Prikaži potpunu verziju : TFT preporuke
Dobar je taj monitor,eventualno gore spomenuti Viewsonic
DELL UltraSharp U2311H je ono što je trenutno apsolutni best-buy. E-IPS panel po ceni od ~230-240e čini besmislenim razmatranje monitora sa TN panelom.
Ima li nekih informacija za ovaj monitor? Vidim da ima vrlo primamljivu cenu,ali nikako da naletim na neki detaljniji info o realnoj upotrebi tj kako se pokazao u svakodnevnom koriscenju (ne mislim na igranje posto mi to nije prioritet)
Pa imash na youtube-u gomillu videa, samo kucaj U2311H. Verovatno te ovako neshto zanima:
A8xTD1KhT14
Pokusavam da izbegavam YT kad god je moguce :D Izgleda da ima nekih problema sa probijanjem pozadinskog osvetljenja ili nepravilno reprodukuje crnu boju (sudeci po snimku). Damn i dalje me privlaci :cool:
Misliš baš na klasično probijanje ili na IPS Glow?
Misliš baš na klasično probijanje ili na IPS Glow?
Po ovome sto sam uspeo da primetim sa video klipa deluje kao klasicno probijanje. Mozda sam i ja vec otupeo na monitore pa tripujem.. Mozda se i moj trenutni monitor (TN panel) uplasio zamene pa pravi sabotazu..
Obrati paznju na crne trake ispod i iznad slike filma kada pomera kameru i pokazuje uglove gledanja,tu se najvise primeti
Ipak je to IPS glow, primeti se i na ostalim delovima slike.
Planiram da kupim LG W2453V-PF. Ali mislim da je model star par godina, pa se zato premisljam. Ako ima nekog ko je vlasnik ovog monitora neka napise svoje misljenje (negativno takodje, ako ga ima) o monitoru. Ili jos bolje, da preporuci neki monitor u istom cenovnom rangu oko 20000din i da napise svoje misljene o monitoru.
Ja bih ti preporučio Dell 23'' U2311H IPS (http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1256267&postcount=1). Ima ga trenutno za neverovatno niskih 18500 din. Panel je IPS, tj. uglovi gledanja su odlični, dubina crne i kontrast takođe. Izrada je čvrsta i kvalitetna, ergonomija velika (pivot, rotacija...).
P.S. Postoji i ovaj LG sa IPS panelom LG 23'' IPS236V-PN (http://www.lg.com/us/computer-products/monitors/LG-led-monitor-IPS236V-PN.jsp), ali on pos svim testovima ima nešto lošiju sliku od Dell-a, nema mogućnost rotacije i kod nas je skuplji oko 2000 din.
HSVstoned
24.5.2011, 12:22
..ali ima hdmi ;)
Ne znam za ovaj Dell, kazu da su ovi od 18500din oni koji su ostali posle celjanja prodavnica, razlika je u zemlji proizvodnje valjda a samim tim i u kvalitetu.. kao.
Inace, steta sto ovaj monitor nije full 24'', ovako mi se ne skuplja kes za monitor koji je mizerno veci iako je kvalitet prikaza mnogo bolji.
Dell ima DVI i DisplayPort (noviji standard od HDMI), tako da ima čime i on da parira. :boxing: :)
I ja sam skoro kupovao monitor pa mi se ne menja, ali da mi sad treba ne bih dva puta razmišljao.
HSVstoned
24.5.2011, 16:43
Ma kazem ti, odlican je taj Dell ali vidim da mnogi tu cenu od 18,5 ljada obrazlazu nekim ''levim'' poreklom i losijim kvalitetom.
Sve mi se cini da ce pasti ips236... javicu sta sam uradio.
Naime skupio sam nekih 19000-20000 za nov monitor e sad on bi trebao da bude u reonu od 22-24 inča ja sam našao tri potencijalna kandidata pa ako može pomoć koji je bolji ili neki predlog za neki drugi monitor al da ispunjava gore navedene uslove pritom da ima HDMI ulaz.Moji trenutni pikovi su SAMSUNG BX2250 LED (http://www.duocom.rs/index.php?c=1120&p=10302) i ASUS VH242H (http://www.duocom.rs/index.php?c=1120&p=10293) i LG IPS236V-PN
Pa da čujem mišljenja .Unapred Hvala:n_klanja:
Shone_King
11.6.2011, 3:13
Pozz svima, da ne bih otvarao novu temu posto ih ima mnogo, ovako : prodajem svoju 19'' w1952s-pf i hteo bih da uzmem neki monitor 23-24" u cenovnom rangu do 15500 din , koji biste mi vi monitor preporucili po vasem izboru ?
I sta mislite za neki od ovih modela :icon_stud :
BenQ G2420HD 153e
BenQ G2420HDBE 148e
ViewSonic VA2431wma 137e
Samsung B2330H 154e
LG W2361V-PF 155e
Unapred hvala :)
Mogu da potvrdim za 1,4 i 5 da su strava. Prvi licno imam ostale sam testirao.
Kad kazem "strava", mislim strava za te pare.
Viewsonic ima analognu konekciju,tako da iako je najjeftiniji ne vredi uzimati,ostalo je tvoj licni izbor.Moj bi bio LG
Red_Devil_89
11.6.2011, 17:55
Po meni su Benq 2420HDB ili HD najbolja kupovina u tom cenovnom rangu, jer nude najvise za te pare(24" i dvi).
"Leg'o" je IPS236V. Zadovoljan sam... za sada. Preporuka.
Svima bih preporucio Dell U2311H. Kupio sam ga pocetkom juna i odusevljen sam. Slika je fenomenalna, kao i uglovi. Jednostavno, najbolji monitor u rangu do 400e, od koliko krecu S-IPS 24" monitori. :)
Sta mislite o Philipse 221v2ab monitoru?
Sta mislite o Philipse 221v2ab monitoru?
I mene ovo zanima, ako ga neko ima, ako je video kakav je u radu nek napise, cini mi se da dosta nudi za tako nisku cenu.
Koji je najbolji (prikaz slike) monitor 24" led obavezno, tu do 22k, da se moze naci kod nas? Za igranje i multimediju.
Koliko bih mogao da uzmem za samsung B2230 21.5" HD ?
flamingos
15.7.2011, 16:55
A benq 2420 Hd?
A benq 2420 Hd?
Jel ima led osvetljenje? Koliko je bolji od mog samsunga B2230 i kolko mogu uzeti za ovaj samsung?
flamingos
15.7.2011, 17:03
hmm za taj samung kontam da je oko120e ok cena obzirom da je 22 incha monitor,a sto se benqua tice,ima model HDBl on je led ako se dobro secam.
Sad gledam razlike TN i IPS panela, nebo i zemlja. Moze li se naci neki ips sa lepim odzivom do 200 evrica?
Kazes mogao bi uzeti za moj samsung oko 10k, star je 6 meseci.
flamingos
15.7.2011, 17:36
pa da tako bi bilo realno. E sad sto se ips tice imas dell u2311H ips za izmedju 180-200e cena varira od radnje do radnje. Pored njega imas malkice skuplji lg isto ips zaboravih mu oznaku
pa da tako bi bilo realno. E sad sto se ips tice imas dell u2311H ips za izmedju 180-200e cena varira od radnje do radnje. Pored njega imas malkice skuplji lg isto ips zaboravih mu oznaku
LG IPS236V-PN LED :)
Jel taj DELL ima led osvetljenje? A ima odziv 8ms dok lg ima led i odziv 5ms.
Pa nista LG pobedjuje. :)
flamingos
15.7.2011, 18:00
odziv tesko da ces realno primetiti,probaj oba pa vidi koji ti vise lezi.
LG IPS236V-PN LED :)
Jel taj DELL ima led osvetljenje? A ima odziv 8ms dok lg ima led i odziv 5ms.
Pa nista LG pobedjuje. :)
Odzivi su takvi samo na papiru. Po testovima koji se mogu naći na internetu Dell je realno/izmereno daleko bolji po pitanju odziva. Ja sam Dell upoređivao sa Asus monitorom sa TN panelom isto deklarisanim na 5ms i taj Asus je definitivno imao gori odziv od Dell-a. Ghosting je bio mnogo primetniji.
Sta je najbitnije kod monitora za gaming? Odziv? Ili panel? Da li su dobri ovi monitori za gaming? Ili da gledam neki 24" lcd led sa 1-2ms odzivom?
flamingos
15.7.2011, 23:28
pa sad ako pricamo teoretski odziv bi dosta pomogao prilikom brzih scena u igrama i filmovima. E sad,ja ostajem pri stavu da ips monitori ce tek sad da silaze u mase,i da ce biti mngoo veci i izbor i konkurencija kad dodju i od drugih proizvodjaca modeli,ali svakako da ako zelis realisticniji i verniji prikaz slike uzmes ips. Medjutim nekako mi sam pomen ipsa jos uvek vise dodje za poslovnu primenu nego za igranje.
pa sad ako pricamo teoretski odziv bi dosta pomogao prilikom brzih scena u igrama i filmovima. E sad,ja ostajem pri stavu da ips monitori ce tek sad da silaze u mase,i da ce biti mngoo veci i izbor i konkurencija kad dodju i od drugih proizvodjaca modeli,ali svakako da ako zelis realisticniji i verniji prikaz slike uzmes ips. Medjutim nekako mi sam pomen ipsa jos uvek vise dodje za poslovnu primenu nego za igranje.
I to sto kazes. Bilo bi glupo ponovo ici na TN panel :kreza:
A inace planiram da menjam u drugoj polovini sledeceg meseca, kad se vratim s odmora, mozda ce i cene otici malo dole...
flamingos
15.7.2011, 23:43
Evo sad videh da kod nas navodno ima i Viewsonic VP2365wb ips monitor od 23" po ceni od 20.000din
Ima li neki ips tv/monitor, znaci obavezno tv, 23,4-6-7" do nekih 40-50k?
Jedno pitanje.
Za svakodnevnu upotrebu, znaci net, ponekad neka igrica (tipa Total war) i slicno, bez gledanja filmova itd.
Da li da kupim 20 ili 22 inčni 16:9 monitor. Ili možda čak 19 inčni 16:10?
Hvala unapred.
Vece je uvek bolje, jel tako :).
Ako uzimas 22" monitor, imas ih u FullHD 1920x1080 i 1680x1050.
Ja preporucujem 1680x1050 rezoluciju (16:10), jer je potaman za 22" dijagonalu.
A onda dolazi i pitanje VGA/D-Sub vs DVI.
Sve zavisi koliko para imas na raspolaganju.
Vece je uvek bolje, jel tako :).
Ako uzimas 22" monitor, imas ih u FullHD 1920x1080 i 1680x1050.
Ja preporucujem 1680x1050 rezoluciju (16:10), jer je potaman za 22" dijagonalu.
A onda dolazi i pitanje VGA/D-Sub vs DVI.
Sve zavisi koliko para imas na raspolaganju.
Lova nije bitna. Mogu kupiti i od 20 i od 22''.
Znaci samo nisam siguran da li mi je potreban toliko veliki monitor za klasicnu kucnu upotrebu racunara.
Red_Devil_89
13.8.2011, 18:18
Sve zavisi od prostora na stolu i koliko blizu monitora sedis? Ako si udaljen do 1m, onda bez razmisljanja 23 ili 24 incha. Ti od 22" 1680x1050 monitori su skupi za to sto nude, jer za taj novac se moze uzeti 23 ili 24" 1920x1080 monitor sa dvi izlazom.
Sve zavisi od prostora na stolu i koliko blizu monitora sedis? Ako si udaljen do 1m, onda bez razmisljanja 23 ili 24 incha. Ti od 22" 1680x1050 monitori su skupi za to sto nude, jer za taj novac se moze uzeti 23 ili 24" 1920x1080 monitor sa dvi izlazom.
Udaljenost je pola metra maksimum :opanachke
Juče sam od prijatelja pozajmio 20" monitor i veličina je stvarno pristojna.
Ja imam LCD TV od 22" ali je format 16:10. I ekran je stvarno ogroman. Prevelik da bi se koristio kao PC monitor, jer sam probao :D
Mislim da ću ipak uzeti 20". Iako ću se verovatno odlučiti na licu mesta sutra ili prekosutra... ;)
Ja imam LCD TV od 22" ali je format 16:10. I ekran je stvarno ogroman. Prevelik da bi se koristio kao PC monitor, jer sam probao :D
:facepalm
Kako bre ogroman, pa sta si ti imao pre tog monitora, 14" CRT ?
Sa pola metra je potaman velicina 22".
Sta bi rekao onda za ljude koji koriste 40" LCD televizor kao desktop monitor, sa 0,5 - 1m razdaljine.
Lg TFT LCD W2240S-PN 22" vs. ViewSonic VA2231WA 22". Iste su im cene.
Koji je od ova 2 pouzdaniji i bolji?
Sta znaci pouzdaniji :) ?
Pogledaj specs za oba monitora pa uporedi koji je bolji, a moj ti je savet da odes u neku prodavnicu i da pogledas oba monitora jedan pored drugog i onda izaberes koji ti vise odgovara.
Red_Devil_89
14.8.2011, 17:00
Lg TFT LCD W2240S-PN 22" vs. ViewSonic VA2231WA 22". Iste su im cene.
Koji je od ova 2 pouzdaniji i bolji?
A zasto ne skupis jos malo para i uzmes neki monitor od 23"/24" sa dvi izlazom?
:facepalm
Kako bre ogroman, pa sta si ti imao pre tog monitora, 14" CRT ?
17" 4:3 LCD
Inače govorio sam o ovom modelu 22" 16:10.
http://www.cromoda.com/images/stories/vijesti4/samsung1.jpg
Nezamislivo mi je da ovoliki monitor koristim za PC. 22" 16:9 je za nijansu niži ali je i za nijansu širi.
Za svakodnevnu upotrebu 1-2 sata (web, word, muzika, poneka igrica) možda je bolji 20".
Sa pola metra je potaman velicina 22".
Staviću jedan pored drugog i onda odlučiti definitivno ;)
Sta bi rekao onda za ljude koji koriste 40" LCD televizor kao desktop monitor, sa 0,5 - 1m razdaljine.
Da nisu normalni!!!:D
A zasto ne skupis jos malo para i uzmes neki monitor od 23"/24" sa dvi izlazom?
Sta da ti kazem, ovo je Vrbas, nikakav i skup izbor. Al sta cu kad mi daju povoljnije i preko vezice ce se nesto srediti. Moj stari je crkao, igram 6 meseci na CRT, pa cu sad da uzmem neki da imam preko zime. Dok mi bude trajala garancija, prodacu ga i doplatiti za neki 24" da mogu da iskoristim sav potencijal kompa.
@Pjanovic
Pouzdaniji sam mislio da ne crkne posle par meseci i da ne iskacu mrtvi pikseli ko ludi.
Znam da je to od slucaja do slucaja drugacije, al neko vase iskustvo.
E to bih voleo da vidim. Prvo ljudsko oko ne moze da vidi ceo, ne moze ni 30"(ne znam tacno, ali mislim da je tu negde). ;)
Red_Devil_89
14.8.2011, 21:38
@dacajak
Ona 2 monitora sto si naveo nisu losa, ali ipak bez dvi izlaza, a recimo Benq G2222HDL, on ima dvi i uklapa se u budzet ili nesto skuplji model LG W2240T-PN? Sto se tice mrtvih pixela, sve zavisi od primerka monitora, nema tu ova marka ne valja ili ona, kod svakog monitora mogu da se pojave dp, moras u radnji da proveris monitor da li ima mrtve pixele, mada sad neke radnje daju garanciju na 0 mrtvih pixela u prva tri meseca.
E to bih voleo da vidim. Prvo ljudsko oko ne moze da vidi ceo, ne moze ni 30"(ne znam tacno, ali mislim da je tu negde). ;)
Nemas sta da zamisljas, eno ga bench forum pun takvih frikova :).
Kazu ljudi, stvar navike, motaju glavom levo-desno.
Ja uzeo Benq 24 i sa HDMI i DVI i VGA. Uz njega ide samo VGA. Lepo sam namestio NviDIA drivere (brightness, contrast, saturation) sto za desktop, sto za gledanje videa. Bio sam prilicno zadovoljan i slikom i bojama i tri nedelje tako koristio. Onda sam kupio DVI kabl da vidim u cemu je fora. Prvo sam bio neprijatno iznenadjen (i uvredjen) bojama k'o iz naftalina, slikom previse bledom koja ne moze ni uz pomoc brightness da se podesi, sve dok nisam nasao foru na Nvidia Control Panelu: Digital Color Format: koji sam promenio u YCBCr444 i jedva dostigao kontrast kao u analognom izlazu. Tako da nemojte da se navlacite na taj DVI. Mozda je nekom profesionalnom "graficaru" od znacaja, ali prosecnom korisniku ne znaci mnogo.
Pa upravo DVI donosi zivlje boje od VGA prikljucka.
Nesto ti tamo nisi dobro namestio :), driveri il sta god.
Red_Devil_89
15.8.2011, 3:50
Ja uzeo Benq 24 i sa HDMI i DVI i VGA. Uz njega ide samo VGA. Lepo sam namestio NviDIA drivere (brightness, contrast, saturation) sto za desktop, sto za gledanje videa. Bio sam prilicno zadovoljan i slikom i bojama i tri nedelje tako koristio. Onda sam kupio DVI kabl da vidim u cemu je fora. Prvo sam bio neprijatno iznenadjen (i uvredjen) bojama k'o iz naftalina, slikom previse bledom koja ne moze ni uz pomoc brightness da se podesi, sve dok nisam nasao foru na Nvidia Control Panelu: Digital Color Format: koji sam promenio u YCBCr444 i jedva dostigao kontrast kao u analognom izlazu. Tako da nemojte da se navlacite na taj DVI. Mozda je nekom profesionalnom "graficaru" od znacaja, ali prosecnom korisniku ne znaci mnogo.
pusti ta softverska podesavanja i ostavi sve na default. Podesi na monitoru osvetljenje i kontrast, kao i boje. A to za dvi kabl ne mogu da se slozim, jer sam takodje neke 3 nedelje koristio ovaj moj Benq sa vga kablom i slika je bila zadovoljavajuca, ali kad sam stavio Manhattan dvi kabl, kvalitet slike je bolji, boje su lepse, slika ostrija i odziv je bolji, tako da ta prica da dvi kabl degradira sliku ne pije vodu, moze samo preko d-sub izlaza da bude losija slika. Jedino ako si uzeo neki los/jeftin dvi kabl.
U stvari sam uzeo HDMI - DVI-D Dual Link. Racunam da je to isto. Takodje marke Manhattan. Nisam mogao nigde da nadjem DVI-DVI. Mada sam bio zadovoljan i sa VGA. A podesavanja je sve na default, jedino sto je trebalo promeniti taj digital color format, ali trebalo je pola sata da se snađem, slika jeste za nijansu oštrija, za slova, za video nema nekih boljitaka. I naravno, nema onog šuma i smetnji koji se povremeno javljaju kod analognog kabla. Odziv je isti kao analogno. Toliko sam se na nasim forumima naslusao o tom DVI kablu da sam poverovao da je "cudotvorniji", mada na inostranim forumima i objasnjavaju da ne treba gajiti neke prevelike iluzije o njemu. Tako da, ako niste previse zahtevni, slobodno uzmite i neki LG od 24 inca sa samo VGA, ne verujem da cete nesto propustiti. Osim naravno ako nije neki visokobudzetni IPS monitor. :D
Red_Devil_89
15.8.2011, 11:12
^Ne znam sta da ti kazem, ja sam primetio razliku u svemu(igre, filmovi i Windows), kvalitet slike je naravno na dvi strani.
Ima li kod nas 24",22" monitora sa 120Hz refresh, i koje su im cene?
A sta ce ti 120Hz ?
Sad sam igrao fifu11 na starom CRT 17", znaci ne da je razlika... Tako ide glatko, brzo, ni najmanje ghostinga... Velika razlika.
Sad cu da probam ostale igre.
Nije nigde takva razlika kao sto je u fudbalu. Tamo su najbrze animacije, pa je velika razlika. Ne znam kakav je odziv kod ovog CRT, ali verovatno i odziv i refresh ratio zajedno cine razliku.
Nema to veze sa refresh rate-om, samo odziv je u pitanju. Vidish lako razliku i izmedju 2ms i 5ms na fudbalu.
Nema to veze sa refresh rate-om, samo odziv je u pitanju. Vidish lako razliku i izmedju 2ms i 5ms na fudbalu.
Ne znam kakav odziv ima stari samsung 753s, iako ima dosta losije boje od B2230, mnogo je lepse igrati fufu na njemu, samo da je bar 20" :o.
Nista, u buduce samo monitori sa 1-2ms odzivom.
samsung 753s :paranoia:
Najgori CRT monitor ikad proizveden :dedica:.
Baci to u kantu leba ti.
:paranoia:
Najgori CRT monitor ikad proizveden :dedica:.
Baci to u kantu leba ti.
Pocivao je u potkrovlju par godina sve do malopre, nista mu ne fali, samo kad gledam u njegovu sliku, nedaj boze nesto citam, oci oce da puknu :D
Ali stvarno ima super odziv.
Zna li neko da mi kaze kolika je razlika u prikazu slike/ odzivu izmedju DVI i VGA?
Gde mogu kupiti DVI kablo?
U prikazu slike, razlika moze biti velika, zavisi od modela monitora.
U odzivu, koliko ja znam, nikakva razlika.
Gde kupiti DVI kabl ?
Jesi li probao u kompjuterskoj prodavnici :) ?
Nisam. Nesto mi govori da cu samo baciti pare :D, al dobro, cekam dok prodje zega.
Pa ti onda prvo pozajmi od nekog ortaka, pa probaj.
Uzeo bih neki monitor do 12000, sta mislite o ovom Philips 221S3LSB/01 LED?
http://www.emmi.rs/monitori-monitor-215-philips-221s3lsb-01-led.11.html?productId=17588
Red_Devil_89
3.9.2011, 16:53
Imas za slican novac LG W2240T-PN, Viewsonic VX2239wm i Dell E2211H, na ove monitore dobijas 3 godine garancije, dok za Philips 2 godine.
Sad vidjeh ovu temu :)
Imam trenutno Syncmaster 793s zauzima mi mnogo prostora pa bih da ga promijenim
Graficka mi je radeon x1300. Uzeo bih neki sto jeftiniji a da je bolji od ovog trenutnog jer planiram uskoro novu konfu a samim tim i neki dobar monitor da uzmem. Znaci treba mi za net po vas bijeli dan i programiranje itd...
Nesto gledam ovaj http://www.itsvet.com/proizvod/acer-...monitor/3/2217 kosta 70 eura i http://www.itsvet.com/proizvod/views...onitor/14/2324 77 eura.
Isplati li se uzimat neki jeftiniji sa digitalnim ulazom sa obzirom na graficku?
Koji je bolji:
ViewSonic VA2248 LED (http://www.viewsoniceurope.com/uk/products/productspecs.php?id=302) 13000 din
Philips 221V2 Wide Dvi (http://www.itsvet.com/proizvod/philips-221v2/comp_comp_monitor/12/2607) 12000 din
LG E2241S-BN (http://uk.insight.com/en-gb/productinfo/monitors/LGEMQE2241) LED 12300 din
Vredi li dodati 1000 din za DVI+LED monitor (ViewSonic) i + kasnije 1000 za DVI cabl ili je mozda bolja kombinacija DVI bez led osvetljenja posto je jeftinije, moze li DVI da nekako ublazi taj nedostatak?
Ili samo led analogni , hoce li se primetiti nedostatak DVI odnosno hoce li biti razlike izmedju Philips-a i LG-a? Viewsonic spada u drugu klasu, ima sve.
Koliku dijagonalu trazis? Ja bi generalno izbegao VA seriju vjusonika,i ako bas pominjemo vjusonik gledoa bih ovaj model ukoliko imas mesta da ga postavis i ne smeta ti dijagonala VIEWSONIC VX2439wm,jes da je malko skuplji ali vredi ima sva tri ulaza.
Uzeo sam Philips 221V2 Wide Dvi (http://www.itsvet.com/proizvod/philips-221v2/comp_comp_monitor/12/2607) na kraju i nisam se pokajao. Slika je odlicna iako koristim VGA kabl trenutno, plasim se da vidim kako ce biti dobra kad uzmem DVI sad.
Posle dugotrajnog rada kad se zagreje (nista strasno) pocne malo da probija na vrhu i dnu, na dnu jedva primetno a na vrhu nekih pola milimetra. Naravno na crnoj povrsini.
Za sada nema mrtvih piksela (da kucnem na drvo) ,al imao sam strasnu situaciju na pocetku al smesnu na kraju kada sam ga prvi put instalirao i poceo da brojim mrtve piksele na beloj povrsini. Pocnem ja 1,2,3...8, u sebi vec poceo da psujem i kunem kakav sam baksuz, kad posle minut agonije prodjem prstom preko "mrtvog pixela" da probam jednu od onih tehnika ozivljavanja (koja znam da ne deluje na mrtve pixele vec na one pixele u boji rgb), i jedva da sam pipnuo povrsinu (posto sam znao da je LCD jako osetvljiv na dodir i ne sme se pipati, al bio sam ocajan) kad nestane "mrtvi pixel", predjem tako i preko ostalih, kad se lupim po glavi kakav sam tard. Ispostavilo se da je u pitanju bila prasina. I pao mi kamen sa srca da necu morati da idem da ga reklamiram i cekam mesec dana na zamenu. Evo vec par dana sljaka savrseno i boje su savrsene, nema ni izmrljanih "clear type" fontova na w7 trenutno instaliranom sve je kristalno citko. Videcu kako ce biti sa DVI.
E ovako moj drug ima ovaj monitor koriscen 15 meseci i hteo bi da ga proda posto mu hitno trebaju pare,a ja bih hteo da ga kupim ali ne znam koliko vredi,pa ako ima neko strucan da ga oceni,koliko bi otprilike vredeo?
Asus VH196D 19-inch Widescreen placen 10 000din
Red_Devil_89
28.11.2011, 18:22
Ne vredi vise od 70e.
a na primer 50e nije malo za njega?
Red_Devil_89
28.11.2011, 19:17
E sad bi ti hteo monitor za dz:opanachke, mislim da vredi bar 60e.
ivicagmc
30.11.2011, 19:32
Treba mi neka preporuka za monitor do 13K. Uzimam za brata, a on je nedavno uzeo nvidia 550Ti karticu tako da neću da uzimam full HD monitor već 1600x900 monitor. Mora imati DVI. Teško je naći review-e u ovoj cenovnoj kategoriji pa stvarno ne znam šta je bolje. Gledao sam ove:
http://www.itsvet.com/proizvod/dell-e2011h/comp_comp_monitor/177/2800
http://www.itsvet.com/proizvod/hewlett-packard-2011x-lv876aa/comp_comp_monitor/15/2928
Kontam Dell ili HP, a može i drugi ako je kvalitetan. E sada nijanse i vaši saveti...
Mene interesuje sta mislite o sledecem monitoru:
http://www.itsvet.com/proizvod/samsung-s23a350h/comp_comp_monitor/1/2640
Onako, generalno... :)
Ljudi pomagajte hteo bi da uzmem ViewSonic VX2453mh-LED monitor, bio sam danas u radnji i povezali mi njega sa HDMI kablom na PC kada ono slika ne zauzima ceo ekran, cak je i malo pomerena u desno. Ali nije samo to problem, nego je slika veoma mutna, kao kada se na LCD monitoru stavi neka niska rezolucija, znaci iako je podesena nativna rezolucija od 1920*1080 slika izgleda ko da monitor radi u 800*600 ??!! Sta je problem? Uglavnom pozitivna misljenja ljudi imaju o ovom monitoru.
Drugi monitor koji sam uzeo u obzir jeste Dell U2312, al on je u radnji gde uzimam zbog kredita za 2 hiljade skuplji plus ce dosta skuplje da me izadje uzimanje konvertora jer mi treba hdmi i dvi u isto vreme za povezivanje PC i Xbox 360, a dell ima samo debilni display port -_- Neznam koliko je u igrama primetna razlika izmedju TN i tih jeftinih IPS panela. VW mi je vec onako knap u budzetu, dal da dodajem jos 3 hiljade za Dell hmm.
PS
Koliko cenite polovan BenQ E2200HDA ?
flamingos
15.12.2011, 2:36
Verovatno zato sto,sto 1) nema drjavera,ako je posebna grafika da pokazu punu rezoluciju i pravilno skaliranje,2) koristi se intergusha i opet nisu instalirani drajveri.
Nije integrusa mada skoro da jeste :) Radeon 4350 je u pitanju i ja sam licno instalirao zadnji Catalyst na tu masinu.
Jer ima neko ideju sta moze biti problem, HDMI kabel je dosao sa monitorom valjda nije on neispravan ? Treba sutra da pazarim monitor tako da mi treba pomoc ASAP.
Game fever
26.12.2011, 23:32
Da li neko moze da mi preporuci dobar monitor za do 15 - 17 hiljada, 17 je max. Gledao sam Dell U2312HM, kako sam citao daje jako lepe boje i dobru sliku. Pa sam onda negde procitao da nije dobar monitor za gaming. Meni monitor treba za web design, web programiranje, igranje, generalnu upotrebu i filmove. Treba da ima DVI i full HD rezoluciju. Velicina izmedju 21.5 i 23 inch-a.
Hvala
flamingos
27.12.2011, 13:38
Onda ti je pomenuti deall idealan. A to za gaming i niej bas tacno masa ljudi ovde ga poseduje,i igraju se najnormalnije.
Game fever
27.12.2011, 15:03
Citao sam jedan review, da prilikom igranja BF BC2 dolazi do prilcno primetnih kasnjenja, posebno izrazeno prilikom kretanja pored zgrada ili prilkom upravljanja brzih vozila. Ja igram BF 3 pa je to skoro to. A kod, nrp DIRT dolazi do veoma izrazenog kasnjenja (a igram i DIRT i F1 2011).
Da li uopste postoji monitor sa IPS panelom a da nema kasnjenja?
A IPS panel mi se mnogo svidja zbog odlicnih boja i uglova gledanja. Da li mozda postoji monitor (sa TN panelom) a da ima dobre boje, i dobru crnu boju (uglovi gledanja nisu toliko bitni), i da je kasnjenje 2 ms.
Npr ovaj monitor Samsung P2270H
obidijus
28.12.2011, 23:54
Jel ima neko iskustva sa ovim Fox lcd-ovima,posto bi uzeo sad ima neki na akciji u idei.Da uzmem il se kvare ko ludi?
JohnnyNT
29.12.2011, 22:44
^ Ovo i mene interesuje, ima nekih Voxova i Foxova k'o blata, valjaju li čemu? :D (mada razmišljam da sačekam nešto povoljno sa dvb t2 tjunerom)
Pozdrav,
razmisljao sam da uzmem jedan jeftiniji TFT monitor za moju staru masinu i dopada mi se PHILIPS 190S1SB.
Zanima me da li neko ima/je imao ovaj monitor i da li je solidan za gaming/filmove?
Takodje, posto nisam nesto iskusan sa ovim stvarima, citao sam da kada ga ukljucim prvi put, mogu da se pojave mrtvi pixeli. Da li onda mogu da iskoristim garanciju ili trazim pare nazad?
Hvala unapred.
Mozes,ali treba da utvrdis na kolko piksela garancija vazi,dab i je ostvario ;),nije isto kod svakog proizvodjaca.
A vox i fox tv,kao jeftini lcd monitoru su sasvim ok,za prosecne korisnike,sad kolko ce trajati to niko ne moze predvideti.
^ Ovo i mene interesuje, ima nekih Voxova i Foxova k'o blata, valjaju li čemu? :D (mada razmišljam da sačekam nešto povoljno sa dvb t2 tjunerom)
Uh, ja sam se ovde istripovao da je ovo tema o televizorima (bila mi je valjda otvorena u drugom tabu) :facepalm
Hteo sam da uzmem DELL U2412M, ali me odbija sto nema hdmi, posto bi monitor koristio za pc i ps3 igre.
Postoji li neko resenje, ili da trazim neki drugi monitor za ovaj novac, ako moze preporuka ?
Hvala unapred
flamingos
12.1.2012, 23:49
Pa uzmes manji dell u2312
bela lampa
20.1.2012, 18:02
Sta mislite o ova dva monitora dell (http://www.gigatronshop.com/monitori/dell_tft_21.5_st2220m_full_hd-12722) , acer (http://www.comtradeshop.com/monitori/acer_tft_23_e230hb_full_hd-9862) kakvi su, isplatili se za ove pare?
Ili neki do 13 000
Dell im DVI tj digitalan je tako da bi se ja oslučio za Dell (koji je inače isto dizajniran kao i moj DELL ST2220Lc), ali je mana jer DVI kavli ne stiže u paketu. Jedino što može da bude iritantno nekim korisnicima je pozicija led diode koja govori da li je monitor uključen ilil je u standby režimu a nalazi direktno ispod ekrana i mume da baš zasmeta u kompletno mračnoj sobi.
Mislim da ću odustati od kupovine laptopa, pa razmišljam da kupim neki monitor od 22 inča, vidim da ovaj (http://www.gigatronshop.com/monitori/dell_led_tft_22_st2220l_full_hd-9988) ljudi hvale, ima li neko neke zamerke?
I još jedno pitanje, ne bih ga odmah kačio na novi komp (duga i komplikovana priča :D), već bi neko kratko vreme morao da radi na matoroj mašini, sa sledećom grafom: Radeon 9600 (http://reviews.cnet.com/graphics-cards/ati-radeon-9600-128mb/1707-8902_7-30470927.html). Naravno, podrazumeva se da će raditi bez 3D, uglavnom internet i office.
Edit: Elem, da dodam, preporuka za još neki osim ovog Dell-a gore, al' da ne probija budžet od 14k? Dopalo mi se što ima i dvi i hdmi (mada mi isti za sada i nije nešto potreban), pa sam se baš zagrejao za njega.
Koji monitor ne manji od 23" može da se okači na zid, da ima samo DVI i HDMI, mat ekran, mat okvir i lampicu sa strane, odziv ne veći od 5ms a da uleće do 300€?
-Filmovi
-Igrice
-Photoshop
-Corel
NjegovaWisost
5.3.2012, 3:06
Uzeo sam čuveni Philips 221S. 120 evra, nov, ima DVI i LED je displej. Mislim, ja sam prezadovoljan sa tih 22 (aka 21.5) inča, mada generalno jeftinoća se vidi, jer puno probija pozadinsko osvjetljenje.. Kontam da više probija, ne bi ni mogao da se prodaje =) Ali to se u winu i igrama i ne vidi...
Zanima me koji 19" monitor uzeti do 150e? Sto vise preporuka, to bolje.
Nije 19tica već 21,5 ali razmisli http://www.gigatronshop.com/monitori/dell_led_tft_22_st2220l_full_hd-9988
Bilo ko.....?
Nijedan 19" monitor.
Kupi Dell U2312HM.
Nijedan 19" monitor.
Kupi Dell U2312HM.
Ne mogu ovo, preveliko je.
onda nema potrebe da dajes tolke pare za 18.5(19") tu dijagonalu mozes da nadjes za 7k i nema neki izbor...
Ne mogu ovo, preveliko je.
Mozda ti je preveliko sad.. Ali da ga imas kuci 5 dana, zapitao bi se "kako sam mogao biti zadovoljan sa onim malim sra**m"..
Ako imas novac ne postoji ni jedan razlog zbog kog bi trebao uzeti gori monitor od toga..
Naravno da ima, ne znam u kolikoj cu meri biti u mogucnosti da teram sve igre na max detaljima sa 1920x1080 kao sto sada radim na 1280x1024, plus mi je 150e maksimum, ali zelim da potrosim sto manje. Ali vec kada bih uzimao full HD ne bih isao iznad 22", tako da me zanima koji tu model ima najbolji odnos cene i kvaliteta? Kakav je ovaj :
http://www.gigatronshop.com/monitori/dell_led_tft_22_st2220l_full_hd-9988 , vidim da i nema bas neko vreme odziva.
Ja imam sličan DELL ST2220Lc i lično sam kompletno zadaovoljan jer za novac koji sam tada dao u tom trenutku svarno ništa bolje nije ni bilo-inače igram se na fabrički overklokovanom HD3850.
Imam i ja jedno pitanje. Nedavno sam kupio Dell ST2320L LED i nikako mi ne odgovara takav tip monitora, strasno je agresivan, blesti i zamara oci pogotovo u mracnijem okruzenju i pri gledanju svetlih, belih ekrana. Ne mogu da podnesem duze od 1h da gledam u njega zabole me oci i glava. Pokusavao sam na razne nacine da izvrsim kalibraciju koristeci kalibraciju u Windows 7, zatim program Calibrize, kao i test paterne http://www.makeuseof.com/tag/5-online-tools-calibrate-monitor/ i nista nije pomoglo da dobijem sliku koja je prijatna za oko tj koja ne blesti nenormalno. Na kraju sam morao da smanjim brightness na 0 da bi iole bilo podnosljivo. Uz to i boje su neprirodne, hladne i isprane i nisam uspio ni to da sredim podesavanjima RGB ni gamma-e. Uz to odlucio sam i da uzmem 22 umesto 23 inca jer mi je to cini se preveliko za moje potrebe.
E sad ono bitno, posto sam odlucio da zamenim monitor zelim da budem siguran da opet necu naici na monitor sa istim problemom. Da li su svi TN LED monitori isti, tj da li svi imaju takvu agresivno brght sliku neprijatnu za oci, pogotovo kad se nesto cita na beloj povrsini ili je to samo ovaj Dell model koji ja imam? Ovo je strasno i ne zelim da izgubim vid. Ja inace monitor koristim uglavnom za web, za office rad kao i za programiranje, eventualno da pogledam poneki film/seriju. Igrice ne igram. Na primer na poslu imam stariji obicni (dakle nije LED) Samsungov TFT monitor E2220 koji mi savrseno odgovara, tj ima prirodne boje i sto je najbitnije ne blesti kao da je radioaktivan.
Kakvi su ti IPS LED monitori u odnosu na TN LED monitore? Da li su oni bolji u smislu navedenog problema? Vidim da dosta ljudi ovde peporucuje Dell U2312HM. Da li bi on pravio iste probleme ili je to resenje za mene? Da li bi mi mozda ovi monitori bili bolji, posto i njih mogu da uzmem u zamenu:
SAMSUNG LED TFT 21.5" SyncMaster S22A350H Full HD
LG E2251VR-BN
Mozete eventualno da mi preporucite neki drugi 22 inca u tom cenovnom rangu, do nekih 200e? Ne mora da bude LED (ukoliko je to ono zbog cega su tako neprijatni za oko).
Takodje ono sto mi je vrlo bitno jeste da bude u pitanju anti glare tip ekrana!
Unapred hvala svim forumasima
Imam jedno pitanje na koje bih mogao dobiti odgovor verovatno u ovoj temi.Naime veceras sam kod drugara podizao sisitem i sve je ok,sto se toga tice,ali ima jedna stvar koja me buni samo tako.Naime on je uzeo novi monitor Lg Flatron ne znam tacnu oznaku osim da je LED monitor,e sad i na prethodnom monitoru koji je imao kad se podesi preporucena rezolucija ikone i sam meni,taskbar su veoma male i veoma tesko je bilo za koriscenje (bar meni)a veceras kad smo zavrsili sa svim instalacijama i kad sam instalirao driver za graficku i podesili rezolucija koja je preporucena moja reakcija je bila :eek: ja ne mogu da verujem kolicne su ikonice,taskbar i meni.Pa na ikonicama se jedva uoci sta pise ispod njih a taskbar i da ne pominjem...pa drug ce ostati bez ociju.I dalje mi nije jasno kako neko moze da radi na onakom monitoru.Ja sam shvatio da je to normalno podesena rezolucija ali mi nije jasno zasto je sve minijaturno.
Kolko sitne? Ako je xp u pitanju onda je to to, kod sedmice može da se podesi veličina ikonica bez obzira na rezoluciju...
Toliko sitne da se jedva moze procitati sta pise ispod njih.Nisu samo ikonice sitne vec i sam taskbar koji je negde oko 2mm.
Bryan Fury
6.6.2012, 10:29
Treba mi preporuka za 1280x1024 monitor (nikako wide!), ako ima DVI još bolje, mada dajte i ako nema :)
@markes Kako ti je to uspelo? Mislim na to da zamenis monitor. Uzmi ips dell bices zadovoljan ali najbolje da ti licno u radnji pogledas odgovara li ti ocima.
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Razmisljam o kupovini novog monitora, onaj stari Samsun 21.5 mi je vec ostario, a sada sam pri nekom novcu. Izbor je spao na nekoliko monitora, a najinteresantniji mi je Lg D2342P-PN, najvise zbog 3D, pa me interesuje da li je imao neko iskustva sa njim i kako se ponasa.
Ostali koji su mi zapali za oko su
Dell U2412M
ASUS ML249H i cuveni
DELL UltraSharp U2312HM
Društvo, kako stoje stvari sa 22' i 24' monitorima do 20.000 (može i nešto više, recimo do 25-26.000, ako baš mora, da ne sitničarim)? Tražim adekvatnog naslednika za moj stari Samsung T220. Koristio bi se za sve pomalo - Windows, pisanje i čitanje teksta, filmove, igre itd. Vidim da IPS paneli prodiru u kućni cenovni rang, ali nisam baš imao vremena da istražujem.
Josh se secam ochajnog pokushaja da nas nalozhish kako je T220 bio losh kad si ga kupio. :D
Ne bih ja to josh menjao, osim ako bash imash neku potrebu, ali tom monitoru ne fali nishta, verovatno ima pametnijih mesta gde bi ulozhio novac, u zavisnosti od svojih potreba. Mada, ako si npr. veliki filmofil, bilo bi koristi od josh boljeg monitora.
Ako ti se bash menja, onda Dell U2412M bez razmishljanja, taman da se doda to malo preko 20k. Ni malo mi se ne svidja odnos stranica na U2312HM naspram 16:10 22" monitora, pa bih ga zaobishao:
http://www.displaywars.com/22-inch-16x10-vs-23-inch-16x9
Uzhivo ovaj 23" Dell izgleda josh vishe "veshtachki" u odnosu na 22" monitor odmah pored njega.
Uzhivo ovaj 23" Dell izgleda josh vishe "veshtachki" u odnosu na 22" monitor odmah pored njega.
Sta ti ovo znaci molim te?
Ako si vec posedovao 22" 16:10 monitor, 23" 16:9 ti nece izgledati nimalo vece, vec samo izduzheno, spljoshteno. Nekako kao da tako ne bi trebalo da izgleda, deluje neprirodno kada stoje jedan pored drugog, video sam ga u G u Ushcu, dok je stajao pored nekog od 22" BX Samsunga. U velichini nema nikakvog dobitka. Zato bih odmah i skochio na 24", kad vec mozhe. Kad se prelazi sa nekog manjeg monitora, ne izgleda tako. Na stranu sve ostale prednosti i mane 16:9 i 16:10.
P.S. Kad su cene U2412M ovoliko otishle u nebesa? Mogao je za 22k da se nabavi, sad gledam i uglavnom je 27k+. Nisam ochekivao da ce prelaziti 24k i pored opshteg rasta cena. :confused:
Ako je neko imao iskustva sa jeftinim monitorima 23", treba mi preporuka za jedan od prva četiri monitora sa linka ispod.
Cena je do 14.500 din...(Ja sam kontao ViewSonic VA2342 led 1920x1080)?
http://www.winwin.rs/pc-periferije-monitori/monitori.html?dijagonala_ekrana_filter=53170&price=1%2C20000
malo blesav
2.10.2012, 1:33
^ I mene to zanima, kakav je ovaj ViewSonic?
p.s. ja sam ga našao jeftinije :D
Ako je neko imao iskustva sa jeftinim monitorima 23", treba mi preporuka za jedan od prva četiri monitora sa linka ispod.
Cena je do 14.500 din...(Ja sam kontao ViewSonic VA2342 led 1920x1080)?
http://www.winwin.rs/pc-periferije-monitori/monitori.html?dijagonala_ekrana_filter=53170&price=1%2C20000
Ja imam iskustva sa jeftinim 24" BenQ2411HDA (http://www.itsvet.com/proizvod/benq-g2411hda/comp_comp_monitor/21/1618)
Imam ga vec 3 godine i prezadovoljan sam, tako da moja preporuka ide za BenQ, ali koji god da uzmes neces pogresiti.
Ima li neki dobar 24-27 incha monitor sa HDmi ulazom i mogucnoscu montaze na zid? Ips i to nije mnogo bitno,jer ce biti koriscen iskljucivo za igre,i Hd filmove,ali je najpozeljnija stavka podrska Vesa mount.
Pozdrav, ljudi!
Imam 120e za monitor i treba mi savet. Uzeo bih (ako moze) monitor od 22". Zbog igara i slabije grafike ne bih isao na full HD.
Koji model?
:ciao:
Prief Lirator
22.10.2012, 0:57
Pozdrav, ljudi!
Imam 120e za monitor i treba mi savet. Uzeo bih (ako moze) monitor od 22". Zbog igara i slabije grafike ne bih isao na full HD.
Koji model?
:ciao:Bolje da uzmes full hd, jer graficku mozes poslije zamijeniti, a monitor ne kupujes svaki dan. Plus sto igranje na manjim rezama uopste nije lose, bar meni ne smeta. Za 100 evra imas Philips 226V3LAB ili LSB.
Hvala, al gledao sam po netu i prilicno sam siguran da cu da kupim Viewsonic VA2342LED. Vidim da skoro vise i nema 16:10 monitora, uklapa se u cenu, 23", LED...
Prief Lirator
22.10.2012, 18:11
Da, i nema vise puno 16:10... ok, taj je i jos bolji izbor. Poz
Hvala, al gledao sam po netu i prilicno sam siguran da cu da kupim Viewsonic VA2342LED. Vidim da skoro vise i nema 16:10 monitora, uklapa se u cenu, 23", LED...
Za slicne pare imas i slican BENQ G2320HDBL (http://www.itsvet.com/proizvod/benq-g2320hdbl/comp_comp_monitor/21/3578), pa ako kupujes u prodavnici gde imaju oba, uporedi ih.
U svakom slucaju koji god da uzmes dobar je.
Treba mi savet za monitor, u igri su:
1 - LG LED TFT 21.5" E2211S-BN FULL HD 11.490din
2 - BENQ TFT 21.5" G2255A FULL HD 11.690din
3 - ACER LED TFT 21.5" G226HQLBBD FULL HD 11.790din
4 - VIEWSONIC LED TFT 21.5" VA2231WA-LED FULL HD 11.990din
5 - PHILIPS LED TFT 21.5" V-LINE 226V3LSB5/00 FULL HD 11.990din
6 - LG LED TFT 21.5" E2242C-BN FULL HD 11.990din
7 - SAMSUNG LED TFT 21.5" SYNCMASTER S22B150N FULL HD 12.490din
8 - ASUS TFT 21.5" VH228D FULL HD 12.510din
9 - PHILIPS LED TFT 22" V-LINE 226V3LAB5/00 FULL HD 12.590din
Jos jedna stvar, sta je sa uglovima vidljivosti na nekim od monitora, tipa 60/95? Da li je moguce da takve gluposti danas prave umesto 160/170? Hvala!
Prief Lirator
8.12.2012, 22:31
Planirao sam kupiti 23'' monitor, ali ne nađoh ništa da mi odgovara po cijeni, pa sam našao 24'' monitor (odnosno 23,6''). U pitanju je ovaj Philips (http://www.itsvet.com/proizvod/philips-247e3lsu-00/comp_comp_monitor/12/2969).
Šta mislite o njemu, ima li preporuka? Da li je u suštini istog kvaliteta kao ovaj (http://www.itsvet.com/proizvod/philips-226v3lab/comp_comp_monitor/12/2924) i ovaj (http://www.itsvet.com/proizvod/philips-236v3lab-00/comp_comp_monitor/12/2937), s tim da je jedina razlika u veličini? Oba ova Philipsa su prilično dobro opisani.
Planirao sam kupiti 23'' monitor, ali ne nađoh ništa da mi odgovara po cijeni, pa sam našao 24'' monitor (odnosno 23,6''). U pitanju je ovaj Philips (http://www.itsvet.com/proizvod/philips-247e3lsu-00/comp_comp_monitor/12/2969).
Monitor verovatno menjas na par godina pa bi zbog toga bilo dobro da ustedis jos par hiljada i uzmes Dell U2312hm (http://www.eponuda.com/monitori/dell-u2312hm-monitor-cena-205545) ili nesto jeftiniji Dell S2340L (http://www.eponuda.com/monitori/dell-s2340l-monitor-cena-237196). Nisam siguran koliko je dobar Lg IPS224V-PN (http://www.eponuda.com/monitori/lg-ips224v-pn-monitor-cena-224573) ali deluje mi kao dobra kupovina i pored losijeg vremena odziva. Monitore koje sam ti preporucio imaju ips panel a razliku izmedju tn i ips panela mozes da vidis na youtube-u.
Prief Lirator
8.12.2012, 23:16
U pravu si potpuno. I znam da je taj Dell prilično hvaljen zbog IPS panela i niske cijene, ali opet mi je malo previše za moj budžet. Ovaj Philips je prilično velik, a relativno jeftin.
Šta misliš da li je dobro da idem na ovaj Philips s obzirom da imam jedan dobar razlog, a to je da nisam zahtjevan korisnik? :D Internet, muzika, filmovi, poneka igra... donedavno sam koristio Philips 192EL (18,5'', LED, 16:9) i bio sam zadovoljan.
EDIT: I da li je bolji ugao vidljivosti jedina prednost IPS panela, ili je i prikaz slike nešto bolji?
U pravu si potpuno. I znam da je taj Dell prilično hvaljen zbog IPS panela i niske cijene, ali opet mi je malo previše za moj budžet. Ovaj Philips je prilično velik, a relativno jeftin.
Šta misliš da li je dobro da idem na ovaj Philips s obzirom da imam jedan dobar razlog, a to je da nisam zahtjevan korisnik? :D Internet, muzika, filmovi, poneka igra... donedavno sam koristio Philips 192EL (18,5'', LED, 16:9) i bio sam zadovoljan.
EDIT: I da li je bolji ugao vidljivosti jedina prednost IPS panela, ili je i prikaz slike nešto bolji?
Ips ima realniji prikaz boja, bolje ugao vidljivosti i MANJE ZAMARA OCI. Svaki veci monitor ce ti izgledati super posle koriscenja 19-ice ali bice ti potrebno par nedelja da se naviknes na tu promenu. Znam da je uvek frka za pare ali definitivno se isplati uzeti ips. Povremeno se udaljim 2-3 metra od monitora da bih gledao film iz fotelje i tek tada vidim koliko je kvalitetan moj Dell u2311h jer uopste nema promene boje koja se vidi u snimku koji sam postavio.
Prief Lirator
8.12.2012, 23:38
Ja trenutno koristim 15'' CRT, nekih 3-4 mjeseca. Mogu misliti kakva će promjena biti ako kupim bilo 23'', bilo 24''. :D A taj svoj Philips 192EL sam poklonio ujaku prije 3-4 mjeseca, pa mi je ova kanta privremeno rješenje.
Da se vratimo na stvar, hvala ti puno na objašnjenju, razmisliću ipak i u tom Dell-u. ;)
Prief Lirator
9.12.2012, 0:23
Još nešto, koja je suštinska razlika i koji je bolji od ova dva Dell-a?
http://www.itsvet.com/proizvod/dell-ultrasharp-u2311h/comp_comp_monitor/177/2519
http://www.itsvet.com/proizvod/dell-ultrasharp-u2312hm/comp_comp_monitor/177/2927
Još nešto, koja je suštinska razlika i koji je bolji od ova dva Dell-a?
http://www.itsvet.com/proizvod/dell-ultrasharp-u2311h/comp_comp_monitor/177/2519
http://www.itsvet.com/proizvod/dell-ultrasharp-u2312hm/comp_comp_monitor/177/2927
Dell U2312hm je LED monitor i noviji je model tako da bih ti preporucio da uzmes njega.
Prief Lirator
9.12.2012, 0:49
Hvala! :)
Prief Lirator
9.12.2012, 15:25
A šta je sa manama IPS-a, sporiji odziv i IPS glow? Sporiji odziv mi ne bi trebao biti problem jer su mi igre u drugom planu, ali kakva su vam iskustva sa IPS glow? Vidio sam dosta slika na netu gdje to baš loše izgleda.
Juce sam ti ostavio gomilu snimaka sa youtube-a u kojima si mogao da se uveris da je tesko primetiti usporavanje slike cak i kod ips monitorima sa sporijim vremenom odziva. Pretpostavljam da se glow pojavljuje zbog jaceg pozadinskog osvetljenja ali to nije primetno tokom igranja i gledanja filmova. Lako mozes da podesis brightness/contrast kako tebi odgovara.
U ovom snimku mozes da vidis kako izgledaju igre na ips monitoru koji ima vreme 14ms. Vreme odziva kod Dell u2312hm je 8ms! Tesko ces naci bolji monitor za ~165e od ovog Della a pre kupovine bi bilo dobro da na youtube-u pogledas sto vise snimaka razlicitih monitora.
Prief Lirator
9.12.2012, 20:00
Pogledao sam klipove, naravno, ali zbog objektivnosti ipak pitam za vaše lično mišljenje. A našao sam skoro i temu na ovom forumu o tom Dell-u i vidim uglavnom pozitivna iskustva. :)
A što se tiče te priče o mislisekundama, poznato mi je da su tamo 2005/2006. tipični monitori imali odziv od oko 16 ms, pa se opet igralo bez problema (ko je igrao). I moram dodati da su mi igre sporedne. Više me brine taj neki glow i zujanje, šuštanje monitora. To zujanje, odnosno primjedbe na isto, sam vidio na ovoj temi (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=77186).
Vreme odziva kod Dell u2312hm je 8ms!
Vreme odziva kod tog Dell monitora je mnogo bolje prikazano ovde (http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2312hm.htm), nego u bilo kojim specifikacijama kojima se proizvodjachi gadjaju kao jajima, a veze nemaju sa istinom. :)
Inache, da li je monitor LED ili ne nije ama bash nikakva prednost po kvalitet istog, chak se vecina struchnjaka slazhe da je kod jeftinih edgeLED monitora i mana. A da manje zamara ochi (bilo koji tip panela) je takodje mit, to zavisi od choveka do choveka.
Bilo kako bilo, Dell U2312HM je najbolja kupovina kako god okrenesh, ako imash novca za njega.
Bryan Fury
9.12.2012, 20:38
Više me brine taj neki glow i zujanje, šuštanje monitora. To zujanje, odnosno primjedbe na isto, sam vidio na ovoj temi (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=77186).
Radio sam i sa Dell U2312 i U2412 i ne sećam se nikakvog zujanja/šuštanja.
Tesko ces naci savrsen monitor za 165e a ips glow snimke mozes da pogledas na youtube-u. Nisam primetio neko ozbiljno probijanje svetla ili glow na mom Dell u2311h ali na njemu sam dosta smanjio brightness/contrast jer mi je prijatnije da gledam u tamniju sliku. Uvek ces imati ljude kojima ne valjaju ni najbolji monitori tako da o kupovini sam moras da odlucis.
Glow se primecuje samo kada je ekran totalno zatamnjem i kada se gleda iskosa pa zbog toga ne bi trebalo odustati od kupovine.
Prief Lirator
9.12.2012, 20:46
Radio sam i sa Dell U2312 i U2412 i ne sećam se nikakvog zujanja/šuštanja.Ovo sam pročitao na netu, pa i na ovom forumu; navodno dolazi do zujanja kada se Brightness smanji ispod 100%. :confused: Ovo ne važi za sve ''revizije'' monitora.
@Acanen
Kao što kažeš, teško je svakome udovoljiti. To se razlikuje od čovjeka do čovjeka, a ja uopšte nisam zahtjevan po tom pitanju pa valjda ne bih trebao imati problema ni po kojoj osnovi. Sve u svemu, ovaj bi trebao biti dosta bolji od ''narodnih'' TN monitora.
Prief Lirator
10.12.2012, 2:06
Interestingly enough, na ovom video klipu (http://www.youtube.com/watch?v=mt7_xbdWaE4), na 0:40 se vidi pojava pod imenom IPS glow, ako nekog zanima (kao što je mene). Kada se tamne pozadine gledaju pod uglom, displej se presijava i bude dosta svjetliji. Ali to nije nikakav problem, u svakom slučaju je bolje nego TN panel koji u svim uslovima deformiše boje kod gledanja iz uglova. :D
Bryan Fury
10.12.2012, 2:43
Ovo sam pročitao na netu, pa i na ovom forumu; navodno dolazi do zujanja kada se Brightness smanji ispod 100%. :confused: Ovo ne važi za sve ''revizije'' monitora.
Kod mene je Brightness na 35 :) Što se tiče gledanja pod uglom kao na snimku, ne vidim zašto bi neko uopšte gledao u monitor na takav način.
Prief Lirator
10.12.2012, 2:47
Apsolutno se slažem, samo sam istraživajući ovaj model naišao na dobar pokazni primjer IPS glow-a, pa ako nekoga zanima može vidjeti. :) Ja inače nisam znao za to do danas (odnosno juče, prošla je ponoć).
A ovo se dešava samo na tamnim podlogama i kod velikog osvjetljenja, inače su uglovi gledanja puno bolji nego kod TN panela, primjer je ovaj video (http://www.youtube.com/watch?v=DhevKSYIMrY).
koji 24" monitor do 15kdin?
Prief Lirator
14.12.2012, 11:33
Iako ne znam odakle Philips nabavlja panele, njihovi ''običniji'' monitori su nekako najbolji po odnosu kvalitet/cijena. Mislim da ni ovaj model (http://www.itsvet.com/proizvod/philips-247e3lsu-00/comp_comp_monitor/12/2969) nije izuzetak od tog pravila.
Prief Lirator
18.12.2012, 23:32
Samo da se pohvalim da sam i ja postao vlasnik (ponosni, naravno) Dell Ultrasharp U2312HM monitora. :dedica: :alealeee:
Neću puno razglabati, samo ću konstatovati da je monitor jako kvalitetan i predstavlja mi veliko osvježenje poslije malenog smeća koje sam dosad koristio. Prvo se primijeti ta puno veća veličina, odnosno dijagonala, a kvalitet samog monitora, prikaz slike, kao i dodatne mogućnosti u vidu podešavanja po visini, lijevo-desno i rotaciji, zatim 4 USB porta čine da sam jako zadovoljan. Preporuka svima za gore navedeni monitor, ako ništa bar zato što je monitor jedan od najbitnijih dijelova kompa i treba se malo ''isprsiti'' jer sigurno vrijedi. Hvala svima na savjetima, a pogotovo nekolicini koji su me putem PP savjetovali. ;)
:ciao:
Prief Lirator
21.12.2012, 1:12
Za ove koji posjeduju isti monitor, Dell U2312HM: je li se može okretati u pivot položaj (uspravno) u obje strane, ili samo udesno?
kupio sam ovaj monitor
http://cdn.winwin.rs/media/catalog/product/cache/5/image/500x500/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/1/1/1160831.jpg
Informativno pitam koji se monitori od 120hz i 2ms odziva mogu naci kod nas?
Imam DELL ST2220L. Od početka korišćenja primećujem da mi je dosta naporan za oči, sa kojim god podešavanjem displeja, osvetljenja itd.
Dosta je svetliji od mog starog tft-a pa i ekrana na starom laptopu čak i sa smanjenim osvetljenjem, ali mi na njima nikad nije bilo naporno da radim.
Da li je to do LED osvetljenja ili do čega i postoje li danas neke druge tehnologije ekrana od kojih manje "boli glava?
Možda nisi dovo5no smanjio osvet5enje? Seriozno, gro monitora po defaultu dolazi s osvet5enjem na max i kod većine ga treba smanjiti na ispod polovine...najbo5e je da negde potražiš testove tog monitora i prekopiraš postavke koje su koristili pri kalibraciji pa cinculiraš po že5i (pokušaj na TFT Central ili Prad.de) ili, još bo5e, da nađeš nekog da ti to profesionalno odradi, sa uređajem za kalibraciju.
Inače, LED osvet5enje je za nijansu drugačije od "starog" CCFL-a, pa je moguće da ti treba navikavanje. Takođe je moguće da monitor pati od tzv. PWM flickera, mada sumnjam...uglavnom, probaj da ga kalibrišeš nekako...na sajtu Lagom.nl imaš odlične smernice ako to pokušavaš sam.
Prief Lirator
4.6.2013, 13:30
Seriozno - jesi to od Kuzme naučio? I zašto pišeš "5" umjesto "lj, љ"? :D
Nah, volim tu uzrečicu :) I svi me gledaju čudno zbog nje...
5/lj je neka moja privatna zvrčka...i za to me mnogi prozivaju/pitaju... *sigh*
Uopšte, čudno se izražavam. Eto.
Prief Lirator
4.6.2013, 13:50
Samo ti izvoli, ali nisam povezao "5" sa "lj", odnosno nisam našao sličnost, pa zato pitam. Ali ako je tvoja privatna zvrčka, onda ok. ;) Takav je i moj nick na forumu. A što se tiče izražavanja, ja volim nekad da pričam na engleskom, nekad na ruskom, kombinovano uz naš jezik. :D
Da ne bude off topic, probaj čačkati osvjetljenje i razna podešavanja ili probaj neki drugi monitor jer može biti da ti jednostavno ne odgovara ova tehnika monitora (TFT ili LED), bio je jedan takav slučaj na forumu.
Baš sam se pitao u čemu je fora s tvojim nickom, heh...još od ranije...
BTW, kad smo već kod TFT preporuka, kupio sam Benq GW2750HE sa MVA panelom, pa ću kad dođem kući da napišem (iskopiram svoj raniji post) moje utiske...
Bryan Fury
4.6.2013, 15:03
Da ne bude off topic, probaj čačkati osvjetljenje i razna podešavanja ili probaj neki drugi monitor jer može biti da ti jednostavno ne odgovara ova tehnika monitora (TFT ili LED), bio je jedan takav slučaj na forumu.
To je baš subjektivan osećaj rekao bih i ništa drugo... npr. na Dell U2312HM sam se navikao odmah, mislim da nisam ništa podešavao, a na Dell U2412 sam dobrih dve-tri nedelje drndao podešavanja, kako god da namestim nešto mi je "smetalo". Verovatno ima uticaj i osvetljenje u prostoriji gde se koristi itd :)
Prief Lirator
4.6.2013, 15:15
Da. Evo i ja imam Dell U2312HM i nisam se puno zezao oko podešavanja, odmah mi se svidio. :)
To je baš subjektivan osećaj rekao bih i ništa drugo... npr. na Dell U2312HM sam se navikao odmah, mislim da nisam ništa podešavao, a na Dell U2412 sam dobrih dve-tri nedelje drndao podešavanja, kako god da namestim nešto mi je "smetalo". Verovatno ima uticaj i osvetljenje u prostoriji gde se koristi itd :)
Vremenom se oči naviknu...va5da. Ja imam "koloritni šok", heh, jer sam sa 22" TN prešao na 27" MVA...neverovatno koliko je drugačije, do te mere da ponekad nisam siguran treba li nešto tako da izgleda ili ima neku manu na sebi...
Elem, utisco o BenQ GW2750:
Konstrukcija nije tako loša, očekivao sam goru, lako se sastav5a i stabilniji je no što se kaže po testovima. Okvir je malo širi, ima industrijski izgled, ništa posebno, a površina je glossy (sigh) ali sam ostavio folije zalep5ene na njemu pa me baš briga, nema otisaka prstiju. Iako ima samo tilt, zbog veličine monitora oči mi dolaze baš gde treba, tako da mi to ne smeta. Tasteri za podešavanja su sa strane (ne volim to) ali barem nisu touch (hvala Bogu)...mana im je što oznake na okviru nisu osvet5ene pa se u mraku mora nabadati na slepo.
Prvo sam bio zapanjen veličinom (sa 22" na 27", heh), a onda i b5eštavilom...fabrički je Brightness na 100% a ionako ima vrlo jaku svetlinu, preko deklarisanih 300 cd/m2, prema testu sa TFT Central. Pošto nemam čime da ga kalibrujem, kao osnovu sam uzeo ICC profil sa TFT Centralovog testa (Brightness 14, Contrast 50, RGB 100/100/95, Gamma 4) i malo modifikovao...još malo sam smanjio osvet5enje (posle onog LG-ja bela mi stvarno b5ešti)...nisam video mrtve pixele i probijanje osvet5enja je skoro nepostojeće.
Jedino imam malih problema sa bojama...lica i bela boja u filmovima obično imaju blagu zelenu nijansu. Ako korigujem zelenu, onda je 5ubičasto, heh. Nikako da nađem neki balans...na Hard Forumu sam našao nekakvo rešenje preko programa SoftMCCS, ali ako smirim zeleni tint u filmovima i blagu lavandu u svemu ostalom, žuta mi probija oči, skoro je fluorescentna i iritira me...moraću da nastavim da experimentujem ili da nađem nekog da mi kalibriše monitor.
Odradio sam i test ghostinga sa Prad.de i primetan je ali samo u specifičnim slučajevima (na velikoj crvenoj pozadini i sl.). Monitor ima 3 podešavanja za overdrive (BenQ to zove AMA), Off, High i Premium. Na Off je ghosting primetan u pomenutim slučajevima, na High je dosta bo5e a na Premium jedva primetan ali se zato pojav5uje tzv. reverse ghosting - crni trag iza objekata. Stavio sam na High, igrao LoL, Dark Souls, Van Helsinga i nisam primetio ghosting. Pošto ne igram brze/FPS igre, sasvim sam zadovo5an što se ovoga tiče. Odziv zadovo5ava moje igračke potrebe.
U globalu, slika je veoma svetla (možda i previše, Brightness treba da se sroza na ispod 20), oštra, boje su odlične, crna je CRNA (odlika VA panela, je li), kontrast je izuzetan...uglovi gledanja nisu loši, malo gori od IPS-a, pojav5uje se tzv. gamma shift, ali su mnogo bo5i od TN-a, opet standardno za VA. Pošto sam 99% vremena direktno ispred monitora, sasvim mi je svejedno.
Za one kojima smeta IPS glow i agresivni antiglare, koji nisu FPS/drive fanatici i ne traže dlaku u jajetu što se ghostinga tiče, ovaj MVA će raditi posao.
UPDATE: malo sam popravio stanje sa dominantnom zelenom i b5eštavom žutom kad sam sa Standard moda prebacio na sRGB. Boje su nešto svetlije no ranije, ton je malo hladniji, vuče na 5ubičastu, ali ima daleko manje onih "peakova" sa zelenom i žutom...morao sam da softverski naštelujem neke stvari (preko Catalysta) jer u sRGB modu ne mogu da menjam gamu i jačinu boja po kanalu iz OSD-a. Malo sam zadovo5niji slikom, manje me irititaju one zezancije, ali ću svejedno da potražim negde 5udsku kalibraciju.
Takođe, pošto sam ga povezao preko HDMI-ja, pri video reprodukciji po defaultu imam tzv. limited RGB range (16-235) umesto full range (0-255) i ne mogu da to promenim hardverski, preko OSD. To se lako sredi u Catalystu, čekiranjem opcije Full Range u sekciji za video...sada su crna i bela boja u filmovima primetno "dub5e" i živ5e i, uopšte, filmovi na VA displeju i ovoj dijagonali su uživanje...
Još jedan izvor uživanja su slike...obožavam wallpapere, slike uopšte, često posećujem deviantART da "parim oči" i na ovom monitoru je razgledanje wallpapera iskustvo ravno masturbaciji :D
Nahvalio sam ovaj monitor...možda neopravdano, možda ga kupi neko sa mnogo više iskustva sa raznim modelima i panelima pa ne bude odušev5en i kaže da sam pun s**nja, kako sam slep za njegove mane, ali meni kao prosečnom korisniku koji je sa običnog (analognog) TN-a prešao na MVA on nudi sliku koja je praznik za oči, čak i ovako nenaštelovan. Kada ga budem lepo kalibrisao, da pokaže pun potencijal, biće me baš briga ima li manje uglove gledanja od IPS-a, ili malo ghostuje, ili...oko mi nije uvežbano da lovi te zvrčke niti hoću da namerno tražim dlaku u jajetu. Naravno da ovaj model ima mana ali se mahom primete samo u specifičnim slučajevima...Poenta: oni kojima mane IPS-a idu na živce ili prosto žele alternativu IPS-u koja nije ubogi TN, nisu anti-ghosting fanatici i žele nadmoćan kontrast i video iskustvo neka razmisle o ovom monitoru, za pare za koje se prodaje je dobar izbor.
PS: zna li neko može li se u Boru i okolini naći neko ko može profesionalno da kalibriše monitor?
Možda nisi dovo5no smanjio osvet5enje? Seriozno, gro monitora po defaultu dolazi s osvet5enjem na max i kod većine ga treba smanjiti na ispod polovine...
ma napisah da jesam, igrao sam se sa svim mogućim podešavanjima a ima ih dosta, osvetljenje mi je na 30 pa me opet neki ladan znoj obliva kad god gledam u njega :S
mislio sam da li postoji neka druga tehnologija ekrana danas uopšte ili ne, da li su ti IPS paneli prijatniji za oko itd.
Imam ga već više od godinu dana i nisam se privikao, a kao što rekoh, stari erkani mi nikad nisu izazivali neprijatnost te vrste.
Smeta ti LED, nema rešenja osim povratka na CCFL.
[QUOTE=Bryan Fury;1567285]Treba mi preporuka za 1280x1024 monitor (nikako wide!), ako ima DVI još bolje, mada dajte i ako nema :)[/QUOTE
Kod firme Dekadas doo, Beograd - možeš naručiti NEC 191M ili NEC192M (1280x1024), mislim da ih imaju i na lageru.
:alealeee:
Bryan Fury
16.6.2013, 13:22
Kod firme Dekadas doo, Beograd - možeš naručiti NEC 191M ili NEC192M (1280x1024), mislim da ih imaju i na lageru.
:alealeee:
Hvala, ali to sam pitao pre godinu dana, već sam nabavio nešto odavno :D
Prief Lirator
16.6.2013, 13:34
Ovo mu je prvi post, dobro da nije našao nešto starije. :D
A dobro, možda koristi info za nekoga ko bude tražio ovo :opanachke
Pozdrav! Zanimam koliko bih mogao da prodam svoj monitor Samsung S22B150N, kupljen je novembra 2012. Tu sam se zeznuo oko uglova vidljivosti, nisam gledao kada sam kupovao. I hteo bih da ga prodam i dodam jos novca i uzmem neki drugi. Koji ste bi mi preporucili do 12k-13k dinara, jos bolje da bude jeftiniji. Pozeljno je da ima sto vece uglove vidljivosti. Pozdrav!
Bolje skupis jos malo kesha i kupis Viewsonic Vx2370smh ips monitor. Za oko 15600din ako se dobro secam.
Послато са GT-I9082 користећи Тапаток 2
Pozdrav! Zanimam koliko bih mogao da prodam svoj monitor Samsung S22B150N, kupljen je novembra 2012. Tu sam se zeznuo oko uglova vidljivosti, nisam gledao kada sam kupovao. I hteo bih da ga prodam i dodam jos novca i uzmem neki drugi. Koji ste bi mi preporucili do 12k-13k dinara, jos bolje da bude jeftiniji. Pozeljno je da ima sto vece uglove vidljivosti. Pozdrav!
Ako hoces da kupis kvalitetan monitor koji bi koristio nekoliko godina onda moras da uzmes neki monitor sa IPS panelom. Potrebno je izdvojiti oko 150e za ips monitor od nekog poznatijeg proizvodjaca kao sto su Dell, LG, Viewsonic… Monitor koji ti je predlozio Flamingos je odlican ali za kupovinu bi morao izdvojiti preko 16000din. Mozes da uzmes i neki 22” ips monitor koji je par hiljada jeftiniji od 23”nih mada mislim da je bolje uzeti veci monitor jer ga verovatno neces menjati nekoliko godina. Pre kupovine cene pogledaj na sajtovima eponuda i itsvet.
Monitor bi mozda mogao da prodas za 8000din jer je kupljen pre manje od godinu dana ali pitanje da li ces uspeti i toliko da dobijes tokom leta kada ljudi trose pare na druge stvari. Ja bih prodao monitor na jesen i do tada sakupio jos para za neki dobar 23”ni IPS monitor.
ips monitori
Asus ML229H
VIEWSONIC VX2270Smh-LED
ViewSonic VX2370SMH-LED
Dell U2312HM
CoFigamer
23.7.2013, 13:42
Ok. Hvala lepo! Koji je najbolji od ovih ponudjenih monitora? Pozdrav svima!
malo blesav
23.7.2013, 13:57
Svaki je izvanredan, mada bih se ja odlucio za Dell.
Dell U2312HM ima kvalitetnije uradjeno postolje, e ips panel, DVI ulaz I kabl I nesto duze je na trzistu od Viewsonicovog ips monitora. Viewsonic je jeftiniji, ima bolji panel (ah ips), HDMI kabl, hdmi I dvi ulaz i zvucnike. Ja bih uzeo Dell jer sigurno nije velika razlika izmedju ova dva monitora a postolje na Dell-u je bas dobro napravljeno kao I na Dell u2311h koji trenutno koristim.
CoFigamer
23.7.2013, 14:33
Koji model Dell-a bese ima glossy efekat tj. odsijavanje/refleskija, vise bih voleo da je mat.
Koji model Dell-a bese ima glossy efekat tj. odsijavanje/refleskija, vise bih voleo da je mat.
glossy
Dell S2240L
Dell S2340L
mat
Dell u2312hm
Sta mislite o ovom monitoru Benq 2455 hm
,planiram da ga kupim,iskljucivo mi treba za igre, fifu,pes,starcraft 2. Sta je vas predlog?
malo blesav
19.9.2013, 0:26
Pročitaj nekoliko prethodnih postova vezanih za IPS, sve će ti biti jasno.
Pročitaj nekoliko prethodnih postova vezanih za IPS, sve će ti biti jasno.
Ja sam cuo da taj ips je dobar na monitorima od 300evra i da je dobar za web dizajn ali ne i za game-ing. da na jeftinijim monitorima ips ne valja!
malo blesav
19.9.2013, 0:51
Nije baš tako, već za ~150€ se može kupiti odličan monitor sa IPS panelom. Svaki koji je Acanen nabrojao je izvanredan, ja bih se lično odlučio za Dell u2312h.
Ja sam cuo da taj ips je dobar na monitorima od 300evra i da je dobar za web dizajn ali ne i za game-ing. da na jeftinijim monitorima ips ne valja!
Čuo si pogrešno. Da, jeftiniji IPS monitori koriste drugačije IPS panele od onih skup5ih, ali su ti jeftiniji IPS-ovi opet kvalitetniji od TN panela na "standardnim" monitorima. IPS monitorima je poprilično pala cena, sišli su međ' raju, i mnogi gameri ih poseduju i igraju sasvim normalno na njima. Ako možeš da kupiš jedan, ne razmiš5aj o TN monitoru.
Ljudi a sta je sa led monitorima? Niko njih ne pominje ... :)
Valjda je do sada poznato da su svi LED monitori istovremeno i LCD (pošto mnogi još dele monitore na LCD i LED), a da LCD monitori mogu biti TN, IPS, VA ... Znači, kada se priča o monitorima mora da se razdvoji podela prema tipu osvetljenja (LED ili CCFL koji je praktikovan ranije) i prema tipu panela (TN, IPS, VA ...). Na Vikipediji ima sve o tome, da se ne ponavlja stalno ta priča, može?
Po tome onda postoji i led ips ?
Danas postoji samo LED IPS jer se ne proizvodi IPS sa CCFL osvetljenjem.
Kad se kaže "LCD", "IPS", "TN", "VA", "LCD", podrazumeva se da su svi LED jer se danas ne prave sa drugačijim osvetljenjem. Nadam se da je jasno.
Kada neko sada kaže kako hoće "LED" monitor time zapravo ništa nije rekao, kao da traži auto sa 4 točka.
Ja mora da sam malo glup :). Procitacu jos par puta ovo i obrnucu koji krug na wikipediji :).
Nije ništa komplikovano, heh...kao što reče Picard, tipovi panela koji su kod nas u opticaju su TN ("klasični", konfekcijski monitori koji preovlađuju, imaju najbrži odziv), IPS (imaju dosta bo5u sliku od TN i superiorne uglove gledanja, cena im je drastično pala pa sada pored njih nema smisla kupovati TN, osim ako je neka manja dijagonala) i VA (malo lošiji uglovi gledanja od IPS-a ali najbo5i kontrast među njima i fantastične boje, mana im je ghosting ali je to rešeno u novijim generacijama VA monitora, pa se sada i ne primećuje osim ako si picajzla).
To su tipovi panela, a LED i CCFL su vrste osvet5enja koje ti paneli imaju. TN panela ima i jednih i drugih a praktično svaki IPS i VA model sada imaju LED osvet5enje, tako da to ne mora da te zbunjuje...
Pošto za dijagonale veće od 22" nema smisla razmatrati TN, izbor se svodi na IPS ili VA. VA monitori su odlični za grafički dizajn, i stvari gde nema mnogo pokreta (mada, zbog izuzetnog kontrasta daju sjajnu sliku u filmovima, ako nema mnogo brzih scena pa da eventualno zasmeta ghosting). IPS ima najbo5e uglove gledanja (ali ko još koristi monitor blejući u njega iz ugla od 170 stepeni), nekako je zaokruženo, all-round rešenje, dobri su za sve...mana im je tzv. IPS glow (efekat nalik jedva primetnom odsjaju celog ekrana koje se može zapaziti u mraku) i blaaaga zrnatost slike usled antirefleksivnog premaza koji imaju. Te "mane" su skoro neprimetne i ako nemaš neke posebne zahteve, preporučio bih ti neki od IPS monitora, kao rešenje za sve primene. Nadam se da sam bio od pomoći...
Nije ništa komplikovano, heh...kao što reče Picard, tipovi panela koji su kod nas u opticaju su TN ("klasični", konfekcijski monitori koji preovlađuju, imaju najbrži odziv), IPS (imaju dosta bo5u sliku od TN i superiorne uglove gledanja, cena im je drastično pala pa sada pored njih nema smisla kupovati TN, osim ako je neka manja dijagonala) i VA (malo lošiji uglovi gledanja od IPS-a ali najbo5i kontrast među njima i fantastične boje, mana im je ghosting ali je to rešeno u novijim generacijama VA monitora, pa se sada i ne primećuje osim ako si picajzla).
To su tipovi panela, a LED i CCFL su vrste osvet5enja koje ti paneli imaju. TN panela ima i jednih i drugih a praktično svaki IPS i VA model sada imaju LED osvet5enje, tako da to ne mora da te zbunjuje...
Pošto za dijagonale veće od 22" nema smisla razmatrati TN, izbor se svodi na IPS ili VA. VA monitori su odlični za grafički dizajn, i stvari gde nema mnogo pokreta (mada, zbog izuzetnog kontrasta daju sjajnu sliku u filmovima, ako nema mnogo brzih scena pa da eventualno zasmeta ghosting). IPS ima najbo5e uglove gledanja (ali ko još koristi monitor blejući u njega iz ugla od 170 stepeni), nekako je zaokruženo, all-round rešenje, dobri su za sve...mana im je tzv. IPS glow (efekat nalik jedva primetnom odsjaju celog ekrana koje se može zapaziti u mraku) i blaaaga zrnatost slike usled antirefleksivnog premaza koji imaju. Te "mane" su skoro neprimetne i ako nemaš neke posebne zahteve, preporučio bih ti neki od IPS monitora, kao rešenje za sve primene. Nadam se da sam bio od pomoći...
zaboravio si PLS samsungovi PLS se vode pod 5MS sto je bolje od svih IPS
zaboravio si PLS samsungovi PLS se vode pod 5MS sto je bolje od svih IPS
Nisam pomenuo jer sam ih uvrstio u IPS, što i jesu. Lol, opet tvoja opsesija milisekundama... :D
acapetrovic
11.10.2013, 9:11
Jel moze neka preporuka za 21,5" do 100e. Uglavnom igram igrice. Da li nesto od ovih ili neka vasa preporuka
http://www.itsvet.com/proizvod/benq-gw2255/comp_comp_monitor/21/4233
http://www.itsvet.com/proizvod/benq-rl2240h/comp_comp_monitor/21/3167
http://www.itsvet.com/proizvod/philips-226v4lab-00/comp_comp_monitor/12/3720
BenQ GW2255. Imam veći model i mogu da potvrdim da je slika odlična...ne verujem da ima kvalitetnije za te pare. Odziv je veći nego TN monitori, ali meni radi posao za igranje.
orange47
11.10.2013, 17:31
BenQ GW2255. Imam veći model i mogu da potvrdim da je slika odlična...ne verujem da ima kvalitetnije za te pare. Odziv je veći nego TN monitori, ali meni radi posao za igranje.
pa to je isto TN monitor, samo sto je LED.
acapetrovic
11.10.2013, 18:52
Ovaj gw2255 ima kontrast 20m:1 I odziv od 6ms, a ovaj drugi benq ima kontrast 12m:1 I odziv 2ms(gtg)- sta god znacilo to gtg. Bio Sam danas da ih vidim u jednoj radnji I ovaj beli je lep iako sam pretpostavljao da nece da mi se svidja zbog boje, pa da se lakse odlucim. Sta zrtvovati kontrast ili odziv I da li je ovo velika razlika u kontrstima. Pitam sve ovo jer sam I dalje na crt-u samsungovom od 19" pa nemam apsolutno nikakvog iskustva sa ovim tananim monitorima. Posto uglavnom igram cod4 online mislim da bi mi vise znacilo ovih 2ms, Ali ne znam kolike su razlike u praksi, da li znace nesto uopste.
Ne veruj ciframa sa nalepnica, pogotovo za kontrast. GW serija ima VA panel koji ima daleko bo5i kontrast od TN panela na drugom modelu...dok TN ima nešto brzi odziv. Ito se odziva tiče, ja lično nisam imao problema, ne primećujem sporost displeja...a razlika u kontrastu se itetako vidi, pogotovo kod crne boje, koja je kod VA panela baš crna. Ako si imao CRT, umećeš da ceniš kontrast i boje na GW-u...Pošto su slične cene, jedini razlog za kupovinu drugog modela bi bili odziv (ako si uopšte u stanju da primetiš razliku) i HDMI. Kvalitet slike je ubed5ivo na strani GW modela.
senseo91
14.10.2013, 18:48
+1 za BenQ GW2255.
6m/s gtg 25 m/s typical dajes +1 ? onaj sto je 4m/s gtg ima 16ms typical
6m/s gtg 25 m/s typical dajes +1 ? onaj sto je 4m/s gtg ima 16ms typical
Jesi li isprobao ovaj BenQ GW2255??? Ja kada dajem +1 ne dajem na rekla-kazala, nego na ono što sam koristio.
Pusti...čovek je opsednut milisekundama...utisak u realnom radu i kvalitet slike su nebitni.
acapetrovic
15.10.2013, 2:32
Resio sam da uzmem gw2255. Valjda je bolji od mog samsunga 997df? Kada stigne sutra-prekosutra javljam utiske.
Nemaju ni jedan ni drugi trenutno na stanju i morao bi da čekam nekoliko dana dok stignu, pa sam rešio da uzmem ovaj philips www.winwin.rs/monitor-21-5-philips-226v4lab-00-led-1920x1080-fullhd-dc10m-1-dvi-d-zvucnici.html
Kažite mi da li da ga nosim kući uopste (na poslu sam) ili da ga vraćam dok ga nisam raspakovao i da narucim neki drugi.
senseo91
15.10.2013, 19:20
ma dobra kad bude bolela glava od mucenja tokom igranja znacete o cemu pricam razmislite malo da je bolji od drugih ne bi bio po toj ceni to je monitor za slike a ne za grafiku,moj savet je kvalitetan tn monitor
npr ovaj tn ima uglove gledanja kao IPS
http://www.eponuda.com/monitori/viewsonic-va2342-led-monitor-cena-229977
Resio sam da uzmem gw2255. Valjda je bolji od mog samsunga 997df? Kada stigne sutra-prekosutra javljam utiske.
Nemaju ni jedan ni drugi trenutno na stanju i morao bi da čekam nekoliko dana dok stignu, pa sam rešio da uzmem ovaj philips www.winwin.rs/monitor-21-5-philips-226v4lab-00-led-1920x1080-fullhd-dc10m-1-dvi-d-zvucnici.html
Kažite mi da li da ga nosim kući uopste (na poslu sam) ili da ga vraćam dok ga nisam raspakovao i da narucim neki drugi.
U slučaju da nije kasno: ja bih sačekao tih nekoliko dana, ako ti baš nije hitno (ako ti je stari Samsung u funkciji)...ako ne možeš da čekaš, ništa, neka te novi monitor dobro služi!
acapetrovic
17.10.2013, 19:07
Moj utisak je da sa ovim monitorom nisam uopste dobio na hvalitetu slike u odnosu na moj samsung, jedino što imam još 10 cm u širini pa je gledanje filmova malo bolje. Uz njega nisam dobio dvi kabl nego samo vga. Da li bi dobio eventualno nesto sa dvi ili dual dvi na hvalitetu?
Nisi rekao da li si ipak uzeo BenQ ili taj Philips...u svakom slučaju, nabavi DVI kabl, razlika je primetna. Ne znam da li si podešavao stvari poput osvet5enja, kontrasta, boja i slično...ako nisi, trebalo bi.
Ako si kupio BenQ, ovde (http://www.tftcentral.co.uk/reviews/benq_gw2450hm.htm) imaš test monitora iz iste serije, samo što je model od 24", pa baci pogled na podešavanja sa kojima su oni dobili najbo5u sliku. Ja sam na mom modelu morao da smanjim osvet5enje na 14, toliko je bila svetla slika...Moje postavke su ove (povezan preko HDMI):
Picture mode: Standard
Brightness: 14
Contrast: 50
Gama: 4
Sharpness: 1
AMA: High
Color Temperature: User mode
Color: R - 99, G - 98, B - 96
Ostalo je na defaultu. Pokušaj sa tim, pa cinculiraj dok ne budeš zadovo5an...ako si uzeo Philips, moraćeš sam da iznađeš optimalnu kombinaciju ili da iskopaš neki test na netu u kopiraš njihove postavke i vidiš. Najbo5e bi bilo naći nekog da ti profesionalno kalibriše monitor, jbg...
Takođe, navikni se na to da LCD monitori imaju drugačiju i, nažalost, lošiju sliku od starih CRT monitora...danak plaćen smanjenju gabarita i zračenja...jednostavno, tehnologija je drugačija i nema veze s modelom. Ako ti je neka uteha, "klasični" LCD monitori sa TN panelom imaju još lošiju sliku od ovog. Posle nekog vremena će ti se oči privići na LCD i nećeš imati problema, i ja sam imao sličan utisak kad sam sa matorog CRT-a prešao na LCD...
Nisam hteo da otvaram novu temu,pa cu pitati ovde.Da li je neko imao prilike da proba ViewSonic VX2410MH-LED?Ne mogu da nadjem nista o njemu na netu,sem jednog domaceg opisa koji je postavljen na 10 sajtova. Nameravao sam da kupim 2370SMH ali ga nema nigde,isto kao i BenQ RL2455HM.
Treba mi monitor koji ima HDMI ulaz i zvucnike kako bih nakacio konzolu na njega.Znam da je 2410 TN panel,pa me zanima kakav je odziv i koliko je kriticna slika?
Ako ima nesto na ovaj fazon do 17000 plafon,bacite preporuku.
Hvala!
Nisam hteo da otvaram novu temu,pa cu pitati ovde.Da li je neko imao prilike da proba ViewSonic VX2410MH-LED?Ne mogu da nadjem nista o njemu na netu,sem jednog domaceg opisa koji je postavljen na 10 sajtova. Nameravao sam da kupim 2370SMH ali ga nema nigde,isto kao i BenQ RL2455HM.
Treba mi monitor koji ima HDMI ulaz i zvucnike kako bih nakacio konzolu na njega.Znam da je 2410 TN panel,pa me zanima kakav je odziv i koliko je kriticna slika?
Ako ima nesto na ovaj fazon do 17000 plafon,bacite preporuku.
Hvala!
Nije sada trenutak za kupovinu monitora jer je sve barem za 1000din skuplje od cena iz proslog meseca. Izgleda da nas maloprodavci navikavaju na povecanje pdv-a koje je valjda planirano pocetkom sledece godine. Jedino ti mogu preporuciti da dodas jos jednu hiljadarku i uzmes provereno dobri Dell u2312hm (http://www.eponuda.com/monitori/dell-u2312hm-monitor-cena-205545) ili ako ti je on skup da uzmes par hiljada jeftiniji Dell S2340L (http://www.itsvet.com/proizvod/dell-s2340l/comp_comp_monitor/177/3740). Dell S2340L ima glossy (sjajan) ekran sto bi moglo da ti smeta pa bi bilo dobro da ga pogledas u prodavnici pre nego sto ga kupis. Skoro sam procitao na forumu PC Berza da je na akciji kada se pojavio Dell P2414H LED AH-IPS kostao oko 18000din ali sada je taj monitor dosta skuplji. Pogledaj na youtube-u review za oba monitora koje sam ti preporucio da uzmes i neki video sa nazivom IPS vs TN. Igram preko dve godine igre na Dell u2311h IPS i nisam primetio neko usporavanje slike zbog sporijeg vremena odziva.
Sada sam se setio Lg 23EA63V-P (http://www.eponuda.com/monitori/lg-23ea63v-p-monitor-cena-247361) (IPS panel, 5ms)koji je opisan u Svetu Kompjutera. Mislim da je trenutno best buy i da vredi dati oko 18000din za njega iako bi morao da dodas jos hiljadu dinara. Nemoj da stedis na monitoru jer ga verovatno neces menjati par godina.
senseo91
29.10.2013, 17:50
za Dell s2340l Garantujem da je jedno veliko *****e,imao sma ga 20 dana,toliko los monitor nisam mogao da zmislim
ajde 1 pozitivno Su boje
lose strane tog monitora
Ghosting ( pogotovo dodir bele i sive )
Jak ips glow u mraku
Probijanje svetla u jednom cosku,osetan glow na crnoj boji
Color banding na plavim bojama se vidi vertikalna linija
onda i odsjaj koji je nepodnosljiv u bilo kojo sobi sa prozorom
ovo iskljucivo tvrdim za s2340l provereno ni slucajno
Iceman_37
3.11.2013, 15:07
Pozdrav, sta mislite o ovom monitoru Monitor 24" Samsung S24C45KBS LED, 1920x1080(FullHD) 5ms 1000:1 DVI-D pivot (http://www.winwin.rs/monitor-24-samsung-s24c45kbs-led-1920x1080-fullhd-5ms-1000-1-dvi-d-pivot.html)
Regularno je kao 21k, sad kosta tj moze da se uzme za 15. Dal vredi u odnosu na onaj Dell U2312M i noviji P2414H
senseo91
10.11.2013, 18:46
Pozdrav, sta mislite o ovom monitoru Monitor 24" Samsung S24C45KBS LED, 1920x1080(FullHD) 5ms 1000:1 DVI-D pivot (http://www.winwin.rs/monitor-24-samsung-s24c45kbs-led-1920x1080-fullhd-5ms-1000-1-dvi-d-pivot.html)
Regularno je kao 21k, sad kosta tj moze da se uzme za 15. Dal vredi u odnosu na onaj Dell U2312M i noviji P2414H
iceman ti bese igras mmorpg ? ako je tako nemoj IPS imaju ghost ,ja kao player imao sam IPS i nikako nisam bio zadovoljan,dobar je taj samsung uzmi njega,ali budi siguran da bude proveren na mrtve pixele da ne prodjes kao ja....
Sta misliste LG 22EN43T-B ili LG 22EN33S-B? Takodje ako ima nesto bolje za isto novca preporuke su dobrodosle :)
Sta misliste LG 22EN43T-B ili LG 22EN33S-B? Takodje ako ima nesto bolje za isto novca preporuke su dobrodosle :)
Obicno predlozim ljudima da uzmu monitor sa ips panelom ali oni su dosta skuplji. Vidim da se sada preporucuje kupovina BenQ GW2255 zbog VA panela i izgleda da je on best buy do ~10000din. Posto nisam koristio taj monitor predlozio bih ti da procitas na sajtu tft cental (http://www.tftcentral.co.uk/articles/panel_technologies.htm) opis tog panela i na youtube-u pogledas review za BenQ GW2255. Jedan clan foruma je kupio 27"ni monitor koji ima VA panel pa mozes da pogledas i njegov komentar u ovoj temi (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=88369).
Pre kupovine cene monitora pogledaj na sajtovima itsvet i eponuda.
CaptainCrash
26.11.2013, 23:21
I na kraju i ja ne znam sta je sad sta...u mojoj temi mi predlazete IPS panel ovde kazete da imaju "duhove"...**** lud zbunjenog :kreza:
DELL LED TFT 23" U2312HM UltraSharp IPS Full HD
Jel ima ovaj duhova i koje kakvih njesra?
Msm nemam grafku za igre ali planiram za par meseci da uzmem pa me zanima misljenje a sad iskljucivo za net,filmove itd...?Garancija je 3 god sto je vise nego dovoljno
Vidim da je odziv slabiji ali osvetljenje bolje nego kod ostalih,kontrast je slab dosta ne znam da li se i u cemu primete te stvari a imaa pun kyrac prikljucaka...
Koliko igra ulogu i losiji je kvalitet sto ima DVia nema HDMI a ima 5x USB pitam jer imam PS3 pa bi mogao da cesnem malo da vidim kako radi?
Da li bi bilo razlike sa HDMI ili isto *****e drugo pakovanje?
I model je iz avgusta 2011 :-///// sta o tome da mislim i treba li to da me buni??
Jednostavno tih 18000 je MAX...ne mogu vise ni DINAR da dam....
acapetrovic
13.12.2013, 11:06
Evo proslo je dva meseca i utisci su se slegli u vezi monitora na koji sam na zalost bacio pare. U pitanju je ovaj monitor http://www.winwin.rs/monitor-21-5-philips-226v4lab-00-led-1920x1080-fullhd-dc10m-1-dvi-d-zvucnici-1160124.html i moja preporuka za njega je da ga zaobidjete u sirokom krugu jer je veliko sr.... a pogotovu za igrice, a posebno za fps igrice. Znaci apsolutno nemam nista pozitivno da kazem za njego, jedino da mi je bolji za gledanje filmova jer je veci od mog starog crt samsunga od 19". Nisam ranije dao svoje misljenje jer ka sednem da kucam ovde ja se iznerviram sto sam bacio 100evra, tako da i sada necu da detaljisem jer sam opet poceo da se nerviram. :mad:
senseo91
13.12.2013, 17:52
Evo proslo je dva meseca i utisci su se slegli u vezi monitora na koji sam na zalost bacio pare. U pitanju je ovaj monitor http://www.winwin.rs/monitor-21-5-philips-226v4lab-00-led-1920x1080-fullhd-dc10m-1-dvi-d-zvucnici-1160124.html i moja preporuka za njega je da ga zaobidjete u sirokom krugu jer je veliko sr.... a pogotovu za igrice, a posebno za fps igrice. Znaci apsolutno nemam nista pozitivno da kazem za njego, jedino da mi je bolji za gledanje filmova jer je veci od mog starog crt samsunga od 19". Nisam ranije dao svoje misljenje jer ka sednem da kucam ovde ja se iznerviram sto sam bacio 100evra, tako da i sada necu da detaljisem jer sam opet poceo da se nerviram. :mad:
zato je los u igrama ? pogledaj koliko ga hvale na winwin ;P ,verujem ti i to komentari mozda su namesteni svasta rade
Treba kupovat Asus/LG/Viewsonic moj VA2342 ima odziv za pohvalu nikakav ghost sve sam testirao
Moracu da kupujem novi monitor pa mi treba preporuka za nekih 10 do 11 hiljada, sa DVI prikljuckom i bolje marke po mogucnosti...
Povremeno igram igre ali nista zahtevno pa je prvenstveno bitno da ima dobar kvalitet slike za citanje texta itd.
Ranije sam u nekoj citaonici koristio LCD ekran od koga bi me za pola sata zabolele oci sto se sa CRT nije desavalo (a navodno su LCD manje stetni)
A slika je na prvi pogled izgledala dobro, nije se primecivala nikakva zamucenost i sl. Na sta onda treba obratiti paznju ?
Dijagonala izmedju 19 i 22 inca, sta vec moze za te pare.
Odgovara mi monitor ali mi sad treba savet oko kablova posto ne dolazi DVI kabl uz njega.
Na kompu imam VGA i DVI izlaze ali sam hteo DVI monitor jer cu verovatno sledece godine kupovati novi komp a oni nemaju VGA
Problem je sto neki nemaju ni DVI pa ce mi onda trebati HDMI - DVI kabal ili konvertor itd.
Da li onda da sad kupim DVI kabal ili da spojim na VGA a kad kupim novi komp uzmem odgovarajuci kabal za njega ?
Možeš sada da dokupiš DVI kabl i kasnije ga iskoristiš za novu grafičku kartu. HDMI je više za TV jer se njime prenosi i zvuk.
izgleda da je ovaj monitor rasprodat, ima ga jos samo na sajtu comtradeshop koji nije odavno azuriran jer je firma u "restruktuiranju", deo radnji je postao Gigatron i vise ga nemaju (mada ga imaju na sajtu po 12300) a ostali Comtrade vise ne drze brend Benq (sve sam to saznao zivkajuci radnje)
Meni je fizicki najblizi i najjednostavniji Winwin pa sam gledao na njihovom sajtu, ima nekih 5-6 modela sa DVI i oko 11 hiljada, mada za neke pise da trenutno nisu dostupni...
Da li da uzmem nesto od ovoga ili da cekam nesto drugo ?
21.5" Acer V226HQLBbd LED, FullHD DVI
21.5" Aoc E2250Swdak LED, FullHD DVI-D
21.5" BenQ DL2215 LED, FullHD DVI
21.5" Philips 223V5LSB/00 LED, FullHD
Zaobišao bih Philips i AOC...pogledaj u Emmiju, malkice su jeftiniji i poslaće ti na adresu...
nemanja23
12.12.2014, 12:51
Treba mi monitor uglavnom za rad u programima autocad i slicnim. Dijagonala bi bilo najbolje da bude 23-24 incha i da bude mat. Igre se sigurno nece igrati na tom monitoru a filmovi veoma retko.. Budzet nije bitan al ne zelim da bacam pare, vec trazim neku opciju best buy i da bude kvalitetan. Svaka preporuka je dobrodosla :)!
Deda Ilija
13.12.2014, 15:39
Ja imam Dell U2412HM (pevam svaki put kad ga gledam).
Sada mi treba jos jedan monitor koji ce raditi pored gorepomenutog i dvoumim se izmedju U2312M i P2414H jer za jos jedan 2412 nemam para.
Kako nemam iskustva sa radom na 2 (razlicita) monitora interesuje me koliko bi kvalitet slike (osvetljenje, boje itd) na jednom od ova dva i mom prvom monitoru bio razlicit i koliko to smeta dok stoje jedan pored drugog.
Da li je mozda pametnije da sacekam i izmislim pare za jos jedan U2412HM?
Prvi monitor koristim za igranje i multimediju, uobicajene stvari, drugi ce sluziti za prikazivanje raznih informacija i programa koje koristim dok radim.
^^
Razlika u ceni izmedju Dell u2312hm (http://www.eponuda.com/monitori/dell-u2312hm-monitor-cena-205545) i Dell P2414h (http://www.eponuda.com/monitori/dell-p2414h-monitor-cena-278868) je oko dve hiljade dinara ali ako uzmes noviji p2414h koji je flicker free i manje zamara oci onda bi bilo pozeljno da kupis DVI kabl koji se ne dobija uz monitor.
Nisam koristio te monitore odjednom ali pretpostavljam da ne bi trebalo da se primeti razlika u kvalitetu slike jer sva tri monitora imaju IPS panel.
@nemanja23
Kupi Dell p2414h (http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_p2414h.htm)
nemanja23
13.12.2014, 18:21
Dopada mi se taj dell, i vidim da je dosta dobar i hvaljen, ali ako bi se npr odlucio za neku jeftiniju varijatu koja bi preporuka bila (sluzice se samo za rad pa gledam sta je isplatljivije i bilo bi lepo da mogu sa nekim drugim monitorom da ga uporedim)?
LG 23EA63V-P (http://www.itsvet.com/proizvod/lg-23ea63v-p/comp_comp_monitor/9/3997)
LG 23MP65HQ-P (http://www.itsvet.com/proizvod/lg-23mp65hq-p/comp_comp_monitor/9/4760)
Asus VX239H (http://www.itsvet.com/proizvod/asus-vx239h/comp_comp_monitor/20/4360) - monitor ima duzu garanciju od ostalih
Nisam ih koristio ali u sva tri monitora se nalaze ips paneli pa bi trebalo da imaju kvalitetnu sliku.
Kada kupujes monitor ne treba da stedis jer ga neces menjati nekoliko godina. Uvek je bolje uzeti best buy monitor koji su drugi hvale nego isprobati neki novi zbog 1000 dinara ustede. Malo je falilo da pre par godina kupim tn monitor zato sto je bio jeftiniji od Dell u2311h ips koji sada koristim ali su mi ljudi na drugom forumu objasnili zbog cega su ips monitori bolji.
Ako hoces da kupis monitor sa kvalitetnim panelom (uglovi gledanja, kvalitet prikaza boja...) onda ti preporucujem da uzmes neki koji ima IPS panel. Lg pravi ips panele za vise proizvodjaca monitora ali ne daju svi istu duzinu garancije za te monitore.
Mozes da ustedis par hiljada ako uzmes monitor sa kracom garancijom i verovatno manje kvalitetnim postoljem ili da saceksa popust i kupis Dell koji sam ti preporucio u prethodnoj poruci.
nemanja23
13.12.2014, 20:00
Najverovatnije cu uzeti dell, al volim da imam izbor da uporedim malo itd.. Hvala na odgovoru, pomoglo je dosta :)!
Smrtonosna Šorka
27.1.2015, 21:22
Uzimam monitor ovih dana, dosta provodim za kompom a kada nešto radim posle 4-5h intenzivnog gledanja u ekran, glava me zaboli, tako da kontam da će promena na neki savremeni, pomoći. Vreme je za penziju mog saputnika poslednjih 12 godina, syncmastera 753s, 17 inča i to još zaobljen ekran, kažem to jer ima i onih sa ravnim a isto su kao on crt.
Ne želim da dajem puno para, tj. želim da sto jeftinije prođem, jedini uslov mi je da je full hd, jer je to kao danas standard, a koji je tip panela me ne interesuje (iako sam i o tim razlikama čitao).
Izbor sam sveo na:
Monitor 21.5" BenQ VW2245Z VA LED 10.790 u Em
Monitor 21.5" BenQ GW2255 VA LED 11.100 din u Em
Bliže sam prvom jer mi na itsvet malo bolji komentari za njega a i jeftiniji je. :D
Jel to to? Ok izbor ili imate neki bolji, za ove pare naravno, ne za 15k+. :D
treba mi predlog za monitor budzet mi je do 13000 najvise koristim za rad u blenderu.
↑ BenQ 21.5" GW2255 za ~11,400 dinara.
Neka preporuka za gejming monitor od 23-24" do 300 Eura plafon?
I pitanje za jedan IPS monitor: LG 23MP65VQ-P. Kakav je ovaj model?
Oko 180 košta.
Ima li neko iskustva sa sledecim monitorom
http://www.tehnomanija.rs/monitori/philips-22-quot-led-lcd-monitor-223v5lsb-00.html
Znam da BenQ nudi najvise u ovom cjenovnom rangu ali doticna radnja ga nema a opcija drugih prodavaca nije u igri.
Zna li neko nesto o ovom monitoru, LG 23MP68VQ-P vidim da podrzava Freesync.
DukeofSerbia
12.3.2019, 11:55
@Zuba1970
Naveo si da bi se monitor koristio za YT i strimovanje videa. Za video reprodukciju su VA paneli superiorni u odnosu na IPS-olike zbog superiornog kontrasta i crne boje (IPS-oliki paneli
realno prikazuju duboku sivu, a ne crnu) plus ne pate od IPS „žara“ i ravni VA paneli uopšteno nemaju problema sa LED poz. osvetljenjem.
Takođe, VA modeli su za gledanje u mraku zato što onda dolazi do izražaja superioran kontrast i duboka crna. Međutim, najbolje rešenje je da se koriste sa LED 6500k sijalicom iza panela.
Pročitaj više ovde (https://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=2163322&postcount=6), sam objasnio.
Što se tiče konkretno modela, BenQ GW2470 – postoje bar 4 podverzije (razlika je u video ulazima): H, HL, HM i ML, ali koliko vidim, ni jedan nije na stanju.
ITSvet link (http://www.itsvet.com/pretraga-pt1.i?qry=gw2470).
Ispravka: na eponuda (https://www.eponuda.com/monitori-cene/benq-gw2470hl-monitor-cena-430231) stoji da GW2470HL ima na stanju kod nekih prodavaca, tj. definitivno ga ima na stanju kod uvoznikove maloprodaje.
Od konektora ima VGA, 2x HDMI i 3,5mm audio izlaz.
Ako imaš neko pitanje ili nije jasno, pitaj :).
P. S.
Svojevremeno je na SK-u bio test GW2470 modela. Sasvim solidan laički opis (https://www.sk.rs/2016/09/sktd15.html) pa pročitaj.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.