se roman ni malo nije dopao. Hvala na preporuci, nadam se da cu pronaci vremena da procitam tu knjigu, stavljam je na listu :)
Upravo ta apsurdnost u romanu mi se najvise i svidela i nacin na koji on nju koristi. Volim knjige gde postoji taj element, koji obicno skriveno kazuje mnoge druge stvari. Zato mi se i Bulgakov dopao, jer koristi natprirodno da prikaze neke zemaljske pojave u drustvu.
xp professor
15.1.2012, 1:35
I zanima me da li je neko procitao ''Beli tigar'' ? Cuo sam da je dobra knjiga, pa ako neko tako misli neka potvrdi ovde.. :)
Procitao sam knjigu i dopala mi se. Radnja se desava u Indiji.. Vlada siromastvo idnijske dece i ljudi .. Jedan decak je bio pametniji od ostale dece u selu i nekako drugaciji i nije hteo da ima sudbinu kao i svi ostali siromasni.. U knjizi opisuje svoj zivot od malih nogu kako je postao sluga (vozac), ubio gospodara , postao preduzetnik itd..
I zanima me da li je neko procitao ''Beli tigar'' ? Cuo sam da je dobra knjiga, pa ako neko tako misli neka potvrdi ovde.. :)
E, pročitao sam je i ja. Svakako veoma interesantna knjiga o životu najnižih staleža u Indiji. To je takođe delo o modernoj Indiji koje se dotiče politike, globalizacije, religije i socijalnih odnosa. Roman nosi oštru notu kritike svih društvenih slojeva.
Knjiga je napisana u formi pisma koje Balram piše kineskom predsedniku kada na radiju čuje da ovaj dolazi u posetu. On ovde pripoveda svoju životnu priču od detinjstva provedenog u selu. Priča kako beži iz zamke kastnog sistema i svog staleža i ne postaje vozač rikše kao njegov otac, a ni rudar. On beži od svoje predodređene sudbine, razbija krug, i odlazi u veće mesto gde uči da vozi i napokon nalazi posao šofera kod bogataša. Njegov život pravi zaokret i Balram je, zbog pozicije u kojoj se nalazi, svakodnevno u prilici da bude svedok bogatstva i lagodnog života. To će kod njega izazvati želju za takvim životom i Balram neće birati sredstva da se dokopa višeg položaja na društvenoj lestvici.
Mogu svima da preporučim knjigu. Nije previše dugačka. U sebi sadrži nivo sumornosti i surovosti koji verno oslikava život u Indiji, bez cenzure.
Moze neka informacija sta je u Bludnom sinu (http://en.wikipedia.org/wiki/Ham_on_Rye) fikcija sta istina?
Nash Knight
21.1.2012, 5:13
Veći deo knjige je istina, pošto je to svojevrsna autobiografija Bukovskog. E sad šta je tačno istina a šta ne, bojim se da je to Bukovski odneo sa sobom u grob :)
Moze neka preporuka sta valja citati od Bukovskog, vec vremenom hocu da krenem na njega, svidela mi se njegova zivotna prica u nekim novinama, a i vidim da je popularan dosta po knjizarama...
sta je u Bludnom sinu (http://en.wikipedia.org/wiki/Ham_on_Rye) fikcija sta istina?Podržavam mišljenje da bi ti samo Henri Čarls (da je živ, pa i onda isključivo - dopunio bih - ako bi mu se pre ispitivanja u venu ubrizgao natrijum pentotal ili tako neka droga istine) mogao sa sigurnošću reći šta je u njegovom delu sušta istina a šta plod mašte.
Onako lački (posle čitanja dobrog dela njegovog opusa i gledanja par dokumentarnih filmova o njemu i njegovom životu) mogao bih da munem ruku u vatru da ga je otac zaista mlatio k'o vola u kupusu i gledao da se u životu bavi nečim korisnim (šiša travu sa preciznošću vimbldonskog граундкипера, recimo) a ne da sa desetinu ili tako nešto godina izmišlja priče o Crvenom baronu i beži iz jave u kojoj mu se svi rugaju što ima akne po celom licu, vratu i šire.
Bukovski je bio čudna/zaguljena/složena osoba i, kao i većina drugih ljudi, imao je svoje svetle i tamne strane. O njemu se stvorila fama da je žešći hebač, tepač, buntovnik i "čvrsti momak" (koja će, kako vreme odmiče, da bude sve veća), ali čini mi se da je bio (i) (pre)osetljivo, dosta plemenito i nadasve duhovito ljudsko biće koje su okolnosti nagnale da utočište od (često surove) zbilje (koje se gnušao) potraži u alkoholu, tučama i poeziji.
Sam je milion puta izjavio da ga je pisanje održalo u životu, i to mu verujem. Ispirao je svakidašnji čemer (stvarni ili umišljeni, nema veze) sedeći za pisaćom mašinom sa flašom piva sa jedne i zapaljenom cigaretom sa druge, slušajući istovremeno klasičnu muziku sa radija.
U stvari (da "ispoštujem" čoveka koji nikada nije previše voleo da se o njemu priča - tvrdio je ogorčeno da su blicevi, kamere, novinarske beležnice i "young blondes with the tight pussies" stigli svi skupa prekasno), jedino što sa sigurnošću može da se kaže za Henrija Čarlsa Bukovskog jeste da je (naročito dok je bio mlad) previše pio (što ga je više puta zamalo ubilo) i previše pušio. Ostalo znaju Bog (u čijem krilu sada dimi cigar(čin)e i poteže neko fino vino iz flaše) i on.
Moze neka preporuka sta valja citati od Bukovskog ...Može (http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=622414&postcount=1004).
Moze neka preporuka sta valja citati od Bukovskog, vec vremenom hocu da krenem na njega, svidela mi se njegova zivotna prica u nekim novinama, a i vidim da je popularan dosta po knjizarama...
Pocni od Bludnog sina. Bukovski je u knjigama opisao svoj zivot, a Bludni sin opisuje prvih dvadeset godina.
Bem ga, meni su bas nefer poluautobiograski romani. Malo se prica istina, a malo izmislja. Bukovski bas ima kapaciteta da se na prvom mestu ceni njegova surova iskrenost prema samom sebi, ali tesko je ceniti iskrenost kad ne znas sta je java sta san.
... I još o Bukovskom... (http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=622429&postcount=1005)
Procitao sam odlicnu: ``Oruzje za masovno unistenje`` Sju Taunzend. Jos jedna knjiga o Adrianu Molu. U ovoj je odrastao, ima decu, par propalih brakova...
Pre 30-ak godina se prikazivala serija o njemu ``Tajni dnevnik Adriana Mola 13 3/4 godina``(ekranizacija istoimene knjige). Kasnije je usledilo nekoliko nastavaka i knjiga a i ekranizacija (pa i audio formata emitovanih na BBC radiju).
Sve knjige su pisane u formi dnevnika koji vodi Adrian M.
Čoveče, tih nastavaka još ima? :eek:
Autorka je baš zapela da živi od stare slave...
I ja sam se iznenadio, u bnikeiblioteci. Iznajmio sam ``oruzje za masovno unistenje`` i dopalo mi se toliko da sam sada uzeo starije ``dnevnike`` pa skinuo i serije (da, da-knjiga je bolja)
svaka cast sto se secas Adriana :)
Sećam se da sam knjigu čitala u osnovnoj, ali se ne sećam puno toga... Mnogo interesantniji mi je bio Hajduk :)
Ljudi ima li ko da mi preporuci neku dobru knjigu u vezi sa Macintosh operativnim sistemima?Nema veze ukoliko je knjiga na engleskom,a idealno bi bilo kad bi mi neko preporucio knjigu u pdf formatu...Pozdrav
Equilibrium
5.2.2012, 16:36
Procitao sam Roberta Grevsa "Grcki mitovi", odlicna knjiga, bavi se pojedinacnom analizom grckih mitova i daje njihovo objasnjenje kroz antropoloski, socijoloski i istorijski spektar. Odlicno stivo za svakog koga zanima grcka mitologija i istorija rane starogrcke civilizacije. Takodje dat je i uporedni prikaz slicnih mitova i verovanja tako da se moze reci da je ovo analiza celokupne mitologije. Pisano u na temeljima imperijalisticke britanske nauke, koja je iako u nekim stvarima danas zastarela uvek brilijantno napisana i odlicna za citanje.
Toplo preporučujem i njegovo delo I, Claudius (http://en.wikipedia.org/wiki/I,_Claudius)...
Equilibrium
6.2.2012, 1:11
^I serija po navedenom delu je odlicna, Derek Dzejkobi ftw.
Kad smo vec u periodu antike preporucio bih:
1. Eduard Gibon - ziveo u 18 veku i delo je verovatno vec i vreme pregazilo s obzirom na novija saznanja o tom periodu ali ostaje jedno od najboljih: Opadanje i propast rimskog carstva
..i prosirio na period srednjeg veka:
2. G. Ostrogorski: Istorija Vizantije
3. Sarl Dil: Istorija vizantijskog carstva (Ostrogorski je njegov ucenik)
4. Sarl Dil: Vizantijske boje (manje poznata ali sjajna knjiga o znacajnim licnostima Vizantije)
Vizantija mi nekako ne leži, kao ni Ostrogorski... probala sam da ga čitam ali ne ide, a imam ga u obaveznoj literaturi :(
Mislim da bi nekome pre legla "lakša" dela, na primer Najlepše priče klasične starine (http://www.knjizara.com/knjige/knjiga/4216_Najlep%C5%A1e+pri%C4%8De+klasi%C4%8Dne+starin e_ISBN:%20978-86-7694-340-1) Gustava Švaba (http://sr.wikipedia.org/wiki/Gustav_%C5%A0vab).
Ukoliko znate nemački, ovo delo možete čitati i na Netu (http://gutenberg.spiegel.de/buch/4962/1), zahvaljujući projektu Gutenberg.
Equilibrium
7.2.2012, 23:54
@Laskaris
Ne znam bas za Gibona, ne verujem da ce svakom leci, pogotovo nekom ko se bas zanima za istoriju, on moze da posluzi kao zanimljivo stivo za nekog ko je prilicno istorijski potkovan pa zeli da cita lepo slozen tekst. Meni licno njegov odnos prema organizovanom hriscanstvu predstavlja suprotnost onog cemu istoricar treba da tezi, uredu je traziti uzroke i razmisljati (za to vreme itekako izvan kutije) ali ono sto on radi stvarno nema smisla. Oko toga su se dosta sporile dve struje, ali danas vecina misli da je njegovo misljenje prevazidjeno.
Jeste njegovo delo prelepo knjizeno sroceno i napisano, jeste da koristi dosta primarnih izvora a ne kompiluje kao vecina u vekovima pre njega i zato ga preporucujem uglavnom ljudima koji dobro znaju rimsku istoriju, mislim i ko ne zna moze da cita samo ako zapamti da "Rimsko carstvo nije palo zbog hriscanstva". To je i danas veoma slozeno pitanje ali u pitanju je ogroman splet faktora od kojih vecina nema veze sa hriscanstvom. Bjuri "Varvarska invazija" je daleko pitkije delo na tu temu.
@Iris
Njet, Ostrogorski ne moze da ti ne lezi, on je nas istaknuti naucnik i ima svoj amfiteatar i samim tim superiorniji u odnosu na moderne istoricare koji nisu nasi i nemaju amfiteatar :)
Mislim ipak je to knjiga pretezno politicke istorije sa vise imena nego telefonski imenik i vise datuma nego kalendar, ne moze biti preterano zanimljivo nikako, a ni ne lezanje Vizantije sigurno ne odmaze tom utisku.
Btw koji faks?
Filozofski, arheologija. btw. nikako ne mogu da svarim istorijske knjige sa gomilom imena i godina - potpuno su beskorisne, pošto jedino imaju smisla ako ih učiš napamet, a to više ne pije vodu ni u osnovnoj školi, a kamoli na fakultetu.
Na žalost, sive eminencije naših uvaženih institucija očigledno to ne vide tako :kreza:
Equilibrium
8.2.2012, 0:46
Tu sam i ja, sprat iznad.
Ni meni nikad nije bilo jasno silno bubacenje, ali moras razumeti da je dosta sadasnjih profesora skolovanu u sistemu u kome je samo to i bila istorija, nabacati sto vise cinjenica. Mozda buducim generacijama bude bilo bolje sa sveopstim razvojem drustvene istorije.
... I opštim knjigama tipa "Oxfordska istorija..." - već nečega ;)
Equilibrium
8.2.2012, 1:56
Ima dosta dobre literature da se probere, ali to su uglavnom skrajnuli kao dopunsku pa retko ko i cita, Brodel je vrh, Dibi isto, bracni par Dzajs ima ogromnu ediciju o drustvu srednjeg veka, koja iako nije na nivou pre navedenih, predstavlja veoma zanimljivo stivo. Sto se Rima tice tu Nemci uglavnom siju, a ovim nasim ne pada na pamet da prevode.
Mislim da Gibon ne tvrdi da je Rimsko carstvo propalo zbog hriscanstva iskljucivo. Treba imati na umu da je ziveo u 18. veku kada se mnogo toga nije znalo i kada su vladale sasvim drugacije drustvene prilike. Ostrogorski mi nikada nije bio u obaveznoj (masinski inzenjer od 2000, mator sam :)) vec u omiljenoj lektiri. Ostrogorski se cita maltene kao roman - datumi se ne moraju pamtiti. Dovoljno je znati gde se mogu naci :). Sarl Dil je vrlo darovit pripovedac i na lep nacin izlaze materiju i bas se vidi njegov uticaj na Ostrogorskog.
Koga zanima istorija Arapa preporucujem delo Filipa Hitija - Tvorci arapske istorije. Odlicna knjiga koja na sazet ali sadrzajan i zanimljiv nacin pripoveda o najvaznijim licnostima istorije Arapa.
Equilibrium
8.2.2012, 19:52
Ne tvrdi iskljucivo ali ogromnu krivicu baca na hriscanstvo, naravno da je njegovo vreme odigralo ulogu, on je prebacio svoj revolucionarni mindset koji kaze da je crkva kriva za sve u rimsko carstvo, sto apsolutno ne sme da se desava u istoriografiji.
Vec sam napisao da shvatam razloge takvog stava, kao i da veoma uvazavam Gibona zbog njegovog dobrinosa istoriografiji. Samo sam rekao da nije stivo iz kog treba uciti istoriju jer covek moze da izvuce neke veoma pogresne zakljucke.
A sto se istorije tice, svako ko se zanima treba da procita Herodotovu Istoriju, delo je brilijantno, u dosta navrata sam bukvalno plakao od smeha, veoma poucno za razumevanje anticke grcke istorije i pocetaka filozofije.
Equilibrium
18.2.2012, 23:11
Zavrsih "Trgovac oruzjem" od Hju Lorija, da, lik sto glumi Hausa, i moram reci da je brilijantna, pogotovo zato sto pripada zanru koji je lose razvijen i jos losije popunjen, komicne knjige su uglavnom zbirke anegdota, viceva ili kratkih prica, tako da je komicni roman veoma retko stivo koje je skoro uvek preterano ili okrenuto surovoj parodiji, tako da ovo delo prosto blista.
Prica je veoma dobra, mozda i odlicna za zanr spijunskog trilera, i na osnovu suvog zapleta je nemoguce videti da je parodija na zanr (mozda jeste malo naivno, ali je i 99% ozbiljne spijunske fikcije), to se moze nazreti iz ostatka knjige, prvenstveno iz brilijantno humoristickih razmisljanja i monologa protagoniste.
Inace pisana iz prvog lica i obiluje viskokvalitetnom humorom (naravno britanske varijante) i stvarno predstavlja knjigu vrednu citanja, ako nista bar cete se smejati do suza, a knjige koje stvaraju takav efekat gotovo celom svojom duzinom su izuzetno retke.
Da li je neko pročitao knjigu Ja Stiv biografiju Stiva Džobsa? Vredi li to pročitati?
Zvanična lista Biblioteke grada Beograda za 2011. godinu:
1. "Avanture nevaljale devojčice" - Mario Vargas Ljosa
2. "Kaluđer koji je prodao svoj ferari" - Robin Šarma
3. "Okorela zemlja čuda i kraj sveta" - Haruki Murakami
4. "Ostani kraj mene" - GIjom Muso
5. "Milenijum" - Stig Lašon
6. "Tri metra iznad neba" - Federiko Moća
7. "Sumrak" - Stefani Majer
8. "Dragulj Indije" - Talasa Ali
9. "Noćna straža" - Sergej Lukjanjenko
10. "Jedi, moli, voli" - Elizabet Gilbert
Nash Knight
23.2.2012, 4:08
3. "Okorela zemlja čuda i kraj sveta" - Haruki Murakami
Najtoplije preporučujem. Najbolja Murakamijeva knjiga koju sam čitao.
И мене је обрадовало то што је та књига баш "жива" у Србији.
Јеси ли читао 1q84?
Мене је нажалост испитни рок прекинуо после друге књиге, тако да киптим од неизвесности и жеље да прочитам трећи део. Доста тескобна атмосфера.
Nash Knight
23.2.2012, 13:09
Nisam još ali mi je u planu, čuo sam da je makar podjednako dobra kao Okorela zemlja čuda
Highlander
24.2.2012, 14:28
Jel čitao neko Uporište od Stivena Kinga? Da li bi mogli da mi potvrdite da ima samo 3 knjige u Alnarijevom izdanju i da li postoji možda još neki deo koji nije preveden? :) Malo sam zbunjen jer nalazim oprečne informacije o stranim izdanjima, na wikipediji i bookdepository npr, jer wiki kaže da postoje 3 dela, a na bookdepository-ju može se naći samo jedna knjiga "The Stand", a ne mogu da utvrdim da li su to sva tri dela u jednoj knjizi ili samo poslednji deo.
Inače, ne bih tražio, nego imam prvi deo, koji sam dobio na poklon, pa bih sad kupio i ostale delove, da ne razbijam kolekciju. :)
Marti Misterija
25.2.2012, 1:11
„Ples sa zmajevima“ u prodaji od 2. marta (http://www.laguna.rs/v1481_vest_ples_sa_zmajevima_u_prodaji_od_2_marta_ laguna.html)
Deathclaw
27.2.2012, 11:58
Jel čitao neko Uporište od Stivena Kinga? Da li bi mogli da mi potvrdite da ima samo 3 knjige u Alnarijevom izdanju i da li postoji možda još neki deo koji nije preveden? :) Malo sam zbunjen jer nalazim oprečne informacije o stranim izdanjima, na wikipediji i bookdepository npr, jer wiki kaže da postoje 3 dela, a na bookdepository-ju može se naći samo jedna knjiga "The Stand", a ne mogu da utvrdim da li su to sva tri dela u jednoj knjizi ili samo poslednji deo.
Inače, ne bih tražio, nego imam prvi deo, koji sam dobio na poklon, pa bih sad kupio i ostale delove, da ne razbijam kolekciju. :)
Svi delovi (3) su prevedeni kod nas u Alnarijevom izdanju.
Dvoumim se sta da citam sledece, van lektire
Koeljo-Alhemicar
Jalom-Kad je Nice plakao
Orvel-1984
u stvari Orvela cu kad tad sigurno citati, zanima me par reci o ovim delima ako je neko citao i koliko je alhemicar zaista dobar a koliko izvikan.
Inace kao redovnu lektiru procitao sam Dervis i smrt, pa hajd po navici da kazem nesto. Mislim da je knjiga malo naporna sto se tice neke refleksije, licnih osecanja prema sebi samom i preterane nesigurnosti u odlucivanju. Sve to nosi velik deo romana pa malo zamara. Generalno knjiga je kvalitetna i svidela mi se. Vidi se da izmedju prvog i drugug dela postoji vremenski razmak pa je drugi deo ispunjeniji radnjom i jacim recenicama, dosta je bolji i vuce da se cita, pa tako i knjiga ostavlja mnogo bolji utisak kada se procita ili ste pri kraju nego kada tek pocinjete. Klasik, sta reci. Verujem da su je svi ovde i procitali.
Laguna konačno izdala Ples sa zmajevima!
Dugo očekivan peti deo serijala Pesma leda i vatre Džordža RR Martina.
http://desmond.imageshack.us/Himg710/scaled.php?server=710&filename=plessazmajevimadeoprvis.jpg&res=mediumhttp://desmond.imageshack.us/Himg804/scaled.php?server=804&filename=plessazmajevimadeodrugi.jpg&res=medium
Knjiga je zbog dužine izdata u dva toma i ukupna cena je 1840 dinara.
To je naravno bez članskog popusta.:cool:
Ovo mora da se nabavi u što skorijem roku.
Equilibrium
3.3.2012, 0:02
Dvoumim se sta da citam sledece, van lektire
Koeljo-Alhemicar
Jalom-Kad je Nice plakao
Orvel-1984
u stvari Orvela cu kad tad sigurno citati, zanima me par reci o ovim delima ako je neko citao i koliko je alhemicar zaista dobar a koliko izvikan.
Inace kao redovnu lektiru procitao sam Dervis i smrt, pa hajd po navici da kazem nesto. Mislim da je knjiga malo naporna sto se tice neke refleksije, licnih osecanja prema sebi samom i preterane nesigurnosti u odlucivanju. Sve to nosi velik deo romana pa malo zamara. Generalno knjiga je kvalitetna i svidela mi se. Vidi se da izmedju prvog i drugug dela postoji vremenski razmak pa je drugi deo ispunjeniji radnjom i jacim recenicama, dosta je bolji i vuce da se cita, pa tako i knjiga ostavlja mnogo bolji utisak kada se procita ili ste pri kraju nego kada tek pocinjete. Klasik, sta reci. Verujem da su je svi ovde i procitali.
Orvela procitaj obavezno, zaista knjiga koju vredi procitati i koja se uvek namece kao aktuelna, takodje od Orvela imas i "Zivotinjsku farmu" koja je takodje brilijantna.
Jaloma isto vredi procitati, popularna psihologija to ljudi danas vole, dosta kvalitetno napisana, s obzirom da je lik psiholog, tako da zna o cemu prica. Ne bih je bas kovao u zvezde kao sto ljudi rade, ali svejedno dobra knjiga.
Koelja neki ljudi obozavaju kao vrhunac knjizevnosti a neki mrze, verovatno zbog ovih prvih. Sva njegova dela su prozeta nekom new age filozofijom koja nekom lezi a nekom ne, ali po meni je definitivno najbolji pisac iz te kategorije. Iako nisam pobornik new age filozofije i pored toga sto njegove knjige imaju dosta mana, od kojih repeticija najvise smeta (sve su knjige veoma slicno napisane i postavljene) opet volim da ga citam, lepe lagane knjige sa pozitivnim lepim porukama, definitivno ne duboke kao sto im ljudi pripisuju ali sigurno ne ni lose. "Alhemicar" je tipican predstavnik i takodje smatram da je vredan citanja.
"Dervis i smrt" je meni jedna od najboljih knjiga, svakako remek delo, licno smatram da prva polovina nije dosadna i da je upravo onakva kakva treba da bude kako bi stilski prelaz oznacio i promene u radnji i stanju protagoniste. Kad vec kazes da ti se svidelo preporucio bih ti i "Tvrdjavu" od Selimovica, po meni njegovo drugo najbolje delo.
koliko je alhemicar zaista dobar a koliko izvikan.
Definitivno izvikan. Knjiga je, otprilike, u istom rangu sa američkim rimejkom kultnog evropskog filma - sve ti nacrtaju, sve je politički korektno, i obavezno nalepe PG-13 :) Ništa što Hese, Niče ili Haksli nisu odavno rekli u svojim delima, samo je ovo prilagođeno američkim sredovečnim domaćicama, kako bi i one mogle da se osećaju produhovljeno.
Kad vec kazes da ti se svidelo preporucio bih ti i "Tvrdjavu" od Selimovica, po meni njegovo drugo najbolje delo.
Takođe. Meni je Tvrđava jedna od omiljenih knjiga, mnogo pitkija od Derviša. U svakom slučaju sto puta kvalitetnija i inspirativnija od Alhemičara.
LoshMeeBre
5.3.2012, 20:39
Zavrsio sada Americke bogove (http://en.wikipedia.org/wiki/American_Gods), kul je knjiga :) Ko je citao Sendmena zna sta da ocekuje od Gejmana (fini gulash sacinjen od zaboravljenih prica, starih mitologija i pop kulture). Cujem pravi se i ekranizacija romana, deluje dosta filmljivo. U svakom slucaju, preporucujem ljubiteljima fantastike :)
BTW. jel moze neko ko je citao Dzin Vulfa (ili kako god da se kod nas izgovara Gene Wolfe :D) da mi preporuci sta da citam od njega?
Анансијеви момци (http://www.laguna.co.rs/n534_knjiga_anansijevi_momci_laguna.html) су смештени у исти свет као Амерички богови, али не прати исте ликове.
Laguna konačno izdala Ples sa zmajevima!
Dugo očekivan peti deo serijala Pesma leda i vatre Džordža RR Martina.
http://desmond.imageshack.us/Himg710/scaled.php?server=710&filename=plessazmajevimadeoprvis.jpg&res=mediumhttp://desmond.imageshack.us/Himg804/scaled.php?server=804&filename=plessazmajevimadeodrugi.jpg&res=medium
Knjiga je zbog dužine izdata u dva toma i ukupna cena je 1840 dinara.
To je naravno bez članskog popusta.:cool:
Ovo mora da se nabavi u što skorijem roku.
Jesu li povezani ova dva nastavaka sa prethodnim knjigama ili mogu da se citaju i razumeju posebno?
Jesu li povezani ova dva nastavaka sa prethodnim knjigama ili mogu da se citaju i razumeju posebno?
Povezani su sa prethodnim delovima, neces razumeti desavanja ako nisi upoznat sa radnjom i likovima...
Bojim se da neće razumjeti ni oni koji su prethodne djelove pročitali prije više od, recimo, tri godine. Likova, veza i spletki ima toliko da gradivo treba obnavljati prije svake nove knjige.
Serija koju sam gledao i kniga koju sam citao kao skolarac :
The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13¾
S obzirom da imam vremena, uporedo citam knjige i gledam epizode...
Zasad izdate knjige (i kod nas na srpskom jeziku):
The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13¾ (1982)
The Growing Pains of Adrian Mole (1985)
The True Confessions of Adrian Albert Mole (1989)
Adrian Mole: The Wilderness Years (1993)
Adrian Mole: The Cappuccino Years (1999)
Adrian Mole and the Weapons of Mass Destruction (2004)
The Lost Diaries of Adrian Mole, 1999-2001 (2008)
Adrian Mole: The Prostrate Years (2009)
Ima ih u gradskoj biblioteci Beograda.
Svestan da se nece dopasti svakom, ipak preporucujem za citanje...
Bojim se da neće razumjeti ni oni koji su prethodne djelove pročitali prije više od, recimo, tri godine. Likova, veza i spletki ima toliko da gradivo treba obnavljati prije svake nove knjige.
Ja baš sada obnavljam.:D
Knjige sam pročitao pre nekih pet godina pa iako se uglavnom sećam glavnih stvari ne može da škodi malo podsećanje. Trenutno sam na drugoj knjizi, a videću i da ove nedelje skoknem do Lagune mada nema žurbe.
Mali Mrav
11.3.2012, 21:22
Zna li iko da li Mikro knjiga ima svoju prodavnicu u Bg-u ili je postala internet prodavnica? Prodaju li se Mikro knjige u Vulkanu? Uzeo bih jednu njihovu knjigu ali mi se ne narucuje preko neta a trenutno nisam u Bg-u
asteriks254
13.3.2012, 0:13
Mikro knjiga nema vise svoje prodavnice u Beogradu,bile su koliko se secam u Pozeskoj ulici i u Sremskoj ulici kada se ide prema zelenjaku.Sada se njihova izdanja mogu kupiti u mnogim drugim knjizarama pa i Vulkanu.
Pozdrav ljubitelji knjiga, imam jedno pitanje. Htro bih da nabavim sve delove Pesma leda i vatre. E sad treba mi vasa preporuka od koga da uzmem, najvise bi mi odgovaralo da je na srpskom. Prva pomisao mi je bila da pazarim u Laguni, da narucim preko neta.
Evo da se malo i ja prikljucim diskusiji, upravo sam procitao Metro 2033, i skroz sam odusevljen, procitao sam je u jednom dahu. Tokom opisa metra, ponasanja ljudi u metru, totalno se najezim. Deo koji mi se najvise dopao, kad je Artom izasao na povrsinu sa stalkerima i knjigovodjom, kako je bezao od crnih, pa nasao sliku, koja mislim da nije njegova, ali to samo pisac zna :D Uglavnom toplo je preporucujem :)
Pozdrav ljubitelji knjiga, imam jedno pitanje. Htro bih da nabavim sve delove Pesma leda i vatre. E sad treba mi vasa preporuka od koga da uzmem, najvise bi mi odgovaralo da je na srpskom. Prva pomisao mi je bila da pazarim u Laguni, da narucim preko neta.
Mislim da nemaš puno izbora, jedino izdanje na srpskom je upravo Lagunino (neka me neko ispravi ako grešim). U Hrvatskoj izdavač je Algoritam (http://www.algoritam.hr/?m=1&p=proizvod&kat=34&id=67501).
Ja toplo preporučujem da ipak kupiš originale, ako si ikako u mogućnosti i ako dobro znaš engleski jezik, pošto se mnogo izgubilo prevodom.
Highlander
14.3.2012, 15:24
Kad smo već kod Lagune, od 19. marta pokreću akciju "4 knjige za 999din". U pitanju su koliko vidim savremeni naslovi, skupoceni toalet papir za široke mase, ali možda neko pronađe i nešto zanimljivo...
Obaveštenje na Laguninom sajtu (http://www.laguna.rs/v1508_vest_pocinje_olistavanje_4_knjige_za_999_din ara_laguna.html)
Spisak naslova (http://www.delfi.rs/st1box75/delfi_boksovi_4_knjige_999_dinara.html)
Probereš, pa imaš po poklon za sledeća četiri rođendana...
Ima par dobrih naslova, tipa Svi smo mi od istog lepka (http://www.delfi.rs/ka1un9676/delfi_knjige_svi_smo_mi_od_istog_lepka.html) ili Zlatni grad (http://www.delfi.rs/ka1un9232/delfi_knjige_zlatni_grad.html) (mada potonja nema smila bez prve dve knjige)... Ukleta zima (http://www.delfi.rs/ka1un4073/delfi_knjige_ukleta_zima.html) je fantastična, ali takođe treba pročitati prvi deo. I Goran Skrobonja (http://www.delfi.rs/ka1un4568/delfi_knjige_tihi_gradovi.html) može da bude interesantan izbor. I eto :D
Mislim da nemaš puno izbora, jedino izdanje na srpskom je upravo Lagunino (neka me neko ispravi ako grešim). U Hrvatskoj izdavač je Algoritam (http://www.algoritam.hr/?m=1&p=proizvod&kat=34&id=67501).
Ja toplo preporučujem da ipak kupiš originale, ako si ikako u mogućnosti i ako dobro znaš engleski jezik, pošto se mnogo izgubilo prevodom.
Nisu knjige neko knjizevno remek delo tolkinovskog tipa ni na engleskom (LOTR prevod Zivkovica je maestralan) pa mislim da moze da prodje i prevod - meni licno se vise dopada hrvatski (skinut sa neta) a knjige su mi Lagunine.. Citao sam ih sve i na engleskom (i nemackom) - daleko je to od Tolkina...
LoshMeeBre
14.3.2012, 21:03
Jel moze neko da mi pomogne da nadjem ovu knjigu?
Charles Mingus - Bedniji od sugavog psa
Pitao u par knjizara, svima nestalo odavno, u mojoj biblioteci nema. Jel citao neko slucajno? :)
Marti Misterija
14.3.2012, 23:01
... meni licno se vise dopada hrvatski (skinut sa neta) a knjige su mi Lagunine..
Ja sam probao da citam hrvatsku verziju Plesa sa zmajevima i odustao sam posle samo par strana jer je prevod, blago je receno katastrofalan - kao da ga je pisao neko ko nije ni prigvirio blizu nekog od prethodnih delova (primer sa pocetka "Harma je mrtav" gde nije ni svestan da je Harma zenskog roda i jos par bisera u prvih par strana)!
Ja razumem da su u Hrvatskoj izdali knjige odmah po svetskoj premijeri i da nisu imali dovoljno vremena za kvalitetniji prevod, ali ona stara "sto je brzo to je i kuso" je ovde u potpunosti opravdala sebe!
Mozete li preporuciri neki zanimljiv tehno triler, da se opustim malo...
Samo nista od Majkla Krajtona(R.I.P) njega sam elaborirao...
Imaš dobru listu autora i dela ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Techno-thriller
Equilibrium
15.3.2012, 12:01
Nisu knjige neko knjizevno remek delo tolkinovskog tipa ni na engleskom (LOTR prevod Zivkovica je maestralan) pa mislim da moze da prodje i prevod - meni licno se vise dopada hrvatski (skinut sa neta) a knjige su mi Lagunine.. Citao sam ih sve i na engleskom (i nemackom) - daleko je to od Tolkina...
I care to disagree, ASOIAF ide na to da jezik bude sto arhaicniji, ne kazem da je to uvek odradjeno savrseno, ali je tako nesto veoma tesko prevesti, pa su ovi nasi odlucili da se ni ne trude.
Licno smatram da ako se ASOIAF cita na bilo kom drugom jeziku osim engleskom gubi polovina atmosfere, nema to sad veze sa literarnim dometima ili da li su knjige remek-delo ili ne, jednostavno je napisan takvim stilom koji mnogo gubi u prevodu.
^
Onome kome engleski nije maternji jezik "arhaicnost" ne znaci mnogo, narocito ako ne poznaje jako dobro duh jezika. Verujem da mozes da prepoznas arhaizme kod Martina ali ti ne "znace" isto sto i nekome ko je uz engleski odrastao i slusao prvu bajku od majke ili bake na tom jeziku. Bas kao sto english native speaker svaku psovku na svom jeziku dozivljava drasticno drugacije od tebe ili mene gde nedostaje isti osecaj "stida" kao kada takvu rec kazes na maternjem (To ces najpre primetiti ako duze zivis u inostranstvu sto je moj slucaj) tako i nama u odnosu na Engleza ili Amerikanca uvek nedostaje nesto "emotivnog dozivljaja starine i epicnosti" arhaizama u engleskom.
I u arhaizmima Tolkin Martina sije za tri koplja a pritom je prevod GP na srpski remek delo sa sve srspkim arhaizmima dok su prevodi PLIV srednjezalosni - i hrvatski i srpski (gde je meni licno hrvatski nesto bolji pa makar samo zbog lepse prevedene zakletve Nocnoj strazi a to nije jedino bolje mesto). Engleski jeste mozda i najbolja opcija uz gorepomenuto ogranicenje.
Šta znam. Nisam probao da čitam Pesmu u originalu. Naravno da se nešto i gubi u prevodu, tako to ide. Kako sam sve do sada pročitao na srpskom i navikao se na prevod tako ću i nastaviti za buduće delove.
Cold Skin (http://www.plato.rs/knjiga-Hladna-ko%C5%BEa-93901) - On the edge of the Antarctic Circle, in the years after World War One, a steam ship approaches a desolate island far from all shipping lanes. On board is a young man, on his way to assume the lonely post of weather observer, to live in solitude for a year at the end of the world.
But on shore he finds no trace of the man whom he has been sent to replace, just a deranged castaway who has witnessed a horror he refuses to name. The rest is woods, a deserted cabin, rocks, silence, and the surrounding sea. And then night begins to fall . . .
Ovo moram da prokomentarišem. Martin je sa tehničke strane bolji pisac od Tolkina. Mnogo bolje barata likovima i radnjom. Tolkin nije bio u stanju da vodi paralelne tokove radnje kao što to Martin radi u Pesmi. Vrednost Gospodara je u tome što je Tolkin prvi uzeo nešto staro, zapakovao u novo ruho i doveo do ustanovljavanja novog književnog žanra. Time ne želim da kažem da je Gospodar loše delo. Nikako. Ali Pesma leda i vatra je daleko bolja.
Ovo moram da prokomentarišem. Martin je sa tehničke strane bolji pisac od Tolkina. Mnogo bolje barata likovima i radnjom. Tolkin nije bio u stanju da vodi paralelne tokove radnje kao što to Martin radi u Pesmi. Vrednost Gospodara je u tome što je Tolkin prvi uzeo nešto staro, zapakovao u novo ruho i doveo do ustanovljavanja novog književnog žanra. Time ne želim da kažem da je Gospodar loše delo. Nikako. Ali Pesma leda i vatra je daleko bolja.
O čemu ti to, sam Martin kaže da se zagubio, ajde kada si toliko pametan spoji vremenski kada se što događa, sam martin se tu pogubio. A u Pjesmama 80% likova je retardirano na kvadrat i ne zna dugoročno razmišljati.
O čemu ti to, sam Martin kaže da se zagubio, ajde kada si toliko pametan spoji vremenski kada se što događa, sam martin se tu pogubio. A u Pjesmama 80% likova je retardirano na kvadrat i ne zna dugoročno razmišljati.
Teško može da se vodi računa o proteklom vremenu ili tačnom hronološkom sledu događaja. Ali tako je to kada istovremeno vodiš nekoliko tokova radnje u pseudo srednjovekovnom okruženju koji su još i pritom geografski prilično razdvojeni. Nisam još pročitao Ples sa zmajevima ali svakako se kod prve četiri knjige nigde nisam gubio i bio sam savršeno u stanju da pratim tok radnji.
Što se tiče likova, pa oni su među Martinovim najjačim stranama. Razrađeni i slojeviti. Možda bi mogao da navedeš primer gde je neki od njih „retardiran” te da grubo izlazi iz postavljenih okvira?
Teško može da se vodi računa o proteklom vremenu ili tačnom hronološkom sledu događaja. Ali tako je to kada istovremeno vodiš nekoliko tokova radnje u pseudo srednjovekovnom okruženju koji su još i pritom geografski prilično razdvojeni. Nisam još pročitao Ples sa zmajevima ali svakako se kod prve četiri knjige nigde nisam gubio i bio sam savršeno u stanju da pratim tok radnji.
Što se tiče likova, pa oni su među Martinovim najjačim stranama. Razrađeni i slojeviti. Možda bi mogao da navedeš primer gde je neki od njih „retardiran” te da grubo izlazi iz postavljenih okvira?
Martin sam ne može da objasni kada se dešava radnja Daenerys činova i sam je više puta rekao da ne zna jer se zanio. Starkovi, posebno glava kuće čija se radi manjka zdrava razuma otkotrljala, glavni krivac za građanski rat tvrdiš da je imao mozak? Takva osoba u svijetu kakav je Martin narpavio, toliko glup i častohlepan ne bi preživio dan, kamo li potao namjesnik. Likovi jesu slojeviti(ali opet od Tolkena kaskaju godinama), no realno gledajući nisu ništa posebno niti neviđeno. Tko je unikantan?
da već o njemu u drugim djelima nisam čitao u djelima iz nekih 50 godina ranije, dok je čitava radnja doslovno preslika Rata Ruža sa zmajevima.
Martin sam ne može da objasni kada se dešava radnja Daenerys činova i sam je više puta rekao da ne zna jer se zanio. Starkovi, posebno glava kuće čija se radi manjka zdrava razuma otkotrljala, glavni krivac za građanski rat tvrdiš da je imao mozak? Takva osoba u svijetu kakav je Martin narpavio, toliko glup i častohlepan ne bi preživio dan, kamo li potao namjesnik. Likovi jesu slojeviti(ali opet od Tolkena kaskaju godinama), no realno gledajući nisu ništa posebno niti neviđeno. Tko je unikantan?
da već o njemu u drugim djelima nisam čitao u djelima iz nekih 50 godina ranije, dok je čitava radnja doslovno preslika Rata Ruža sa zmajevima.
Denerisin tok radnje je geografski najudaljeniji u odnosu na ostala dešavanja. Njima vesti iz Vesterosa zato dosta sporo stižu i kada nema nikakvog sistema za beleženje proteklog vremena nije lako staviti njenu radnju u okvir svih ostalih dešavanja. Uprkos toma ja se ne sećam da sam nalazio na neke diskontinuitete. Naravno, tek kada se tokovi radnje spoje to može doći do izražaja. Pamtim jedno grubo neslaganje iz Simonsovog Olimpa.
A ja ne znam šta je tebi unikatan lik. Likovi su dobro osmišljeni, ne iskaču iz svog karaktera i razvijaju se. Ne vidim da je Tolkin tu baš ispred Martina, pogotovo ne godinama.
A koliko se i sećam i Tolkin se oslanjao na nordijske i anglo-saksonske epove i legende prilikom stvaranja sveta Gospodara. Mnogi pisci će kao inspiraciju za svoje delo uzeti nešto već postojeće. Ja tu ne vidim ništa sporno. Ili ti misliš da je moguće napisati nešto što ni malo neće podsećati ni na šta drugo.
Ovaj deo tvog posta nisam baš najbolje razumeo. Kažeš da je Edard Stark častohlepan?:eek: Svašta.
Nash Knight
18.3.2012, 17:50
Tolkin je bio ekspert za neke stvari, stil, jezik, ali ni radnja ni likovi mu nikad nisu bili jača strana.
Likovi iz Gospodara su kartonski u poređenju sa likovima iz Pesme leda i vatre. Tolkin se nikad i nije preterano zadržavao na njima, već je pravio epsku priču, i uspeo u tome.
Ne kažem da je bilo koja knjiga bolja od ove druge, to je stvar ukusa, ali neki elementi jednostavno jesu bolji u SoI&F.
Ovaj deo tvog posta nisam baš najbolje razumeo. Kažeš da je Edard Stark častohlepan?:eek: Svašta.
Da ne ulazim u ostali dio posta koji je samo preslika prošloga, znaš li ti što je čast, a što ono što je Edard uradio? Ako to nije častohlepno ludilo(jer i kralj poput maloga derišta je bolji od Stanisa) onda što jest? Edard je najretardiranijih lik kojega sam ikada vidio u nekome djelu, a da takav preživi toliko godina u svijetu u kome se najmanja greška plaća, malo sutra. A da ne spominjem da se Arya ponaša kao da je duplo starija (svaki psiholog će ti objasniti da se dijete ne ponaša onako u nijednoj situaciji, posebno dijete koje do pobune nije vidjelo svijeta). A što se tiče tko je bolji, Martina nije niti jedan ozbiljan kritičar usporedio sa Tolkenovim rangom, kamo li rekao da ga je dotični premašio. Martin je čisto ok, lošiji godinama od Kinga (The Stand je beyond epic), no ok što se tiče modernih pisaca fantastike, pa Tad Williams je po meni bolji od njega. Koji to kritičar veliča Martina naspram Tolkena?
Da ne ulazim u ostali dio posta koji je samo preslika prošloga, znaš li ti što je čast, a što ono što je Edard uradio? Ako to nije častohlepno ludilo(jer i kralj poput maloga derišta je bolji od Stanisa) onda što jest? Edard je najretardiranijih lik kojega sam ikada vidio u nekome djelu, a da takav preživi toliko godina u svijetu u kome se najmanja greška plaća, malo sutra. A da ne spominjem da se Arya ponaša kao da je duplo starija (svaki psiholog će ti objasniti da se dijete ne ponaša onako u nijednoj situaciji, posebno dijete koje do pobune nije vidjelo svijeta). A što se tiče tko je bolji, Martina nije niti jedan ozbiljan kritičar usporedio sa Tolkenovim rangom, kamo li rekao da ga je dotični premašio. Martin je čisto ok, lošiji godinama od Kinga (The Stand je beyond epic), no ok što se tiče modernih pisaca fantastike, pa Tad Williams je po meni bolji od njega. Koji to kritičar veliča Martina naspram Tolkena?
Častohlepan je neko ko žudi za slavom, titulama, priznanjem, počastima. Znači tu se radi o počastima, a ne o časti. Edard svakako ne spada u tu kategoriju. On drži do svoje časti, istina, i u tome je previše čvrst, ukočen. Zato i gine. Kada Robert umre bez zakonite dece on zna da po zakonu presto pripada Stanisu. Takvi ljudi koji strogo drže do slova zakona se, inače, nazivaju legalisti.
A Arjin lik se razvija. Ona nema puno godina ali sve što preživi čini i da ona brže odraste. Slažem se da to nije ponašanje primereno njenom dobu ali opravdanje nalazimo u krvi, smrti i ratu kojima je okružena.
Kvaliteta što se tiče tu se slažem sa Nash Knight-om. Pošto je bio profesor jezika nekako i ima smisla da Tolkin bude bolji sa rečenicama i stilom ali likovi i radnja su ipak na Martinovoj strani.
Častohlepan je neko ko žudi za slavom, titulama, priznanjem, počastima. Znači tu se radi o počastima, a ne o časti. Edard svakako ne spada u tu kategoriju. On drži do svoje časti, istina, i u tome je previše čvrst, ukočen. Zato i gine. Kada Robert umre bez zakonite dece on zna da po zakonu presto pripada Stanisu. Takvi ljudi koji strogo drže do slova zakona se, inače, nazivaju legalisti.
A Arjin lik se razvija. Ona nema puno godina ali sve što preživi čini i da ona brže odraste. Slažem se da to nije ponašanje primereno njenom dobu ali opravdanje nalazimo u krvi, smrti i ratu kojima je okružena.
Kvaliteta što se tiče tu se slažem sa Nash Knight-om. Pošto je bio profesor jezika nekako i ima smisla da Tolkin bude bolji sa rečenicama i stilom ali likovi i radnja su ipak na Martinovoj strani. Ne, takvi ljude se nazivaju idiotima i častohlepnim budalama te se njihova glava kotrlja po hladnome mramoru. Častohlepan nije samo onaj koji je tu radi blinga, već i onaj koji je stavlja ispred svega, posebno zdrava razuma. Ne treba ti IQ od 200 da zaključiš da i loš kralj bolji od građanskoga rata, posebno kada se ta osoba smatra briljatnim vojnim taktičarom(jedini način koji je Martin našao da objasni kako je Rhaegar i njegove snage izgubio rat je taj da je doslovno njegov otac otvorio vrata neprijatelju, a njega u bitci izdali plaćenici koji su imali pobjedu na pladnju, samo im došlo da promjene zastavu)
Što se nje tiče, ima 9 godina i u unutarnjem toku svijesti se ponaša kao veteran svih ratova u prošlome stoljeću koji bi posramio Mikea Kirbya (John Wayne u beretkama, ostao je pojam stereotipa dobroga vojnika, barem za mene). To baš i ne drži vodu. I opet pitam, koji je to kritičar, znači netko tko se time bavi, ima kredibilitet rekao da je Martin bolji? Nije uspio dobiti baš neke nagrade, samo pokoju nomaniciju.
Nash Knight
19.3.2012, 0:15
Juraj ti očigledno ne znaš šta znači pojam dobar lik u literaturi. Dobar lik znači neko ko je ličnost, čovek, sa sve vrlinama i manama, neko ko se ponaša ljudski i samim tim katkad i greši. Ako hoćeš savršenog čoveka idi čitaj Supermena.
A i takođe moraš da sagledaš stvari iz ugla likova, a ne globalno iz pogleda b0ga. Moraš da uzmeš u obzir specifičnu istoriju i setting tog sveta, istoriju samih likova, i mnoge druge elemente. To je ujedno i najjača tačka romana, jer zbog toga što se likovi ponašaju u skladu sa svojim emocijama dolazi do nepredvidivih obrta koji razbijaju klišee i kakve retko možeš videti u fantasy romanima.
Veseli Rodzer
19.3.2012, 3:21
Nastavk sage o Witcheru, Krv vilenjaka, izlazi oko 16. aprila :alealeee:
Juraj ti očigledno ne znaš šta znači pojam dobar lik u literaturi. Dobar lik znači neko ko je ličnost, čovek, sa sve vrlinama i manama, neko ko se ponaša ljudski i samim tim katkad i greši. Ako hoćeš savršenog čoveka idi čitaj Supermena.
A i takođe moraš da sagledaš stvari iz ugla likova, a ne globalno iz pogleda b0ga. Moraš da uzmeš u obzir specifičnu istoriju i setting tog sveta, istoriju samih likova, i mnoge druge elemente. To je ujedno i najjača tačka romana, jer zbog toga što se likovi ponašaju u skladu sa svojim emocijama dolazi do nepredvidivih obrta koji razbijaju klišee i kakve retko možeš videti u fantasy romanima.
Ma nemoj. Čim je Martin krenuo pisati, dotičnome se glava odvojila sa tijelom, kao i njegovome prijatelju koji su dobili prošli građanski rat bez imalo smisla. KAda već si napravio svijet u kome se radi najmanje greške umire i djeca su supervojnici barem se možeš potruditi da objasniš to, a ne da prošli rat svedeš na to da idioti koji bi u knjigama umrli su dobili radi deus ex mahine, a fanovi se kunu da si orginalan. I opet pitam, reci mi jedan unikantan dođađaj i lika koji nigdje nisam drugo vidio.
Nastavk sage o Witcheru, Krv vilenjaka, izlazi oko 16. aprila :alealeee:
Imam je odavno, misliš prevednu na srpski?
Veseli Rodzer
19.3.2012, 11:39
Imam je odavno, misliš prevednu na srpski?
Da :)
Da :)
Moram to nabaviti:D
Moze li mi neko reci gde mogu kupiti knjigu na srpskom jeziku
Windows Server 2003 - Mark Minasi
Izdavac : Kompjuter biblioteka
Knjiga je rasprodana gde god sam pitao za nju po radnjama u Beogradu.
Ima li neko tu knjigu u PDF ili u stampanoj formi da je zainteresovan za prodaju, kupio bih je?
Pozdrav
liam_howlett
6.4.2012, 0:51
pozzz... jel zna neko neku dobru knjgu o internet tehnologijama ili računarskim mrežama? na faxu se ne radi kako bi trebalo :D
mentolbrebombona
9.4.2012, 10:08
Toplo preporučujem da pročitate sve što je pisao Stiven Hoking. Verujem da će Vam biti interesantno i možete dosta toga novog da naučite, kako o našoj planeti, nam samima, tako i univerzumu uopšte.
Nateraće Vas da dosta i sami istražite, prelistate, podstetite se osnovnih i manje osnovnih zakona i načela, kao bi ste razumeli do kraja šta želi da objasni, što je po meni dobra stvar, a i nemoguće je bilo šta napisati iz domena nauke, pa da bude svakom čoveku jasno posle prvog čitanja. Pored toga izdvojio bih još i njegov smisao za humor koji se provlači i dobar je začin u svim njegovim knjigama.
pozzz... jel zna neko neku dobru knjgu o internet tehnologijama ili računarskim mrežama? na faxu se ne radi kako bi trebalo :D
Računarske mreže, prevod četvrtog izdanja (Tanenbaum) (http://www.mikroknjiga.rs/store/prikaz.php?ref=86-7555-265-3)
Umrežavanje računara: Od vrha ka dnu, prevod 4. izdanja (http://www.cet.rs/cetknjige/KDetaljno.aspx?ID=3421)
Ne znam koju bih od ove dve preporučio, odlične su obe.
Ti sad pogledaj šta vi izučavate na faxu i uporedi sa sadržajem knjiga, pa uzmi onu koja JE NAJPRIBLIŽNIJA vašem kursu.
zidan grobar
10.4.2012, 22:54
Ovde (http://www.dobra-knjiga.com/Home.asp?NaslovID=6380&y=konan%20dojl) sam nasao komplet knjiga o Serloku Holmsu koji cu uskoro kupiti. Zanima me da li negde imaju da se kupe jos neke knjige o SH prevedene na srpski (koje se ne nalaze u navedenom kompletu) ?
gorillaz23
10.4.2012, 23:38
Ja imam ovo (http://www.vegamedia.rs/2009/11/06/serlok-holms-u-novom-ruhu/), ali nisam bas zadovoljan kako je odradjeno.
Nađem u biblioteci knjigu "Horor priče (http://www.otvorenaknjiga.co.rs/sr/slike/hororprice.jpg)", a u sadržaju: Puškin, Gogolj, Vajld, Glišić, Čehov, Turgenjev, Po, Stoker...:love:
Znam da sam u NS-u kupovao na nekom ''sajmu'' knjiga na SPENS-u Serloka i po 100 dinara knjiga npr. Izdavac Vega media... Pa eto ako ti to nesto znaci.
Jel zna neko gde ima "Krv vilenjaka" od Sapkovskog u Novom Sadu da se kupi, pretražio sam 7 knjižara, nema nigde?
Knjiga je izašla 11.5.
http://www.dodaj.rs/f/I/D9/1F90JGxF/imag0104.jpg
Kako smešno izgleda. :D
"Planetarno popularna kompjuterska igrica..." :facepalm
pentraksil
15.5.2012, 23:09
Kako smešno izgleda. :D
"Planetarno popularna kompjuterska igrica..." :facepalm
Cekaj ovo je izaslo?
A stvarno su fail korice, ali sta da se radi....IPS je imao odlican omot...
Izgleda da je izašlo, čim je čovek uslikao. :) Ne verujem da ću uzimati jer sam pročitao treći deo odavno na engleskom, a korice da ne pominjem. :D
Jeste izaslo je moze da se poruci, a korice su stvarno bzvz mnogo bolje su bile dok je IPS izdavao, valjda ce 18. ovog mjeseca da izadje i Vreme prezira.
Prvo slika a onda i pominjanje igre ce odbiti oko 80 % starijih citalaca..svi znamo kako oni gledaju na video igrice (velika vecina)...genijalac koji je pravio korice treba medalju da dobije :D
Samo se pitam ko je taj koji je pravio korice..doticni gospodin na slice mi vise lici na neku vasarsku atrakciju nego na Geralta.. :kreza:
pentraksil
16.5.2012, 1:31
Izgleda da je izašlo, čim je čovek uslikao. :) Ne verujem da ću uzimati jer sam pročitao treći deo odavno na engleskom, a korice da ne pominjem. :D
Ja da pitam, mozda ima neke povlastice covek :D
Skenderevo
16.5.2012, 2:31
E pa moram i ja da prokomentarisem da su korice failchuga na kvadrat :D
Da nije tužno bilo bi smešno. Al' moram da pohvalim korice u novom US izdanju...
Mithrandir
16.5.2012, 9:45
Eni, kako ti se čini engleski prevod?
Svideo mi se naš prevod "Poslednje želje" (neargumentovani utisak), ali ne znam kakav će biti prevod "novijih" knjiga. Javite utiske! :)
Deluje bolje nego knjige nekih pisaca rođenih u Americi. The Last Wish sam za dan pročitao koliko me oduševila, ovo sad gustiram polako, kad imam vremena, ali baš sam obratio pažnju na prevod jer neko reče da nije dobar - za sad nisam našao razlog za tu tvrdnju.
pentraksil
16.5.2012, 13:12
Eni, kako ti se čini engleski prevod?
Svideo mi se naš prevod "Poslednje želje" (neargumentovani utisak), ali ne znam kakav će biti prevod "novijih" knjiga. Javite utiske! :)
Prevod na srpski je, verovali ili ne, bolji od engleskog (sto se tice prve dve knjige), jer su poljski i srpski jako slicni jezici pa se ne gubi mnogo u prevodu. Po meni bolje je citati na srpskom.
Prevod na srpski je, verovali ili ne, bolji od engleskog (sto se tice prve dve knjige), jer su poljski i srpski jako slicni jezici pa se ne gubi mnogo u prevodu. Po meni bolje je citati na srpskom.
Cekaj, koje su knjige izbacili kod nas? Ja imam samo "Poslednju Zelju", mada planiram da kupim i "Krv Vilenjaka" i "Mac Sudbine" kada se vratim dole.
Samo te tri koje si naveo su prevedene.
pentraksil
17.5.2012, 0:05
Samo te tri koje si naveo su prevedene.
I Vreme Prezira je prevedena cini mi se i trebala bi da izadje 18.
Nego da nas ne brisu da se vratimo na temu, da li je neko presao igru sa EE, kako mu se cine dodatci?(bez spojlera molim, samo tag :D)
Mislim da bi i deca iz prvog razreda osnovne skole bolje nacrtala taj cover...mada opet kad se vidi ko je izdavac...;)
Nadjoh danas ,,Krv vilenjaka'' u knjizari Delfi...prevod za sad deluje OK...
Vise informacija o knjizi
http://www.delfi.rs/ka1un11075/delfi_knjige_krv_vilenjaka_-_treci_deo_sage_o_vescu.html
;)
Da li su sigurno naša izdanja prevođena direktno sa poljskog? Ne bih da čitam poljski -> engleski -> srpski, a na bookdepository.co.uk imaju da se nađu na engleskom po sličnoj ceni pa se lomim šta da uzmem.
Ne fali ništa posebno knjizi na engleskom. Nisam poredio sva tri prevoda, ali nisam ni naišao ni na kakvu rogobatnu konstrukciju dok sam čitao na engleskom, tako da ne verujem da ćeš pogrešiti koju god da uzmeš.
Uzeo sam na engleskom pošto nisam našao naše nigde, evo linkovi koga još interesuje.
http://www.bookdepository.co.uk/Last-Wish-Andrzej-Sapkowski/9780316029186
http://www.bookdepository.co.uk/Blood-Elves-Andrzej-Sapkowski/9780316029193
Šalju u Srbiju i ne naplaćuju poštarinu.
gorillaz23
26.5.2012, 12:44
U poslednje vreme sam procitao dosta knjiga Efraima Kisona, pa bih zeleo da mi preporucite nesto slicno. Ne moraju da budu pripovetke, bitno da je duhovito.
Nash Knight
26.5.2012, 17:15
Čitaj Terija Prečeta, Daglasa Adamsa, a ako hoćeš nešto duhovito bez elemenata fantastike čitaj Erlanda Lua ("Dopler", recimo)
Skenderevo
26.5.2012, 18:47
Jel' citao ovde neko Baskervilskog Psa? Meni je to licno jedna od omiljenih knjiga, pa reko' da cujem vase utiske.
Equilibrium
26.5.2012, 22:54
@Skenderevo
Naravno, odlicna knjiga, ne znam da li bih mogao tvrditi da mi je najbolja od Dojlovih dela, pa i od knjiga o Serloku, ali svakako dobra. Obavezno procitaj ostatak prica o Serloku, ako vec nisi, stil je isti a ni oscilacija u kvalitetu nema pretrano.
@gorilaz
Potpisujem sta je Nash rekao, uzmi Daglasa ili Praceta neces se razocarati. Takodje mozes da probas sa delima Kristofera Mura i naravno ne zaboravi "Prodavca oruzja" od Hju Lorija, zaista brilijantna knjiga, sigurno jedan od najboljih u zanru.
gorillaz23
26.5.2012, 23:27
Čitaj Terija Prečeta, Daglasa Adamsa, a ako hoćeš nešto duhovito bez elemenata fantastike čitaj Erlanda Lua ("Dopler", recimo)
@gorilaz
Potpisujem sta je Nash rekao, uzmi Daglasa ili Praceta neces se razocarati. Takodje mozes da probas sa delima Kristofera Mura i naravno ne zaboravi "Prodavca oruzja" od Hju Lorija, zaista brilijantna knjiga, sigurno jedan od najboljih u zanru.
Citao sam i Praceta i Adamsa davno jos. "Trgovca oruzja" sam kupio nedavno i, iako je stvarno duhovita parodija, lose je napisana. Jako se tesko prati tok radnje.
Mozete i da mi preporucite i neku duhovitu satiru, slicno Kisonu.
Mozete i da mi preporucite i neku duhovitu satiru, slicno Kisonu.
Nisam čitala Kišona, ali jedan od meni omiljenih satiričara, i pri tome beskrajno smešan je Mark Tven. Toplo preporučujem njegove kratke priče.
Neke od njih su dostupne ovde (http://www.eastoftheweb.com/cgi-bin/read_db.pl?search_field=author_id&search_for=MarkTwain&order_by=author_id,title&page=1).
Shumsko_drvece
27.5.2012, 11:39
U poslednje vreme sam procitao dosta knjiga Efraima Kisona, pa bih zeleo da mi preporucite nesto slicno. Ne moraju da budu pripovetke, bitno da je duhovito.
Probaj sa "Tri čoveka u čamcu, psa da i ne spominjemo" Džeroma K. Džeroma i "Bil, heroj galaksije" Harija Harisona. Meni su bili smešne koliko i Kišon (koga inače mnogo volim :D), ako ne i smešnije.
Nash Knight
27.5.2012, 17:31
Rekoh ti, čitaj Erlanda Lua, on em što je smešan predstavlja jednog od najkvalitetnijih i najaktuelnijih današnjih pisaca.
"Bil, heroj galaksije" Harija Harisona
GDE da nađem ovu knjigu?? Tražim je već godinama bezuspešno! Naravno treba mi u papiru, ne digitalna verzija.
Shumsko_drvece
27.5.2012, 20:17
Kupindo, Limundo, sajam BG/Niš... Šta da ti pričam kad sve znaš ;) Ja imam izdanje iz 1985 (ujedno i jedino za koje znam) koje sam svojevremeno dobio na poklon :).
Nash Knight
28.5.2012, 0:35
Po sajmovima sam tražio i b0gami nisam našao. Čije je to izdanje koje ti imaš?
Shumsko_drvece
28.5.2012, 17:08
Narodna knjiga, (ipak) 1987, biblioteka „Zvezdane staze”.
43303
jedan od meni omiljenih satiričara, i pri tome beskrajno smešan je Mark Tven. Toplo preporučujem njegove kratke priče.
Baš prošle nedelje sam sa Book Depositoryja za sitne pare (1,8e sa poštarinom :D) dobio Život na Misisipiju. Neverovatno je kakve zanimljive stvarčice mogu da se iščačkaju na popustima ili u pretprodaji. :)
Baš prošle nedelje sam sa Book Depositoryja za sitne pare (1,8e sa poštarinom :D) dobio Život na Misisipiju. Neverovatno je kakve zanimljive stvarčice mogu da se iščačkaju na popustima ili u pretprodaji. :)
Izdavačko preduzeće Rad je svojevremeno izdalo zbirku priča "Ljubavni roman mlade Eskimke i druge pripovijetke", koja je urnebes! Ako naletiš na nju igde (u originalu, The Esquimau Maiden's Romance i The Man That Corrupted Hadleyburg and Other Stories and Essays), kupuj odmah! :)
Još jedan glas za Marka Tve(j)na!
:)
Efraim Kišon je nezamenljiv. Sredinom osamdesetih njegove knjige (u bibliotekama Hit i Evergrin u izdanju "Znanja", Zagreb) bile su odlično prihvaćene od širokih narodnih masa, a meni lično je (i dan-danas) u najdražoj uspomeni pripovetka (zaboravio sam kako se tačno zove) iz "Kod kuće je najgore" :p u kojoj je opisao kako se njegova žena satima sprema za odlazak na doček Nove godine. Ne samo zato što je to jedna od njegovih najboljih priča, nego i stoga što sam se i sam našao u sličnoj situaciji, pa sam je (kad više nisam znao šta ću od očaja) preko telefona pročitao svojoj devojci koja je (baš kao i Kišonova žena) nepopravljivo kasnila kada je trebalo da zajedno odemo na jednu novogodišnju proslavu.
Baš prošle nedelje sam sa Book Depositoryja za sitne pare (1,8e sa poštarinom :D) dobio Život na Misisipiju.Srećniče.
I ja planiram da čitam nešto od Tve(j)na. Kupio sam još u januaru The Innocents Abroad (knjigu u kojoj opisuje svoja putešestvija po Evropi i Bliskom istoku), ali nikako od Bukovskog da dođe na red. :(
Bukovski mi je trenutno potreban k'o lebac.
Ako neko hoće da me doda na Goodreads - http://www.goodreads.com/zvucnjak
BTW registrovao sam se kao Librarian i počeo da dodajem knjige kojih nema... :p
Dobar sajtić :)
Јел читао неко фамозно "Константиново раскршће" и "Дуге ноћи и црне заставе" од Дејана Стојиљковића?
Мада више ме интересује "Опсада цркве Светог Спаса" од Горана Петровића.
Ако је неко читао нека напише утиске, хвала :)
Equilibrium
30.5.2012, 22:05
Znas kako, knige su korektno napisane, nase su, nasa istorija, mitologija, zavere i sve to lepo ukombinovano. Da su nesto mnogo bolje od stotina naslova te tematike koji ispadnu svake godine, i nisu.
Ako volis taj zanr, slobodno procitaj, male su sanse da ces se pokajati, samo nemoj ocekivati ko zna kakvo remek-delo.
"Ljubavni roman mlade Eskimke i druge pripovijetke"
Jedani prijatelji iznajmili stan bez namestaja, medjutim ostale neke police u nekakvoj pregradi koja je ugradjena i mislim da je tamo bila i ova knjiga. I svima nam bio dozivljaj da uzmemo po nesto da vidimo sta su stari stanari citali, medjutim niko ovo nije dohvatio valjda zbog ovo "ljubavni" i predrasude da je u pitanju limunada. Ja sam uzeo malo vise mainstream Sidartu, jer nisam citao do tada.
Inace, ima li neko ideju gde bi u Nisu mogla da se nabave "Vrata Percepcije" (The Doors of Perception)?
I svima nam bio dozivljaj da uzmemo po nesto da vidimo sta su stari stanari citali, medjutim niko ovo nije dohvatio valjda zbog ovo "ljubavni" i predrasude da je u pitanju limunada. Ja sam uzeo malo vise mainstream Sidartu, jer nisam citao do tada.
Posle Sidarte daj šansu i Eskimki, pa javi utiske ;)
Mario Pavićević
2.6.2012, 9:00
Slazem se u vezi Konstantinovog raskrsca, sasvim prosecna knjiga. Nadljudske spoposbnosti, artifakti i drugi svetski rat su tema vidjenja u toni slicnih, odvaja je jedino cinjenica da se desava kod nas.
Sa druge strane, kratka je i nema filozofije pa mozes da je sazvaces za jedno duze popodne.
Јел читао неко фамозно "Константиново раскршће" и "Дуге ноћи и црне заставе" од Дејана Стојиљковића?
Мада више ме интересује "Опсада цркве Светог Спаса" од Горана Петровића.
Ако је неко читао нека напише утиске, хвала :)
Citao odavno jos "Opsadu crkve Svetog Spasa" - meni je bila zanimljiva knjiga (zahteva prilicno poznavanje srpske, vizantijske istorije za puni dozivljaj), a predstava Somborskog narodnog pozorista radjena po toj knjizi je apsolutno sjajna ako imas snage da stojis tri sata (da, stoji se sve vreme :))- isplati se veruj. Jedna od najboljih predstava koju sam ikada gledao. Preporucujem prvo knjigu pa predstavu - nije to naravno obavezan redosled.
Хвала свима на одговорима.
Preporuka od mene za Kleptonovu autobiografiju. Odlicno napisana ispovest sjajnog gitariste. Takodje, preopruka i za serijal "Dina" (Dune) koji sam nedavno procitao - nezaobilazno stivo za ljubitelje sci-fi.
Srbija u poslednjih 20 godina, naročito ona teža vremena, raspad Jugoslavije, realna slika političko-ekonomskih zbivanja, odnos sveta prema Srbiji i obratno, 5. oktobar... Preporuka? Razmisljao sam da čitam Ćosića: ,,U tudjem veku''.
Meni su se (od naslova koja se bave našom novijom istorijom i svakodnevicom) dopale knjige:
Mlađan Dinkić - "Ekonomija destrukcije"
Slavoljub Đukić - "Kako se dogodio Vođa", "Između slave i anateme", "On, Ona i mi"
Teofil Pančić - "Urbani Bušmani", "Čuvari bengalske vatre", "Karma Koma", "Kamen traži prozor"
Boško Savković - "Silovanja sedme sile"
Borislav Pekić - "Odmor od istorije", "Vreme reči"
Pitanje je koliko ćeš ti u svemu što je u njima napisano naći ono što te zanima i koliko će ti se dopasti stil pojedinih autora, ali garantujem da su sva ova dela dobro napisana i da podstiču na razmišljanje.
Mislim da u vezi sa novijim dogadjajima na nasem prostoru ne postoji dovoljna vremenska distanca za objektivno pisanje o njima. Neki od tih autora su cak i politicki aktivni. Da podstaknu na razmisljanje neka od tih dela svakako mogu i verujem da samo tu ulogu i treba da imaju. "Zdravo za gotovo" uzeti njihov sadrzaj bila bi velika greska. Pekica bih izdvojio od pomenutih.
Srbija u poslednjih 20 godina, naročito ona teža vremena, raspad Jugoslavije, realna slika političko-ekonomskih zbivanja, odnos sveta prema Srbiji i obratno, 5. oktobar... Preporuka? Razmisljao sam da čitam Ćosića: ,,U tudjem veku''.
Probaj od Vuka Draskovica - "Meta". U sustini nije losa knjiga, u stilu njegovih prethodnih romana. Prikazuje bas dogadjaje koji te zanimaju i veoma lako se cita.
Jedina zamerka je sto Vuk puno kuka kako su ga svi odhebali posle 5-og Oktobra i kako bi SPO trebalo da vodi drzavu zato sto je najzasluzniji, najcistiji, najcasniji, naj...
EDIT.
Da pojasnim da se radi o autobiografiji...
Od Draskovica ''pri ruci'' imam ''Sudiju'' i razmisljam to jednom prilikom da procitam, naravno u drugom kontekstu jer je pisana u drugim vremenima...
Hvala na savetima!
Ljubitelji naucne fantastike, ima li vas? :) Sad se kod mene cita "Andjeologija" a pre toga... malo drugacija tematika - "Uporiste". I tako...
Red Dragon
21.7.2012, 10:29
Da li neko zna da li su kod nas prevedene i objavljene "Romansa tri kraljevstva" i "Putovanje na zapad"? I ako jesu, gde mogu da se kupe?:)
SaT|WarLord
29.7.2012, 17:46
ljubitelji naucne fantastike, ima li vas? :) sad se kod mene cita "andjeologija" a pre toga... Malo drugacija tematika - "uporiste". I tako...Нисам неки читач, у животу сам прочитао мање од десет књига, а од тога је само пар њих било "права" књига, а све остало ситне лектире. Пошто сам љубитељ жанра пост-апокалипсе, пре неког времена сам купио Метро 2033. Књига ми се изузетно свиђа, па намеравам да купим и њен наставак - Метро 2034. Препоручио бих ти је.
Немам шта да радим преко распуста, не разумем се много у књиге и писце, не занима ме уметност и сва та књижевност која се пуно цени из разних разлога, а заправо је јако досадна и умарајућа (разлог зашто сам до сада одбијао да додирнем књиге, осим када сам морао), па бих био захвалан ако би ми неко препоручио неку забавну књигу.
Најзабавнија књига у целом универзуму је свакако Аутостоперски водич кроз галаксију.
nameless1
31.7.2012, 16:59
па бих био захвалан ако би ми неко препоручио неку забавну књигу.
Posto volis PA, obavezno procitaj 'Kantikulum za Lajbovica' Valtera Milera (ovo je ubedljvo najbolja stvar u zanru), 'Ja sam legenda' Ricarda Metisona (100x bolja od filma), 'Dan Trifida' Dzona Vindema, 'Piknik pored puta' brace Strugacki..
PS. I za 'Svetski rat Z' (zombi apokalipsa) kazu da je odlican, ali ga nisam jos procitao ..
GATTUSO88
31.7.2012, 17:13
Da li neko moze da mi kaze sa kog sajta da narucim knjigu Hobit? Nema je u ponudi na na laguna.rs, ni na delfi.rs. :D
nameless1
31.7.2012, 21:56
http://www.limundo.com/kupovina/Knjige/Fantastika/HOBIT-TOLKIN/5704780
Tesko ces to naci u knjizarama..
Ja imam Solarisov primjerak (crvenih korica), a u svakoj gradskoj knjižari gledam izdanje podgoričke Narodne knjige.
Imas tolkinovog hobita? Obnavljam biblioteku svoju novim naslovima da se ima sta citati u hladnim jesenima i zimi pa zelim par knjiga medju kojima i hobita i ocu tu knjigu da kupim naj drugu da poklonim. Da li bi mogao da mi nabavis?
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Imam, prevedenog na srpski jezik. Izdanje koje ja imam više nisam gledao, ali ovo od Narodne knjige je dostupno na svakom koraku. U svijetlu izlaska filmske adaptacije, vjerujem da će ga neka od domaćih kuća nanovo izdati.
SaT|WarLord
5.8.2012, 13:15
Завршио са читањем Метроа 2034.
Свака препорука, изузетна књига, епски крај као и у претходној књизи.
Luka Filipovic
5.8.2012, 23:11
^ Skupljam pare da kupim 2033 :kreza:, ali pre toga planiram da procitam lotr
Ljudi, može li mi neko preporučiti neku od onih knjiga koje "bacaju u depresiju"? Neku tužnu knjigu, u fazonu ,,Sadako hoće živeti" ili ,,Hiljadu čudesnih sunaca". Naravno, motiv rata ne mora da bude prisutan kao u ove dve, ali bi bilo super da nije neka patetična priča o ,,dvoje mladih". Kapiram da u ovoj temi verovatno ima nekih primera, ali mi se zaista ne da tražiti. Ovlaš sam pregledao jedan deo stranica, ali uglavnom vidim SF naslove.
Ljudi, može li mi neko preporučiti neku od onih knjiga koje "bacaju u depresiju"? Neku tužnu knjigu, u fazonu ,,Sadako hoće živeti" ili ,,Hiljadu čudesnih sunaca".Pomenute knjige nisam čitao pa ne znam šta je za tebe tačno "bacanje u depresiju", ali možda ova dela (http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=301016&postcount=466) mogu da ti posluže za to. Ili ova (http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=608029&postcount=968).
uglavnom vidim SF naslove.
Ima na ovom forumu, pa i u ovoj temi, i onih koji ne čitaju isključivo epsku fantastiku (to je žanr koji ovde hara, a ne SF), ali su u debeloj manjini.
P.S. Verovatno su ruski klasici najbolji za "bacanje u depresiju", pa (sa oprezom) preporučujem da dohvatiš nešto od Turgenjeva, Gogolja ili (po mišljenju mnogih) najboljeg - Dostojevskog. Ili neku dramu od Čehova.
Teško je nekome koga ne znamo preporučiti bilo šta, pa i knjigu za čitanje.
P.P.S. Sad se setih: novela "Smrt Ivana Iljiča" koju je napisao Tolstoj je odlična za "bedačenje".
P.P.P.S. Zašto ti, pobogu, pored ove i ovakve stvarnosti, treba nešto da čitaš da bi pao u depresiju?!?
To ćeš mnogo bolje i jednostavnije da postigneš ako se jedno sat vremena vozaš gradskim prevozom ili staneš u red da platiš nešto.
Hvala na preporukama. Nije mi namera da padnem u depresiju, samo volim realne priče, nekako me privlače te teške knjige.
@Zeldaš
Ti si se druže, izgleda loše izrazio. Možda tražiš neku "pravu" knjigu, u moru današnjih modernih gluposti i "trendy" knjigica.
Što se tiče, "pravih" ili "teških" knjiga, preporučio bih ti, naravno (vid´ klišea) klasike.
Tako da, sigurno se nećeš razočarati ako uzmeš da čitaš Dostojevskog (Zločin i kazna, Braća Karamozovi, Idiot ili možda malo kraću knjigu od njega, Zapisi iz podzemlja) dalje, npr. Hessea (odličan pisac, preporučejum za početak Demijan, Sidarta a posle toga Narcis i Zlatousti, Stepski vuk, a na kraju Igra staklenih perli). Možda Franc Kafka (Proces, Zamak).
Hvala ti na preporukama. Od navedenih sam čitao samo ,,Zločin i kaznu" jer knjigu imam kod kuće, svakako ću pretražiti i ostale preporučene naslove. :)
Highlander
9.8.2012, 23:55
Moram da pohvalim Everestovo izdanje Nekronomikona koje je priredio Dejan Ognjanović. Tvrdi povez, kvalitetno povezano i sa odličnim ilustracijama. Iako mi Lavkraft nije među omiljenim piscima, ovo izdanje stvarno daje jednu novu dimenziju njegovim pričama. Toliko :)
Čitam ovdje (http://www.art-anima.com/forumi/index.php?topic=572.0), izgleda sjajno. Može li da se naruči preko njihovog (odvratnog) sajta? Za Nekronomikon piše da je rasprodat, ali nigdje nema cijene niti kakvog formulara za onlajn plaćanje. 1600 dinara u knjižari nije preskupo za takvo izdanje, ali ako je naručivanje preko sajta za trećinu jeftinije, onda...
Citam Fatherland od Roberta Harisa.
Za neupucene radnja je smestena u svet gde su pobedu u Drugom svetskom ratu odneli nacisti. Prica se vrti oko policijskog oficira koji postepeno shvata ono sto ne treba, kakve su se strahote desavale u Holokaustu.
Knjiga se moze naci u najblizoj knjizari, biblioteci i na netu.
Citam Fatherland od Roberta Harisa.
Za neupucene...
Knjiga se moze naci u najblizoj knjizari, biblioteci i na netu.Za nestrpljive, (platežno i/ili onako) nesposobne i polupismene tu je (kao i obično) "narodska" varijanta :p - film (http://www.imdb.com/title/tt0109779/) (sa Руџером Хауером, što bi rekao Дударим (http://dudarim.com/) :to_care:).
Kad ima film, ne mora da se čita knjiga! :qliranje:
^Možda je i bolje tako, jer knjiga (imo) nije ništa posebno.
Ako neko želi da napiše alternativno-istorijsku priču, onda treba da (mnogo) više pažnje posveti svetu u kome se radnja nalazi a ne samo da ga koristi kao plitku podlogu za mystery-krimić. Bolje je odgledati film i pročitati "Čoveka u visokom dvorcu" recimo.
Highlander
10.8.2012, 14:25
@Dimo: Video sam u Indigo knjižari u Nišu slično izdanje kao ovo koje imam, mislim da su samo korice bile malo drugačije ilustrovane, ali to je ta ista knjiga, tako da se još uvek može naći u prodaji, samo je pitanje gde. Nažalost, Indigo sem fejs stranice, nema sajt, niti šalje knjige dalje...
Našao sam jedino ovo http://www.knjizara.com/knjige/knjiga/124800_Nekronomikon_ISBN:978-86-7756-022-5 To je to drugačije izdanje, nije baš jeftino, ali ako ti se sviđa... :D
Za nestrpljive, (platežno i/ili onako) nesposobne i polupismene tu je (kao i obično) "narodska" varijanta :p - film (http://www.imdb.com/title/tt0109779/) (sa Руџером Хауером, što bi rekao Дударим (http://dudarim.com/) :to_care:).
Kad ima film, ne mora da se čita knjiga! :qliranje:
Za knjigu sam saznao malo nakon filma. I kad videh sta je radnja, odlucih se prvo za knjigu. Nema puno dela koji se bave odnosom obicnih ljudi u naci-Nemackoj prema katastrofi koje je snasla Jevreje da je prevedeno na nas lep jezik.
^Možda je i bolje tako, jer knjiga (imo) nije ništa posebno.
Ako neko želi da napiše alternativno-istorijsku priču, onda treba da (mnogo) više pažnje posveti svetu u kome se radnja nalazi a ne samo da ga koristi kao plitku podlogu za mystery-krimić. Bolje je odgledati film i pročitati "Čoveka u visokom dvorcu" recimo.
Nisam ni na trecini knjige, ali meni se svidja to suptilno provlacenje naziva po naci udarnicima u imenima monumentalnih kulturno istorijskih spomenika ciji glavni opis je proizvod dvocifrenog broja i spomenika drugih nacija, isprasnost mozgova celokupnog drustva, kao i to da mnogi znaju da se nesto strasno desilo, ali da niko ne ide do kraja da sazna punu istinu.
To je ono sto mi zvuci realno i zbog cega sam se odlucio za knjigu jer te stvari ne bih dobio u filmu. Moj ukus zadovoljen, nadam se da se ta dubina kasnije nece sunovratiti.
Fala za predlog, ozbiljno cu se raspitati :)
GATTUSO88
11.8.2012, 19:45
http://www.limundo.com/kupovina/Knjige/Fantastika/HOBIT-TOLKIN/5704780
Tesko ces to naci u knjizarama..
http://www.feniks-libris.com/hobit-knjiga-1885
Evo nasao sam. Samo da pitam, je l' neko kupovao preko ovog sajta? Da li je pouzdano?
Verujem da na ovom forumu ima uglavnom poklonika Sci-Fi kulture i literature. Ali, takođe ne verujem da i jedan ozbiljan čitalac može sebe da nazove ozbiljnim zaljubljenikom u litaraturu a da nije čitao Dostojevskog ili Tolstoja. Pa eto došao sam na ideju da pokrenem debatu (i malo razbudim ovu temu) na temu Dostojevski ili (vs :D)Tolstoj. Dakle, vaša lična ocena, kog pisaca radije čitate, zašto, neka vaše mišljenja i zapažanja relevantna za ova dva pisca Ruske literature.
došao sam na ideju da pokrenem debatu na temu Dostojevski ili Tolstoj.Super ti je ideja :rolleyes:. Kad se to prodivani, može i "Zvezda" ili "Partizan", Džeki Čen ili ŽKVD, AMD ili Intel, Stanlio ili Olio...
Hvala, preskočiću takvu raspravu.
Eh, nikad nisam voleo da citam ruske ''klasicare'', znaci ja sam neozbiljan zaljubljenik u literaturu?:icon_scra::D
Trenutno sam, na preporuku vise ljudi sa foruma, uzeo da citam ''Ljubavni roman mlade eskimke'' i hteo bih da se zahvalim svima koji su ga preporucili! Zaboravio sam koliko duhovit i zabavan Mark Tven ume da bude! :)
Dobro, pa nisam mislio da se poubijamo zbog toga. Nego, malo da se izjasne ljudi, zašto vole Dostojevskog a zašto Tojstoja. :) Ipak je ovo Brbljaonica i tema o knjigama. Ako ova tema ima već 2k odgovora, znači da ljudi vole da čitaju pa što nebi napisali što im je najlepše kod jednog ili drugog pisca.
To je definitivno stvar licnog izbora i literarnog ukusa... Tematika i nacin na koji je Tolstoj pisao mi nikada nisu bili privlacni, dok je sve to isto, samo kod Dostojevskog bas po mom ukusu. Makar zbog Kockara moj glas ide njemu.
Dostojevski je rekao da je Tolstoj najveci pisac i velicao Anu Karenjinu, Tolstoj je citao Bracu Karamazove na samrtnoj postelji.
Oni sebe nisu dozivljavali kao rivale, pa ne vidim poentu da ih mi na vestacki nacin pravimo, jer bili rivali ili ne oni su na prvom mestu prica za sebe.
---
Pade mi na pamet nesto skroz nevezano za knjige :p
Mediji vole rivalitet jer oni daju najboljeg tj. "sveto" sto bi rekao pocivajuci Dzim Morison. Jedan od najpoznatijih rivaliteta u dvadesetom veku je sigurno Fiser-Spaski. U stvarnosti, oni su bili ljudi koji su se medjusobno uvazavali, a slobodno se moze reci i prijatelji pod uslovom da su ljudi Fiserovog mentalnog kova mogli imati prijatelje.
Kad smo kod samrtne postelje, poslednje Fiserove rece, tog usamljenog i svojeglavog genija su bile: "Nista ne leci kao ljudski dodir".
Oni sebe nisu dozivljavali kao rivale, pa ne vidim poentu da ih mi na vestacki nacin pravimo, jer bili rivali ili ne oni su na prvom mestu prica za sebe.
Čoveka je jednostavno zanimalo zašto čitaoci vole Dostojevskog, a zašto Tojstoja. To što neko radije čita dela jednog od njih ne pravi ih automatski rivalima, niti opovrgava činjenicu da su obojica, svaki za sebe, literarne veličine.
Da, uopšte nisam imao na umu rivalstvo. Već samo ideje, šta volite kod jednog a šta kod drugog pisca. :)
Meni je isto Dostojevski uvek bio bliži, nisam puno čitao Tolstoja, možda zato što sam posle Ane Karenjinje odmah pročitao Zločin i Kaznu pa mi se više svideo Dostojevskog stil pisanja. Obrađivali su oni slične teme, "ljudske" da ih tako nazovem, ali meni se lično više sviđa način na koji ih je opisao Dostojevski.
Čini mi se, da Tolstoj ima više "srećnijih" momenta u knjigama. Dok je Dostojevski, malo mračniji.
Smaras.
Mozda, ali makar umem da slozim prostu recenicu. Pritom nisam drska, i jos se drzim i teme...
Sledeci put zaobidji diskusiju, ako ti ne odgovara.
Ja evo privodim kraju Grof Monte Kristo. Uzeh ga slučajno jer je na kioscima sada ukoričeno izdanje, sva tri dela za samo 300 din. Pored onolikih ekranizacija ipak nisam znao o čemu se radi i baš čitam sa uživanjem (mada se ja generalno lako primam na romantizam).
Ja evo privodim kraju Grof Monte Kristo. Uzeh ga slučajno jer je na kioscima sada ukoričeno izdanje, sva tri dela za samo 300 din. Pored onolikih ekranizacija ipak nisam znao o čemu se radi i baš čitam sa uživanjem (mada se ja generalno lako primam na romantizam).
Od kada je aktuelno ovo da ima knjiga na kioscima za 300 din? Ne bih bas da obilazim dzabe :)
Ne znam tačno od kada ali i dalje je aktuelno. Devojka mi trenutno radi u Štampa kiosku i ima gomilu još uvek, niko i ne kupuje.
Sto se tice Tolsotoja i Dostojevkog, njih sam citao za skolu, tako da sam od Tolstoja citao samo Anu Karenjinu, koja je bila kul, al' mislim da je tu bitno da kazem da sam ja tu knjigu doziveo kao dve knjige u jednoj, jedna o Ani i druga o Ljevinu. Anin deo mi je bio dobar cisto kao insight u jednu mogucu zivotnu pricu sa kojom se nisam toliko saziveo, dok mi Ljevinov deo bio mjega. Sto se Dostojevskog tice, za skolu sam citao Zlocin i kaznu i tada nisam bio preterano impresioniran... Bas skoro sam opet uzeo da ga citam jer sam igrom slucaja na fakultetu cuo kako je Zapise iz mrtvog doma napisao na osnovu sopstvenog iskustva u zatvoru u Sibiru, pa mi se to ucinilo interesantnim. Also su spomenuli kako su u vreme kada je knjiga izdana mnogo ljudi citalo, ukljucujuci tadasnjeg cara Rusije i kako su plakali jer nisu znali kakvi sve ljudi postoje. Tako da sam procitao tu knjigu, a i Zapise iz podzemlja (greskom zamenio ime sa drugim Zapisima, pa rek'o kad sam je vec slucajno uzeo da je i procitam XD). Nisam bas dobar kad su analize stvari u pitanju, al' bile su mi zanimljive knjige, al' ne bi znao da odredim zasto tacno. Hteo sam da nastavim sa Dostojevskim, al' su me druge stvari sidetrack-ovale.
Kao npr. serijal Prince of Nothing (i Aspect Emperor tu sorta spada, al' cu za sada procitati samo PoN) (http://www.goodreads.com/series/83561-the-second-apocalypse) o kome bi voleo da cujem vase utiske. Je l' neko mozda citao? Kako vam se dopada?
Posto sam citao to skoro odmah posle Dostojevskog, bio sam u prilici da ih uporedim, i prilicno cudno, al' njih dvojica kao da imaju zajednickih tacaka. Prica, prica, prica nesto, neku radnju likova i kada lik uradi neki odredjeni postupak, pisac doda neko generalno posmatranje o tom postupku, ali ovoga puta na nivou ljudskog roda (ili barem nekog njegovog dela koji je veci od pojedinca :p). Interesantno. Kao da je Dostojevski zalutao u fentezi.
zdravkelja
31.8.2012, 23:50
I moje prvo upoznavanje sa njima su bile te dve knjige (doduse ranije, citao sam pre nego sto su mi za lektire trebale) i na osnovu toga sam se vise na Dostojevskog orijentisao jer su mi ''Zlocin i kazna'' bili milion puta bolji i sve sto sam od njega procitao do sada mi je bilo fenomentalno. "Idiot", "Kockar", Karamazovi... A od Tolsoja i dalje ostade samo Karenjina. Mada planiram "Rat i Mir" jednog dana da procitam.
"Čajni klub profesora Nikolića" Bojana Medića.
Na pitak način prezentovana teorija autora da je uzor Tolinu za "Lord of rings" poslužila srpska istorija (koskovski boj, prvi srpski ustanak i prvi svetski rat).
Teško je prihvatiti dok ti neko prepričava ali kada se čita, dogadjaji i likovi otklanjaju sumnju-mene je ubedio :)
http://www.laguna.rs/n1795_knjiga_cajni_klub_profesora_nikolica_laguna. html
Trenutno igram L.A. Noire i jako me zanima istrazivanje zlocina i istraga detektiva i inspektora. Najverovatnije ce me ubrzo proci... :kreza: ... ali eto da pitam, da li neko zna neku knjigu sa slicnom tematikom, koja objasnjava postupke pri radu policije, resavanju zlocina ili nesto slicno.
Jesi li čitao Agatu Kristi? Jeste malo starija literatura, ali je i dalje veoma čitljiva, i njena dela se uglavnom bave baš time.
gorillaz23
26.9.2012, 16:59
Da li negde mogu da se kupe Benksijeve (http://en.wikipedia.org/wiki/Banksy) knjige? Ili poster makar?
http://www.plato.rs/knjiga-Wall-and-Piece-94477
http://www.knjizare-vulkan.rs/BANKSY-LOCATIONS-2-13624
Skenderevo
1.10.2012, 20:57
Konacno mi Igra Prestola pala saka :D
Dammit, da nemam sutra ispit, odmah bi poceo s citanjem.
Reshatnayak
13.10.2012, 20:32
Dzek Keruak (http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Kerouac) "Na putu (http://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Road)"
Prvi deo
"Dina sam upoznao nedugo nakon sto sam se razveo od zene. Upravo bejah prelezao ozbiljnu bolest; necu da gnjavim pricom o bolesti ali moram da napomenem da je na izvestan nacin imala veze sa bednim razvodom i mojim jakim osecanjem da je sve umrlo. Dolaskom Dina Moriartija zapoceo je onaj period moga zivota koji bi se mogao nazvati zivotom na putu. Cesto sam, pre toga, sanjao o odlasku na Zapad; zeleo sam da vidim zemlju ali moji planovi behu neodredjeni a ja nekako nepokretan. Din je savrsen saputnik, s obzirom da je i doslovno rodjen na putu, 1926..."
Nije dovoljno procitati, ova knjiga se mora imati u kucnoj biblioteci.
10/10
QzCF6hgEfto
9k5SfAdCAaU&feature=fvwrel
pentraksil
13.10.2012, 20:39
^^Jedno pitanje vezano za knjigu posto si me sad zainteresovao. Kako ti se cini prevod na nasem i ima li nekih novijih izdanja, voleo bih da procitam, nekako imam osecaj da je slican po stilu "Lovcu u zitu". Vise volim da citam na izvornom jeziku, ali mi je stvarno muka da blejim u monitor ili da kopiram (a narucivanje kod nas ide dosta komplikovano). Mozda postoji i opipljiva verzija na engleskom i kod nas?
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.