PDA

Prikaži potpunu verziju : Cene grafičkih kartica

Strane : [1] 2 3 4 5 6 7

ogisha
8.6.2021, 20:17
Da li nam se ovo cene vraćaju u normalu polako? Stidljivo doduše, vidim u nekoliko prodavnica GTX 1660 Ti i Super po cenama ~65000, a do pre neku nedelju su furale 80-90k.

Space Beer
8.6.2021, 21:39
Normala je pola od toga, tako da se ne bih nadao još uvek

DeCoy
8.6.2021, 22:46
LOL, ja sam kupio 1660 Ti za 41k čim se pojavila u Srbiji u proleće 2019.

Slabije kupuju majneri... danas opet 11% drop nakon što je američki DoJ zaplenio bitcoine koje je Colonial Pipeline koristio za isplatu otkupa (https://www.justice.gov/opa/pr/department-justice-seizes-23-million-cryptocurrency-paid-ransomware-extortionists-darkside).

Shonkas
9.6.2021, 1:03
Ljudi, kada postane serija 3xxx losa za ovo sto rade ili se pojavi nesto osetno bolje...Kupovacemo ovu za 10 evra polovne koliko ce ih biti ;)

DeCoy
9.6.2021, 1:43
Nećeš, proizvodnja 3XXX serije je manja od prethodnih serija zbog prebukiranosti fab kapaciteta.

Majneri su samo digli cene u nebesa, a kartica svakako ne bi bilo dovoljno (naročito na mini tržištu poput srpskog) i da nije kripto manije.

water wizard
9.6.2021, 1:43
ajd pa u julu da pazarimo nešto

polarnimeda
9.6.2021, 4:27
tesko da ce u julu biti mnogo bolje. sad ce cene verovatno dobrano da gura potraznja svih koji su cekali da cene malo padnu, kao sto je dobar deo nas ovde. :o

DeCoy
9.6.2021, 8:35
Kakav crni jul, šta vam je... ne rudari se ni na PS5 pa ga nema u slobodnoj prodaji. Plus, neko ko je pukao 1000+ evra na karticu pre tri meseca, sigurno neće sad da je prodaje za 300...

Evo u Gigatronu ASUS Strix RTX 3070 OC Edition samo 200k dinara :kreza:

water wizard
9.6.2021, 10:34
generalno što više čuvaš hardwer on sve više gubi vrednost, ok bilo je par izuzetaka, ali za par godina će da vredi još manje, gameri neće da plaćaju 1000e, znaći sutra 300 ili za 2 god 100... ako se kopanje više ne isplati to je promašena investicija, isto kao kad je neko kupio bc na vrhuncu a sad vredi manje..

DeCoy
9.6.2021, 11:27
Baš ova kriza je pokazala da to što si napisao nije uvek tačno. Drugar je za vreme prvog bitcoin talasa krajem 2017. nakupovao gomilu 570/580/1060 kartica. Kako je vrednost kriptovaluta kasnije pala, isključio je sve rigove osim jednog, ali nije ništa prodao. Pre neki mesec je prodao sve kartice po većoj ceni nego što ih je nove platio pre tri godine.

Pa 1050Ti koji je 2016. koštao 23-24k u domaćim radnjama, sada košta 10 hiljada više.

water wizard
9.6.2021, 11:42
rekoh bilo je par izuzetaka, videćemo hoće li biti isplativo za 2 godine da se kopa na grafičkim starim već 6-7 god.. :D

DBrave
9.6.2021, 12:12
Kripto ima cikluse, i treba biti malo pametan i cekati pikove i bottom za prodaju i kupovinu kartica.

Isto je i sa kopanjem, to sto ce doci vreme kada ce kopanje biti "neisplativo" i ne znaci puno.
Mnogi nastave da rudare i tada i cekaju 2-3 godine i da prodaju to sto su iskopali.
Ali svakako da je tada pravo vreme za kupovinu neke polovne karte.

Ono sto sam zakljucio je da bukvalno treba juriti na sve nacine kartice cim izadju, posle toga cena ide samo na vise.
Iako bi logicno bilo da je obrnuto, da cena pada vremenom.

Inace, ja sam moju 3080 vec otplatio u maju.
Uzeo sam je u januaru i vec mi je vratila sve ulozeno, sada samo zaradjuje preko toga.
A odbio sam da je prodam za 2200e (placena 1100e).

ogisha
9.6.2021, 12:27
LOL, ja sam kupio 1660 Ti za 41k čim se pojavila u Srbiji u proleće 2019.

Ako se desi u skorije vreme da dođe i blizu te cifre, za mene je to no-brainer za 1080p/60Hz. Uzeo bih bez razmišljanja za neki naredni period...

galebns
9.6.2021, 14:34
Kripto ima cikluse, i treba biti malo pametan i cekati pikove i bottom za prodaju i kupovinu kartica.

Onaj ko ume da proceni kada je pik a kada dno, moze slobodno da se bavi berzanskim poslovima, zgrnuce dobro pare. Takvih je vrlo malo medju "obicnom" rajom.

buraz
9.6.2021, 14:47
Onaj ko ume da proceni kada je pik a kada dno, moze slobodno da se bavi berzanskim poslovima, zgrnuce dobro pare. Takvih je vrlo malo medju "obicnom" rajom.

Pogotovo kad imas smradine kao sto je Mask koji jednim tvitom srusi vrednost kripta za 15%, naj*bem mu se svega zivog i mrtvog.

Ja sam pocetkom godine ozbiljno razmisljao da prodam 2070s jer nista nisam igrao do maja (cekao ME LE, a sad cak i to odlozio), racunajuci da ce se trziste stabilizovati do juna… lepo bih se *****’o da sam je prodao. Ovim tempom, 4000 serija ce stici pre nego sto se trziste stabilizuje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

galebns
9.6.2021, 14:52
Te "smradine" uglavnom i diktiraju sve. Imaju toliko da mogu uticati na cene akcija (ili bitkoina). Nadju neku firmicu, kupi zilion akcija po niskoj ceni, buranija to zaprati pa pocne da kupuje misleci ovaj nesto zna sto mi ne znamo o toj firmi. Malo poraste cena akcija, onda ovaj prvi krene da prodaje i zaradi par procenata. Na stotine miliona ili par milijardi, tih par procenata je mnogo. Naravno, nije to bas tako jednostavno ali to je neki princip.

Љуша
9.6.2021, 17:50
Замишљам сцену, одеш на пијацу. Желим да купим кило јагода. Даћу вам 100 биткоина. И продавачица ти каже, кога ти заебаваш, марш. ЛОЛ.

DBrave
9.6.2021, 18:03
Isto bi ti rekla i da je pitas da platis karticom iz banke.

Bitcoinom vec nekoliko godina mozes da platis odredjene stvari, a kako vreme prolazi lista se povecava.
Naravno da nece zameniti novac, ali pruza alternativu za odredjene stvari.

water wizard
9.6.2021, 18:52
nije baš isto poređenje karticu koristim 15 puta dnevno a bitkoin naplaćuje svaku transakciju i mora da se čeka 15 minuta, imao sam oko 1e u waletu i kao da podignem kad ono treba da se plati provizija 300 din..

DeCoy
9.6.2021, 19:09
I kod plaćanja karticom ima provizija samo je plaća prodavac, a ne ti.

BTW vrati se jedno 30 godina unazad i pokušaj tad da u Srbiji platiš nešto karticom. To ti je otprilike ekvivalent bitcoina danas u svetu.

water wizard
9.6.2021, 19:20
prodavac plaća od 0,5-3% zavisno od vrste kartice, tako da za te sitne stvari bc nije baš isplativ, drugo mora da se čeka, zamisli u prodavnici zaustaviš red na 15 minuta dok odradi transakciju..treće valet drži neki tamo, evo skoro bio primer da je turčin zbrisao sa par milijardi, ono nisu ni naše banke baš neka sigurica pošteno 97% otišlo u stečaj od devedesetih..
To da ćeš u prodavnici da plaćaš bitcoinima je još daleko od realizacije, verovatno možeš da povežeš karticu sa walletom pa da ti skida i radi transakciju automatski, ali realno ko kupuje bitkoinima, pa i pre 30 godina je bilo radnji koje su primale kartice, naročito ako su im klijenti bili sa zapada gde se kartice već koristile još od šezdesetih..

DBrave
9.6.2021, 19:27
Polako druze, potrebne su godine i godine, daleko je ovo od masovne upotrebe.
I dalje je blockchain relativno nova tehnologija, i ima i dosta stvari koje moraju da se poprave.
Bitcoin je prvi, najpoznatiji i laici znaju samo za njega.
Pored njega imas dosta alternativa sa munjevitim transakcijama i minimalnom provizijom, ali nije se to jos toliko omasovilo.

Videcemo sta ce se desavati u narednih 10-20 godina..

perablenta
23.6.2021, 8:50
Da li je fatamorgana na ovoj vrućini ili su cene već drastično pale?

Vidim po oglasima, forumi i sajtovi, RTX 3080 i za 1600-1800e?

Mada u maloprodaji ne vidim da imaju na stanju.

water wizard
23.6.2021, 10:38
nije to još drastično, tek kad i prodavnice počnu da nude pa se napravi velika ponuda pa počnu da obaraju jedni drugima cenu možemo da kažemo da je drastično.. ovo 20% je još ništa..

ogisha
23.6.2021, 11:39
Ja iskoristih trenutak za GTX 1660 Ti. Staru grafu (GTX 1060 3GB) sam prodao po ceni od ~20k, a 1660 Ti sam kupio za ~58k u prodavnici.

GTX 1060 3GB sam mogao da prodam za 100e prošle godine, tako da mi deluje da je ovo poslednji momenat gde sam mogao da izvučem cenu od 20k, za karticu staru 3 godine.

Seriju 30 preskačem...

DeCoy
23.6.2021, 12:31
Sa 3GB teško da bi otišla za toliko.

Porsche
23.6.2021, 13:21
Da li je fatamorgana na ovoj vrućini ili su cene već drastično pale?

Vidim po oglasima, forumi i sajtovi, RTX 3080 i za 1600-1800e?

Mada u maloprodaji ne vidim da imaju na stanju.

Dok ne spadnu ispod 1000€ kao da ne postoje.

perablenta
23.6.2021, 14:01
Dok ne spadnu ispod 1000€ kao da ne postoje.

Slažem se naravno. Bar smo konačno krenuli u tom pravcu. Sa +900e smo bili otišli na 2,500e.

Juče mi javlja diler iz jednog uvoznika, kaže stigle su 3080ti, cena ti je +2700e. Kad nisam pao u nesvest.

DeCoy
23.6.2021, 14:07
Na nemačkom Amazonu su 2000-2500€ i to kod zvaničnih prodavaca (Zotac Store).

Mario Pavićević
23.6.2021, 16:55
Yup, cene idu dole, videh neki combo ponuda na mejl firme koji se stigao, 3070 je bila oko 1000e. Mada su i dalje to astronomske cifre.

Shonkas
23.6.2021, 20:36
Seriju 30 preskačem...

Tako je, ceka se naredna serija... Taman kada bude imalo sta da se igra sa takvim hardverom. RT mi nije dovoljan razlog da menjam bilo sta i da nije ludilo sa cenama...
Mislim, moze covek danas da ostane bezx posla vrlo lako, a ja da uzivam u RT :) Tesko...

NastyB
3.8.2021, 14:56
Do pre par meseci cene su bile sumanuto visoke (mislim na zapadno (nemačko) tržište), 3080 bile oko 2500-3000€, a 3070 od 1500€ pa naviše. I ni tako ih nije bilo u ponudi.

A onda se desio pad kriptovaluta, na tržištu sad ima da se kupe gde hoćeš, za par nedelja je došlo do toga da se 3080 može naći za 1200€, a 3070(ti) za oko 850, Radeoni 6800(XT) za 1000€ pa naviše... I ovih zadnjih par nedelja cene su na tom nivou, niti padaju niti rastu.

Pomalo zbunjujuće zbog toga što se Bitkoin ne kopa grafikama više, a i Ethereum najavio da će isto uraditi, Chia koristi diskove, pa šta može da bude problem što cene ne padaju i dalje??

Prvenstveno, globalna nestašica čipova. Potražnja raste sumanutom brzinom, a u svetu postoje, koliko ja znam, samo dve kompanije koje to rade (ili bar jedine prave ono što nas zanima - Samsung i TSMC). A povrh svega cene bakra, aluminijuma, svih ostalih metala, pa i plastike gotovo su utrostručene u odnosu na vrednost od pre godinu dana. I pitanje je kada će se vratiti u normalu zbog Korone i drugih faktora. Tako da sada kada bi Nvidia napravila referentnu 3080 ona bi molrala biti poprilično iznad prvobitnog MSRP-a.
Zbog toga ne verujem da će cene padati brzo, niti da će u skorije vreme doći do ranijeg (ne)razumnog nivoa zbog mnogih faktora. Pogotovo što kriptovalute opet počinju da hvataju zalet.

Možda i grešim, ali zbog ovakvog razmišljanja sam i prodao svoju 5700XT dok još mogu da je unovčim. To što sam pljunuo poprilično para na novu grafiku u ovoj situaciji je upravo zbog toga što mislim da u dogledno vreme neće doći do značajnijeg pada cena. A da čekam nekoliko meseci ne bih li uštedeo 100-ak evra mi baš i ne pada na pamet kad mogu nešto sebi da priuštim. Jer koliko sutra mogu da krenu lokdauni u Kini, novi skok Eteriuma i eto opet grafika u nebeskim ciframa. Zato sam malo i rizikovao.

Jednom se živi, nisu pare sve.

Arcibalde
3.8.2021, 16:12
Bitcoin ti se govinama ne kopa grafama ali se sve ostalo rudari sa njima zato i cene divljaju. Ne kosta ti 3080 2k zbog nestasice cipova vec zbog kriptovaluta.

Shonkas
3.8.2021, 16:22
Do pre par meseci cene su bile sumanuto visoke (mislim na zapadno (nemačko) tržište), 3080 bile oko 2500-3000€, a 3070 od 1500€ pa naviše. I ni tako ih nije bilo u ponudi.

A onda se desio pad kriptovaluta, na tržištu sad ima da se kupe gde hoćeš, za par nedelja je došlo do toga da se 3080 može naći za 1200€, a 3070(ti) za oko 850, Radeoni 6800(XT) za 1000€ pa naviše... I ovih zadnjih par nedelja cene su na tom nivou, niti padaju niti rastu.

Pomalo zbunjujuće zbog toga što se Bitkoin ne kopa grafikama više, a i Ethereum najavio da će isto uraditi, Chia koristi diskove, pa šta može da bude problem što cene ne padaju i dalje??

Prvenstveno, globalna nestašica čipova. Potražnja raste sumanutom brzinom, a u svetu postoje, koliko ja znam, samo dve kompanije koje to rade (ili bar jedine prave ono što nas zanima - Samsung i TSMC). A povrh svega cene bakra, aluminijuma, svih ostalih metala, pa i plastike gotovo su utrostručene u odnosu na vrednost od pre godinu dana. I pitanje je kada će se vratiti u normalu zbog Korone i drugih faktora. Tako da sada kada bi Nvidia napravila referentnu 3080 ona bi molrala biti poprilično iznad prvobitnog MSRP-a.
Zbog toga ne verujem da će cene padati brzo, niti da će u skorije vreme doći do ranijeg (ne)razumnog nivoa zbog mnogih faktora. Pogotovo što kriptovalute opet počinju da hvataju zalet.

Možda i grešim, ali zbog ovakvog razmišljanja sam i prodao svoju 5700XT dok još mogu da je unovčim. To što sam pljunuo poprilično para na novu grafiku u ovoj situaciji je upravo zbog toga što mislim da u dogledno vreme neće doći do značajnijeg pada cena. A da čekam nekoliko meseci ne bih li uštedeo 100-ak evra mi baš i ne pada na pamet kad mogu nešto sebi da priuštim. Jer koliko sutra mogu da krenu lokdauni u Kini, novi skok Eteriuma i eto opet grafika u nebeskim ciframa. Zato sam malo i rizikovao.

Jednom se živi, nisu pare sve.
Nisi ti nigde pogresio, nego sto imamo male razlike npr ti i ja u kvalitetu grafickog prikaza, a moja karta koju sam uzeo je vise od 10x jeftinija! Mislim na trenutne igre...Za neke buduce zahtevne, bice kartica... ;)

NastyB
3.8.2021, 22:18
Bitcoin ti se govinama ne kopa grafama ali se sve ostalo rudari sa njima zato i cene divljaju. Ne kosta ti 3080 2k zbog nestasice cipova vec zbog kriptovaluta.

To sam i napisao, ali kako Bitkoin poraste tako povlači sa sobom sve ostale.

Nisi ti nigde pogresio, nego sto imamo male razlike npr ti i ja u kvalitetu grafickog prikaza, a moja karta koju sam uzeo je vise od 10x jeftinija! Mislim na trenutne igre...Za neke buduce zahtevne, bice kartica... ;)

Tada ću ja moju prodati 10x skuplje. ;)

Shonkas
3.8.2021, 22:22
Tada ću ja moju prodati 10x skuplje. ;)

Prati oprezno...Vidim uveliko pripremaju 7*** seriju, neka ti bude 'prst na obaraču' :Freddy:

NastyB
3.8.2021, 23:25
RDR2 otčepljen na max i klizi - ništa više mi ne treba. A i ništa silno zanimjivo neće izaći do GTA 6 ili Elder Scrolls 6. Možda neki mogući rimejk originalnog RDR i to je sve...
Tako da sam sad skockao mašinu za uživanje i nemam razloga da išta menjam najmanje dve godine, osim ako ne crkne.
Radeoni 7xxx i RTX 4xxx su čist overkill za 1440p i nemam ni najmanju nameru da prelazim na 4K. Pre bih uzeo, na primer, monitor sa podrškom za HDR nego 4k ili sa većom hercažom.

ETR1
4.8.2021, 9:17
Nasty, jednostavno uzivaj u onome sto imas, ne preispituj se sta si uradio i kako si prosao (vec par puta po raznim temama i forumima), skapirali smo sta imas i sta ti klizi, igraj i uzivaj u momentu. :alealeee:

Shonkas
4.8.2021, 13:18
RDR2 otčepljen na max i klizi - ništa više mi ne treba. A i ništa silno zanimjivo neće izaći do GTA 6 ili Elder Scrolls 6. Možda neki mogući rimejk originalnog RDR i to je sve...
Tako da sam sad skockao mašinu za uživanje i nemam razloga da išta menjam najmanje dve godine, osim ako ne crkne.
Radeoni 7xxx i RTX 4xxx su čist overkill za 1440p i nemam ni najmanju nameru da prelazim na 4K. Pre bih uzeo, na primer, monitor sa podrškom za HDR nego 4k ili sa većom hercažom.

Mislio sam da ces da je prodajes - dok vredi jos toliko (nenormalno) i onda upecas novu 6600XT za 300e (uz malo srece) i strpas 700e u dzep i imas sve sto ti treba u fulu za 1080p. Ovako bih ja radio, ti kako god ;)

NastyB
5.8.2021, 8:07
Dobro, sto ljudi, sto ćudi.

Ja, lično, ne bi sada nikada mogao da se vratim na 1080p, ne zato što sam neki fenseraj, nego što mi vid ne uživa (sedim na dva metra od monitora) na monitoru manjem od 32", a raditi nešto u 1080p na 32" je baš, baš bezveze. Mislim na rad u Fotošopu ili Ofisu, a ne na igranje.

A drugo, da sam i uradio to što kažeš ja ne bih mogao tih 700€ da štedim dok cene ne (ako) dođu u normalu. Jednostavno, nemam neki osećaj da će se to skoro desiti, a ja baš i nisam strpljiv lik.:)

Da mi je neko rekao pre 2-3 meseca da ću dati pare za novu grafičku po ovakvim cenama pomislio bi da je lud. Kao što nisam mogao da verujem za koje pare sam prodao moju staru, referentnu 5700XT. Jer u trenutku kad sam dobio pare za nju shvatio sam da mogu da priuštim nešto i po ovakvim cenama, pa sam to i uradio. I ne kajem se ni sekunda.

Sto ljudi, sto ćudi.

maxx
10.8.2021, 9:29
Cene grafika su u zadnjih par meseci nesto pale,ali i dalje su (prilicno) visoke.....(iz nekog razloga)......ispada da je za nekog obicnog korisnika ili gejmera (koji ne rudari) svejedno da npr 3080 kosta 1800 ili 1200 eura,jer u oba slucaja je cena prevelika i on ih nece kupovati.....(osim,ako bas bukvalno ne zna sta ce sa parama ili je malo sulud pa resi da pola ustedjevine potrosi na graficku ili ne vodi porodicu na more nego kupi graficku i slicne nebuloze)

Kao sto se ranije nagadjalo,i dalje je neizvsno da li ce grafike vise ikada kostati kao nekada?.....tj da li ce ta pomenuta 3080 kostati nekih 600-800 eura?....(kao sto je nekada npr kostala 1080)

Nekako mi je smesno (i tuzno) kada vidim neke likove po forumima kako sklapaju nove konfiguracije,ili kupuju neke pomalo opskurne graficke (sto jeftinije moguce) sa pricama "ma sta ce meni vise od 1080p i max 60hz u low ili medium setings-ima i teraj"

Postavlja se pitanje koliko ce u buducnosti kostati grafike koje ce moci da omoguce udobno igranje na npr 1440p 75,120,144hz na high detaljima? (sto meni deluje kao neki buduci standard u gejmingu,kao sto je nekada bio 1080p i 60hz)

DBrave
10.8.2021, 10:30
Ja sam se pomirio sa tim, parola ako ih ne mozes pobediti - pridruzi im se.
Dok ne koristis karticu za igre, montazu itd... jednostavno neka kopa.
Sledeca konfiguracija od 1500-2000e ce ti biti besplatna.

Shonkas
10.8.2021, 14:36
Nekako mi je smesno (i tuzno) kada vidim neke likove po forumima kako sklapaju nove konfiguracije,ili kupuju neke pomalo opskurne graficke (sto jeftinije moguce) sa pricama "ma sta ce meni vise od 1080p i max 60hz u low ili medium setings-ima i teraj"

Iskreno da ti kazem - sta ce meni više od 1080p sve na max i 60FPS... I nemoj biti tuzan, uzivam bro na tim podesavanjima... ;) Kao sto vozim neki VW i uzivam, ali kontam da je jos bolji Porše...Pa ko ga imam da budem tuzan sto drugi voze VW?! :a_whistli

maxx
10.8.2021, 20:03
Iskreno da ti kazem - sta ce meni više od 1080p sve na max i 60FPS... I nemoj biti tuzan, uzivam bro na tim podesavanjima... ;) Kao sto vozim neki VW i uzivam, ali kontam da je jos bolji Porše...Pa ko ga imam da budem tuzan sto drugi voze VW?! :a_whistli

Pa i ja sam uzivao u 1080p (24" pa i 27") dok nisam video kako izgleda npr 32" monitor i 1440p,onda sam odjednom prestao da uzivam u 1080p i samo sam gledao kako da se domognem nekog 1440p monitora,gde je uzivanje jos vece...

Takodje,pre 1080p monitora sam uzivao na nekom 720p monitoru.....pre toga na nekom CRT monitoru i 1024x768 rezoluciji.....pre toga na obicnom televizoru i commodoru 64 :)

U svakom slucaju,ove cene grafickih kartica su zaustavile progres i naterale ljude da "uzivaju"u 1080p rezoluciji iako postoje 1440p i 2160p monitori....:)

bojanh
10.8.2021, 20:24
Upravo tako, ja sam bas u toj situaciji...ja sam imao odlicnog Dell 27" 1440p i gtx 1080ti...prodao sam graficku po suludoj ceni da izvucem ogromne pare.
Vratio se na 24" 1080p i bukvalno nisam mogao verovati koliko je odlicna slika na 1440p...grafu sam nabavio gtx 1080 za neke sitne pare (nije ti) i opet se igram na dobrim detaljima i FPS, dok ne opadnu cene boljim grafickim karticama, pa se vracam na 1440p.
1080p je dosta ekonomicna rezolucija za trenutno stanje na trzistu, za razliku od 1440p...mada i zavisi ko sta igra i na kojim detaljima i kojem fps...nekom je ok low-medium na 60-75fps, a nekome nije ni high-ultra high 60fps, vec hoce 90-100fps...jbg

maxx
10.8.2021, 21:12
Ja isto imam 1080ti,kupio je pocetkom ove godine za nekih 200 eura i dao rx580...

Kasnije sam isto razmisljao da li da je prodam za skoro 700 eura (mozda mogu jos uvek),ali uvek mi padne na pamet da necu vise imati OK kartu za 1440p gejming (ni prethodnih meseci,a kako stvari stoje ni u buduce).....tj posto ne rudarim,besmisleno mi je da prodam 1080ti i onda kupujem npr 3070 ili 3080 za 1000-2000 eura...

Imam laptop sa 1060 6gb koji je OK za 1080p,ali 1440p u 75hz na high ili ultra nedovoljno....

filpan
10.8.2021, 22:05
Mene zanima koje su to odlicne igre koje igrate na tim rezolucijama/hercevima/palcima :)? To mora da su neke wow igre

maxx
10.8.2021, 22:12
Kako koje igre,pa skoro sve igre koje su izasle u zadnjih 7-8 godina,mozda i vise...

Evo ja npr igram tesko modovan Skyrim....izgleda skoro "nestvarno" u 1440p na high detaljima.....onda Street Fighter 5,takodje lepse nego 1080p narocito na 32" monitoru.....Need For Speed The Heat odlicna grafika u 1440p....

Malo pre sam insttalirao The Sinking City....dosta dobro izgleda u 1440p...

U principu,svaka igra izgleda bolje u 1440p rezoluciji/hercu/palcu nego u 1080p.....kao sto ce svaka igra izgledati bolje u 2160p rezoluciji nego u 1440p......to se jednostavno mora videti da bi se shvatilo,dzabe sad ja ovde nekome pise ko npr nikada nije video nista bolje od 1080p....

bojanh
10.8.2021, 22:15
Upravo tako, ja jedva cekam da se vratim na 1440p...bolje i medium detalji na 1440p, nego ultra na 1080p...naravno da je jace/brze skoro uvek bolje.
Cak se i 1080ti pomalo pati sa odredjenim igrama na 1440p, ali drzi se dobro jos uvek uz smanjenje recimo senki i jos pokoje graficke opcije, fps bude skoro uvek iznad 60, pa do 90...Cyberpunk, Control, RDR2, Kingdom Come Deliverance itd.

perablenta
10.8.2021, 22:54
Ja sam se lično odomaćio na 1440p/144hz i ne planiram da se pomeram... osim ako se ne vratim na gaming na TV-u. A i to samo ako bude 4K60FPS minimum.

Mada, 4K traži sedenje blizu, što i nije izvodljivo, tj. zdravo, za 40+ inča TV, tako da verovatno ništa i od toga.

Inače, cene su još uvek astronomske za 3080 rtx, tako da pišite propala serija. Ja sam prvo planirao 3080ti za do 1300e plafon, na kraju sam poklekao na 1550e. Sad samo još ostalo novo da stigne pa da se skalapa.

m1aden
11.8.2021, 12:32
Meni bas nisu najjasnije te price o rezolucijama i tome da su vam potrebne ove nove grafike za 2k rezolucije.Jel to pricamo o rtx-u ili...?

Ja sa svojom 1660ti igram skorooo sve u 2k u full detaljima od 40 do 60 frejmova.Izuzetak su recimo RDR2, CP i igre koje su generalno lose optimizovane.Days Gone, recimo, mi je radio iznad 50 frejmova sa dropom tu i tamo, ali nikako da smeta uzitku.Horizon isto.Death Stranding maltene zakucan na 60 u istoj rezoluciji sa svim detaljima koje kartica moze da isprati.Sekiro, DS, a nadam se i Elden Ring kada izadje, u 2k bez ikakvog razmisljanja da spustam na full HD.Malo sam zakasnio sa A Plague Tale, sad je igram i u 2k u full-u gde god moze, retko kada pada ispod 50 frejmova. Imam problem sa televizorom koji ima normalno 4k na 60Hz, a 2k na 30Hz pa moram da pravim custom rezoluciji preko graficke za 2k na 60Hz i u pojednim igrama mi prosto pukne slika i ode u neku CGA paletu, pa moram da odem na desktop i vratim se pa se vrate boje.Mislim znam da ne bi trebalo to da radim, ali sta cu... to svakako nema veze sa grafikom i sta moze da izvuce.Drugar ima slicnu konfiguraciju s tim sto on ima 1080ti i tek tu nema sta da se prica o 2k igranju.Ono sto moja izvlaci u 2k, njegova to, u vecini slucajeva radi u 4k.Iako bih vrlo rado pazario neku bar 3060ti, meni trenutno, a nadam se i bar jos neko vreme, treba samo neki dobar HDR TV...

DBrave
11.8.2021, 13:50
mahom ljudi kupuju monitore sa vecim osvezavanjem (120 ili 144Hz) jer sada vise nisu skupi.. Pa zato jure i 120+ fps na 1440p rezoluciji

skacu apetiti, ali to je i normalno :)

I tu ima jedna fora, dok ne probas i ne naviknes se na velike ekrane, sa vecim rezolucijama i vecim Hz, svakome je ok i ono sto ima.
24" monitor sa 1080p i 60fps

Ali kad probas i naviknes se na bolje, brze i vece, extremno je tesko onda da se vracas nazad.

Zato covek pre kupovine treba jako dobro da odmeri sta zeli i koliki mu je budzet, jer mora da izbalansira monitor / tv i graficku kartu

water wizard
11.8.2021, 17:26
monitor uvek vredi uzeti bolji, dobro još nisu sišli u budžetsku klasu oko 100e koliko sam pre bio spreman da se ispružim, ali za oko 30000 vidim ima takvih 27'' 144Mhz ali uglavnom 1080p..
Sve je to još high end, mada monitor može da potraje i malo duže, pa se vredi malo ispružiti, ali ovde retko ko će da se ispruži za komp ko za polovan auto...
Hoću da kažem, možeš ti da uzmeš monitor i bez grafičke koja će da gura 144Mhz na 2k, ima on i freesync, a grafička da se nadaš za godinu dve tri.. :D

maxx
11.8.2021, 17:54
Meni bas nisu najjasnije te price o rezolucijama i tome da su vam potrebne ove nove grafike za 2k rezolucije.Jel to pricamo o rtx-u ili...?

Ja sa svojom 1660ti igram skorooo sve u 2k u full detaljima od 40 do 60 frejmova.Izuzetak su recimo RDR2, CP i igre koje su generalno lose optimizovane.Days Gone, recimo, mi je radio iznad 50 frejmova sa dropom tu i tamo, ali nikako da smeta uzitku.Horizon isto.Death Stranding maltene zakucan na 60 u istoj rezoluciji sa svim detaljima koje kartica moze da isprati.Sekiro, DS, a nadam se i Elden Ring kada izadje, u 2k bez ikakvog razmisljanja da spustam na full HD.Malo sam zakasnio sa A Plague Tale, sad je igram i u 2k u full-u gde god moze, retko kada pada ispod 50 frejmova. Imam problem sa televizorom koji ima normalno 4k na 60Hz, a 2k na 30Hz pa moram da pravim custom rezoluciji preko graficke za 2k na 60Hz i u pojednim igrama mi prosto pukne slika i ode u neku CGA paletu, pa moram da odem na desktop i vratim se pa se vrate boje.Mislim znam da ne bi trebalo to da radim, ali sta cu... to svakako nema veze sa grafikom i sta moze da izvuce.Drugar ima slicnu konfiguraciju s tim sto on ima 1080ti i tek tu nema sta da se prica o 2k igranju.Ono sto moja izvlaci u 2k, njegova to, u vecini slucajeva radi u 4k.Iako bih vrlo rado pazario neku bar 3060ti, meni trenutno, a nadam se i bar jos neko vreme, treba samo neki dobar HDR TV...

Tebi je onda sasvim dovoljan 2k monitor ali sa osvezavanjem od 60hz.....nema smisla da uzimas neki monitor sa npr 144hz osvezavanjem,jer sa tom grafickom uglavnom neces postici 120-144 fps u vecini igara...

Eto,zato neko hoce jacu graficku,jer mu monitor ima 144 hz i hoce da u igrama ima 144fps

maxx
11.8.2021, 17:59
mahom ljudi kupuju monitore sa vecim osvezavanjem (120 ili 144Hz) jer sada vise nisu skupi.. Pa zato jure i 120+ fps na 1440p rezoluciji

skacu apetiti, ali to je i normalno :)

I tu ima jedna fora, dok ne probas i ne naviknes se na velike ekrane, sa vecim rezolucijama i vecim Hz, svakome je ok i ono sto ima.
24" monitor sa 1080p i 60fps

Ali kad probas i naviknes se na bolje, brze i vece, extremno je tesko onda da se vracas nazad.

Zato covek pre kupovine treba jako dobro da odmeri sta zeli i koliki mu je budzet, jer mora da izbalansira monitor / tv i graficku kartu

Doduse,u Srbistanu nema pas nesto puno 1440p monitora sa 144hz osvezavanjem....narocito ako su 32'' velicine....najeftiniji takav je oko 45-50 hiljada din,a par boljih (mada modela starih 2-3 godine) kostaju 60-70 hiljada.....i to je cela ponuda na trzistu Srbije

Shonkas
11.8.2021, 18:24
Prvo moj Samsung 24'' je beli, lepi, dizajniran - limited edition i na njemu iskljucivo radim sa laptop-om! Gejming se igra na vecem TV iz kreveta... I sta da menjam, zbog posla monitor ili TV za gejming
i to zbog MHz?!... Sigurno u buducnosti - ovih meseci - pa i godinu ili 3 - nema potrebe!
Da se vratimo na temu...Vidim u Nemackoj sunovrat cena grafickih 30xx serije!

NastyB
11.8.2021, 19:47
Da se vratimo na temu...Vidim u Nemackoj sunovrat cena grafickih 30xx serije!

Pa, pale su na 1100€ pa naviše (https://geizhals.de/?cat=gra16_512&xf=9816_03+05+16+-+RTX+3080) ima 3-4 nedelje, koliko pratim Geizhals. Pre 3-4 meseca je bilo čudo ako se nađe i jedna 3080 u ponudi, a danas ih ima koliko hoćeš. Ah, da, od pre nedelju dana došlo je do cenovnog razdvajanja 3070 i 3070ti, koje su jedno vreme imale istovetne cene od oko 850€, a danas ima 3070 za manje od 800€, ali su 3070ti skočile na 900+ u Nemačkoj.
Jedino me čudi nenormalno visoka cena 6800(XT) i mnogo manja ponuda istih.

planetm
11.8.2021, 20:21
Skup sport za raspale igre kakve izlaze zadnjih godina,a mozda i me i gaze godine a bas mi fali onaj wow efekat recimo u periodu od 2008-2010 kad su i igre licile na nesto.

Shonkas
11.8.2021, 22:34
Pa, pale su na 1100€ pa naviše (https://geizhals.de/?cat=gra16_512&xf=9816_03+05+16+-+RTX+3080) ima 3-4 nedelje, koliko pratim Geizhals. Pre 3-4 meseca je bilo čudo ako se nađe i jedna 3080 u ponudi, a danas ih ima koliko hoćeš. Ah, da, od pre nedelju dana došlo je do cenovnog razdvajanja 3070 i 3070ti, koje su jedno vreme imale istovetne cene od oko 850€, a danas ima 3070 za manje od 800€, ali su 3070ti skočile na 900+ u Nemačkoj.
Jedino me čudi nenormalno visoka cena 6800(XT) i mnogo manja ponuda istih.

Ma pale su osetno, imao sam GRAFIKON...A da bude jos ludje AMD ekipa ne pada :) Zeleni kazem u Nemackoj klize opasno sa cenom, crveni ne... Ludo...
A sto rece covek, nemas potrebe kupovati jos graficke poslednje generacije - niti su dorasle hardveru, a i hardver iz prosle generacije cepa sve koje su izasle.... Ne vidim poentu jos uvek!

NastyB
11.8.2021, 23:18
Ma pale su osetno, imao sam GRAFIKON...A da bude jos ludje AMD ekipa ne pada :) Zeleni kazem u Nemackoj klize opasno sa cenom, crveni ne... Ludo...

Misliš na ovaj??
https://cdn-bnofo.nitrocdn.com/YCOqbulOWPTbigaUOflqfvBCmkFuxfWf/assets/static/optimized/rev-bd6568f/wp-content/uploads/2021/08/Nvidia-GPU-Price-Drop-AMD-Prie-Increase-In-Germany-And-Austria-min.jpg

Po mom laičkom mišljenju, cene neće više tako brzo i drastično padati kao od Maja do jula.
Razlog?? Svi na zapadu znaju da sledi novi lokdaun i uzimaju ne pitajući za pare samo da bi imali čime da se zanimaju. Drugi mogući problem je što je Amazon (a za njim će i ostali) omogućio plaćanje kriptovalutama što će, pretpostavljam, izazvati novi skok vrednosti i ponovnu kopačinu. Kao što je Linus objasnio bakar, aluminijum, pa čak i plastika, sve što se koristi za kompjuterske komponente trenutno je tri puta skuplje nego što je bilo prošle godine. Pogledajte cene novih kućišta. Vraćanje na pređašnji nivo neće biti moguć u naredne 2-3 godine najmanje. Ako ga i bude.

Tako da, verovatno, trenutno uživam u najjačem kompu kojeg ću ikada imati. Jer uskoro će igranje na PC-u biti prokleto skup sport. Mislim, već jeste, ali će biti još više.

perablenta
11.8.2021, 23:30
Cene će pasti kada tržište dostigne zasićenje, i gaming i kripto, i ne bude moglo više da isprati cene.

Jedna stvar je tu vrlo bitna:

Kada neko kupi 1080ti za 800e, a proda je za 1000e (uz zahvalnicu pohlepnom rudaru), on lako može da kupi 2080ti za 1200e. Kad nju proda za 1000e on teškog srca, ali ne previse praznog novčanika kupuje 3080ti za 1800e. Jer je 800e platio i 1080ti, a 1000e razlike mu je nadomestio rudar.

Jednostvano ova roba koja je decinijama imala jednog kupca, sada ima tri. Logično da ćena nikada neće da se vrati na prošlu dokle god broj kupaca ne padne na staro.

NastyB
12.8.2021, 10:22

Kada neko kupi 1080ti za 800e, a proda je za 1000e (uz zahvalnicu pohlepnom rudaru), on lako može da kupi 2080ti za 1200e. Kad nju proda za 1000e on teškog srca, ali ne previse praznog novčanika kupuje 3080ti za 1800e. Jer je 800e platio i 1080ti, a 1000e razlike mu je nadomestio rudar.

E, to je ono što malo ljudi razume.

Svake godine odvojim 50-ak hiljada (kredit na 12 meseci) za nešto da nadogradim na kompjuteru. Uvek sam kupovao grafičke karte iz srednje klase koje posle dve godine postanu gotovo "obsolete" za udobno igranje, te sam uvek kupovao novu, a da staru prodam tek kasnije za budzašto svojim ortacima. Tako sam i 5700XT kupio za 50.000 iako sam imao 1060. Koju sam kasnije prodao ortaku za 12.000 pet dana pred početak kriptoludila kada sam mogao lagano da je prodam za najmanje tri puta veću cenu.

Tako sam i letos merkao šta bi mogao da uzmem za 50ak hiljada, dvoumio sam se da li da kupim R5 5600X ili BeQuiet SilentBase 802 sa Dark Rock Pro 4 kulerom, ali ništa od toga mi nije bilo preko potrebno, R5 3600 mi je sasvim dovoljan za sve, a i kućište mi je dovoljno moderno i praktično da bi uzimao novo. Pa, kad sam, igrom slučaja, uspeo da prodam grafičku za 50% veću cenu nego što sam je platio, nije mi bilo žao da dodam onoliko koliko sam je i platio da bih konačno imao grafičku iz više srednje klase i da mi sve igre lete na maksimumu.

A onda se nađu neki (Shonkas, u tebe upirem prstom :) ) da me kritikuju zbog nečega što meni deluje sasvim normalno.

Mada, nekada su igre po zahtevnosti bile daleko ispred tehnologije. Prvi Tomb Raider je imao 3D podršku kada je pet ljudi na svetu imalo 3D grafike :). Kada se Crysis pojavio mogao je da ga igra na maksimalnim podešavanjima samo neko ko je prodao bubreg za kompjuter. A danas već viša srednja klasa sa lakoćom gužva sve moguće igre u 1440p. Već za par meseci RTX 40xx i RX7xxx će bez problema sve igre da teraju u 4K na maksimali sa sve RT. Kad dođe RTX50xx i RX8xxx neće biti igre niti monitora koje te grafike neće da duvaju sa pola snage.

Dok se ne pojavi GTA VI... :D

M.C.
12.8.2021, 11:05
Već za par meseci RTX 40xx i RX7xxx će bez problema sve igre da teraju u 4K na maksimali sa sve RT.

Ovo da se desi neće, jer da bi se to dostiglo skok u performansama bi morao biti mamutski. 3080 izvači samo 30fps u Quake II RTX, zamisli nešto ultra kompleksno u Unreal 5 na primer.

Gde nađe baš GTA serijal koji nikad nije bio zahtevan. Skorije sam igrao V u 1440p sa praistorijskom R9 280 2GB ram i išlo je oko 40-45fps u proseku. Tu je više bitan procesor.

NastyB
12.8.2021, 11:51
Ovo da se desi neće, jer da bi se to dostiglo skok u performansama bi morao biti mamutski. 3080 izvači samo 30fps u Quake II RTX, zamisli nešto ultra kompleksno u Unreal 5 na primer.

Moraš da pođeš od toga da će 99% igara biti prilagođeno konzolama koje koriste RDNA 2 grafike. To što je par likova nogama guralo RT u praistorijsku igru kao što je Quake II nije nikakvo merilo, nego samo očajna optimizacija od strane ljudi koji nemaju sredstva i mogućnosti da se time ozbiljnije bave.

Gde nađe baš GTA serijal koji nikad nije bio zahtevan. Skorije sam igrao V u 1440p sa praistorijskom R9 280 2GB ram i išlo je oko 40-45fps u proseku. Tu je više bitan procesor.

Uključi MSAA, FSAA i sve efekte pa poteraj.

M.C.
12.8.2021, 12:10
Nasviravanje svih efekata na max je, da prostiš, čisto proser*vanje, jer u velikom broju slučajeva razliku između high i very high nećeš ni primetiti, a pad performansi hoćeš sigurno. GTA V koji ima open world i onakvu grafiku svakako nije zahtevan za ono što nudi, što je svakako zasluga odlične optimizacije koju su imale i sve prethodne igre osim četvorke sa svojim nesrećnim portom.

NastyB
12.8.2021, 12:41
Istina je da je to bezveze jer nikada nisam video razliku sa uključenim MSAA i bez, ali zahtevnost sa MSAA skače u tri lepe. Možda to i jeste proser"vanje, ali reč je o tome da je igra sa svim efektima TEHNIČKI poprilično zahtevna. To što nešto ide na medium podešavanjima ne znači da nije zahtevno.

Nedavno sam probao da se svojim očima uverim u čemu je razlika sa RT u Cyberpunk 2077. Ono što mi je najviše zasmetalo je kad se uključi RT voda izgleda kao tečno ogledalo, a ne kao voda. Razlike su, po mom mišljenju, toliko nebitne da je to strašno. Kada prolazim/vozim Night City-jem toliko mi je nebitno šta se i kako presijava u barama da je to strašno. A tek što me zanima da li se na staklu vidi sve kako treba, oštro ili mutno, to je tek posebna priča.

Meni bar, jedan RDR2 bez RT ima osvetljenja tri puta bolja od svake RT igre. A opet ima more ljudi koji kažu da nisam u pravu i da me oči lažu. Jer, možda oni igraju CP2077 tako što bulje u bare, ogledaju se na staklu i oduševljava ih što senka pada kako treba, a ne neosenčeno kao bez RT.
Ja kad igram igru to su mi apsolutno nebitne stvari. Poenta mi je da obavim zadatak, a ne da gledam u svetla, senke i presijavanja, jer su i bez RT dovoljno dobra. Samo se setim ovoga sa slike...

Laskaris
12.8.2021, 12:57
RDR2 na apsolutnom maksimumu maksimuma i sa solidno pricvrljenim detaljima (narocito osvetljenja) izgleda isto a radi mnogo bolje. Nedavno sam opet igrao Witcher 3 i razliku izmedju (very) high i ultra nisam mogao da vidim na 24 incha u fullHD. Razlika u fps itekako postoji.
Suma sumarum: za gaming u fullHD ostajem na RX seriji AMD-a i cekam sledecu generaciju grafickih kartica.

M.C.
12.8.2021, 13:34
ali reč je o tome da je igra sa svim efektima TEHNIČKI poprilično zahtevna.

E sad, tu dolazi i do pitanja da li je ta zahtevnost opravdana grafičkim detaljima ili je problem do same optimizovanosti o kojoj se čini mi se vodi daleko manje računa nego u prošlosti. Negde možda jeste opravdano, ali ako su to neki sitniji detalji koje korisnik neće ni primetiti a da dolazi do osetnog pada performansi... Veća rezolucija se primeti odmah, veći fps (sa 30 na 60, ili sa 60 na 120) takođe, kod grafike je to već mnogo diskutabilnije i dolazimo do "diminishing returns" veoma brzo.

Pretpostavljam da će se situacija sa RT poboljšati u budućnosti kada se igre budu pravile od nule sa tim u vidu, a ne kad se dodaje naknadno. Verovatno zbog toga kod nekih naslova i nema velike razlike ili čak igra izgleda lepše bez RT.

Shonkas
12.8.2021, 14:04
Pitao sam i starije kolege gejmere, jer ovde vecina misli drugacije nego ja...Ne mogu da se nacudim da vam je vaznija rezolucija od grafickih detalja:confused: Na HIGH i VERY HIGH je slicno da, ali na LOW i V. HIGH ne bih rekao... Na monitoru se primeti, ali sa 3 metra na 40+ inca meni je kul i 720p, - ali efekti na max...high..svejedno
Ne razumem da nekom 4k setovanja i sve na low...bolje od 1080p i sve na MAX..
Nije ni do godina, uvek sam ovako i razmisljao i vizuelno potvrdjeno 100 puta i sa varijacijama nizig rezolucija!.
NastyB Furaj grafiku nemam problem, (osim sto moze sa 10x nizom cenom -slicno :D, i cinjenica da nema igara za takav hardver..jos ) ali koliko se trudis opravdati svoje kombinacije, nekako kao da nisi 100% siguran da je ovo bila najbolja kombinacija za tebe...No vazno da si srecan! To je nama najbitnije :P

water wizard
12.8.2021, 14:18
1000 ljudi hiljadu ćudi, meni je uglavnom bilo da može da se pokrene, pa posle sam gađao 60 fps +-
On ako se dobro sećam i rudari, pa kad već ima grafičku odigra i igru na max kad mu se već može..
Obično je tako bilo, kad kupiš novu grafičku odvrneš detalje na igri koju si pre igrao na low ili nisi uopšte mogao da je pokreneš..

Sećam se pre kad sam radio u gaming industriji pa kad izađe neki hit svi trče da kupe novi komp.. :D
Sad kriza, skupe grafičke, kiselo grožđe...

M.C.
12.8.2021, 14:45
@Shonkas

Pa niko nije ni poredio baš te ekstreme kao što si ti naveo. Barem kod mene 1440p na medium daleko bolje nego very high na 1080p. Kao što bi na primer 1080p high 60fps bilo bolje nego 1440p medium na 30fps za brze igre. Za monitor sam samo i govorio, TV je druga priča. Imam neki buđavi od 40" uzet pre 6-7 godina i tu npr. 720p filmovi sa jačim bitrateom (~8GB) izgledaju isto ili čak bolje od fullhd sa slabijim.

NastyB
12.8.2021, 15:09
NastyB Furaj grafiku nemam problem, (osim sto moze sa 10x nizom cenom -slicno :D, i cinjenica da nema igara za takav hardver..jos ) ali koliko se trudis opravdati svoje kombinacije, nekako kao da nisi 100% siguran da je ovo bila najbolja kombinacija za tebe...No vazno da si srecan! To je nama najbitnije :P

Šalim se malo, nisam mislio ništa loše, veruj mi.

Stvar je u tome da sam od svog prvog PC-a 1996. uvek imao neke "srednja kategorija" mašine i grafike. I uvek sam se mačevao sa podešavanjima i radom. Tek od skoro imam mašinu koja sve živo, od programa do igara, žvaće sa lakoćom. Fotošop i programi rade munjevito, nema igre koja na maksimalnim podešavanjima ne klizi, čak sam ga sredio lepo i na (moje) oko. I to je prvi put u životu i prvi put od kada se bakćem sa kompjuterima da mi se to desi. I nemam tu šta da opravdavam, meni lično ovakvo uživanje nema cenu.

Obično je tako bilo, kad kupiš novu grafičku odvrneš detalje na igri koju si pre igrao na low ili nisi uopšte mogao da je pokreneš..

Da, da, sećam se kako sam igrao Ečstatiku, nekada jako zahtevnu ne-3D igru koja je išla u 2 FPS u sekundi. Ali bila prokleto dobra. Pa, prvi Tomb Raider i Dark Earth u softverskom renderingu. Pa onda kad to pokreneš sa S3 Virge 3D je super, ali posle na Voodoo Banshee, majko mila...

I uvek se mučio sa podešavanjima detalja i nivoa, pa kad dođeš u situaciju da sve otpanjuješ na maks i sve radi kako treba nekako mi neobično još uvek... :)

Shonkas
12.8.2021, 15:22
Šalim se malo, nisam mislio ništa loše, veruj mi.

Stvar je u tome da sam od svog prvog PC-a 1996. uvek imao neke "srednja kategorija" mašine i grafike. I uvek sam se mačevao sa podešavanjima i radom. Tek od skoro imam mašinu koja sve živo, od programa do igara, žvaće sa lakoćom. Fotošop i programi rade munjevito, nema igre koja na maksimalnim podešavanjima ne klizi, čak sam ga sredio lepo i na (moje) oko. I to je prvi put u životu i prvi put od kada se bakćem sa kompjuterima da mi se to desi. I nemam tu šta da opravdavam, meni lično ovakvo uživanje nema cenu.

Nisam ti prebacivao nista, sasvim pozitivno pricam s tobom, no preko poruka je tesko da vidis da se zezamo u principu...
I da, ti i ja isti trip dozivljavamo, prvi put sam birao od kucista - pa nadalje masinu...Slican put smo imali i onda smo se rastali na raskrsnici koja se zove GRAFIKA! Nista strasno!;)

maxx
12.8.2021, 18:34
E, to je ono što malo ljudi razume.

Svake godine odvojim 50-ak hiljada (kredit na 12 meseci) za nešto da nadogradim na kompjuteru. Uvek sam kupovao grafičke karte iz srednje klase koje posle dve godine postanu gotovo "obsolete" za udobno igranje, te sam uvek kupovao novu, a da staru prodam tek kasnije za budzašto svojim ortacima. Tako sam i 5700XT kupio za 50.000 iako sam imao 1060. Koju sam kasnije prodao ortaku za 12.000 pet dana pred početak kriptoludila kada sam mogao lagano da je prodam za najmanje tri puta veću cenu.

Tako sam i letos merkao šta bi mogao da uzmem za 50ak hiljada, dvoumio sam se da li da kupim R5 5600X ili BeQuiet SilentBase 802 sa Dark Rock Pro 4 kulerom, ali ništa od toga mi nije bilo preko potrebno, R5 3600 mi je sasvim dovoljan za sve, a i kućište mi je dovoljno moderno i praktično da bi uzimao novo. Pa, kad sam, igrom slučaja, uspeo da prodam grafičku za 50% veću cenu nego što sam je platio, nije mi bilo žao da dodam onoliko koliko sam je i platio da bih konačno imao grafičku iz više srednje klase i da mi sve igre lete na maksimumu.

A onda se nađu neki (Shonkas, u tebe upirem prstom :) ) da me kritikuju zbog nečega što meni deluje sasvim normalno.

Mada, nekada su igre po zahtevnosti bile daleko ispred tehnologije. Prvi Tomb Raider je imao 3D podršku kada je pet ljudi na svetu imalo 3D grafike :). Kada se Crysis pojavio mogao je da ga igra na maksimalnim podešavanjima samo neko ko je prodao bubreg za kompjuter. A danas već viša srednja klasa sa lakoćom gužva sve moguće igre u 1440p. Već za par meseci RTX 40xx i RX7xxx će bez problema sve igre da teraju u 4K na maksimali sa sve RT. Kad dođe RTX50xx i RX8xxx neće biti igre niti monitora koje te grafike neće da duvaju sa pola snage.

Dok se ne pojavi GTA VI... :D

Da si pre 5 godina kupio novu 1080ti za nekih 700-800 eura,na njoj bi mogao do dana danasnjeg da se udobno igras u 1440p rezoluciji.....tj ne bi morao do sada skoro 5 puta da menjas grafiku :)

Ovo je sve samo hipoteticki primer?......jer cene ne odgovaraju realnom stanju na trzistu....

Pitao sam i starije kolege gejmere, jer ovde vecina misli drugacije nego ja...Ne mogu da se nacudim da vam je vaznija rezolucija od grafickih detalja:confused: Na HIGH i VERY HIGH je slicno da, ali na LOW i V. HIGH ne bih rekao... Na monitoru se primeti, ali sa 3 metra na 40+ inca meni je kul i 720p, - ali efekti na max...high..svejedno
Ne razumem da nekom 4k setovanja i sve na low...bolje od 1080p i sve na MAX..
Nije ni do godina, uvek sam ovako i razmisljao i vizuelno potvrdjeno 100 puta i sa varijacijama nizig rezolucija!.

Cekaj,nisam razumeo da li si ti nekada igrao nesto na nekom 4k monitoru?....ili 1440p munitoru?........pa da uporedis sa nekim 1080p monitorom?

U vecini slucajeva u odnosu na 1080p,monitori sa 1440p i 4k su "nebo i zemlja"....tj neuporeivo izgledaju lepse igre......jos ako je to na nekom 32 ili 34 ultrawide monitoru,ssgvarno to tek onako "teoretski" ima smisla porediti....isto kao sto je 1080p nuporedivo bolja od neke npr 800x600 rezolucuje koje su se igrale pre 20 godina...

I kakvo igranje na TV,mislis tako se igras na nekoj konzoli?......mislim,zna se sta se podrazumeva pod PC gamingom......tastatura,mis i oko 70-130 cm udaljenost od monitora...

M.C.
12.8.2021, 18:57
mislim,zna se sta se podrazumeva pod PC gamingom......tastatura,mis

Možda bilo nekad, sad gamepad sve više preuzima primat osim par žanrova gde su miš i tastatura neuporedivo bolji.

NastyB
12.8.2021, 21:22
Da si pre 5 godina kupio novu 1080ti za nekih 700-800 eura,na njoj bi mogao do dana danasnjeg da se udobno igras u 1440p rezoluciji.....tj ne bi morao do sada skoro 5 puta da menjas grafiku :)

Eh, pre pet godina sam trošio pare na druge stvari, koncerte, putovanja, provode, sad stisla korona, ekipa se povukla, pa mogu da sakupim malo više nego ranije za kompjuter. A i godine stigle... ;)

Ovo je sve samo hipoteticki primer?......jer cene ne odgovaraju realnom stanju na trzistu....

Pa, da niko ne kupuje cene bi padale. Takvo je REALNO i trenutno stanje na tržištu. Zašto bi neko proizvodio nešto što niko ne kupuje?? Ali pošto se roba prodaje i po ovakvim cenama zašto bi ih spuštali??
Ali da je stanje NENORMALNO to se slažem.

U vecini slucajeva u odnosu na 1080p,monitori sa 1440p i 4k su "nebo i zemlja"....tj neuporeivo izgledaju lepse igre......jos ako je to na nekom 32 ili 34 ultrawide monitoru,ssgvarno to tek onako "teoretski" ima smisla porediti....isto kao sto je 1080p nuporedivo bolja od neke npr 800x600 rezolucuje koje su se igrale pre 20 godina...

Gladajući neke recenzije monitora kojeg sam kupio neki upućeniji likovi su rekli da je slika na 32-inčnom 1440p monitoru jednake oštrine kao na 24-inčnom 1080p. Da li je to istina ne znam, ali sam video da je rad na 32-inčnom 1080p monitoru prilično gadna rabota, pogotovo u fotošopu.

Shonkas
12.8.2021, 23:49
Cekaj,nisam razumeo da li si ti nekada igrao nesto na nekom 4k monitoru?....ili 1440p munitoru?........pa da uporedis sa nekim 1080p monitorom?

I kakvo igranje na TV,mislis tako se igras na nekoj konzoli?......mislim,zna se sta se podrazumeva pod PC gamingom......tastatura,mis i oko 70-130 cm udaljenost od monitora...
Hahah
Ovo poslednje ti najjace, ali cu ti ozbiljno odgovoriti. Nakon rada 10h na KOMPu - bio bih budala da picim gejming jos 4 ili 6h od 70 - 130cm od monitora :D . Kontas?
Ovo gore mi sve diskutabilno, jer ja radim na monitoru ( ovaj - sigma-computer.com/item?id=1297' - a gejming (znaci) TV iskljucivo..Jer tako mora...
A u win okruzenju MHz - ako toliko bolje ide (klizi) strelica - sigurno uzimam (posao)?
Inace ovo trece, ako izuzmes FPS - gamepad je dosta dobar- cesto bolji od tastature (narocito u trecem licu igre).
Ali iskreno, uvek sam imao jaci utisak kontrole na TiM...Jbg, ili se nisam navikao za ovih skromnih 5 godina staza na kontroleru.

maxx
13.8.2021, 7:28
Hahah
Ovo poslednje ti najjace, ali cu ti ozbiljno odgovoriti. Nakon rada 10h na KOMPu - bi bih budala da picim gejming jos 4 ili 6h od 70 - 130cm i dalje :D . Kontas?
Ovo gore mi sve diskutabilno, jer ja radim na monitoru ( https://www.sigma-computer.com/item?id=1297 ) - a gejming (znaci) TV iskljucivo..Jer tako mora...
A ako u win okruzenju MHz - ako toliko bolje ide (klizi) strelica - od ovog na LINKu..opet diskutabilno 'baciti' ovaj sa LINKa
Inace ovo trece, ako izuzmes FPS - gamepad je dosta dobar- cesto bolji od tastature (narocito u trecem licu igre)

Pa dobro,posto je ono "najjace",jesi ti nekada cuo da se neko igra na kompjuteru tako sto koristi tastaturu i misa i sedi na 70-130 cm od monitra?.......ako nisi,eto da te obavestim da se tako vecina ljudi,na nasoj planeti,igra na kompjuteru....:)

Eno npr na Youtubu,u 95% slucajeva kada testiraju neki monitor,svi sede ispred monitora i pice neku igra su tastaturim i misom....ne znam da li sam video neko da se neko zavali u krevet na 5 metara od monitora i koristi gamepad.....

I razumem zasto je u tvom slucaju igranje tako sa kreveta,ali verovatno si svestan cinjenice da ne rade svi ljudi po 10 sati dnevno pred kompjuterom (kao ti),nego rade nesto drugo,i onda uzivaju igrajuci se satima na nekom 32,34 1440p ili 2160p monitoru......pa eto,verovatno,iz tog razloga su takvi monitori vrlo popularni...

Aibo
13.8.2021, 13:50
A neko možda radi iz kauča jer mu je posao da ocenjuje TV-e. :D

Ja u 90% slučajeva mislim - ma dosta mi je ovaj 24/1080p i češće igram iz kauča na TV-u. Ali kad mi u real-time strategiji nacvrckanoj sa hiljadu detalja, na hard promakne mali zombi jer ga nisam video u senci i izede mi celo selo - ne bih se žalio na 32/4K (podrazumeva se da strategiju igram na monitoru, sa tastaturom i mišom).

Sve ostalo je stvar odnosa jačine želje za tako nečim i finansija. Znači tipično:

1. Ako želiš puno i imaš kinte - stvar je rešena.
2. Ako želiš puno ali moraš da se nategneš sa budžetom, opravdaš to sebi, progutaš cenu i štediš dok ne nakupiš.
3. Ako ne želiš puno i nije ti baš super pristupačno - kuliraš dok ne pojeftini i u međuvremenu ubeđuješ druge da im ne treba.
4. Ako ne želiš puno ali odjednoom počneš da zarađuješ više i ima se kinte na pretek, čas smisliš par razloga zašto bi ipak trebalo da apgrejduješ. :kreza:

Live and let live

Lex987
13.8.2021, 16:32

Tada nije mogao da kupi AMD kartu koja melje sve na max :opanachke
Iz njegovih komentara se jasno vidi da bas i ne gotivi zelene, a GTX 1080-Ti je do pojave RX 5700XT bila nedodirljiva, i eto njegova prosla karta je slucajno bila bas RX 5700XT.
AMD fanovi ce uvek da ti puste pricu kako su tamo 2016/2017/2018 god. imali preca posla, nije bilo para... A sada u ovom bitcoin ludilu kupuju karte od 1000e kao karamele, jer sada je igranje ma max opravdano, tada je to bilo bacanje para jer je bitan gameplay, a ne grafika ;)
Malo se salimo (ima tu malo istine), vazno da je kolega zadovoljan, sve ostalo su sitnice. :)

Shonkas
13.8.2021, 16:43
.

Da ne mlatimo, i skratimo :) Nisi mi rekao ima li uticaj ili je lepse/bolje svakodnevni rad u WIN okruzenju - veca 'Hercaža'..na monitoru? Za gejming me ne interesuje, jer vec znas da igram na velikim ekranima TV -a

Laskaris
13.8.2021, 18:15
Ma kako nema, u nekoj temi ovde se (novopeceni) vlasnici 144 Hz monitora kunu kako im se sada u 60 i 75 Hz kursor vuce. :D

NastyB
13.8.2021, 21:07
Tada nije mogao da kupi AMD kartu koja melje sve na max :opanachke
Iz njegovih komentara se jasno vidi da bas i ne gotivi zelene, a GTX 1080-Ti je do pojave RX 5700XT bila nedodirljiva, i eto njegova prosla karta je slucajno bila bas RX 5700XT.
AMD fanovi ce uvek da ti puste pricu kako su tamo 2016/2017/2018 god. imali preca posla, nije bilo para... A sada u ovom bitcoin ludilu kupuju karte od 1000e kao karamele, jer sada je igranje ma max opravdano, tada je to bilo bacanje para jer je bitan gameplay, a ne grafika ;)
Malo se salimo (ima tu malo istine), vazno da je kolega zadovoljan, sve ostalo su sitnice. :)

Mislim da je ovo upućeno meni, pa da odgovorim.

Ne samo da nisam "fan" ovih ili onih, to je potpuno besmisleno, štaviše, ovo što sad imam čak mi nije ni prva 6800. :)

https://i.ibb.co/c6yHJYD/2.jpg

Više se ne sećam šta sam sve imao od grafika, ali poslednje su bile R9270X, GTX 1060, pa 5700XT, hteo sam da kupim 3070TI, ali za samo malo veće pare naleteo RX6800 i zbog SAM sam se odlučio na to. Pre Ryzena sam imao Intel i5 8500... Jednostavno, uvek sam uzimao ono što u tom trenutku deluje da daje najviše za uloženo, a ne da li je Nvidia, AMD, Intel ili ne znam šta. Biti "fan" toga mi je kompletno idiotski.

maxx
14.8.2021, 10:24
Da ne mlatimo, i skratimo :) Nisi mi rekao ima li uticaj ili je lepse/bolje svakodnevni rad u WIN okruzenju - veca 'Hercaža'..na monitoru? Za gejming me ne interesuje, jer vec znas da igram na velikim ekranima TV -a

Stvarno,postoje ljudi koji se kunu kako je veca hercaza bolja i za svakodnevni rad....tipa,ekran se bolje,lakse skroluje pa je time ugodniji rad....

Meni licno,hercaza nema uticaja na rad....ali ono sto bih rekao da ima uticaja su velicina ekrana i rezolucija....npr neki 32" monitor sa 2160p rezolucijom i 60hz osvezavanjem (uglavnom samo tu hercazu i imaju 4k monitori) bi bili idealno radno okruzenje...

Ja trenutno imam 32" 1440p 75hz monitor kao glavni (Philips 325e1) i 24" 1080p 60hz (Dell U2412M) kao sporedni

pacsle
14.8.2021, 11:39
Ma kako nema, u nekoj temi ovde se (novopeceni) vlasnici 144 Hz monitora kunu kako im se sada u 60 i 75 Hz kursor vuce. :D

Ima i ovih što tvrde da je isto na 75 i 144,zamisli tek to.

RAJIC
14.8.2021, 18:29
jbt, ovde svi puni ko brod. svi kupuju graficke od 1000+ eura. dakle i nije tako lose....

planetm
14.8.2021, 19:11
Zlatno doba batooo:)

DeCoy
14.8.2021, 20:35
Bukvalno, nikad više posla od kad je krenula korona.

Shonkas
14.8.2021, 21:26
Bukvalno, nikad više posla od kad je krenula korona.

Tako neko i u ratu profitira, dok se 90% zelenih grana osušilo! :nov_guita

NastyB
14.8.2021, 22:38
Lepo kažu naši stari "Dok jednom ne smrkne drugom ne svane!" :dedica:

K8ibHJC1nyw&ab

maxx
16.8.2021, 7:10
jbt, ovde svi puni ko brod. svi kupuju graficke od 1000+ eura. dakle i nije tako lose....

Ako bolje pogledate primeticete da je jaaako puno ljudi i situacija oko nas na osnovu kojih se moze zakljuciti da (mnogima) uopste nije tako lose.....(narocito u Beogradu gde zivi skoro pola Srbije)....

Gomile Srbalja kupuje graficke kartice od 1000,2000 eura,gomile Srbalja vozi skupe i prilicno skupe automobile,gomile Srbalja letuje/zimuje na skupim mestima itd,itd (da ne nabrajam dalje,a ima jos dosta primera)......sve te stvari su za te iste gomile Srbalja bile (bukvalno) nezamislive pre 15 godina,ali eto danas su nesto svakodnevno i "nista posebno"...

Takod da one price kako se "tesko zivi" i "nema se para" sve vise pripadaju proslosti (bar za jedan solidan deo stanovnistva,ne bas za sve)....ocigledno nas vodja i njegov rezim (koliko god ih neko voleo ili ne voleo) stvarno uvode u "zlatno doba"...

water wizard
16.8.2021, 8:19
to gomila što kupuje skupe grafičke kad prevedeš u procente je negde oko 1%..
Sećam se ja još lepših vremena kraj osamdesetih zlatno doba samoupravnog socijalizma kad je svako mogao da ode na more i to nije bilo nešto za hvalisanje nego sasvim normalna stvar.. Automobili su se kupovali novi, a ne stari 5+ godina.. tako da sve je stvar perspektive kako hoćeš da gledaš stvari.. Na svaki skupi auto imaš po jedan autobus krcat do vrha sa sirotiljom.. I cela zemlja je bila naša a ne prodata arabima i kinezima..
https://youtu.be/nG9IfO1I-vU

Da ne pričamo o kreditima kod njih sve će to da dođe na naplatu i već stiže preko najskupljeg goriva i registracija tih besnih mašina... pa gde je dobro da uzimaš kredit za provod, da prodaš sve što imaš, šta ćeš sutra da radiš kad zakucaju na vrata izvršitelji?

NastyB
16.8.2021, 10:14
Takod da one price kako se "tesko zivi" i "nema se para" sve vise pripadaju proslosti (bar za jedan solidan deo stanovnistva,ne bas za sve)....ocigledno nas vodja i njegov rezim (koliko god ih neko voleo ili ne voleo) stvarno uvode u "zlatno doba"...

Pitaće te tvoji unuci kako si dozvolio da se država toliko zaduži da ni njihovi unuci to neće imati kako i od čega da otplate to "zlatno doba".

Mi smo danas debelo zaduženiji nego stara Jugoslavija.

galebns
16.8.2021, 10:46
Trenutno najvise para mlate svi koji imaju bilo kakve veze sa gradjevinom, jer se tu pere velika lova pa se svi u lancu omaste. Ovde u NS sve vise ima firmi izvodjaca radova koje su postale i investitori. Zlatno doba je samo za krimose.

Shonkas
16.8.2021, 11:31
Mislim da je ovo tacka gde treba da se vratimo na temu, jer nam sad sve zlatno - nema brige za GRAFE :rolleyes:

maxx
16.8.2021, 12:00
to gomila što kupuje skupe grafičke kad prevedeš u procente je negde oko 1%..
Sećam se ja još lepših vremena kraj osamdesetih zlatno doba samoupravnog socijalizma kad je svako mogao da ode na more i to nije bilo nešto za hvalisanje nego sasvim normalna stvar.. Automobili su se kupovali novi, a ne stari 5+ godina.. tako da sve je stvar perspektive kako hoćeš da gledaš stvari.. Na svaki skupi auto imaš po jedan autobus krcat do vrha sa sirotiljom.. I cela zemlja je bila naša a ne prodata arabima i kinezima..
https://youtu.be/nG9IfO1I-vU

Da ne pričamo o kreditima kod njih sve će to da dođe na naplatu i već stiže preko najskupljeg goriva i registracija tih besnih mašina... pa gde je dobro da uzimaš kredit za provod, da prodaš sve što imaš, šta ćeš sutra da radiš kad zakucaju na vrata izvršitelji?

80tih su se kupovali novi automobili,ali u vecini slucajeva yugici i zastave 101/128 iz tadasnje "zastave"....islo se na more,ali uglavnom u sindikalna odmaralista po Hrvatskoj i Crnoj Gori......a sada,bato,"pun" Beograd novijih audija i BMW-ova......koliko hoces ljudi koji iskesiraju po 1000,2000 eura samo za letovanje po Grckoj,Egiptu,Turskoj itd,itd....(?!)

Jednostavno,nemoguce je ne primetiti tako nesto.....npr nemoguce je neprimetiti beogradski vozni park koji je kao vozni park u Becu....a to nije bilo tako pre 10,15,20 godina.....90te i da ne spominjem.....znaci,"nesto" se desilo sa mnogim ljudima u Srbiji i sad opusteno vozikaju novijeg audija,a pre 10 i vise godina su vozikali (neki u najboljem slucaju) nekog punta ili yuga......ili da li ste culi da neko pre 10 godina kupuje graficku kartu od 1000 i vise eura?....monitor od 1000 eura?

E sad,naravno da to nije slucaj sa svim ljudima,naravno da ima dosta (manje ili vece) sirotinje,ali cinjenica je da je pre 10,15,20 godine te sirotinje (i nekog srednjeg staleza koji grca) bilo mnogo vise....a sada raznih dobrostojecih ljudi po Srbiji ima mnogo vise nego ranije.....da li su bas svi oni krimosi,pa ne bih rekao....

Btw,i u USA koja ima 300 miliona stanovnika imas bar jedno 50 milona teske sirotinje...

Mislim da je ovo tacka gde treba da se vratimo na temu, jer nam sad sve zlatno - nema brige za GRAFE :rolleyes:

Da slazem se i izvinjavam se na offtopicu koji sam zapoceo...

DeCoy
16.8.2021, 12:14
ili da li ste culi da neko pre 10 godina kupuje graficku kartu od 1000 i vise eura?....monitor od 1000 eura?

Pa kad nisu ni koštale toliko, osim nekih enthusiast modela. Danas ti je mid-range 1,000€, pre 10 godina za te pare mogao da uzmeš 3-4 mid-range karte.

I cene će i dalje da rastu jer je svet pun novca koji treba negde potrošiti.

A zašto se u Srbiji bolje živi nego pre 10 godina? Zbog interneta.

water wizard
16.8.2021, 13:19
gledam monitore od 1000e, iskreno nisam video nikad uživo, čak ni u prodavnici.. što govori da se baš i ne prodaju ko alva..

Remedy
16.8.2021, 14:35
Jednostavno,nemoguce je ne primetiti tako nesto.....npr nemoguce je neprimetiti beogradski vozni park koji je kao vozni park u Becu....a to nije bilo tako pre 10,15,20 godina.....90te i da ne spominjem.....znaci,"nesto" se desilo sa mnogim ljudima u Srbiji i sad opusteno vozikaju novijeg audija,a pre 10 i vise godina su vozikali (neki u najboljem slucaju) nekog punta ili yuga......ili da li ste culi da neko pre 10 godina kupuje graficku kartu od 1000 i vise eura?....monitor od 1000 eura?.
Pored ovoga sto je DeCoy napisao, ko je rudario pre 10 godina, ko se bavio youtube-om i slicnim stvarima? Tada se vecina karti kupovala za zabavu, danas su to masine za obavljanje posla koji donosi zaradu.

Sto se tice automobila 80-ih, trebalo bi uzeti u obzir i kakva je bila mogucnost za uvoz tada, kao i da Zastavina vozila nisu bila toliko tehnicki zaostala. Bez namere da sirim offtopic diskusiju, hocu da dodam primedbu posto u naselju na putu do prodavnice imam parking od tacno 100 mesta gde godinama prebrojim npr automobile mladje od 10 god, i slicno. Ono sto mi bode oci ovog leta - koliko je parking pun, ranije si leti mogao da biras mesto (periferna BGD opstina). Kad se gleda sta se vozi po gradu, treba gledati i sta se ne vozi (odrzavanje i cena goriva uticu na one sa manjim budzetom).

Aibo
16.8.2021, 17:38
Sve dok karti bude manje od gejmera koji mogu i žele da ih priušte po ceni od 1000€... cene će ostati tu gde jesu. Kad lager krene da se gomila i roba nema kupca, cene će krenuti dole.

Prirodna raspodela bogatstva inače u većini modernih (nekomunističkih) sistema izgleda ovako (https://election2017.ifs.org.uk/uploads/images/election2017_images/observations/Obs%2C%20richest%2C1.PNG), pa i kod nas. Medijana svih zarada (ne prosečna plata koja je uvek veća, ali medijana realnije prikazuje raspodelu u narodu) ako se dobro sećam nezavisnog istraživanja od pre par meseci je kod nas ~42k. A na minimalcu ili ispod njega živi 40% stanovništva. Dakle istina je da gomila programera, inžinjera, zanatlija i taxi vozača u BG mogu bez mnogo muke da priušte skupu grafu, ali je takođe tačna da preko pola stanovništva ne može ni sa dve cele plate da je kupi.

Oba lica medalje se lako vide ko želi. Uđeš u finu kafeteriju i pogledaš kako se ležarno ostavlja bakšiš na ionako preskup kapućino i kolač. Onda uđeš u Aman market preko puta (ex SOS) i gledaš kakve salame ljudi kupuju, pa još na kasi skidaju po nešto kad skontaju da je kartica lupila u dozvoljeni minus.

A 1000€ za kartu je mnogo kako god da okreneš, imao ih ili nemao, jer je skuplje nego što je ikada u istoriji bilo i jasno je izazvano nenormalnom situacijom u svetu. Sva sreća pa većini grafika nije među stvarima esencijalnim za život, a kome jeste sasvim sigurno može da je priušti.

water wizard
16.8.2021, 17:54
pa to što se kupuje većina kupuje zbog mininga, retki su oni koji će da pljusnu te pare samo zbog igrica, čak i na zapadu.. mada ne kažem da ih nema, oduvek je bilo ljudi koji će da plate komp nekoliko hiljada eura, ali to je retkost, uglavnom se kupuje za rudnike, a ne zato što ima se može se..
A što se tiče salame, odem u pet šop ono skuplja salama za kuče nego za čoveka...

Laskaris
16.8.2021, 21:05
Sve dok karti bude manje od gejmera koji mogu i žele da ih priušte po ceni od 1000€... cene će ostati tu gde jesu. Kad lager krene da se gomila i roba nema kupca, cene će krenuti dole.
Samo treba dodati da trenutni broj kartica na planeti treba da odgovara broju gejmera i nemornalnom broju majnera da bi cene bile normalne. To zbog majnera nije slucaj jer jedan gejmer ima jednu do dve kartice a majner i po pedeset pa i stotinu i vise. E, majnera ima zbog nenormalne situacije u svetu kako si i sam napisao. Zapadni kapitalizam je u raspadu i zapravo vise i ne postoji, nezaradjena lova plovi potocima pa se ulaze u nekretnine pa su im cene svuda u svetu otisle u nebo, plemenite metale ali i majning. U kombinaciji sa planetarno omiljenim sportom zvanim "utaja poreza" majning postaje jos atraktivniji i vrlo je otporan.
A što se tiče salame, odem u pet šop ono skuplja salama za kuče nego za čoveka...
Da, tuzno i cudno ali istinito. Zato moj komsija svoje kerove hrani iskljucivo parizerom. :)

NastyB
16.8.2021, 23:06
Može da se priča da su majneri u pitanju, da je nedostatak čipova, da su problemi sa isporukama u Kini, ali do sada je najveći problem "lockdown" u zapadnim državama.
Za razliku od većinske Srbije tamo su ljudi izlazili u restorane, putovali, imali koncerte i festivale (sa vrhunskim bendovima, ne ovim jadom koji dolazi kod nas), a onda odjednom lockdown, sedenje u kući i beskrajna dosada. Imam par ortaka koji godinama žive na zapadu i nikada ih nije interesovala ni televizija, a kamoli konzole i PC igre. U zadnjih godinu i po dana jedan od njih samo što nije stavio 65-inčni TV u predsoblje i kupatilo, a kupio je i dva plejstejšna (da ih ne bi pomerao po sobama) i PC koji je platio silne pare koje nije imao na šta da troši. Takvih je tamo ne zna se broj.
Pokušajte da zamislite, na primer, jednog prosečnog engleza, navijača, koji je mesečno davao 500 funti na ulaznice za utakmice i plus tone ispijenog piva koje nije jeftino. Odjednom u lockdown-u ne može na stadion, niti na pivo, niti da visi u pabu, još manje da putuje, a lova je tu. Na šta će da je troši?? Ima neki PC, grafička 1000 funti??? Pih, toliko je trošio samo na fudbalske utakmice mesečno. Ajde bar da pika fortnajt sa sinom, jer ovaj jedino tako razgovara sa njim. A takvih je...

Naravno, ima tu majnera, evo opet počele da skaču valute, 3070 koja je u Nemačkoj do pre dva dana (kada sam zadnji put pratio) bila oko 800€ sad ne može da se nađe ispod 900, Radeoni opet skaču...
Ne miriše ovo na dobro nikako.

maxx
17.8.2021, 6:55
Pa kad nisu ni koštale toliko, osim nekih enthusiast modela. Danas ti je mid-range 1,000€, pre 10 godina za te pare mogao da uzmeš 3-4 mid-range karte.

I cene će i dalje da rastu jer je svet pun novca koji treba negde potrošiti.

A zašto se u Srbiji bolje živi nego pre 10 godina? Zbog interneta.

Mislis,2011 godine nije postojao internet?

Tacno je da je svet pun novca koji treba trositi,ali ocigledno,to se odnosi i na neke delove stanovnistva Srbije....(naravno ne za sve)

I nije poenta sto 2011 nisu postojale graf karte od 1000 eura,nego sto je tada mnooooogo manje ljudi (nego danas) imalo i moglo tih 1000 eura da potrosi na bilo sta......narocito na tako neke "sekundarne" (da ne kazem nebitne) stvari kao sto je hardwer,letovanja,zimovanja,garderoba,nove felne na autu itd,itd......drugim,recima standard za jedan dobar deo stanovnistva je znatno skocio zadnjih par godina,i sada mugu da kupe nesto sto im je pre 10 ili 15 godina bila naucna fantastika...

DeCoy
17.8.2021, 8:25
Mislis,2011 godine nije postojao internet?

Postojao je, ali njegova penetracija u poslovnoj sferi nije bila ni približno ovolika ni u svetu, a kamoli u Srbiji.

Danas možeš da sediš u svom stanu u Srbiji, primaš maltene evropsku platu, a plaćaš srpske cene.

A da ne pričamo o dosta kompanija koje su u Srbiji otvorile svoja outsourcing predstavništva.

Malik Tintilinic
18.8.2021, 17:17
Kako sam dosao do 1000k grafe: prestao da pijem lekove (5k mesecno koliko me kostali x 12 meseci = 60k za godinu dana), da ne nabrajam dalje.

DeCoy
19.8.2021, 22:09
hKqVvXTanzI

Aibo
20.8.2021, 9:10
Normalno da je proizvođačima frka od same pomisli da će milioni majnerskih karti u nekom trenutku da preplave tržište. :kreza:

Treba samo birati modele kojima se relativno lako menjaju ventilatori... Što je mene spasilo kod majnerske RX470 Nitro+.

NastyB
5.9.2021, 13:23
Normalno da je proizvođačima frka od same pomisli da će milioni majnerskih karti u nekom trenutku da preplave tržište. :kreza:

Teško da će od toga išta biti. Iako sam mislio da će bar u Americi cene pasti na razumni nivo, to se, ipak nije desilo, što se lepo vidi na NEWEGG (https://www.newegg.com/p/pl?N=100007709%20601357282%20601359511) .
Ali, lično, više me zanima GEIZHALS (https://geizhals.de/?cat=gra16_512) koji pratim zadnjih meseci i poslednjih nedelju dana cene su opet počele da skaču. Do pre dve nedelje cene, na primer, 3070 i 3070TI su bile ujednačene i mogle su se naći za nešto više od 800€, dok danas ne postoje jeftinije od 900€, dok TI verzije nema ispod 1000€. Za razliku od njih Radeoni 6800(XT) su u Nemačkoj zadnja dva meseca na istoj ceni od 1100€ pa naviše...

A s obzirom na ponovni rast vrednosti kriptovaluta i novih korona zatvaranja, ovo ludilo sa cenama će da potraje duže nego što su i najveći pesimisti predviđali.

I još jedna zanimljiva stvar koju sam primetio. Sve grafičke karte kod nas koje su bile između 100 i 160-170.000, kao što su 3070, 3070Ti i Radeoni 6800(XT) u svakoj radnji su rasprodati.

Meni su govorili da sam budala što sam dao tolike pare za grafiku, a isti taj model i oni skuplji su u svim radnjama rasprodati. Očigledno da nisam baš jedina budala...

Eni
5.9.2021, 14:15
Meni su govorili da sam budala što sam dao tolike pare za grafiku, a isti taj model i oni skuplji su u svim radnjama rasprodati. Očigledno da nisam baš jedina budala...

Ja sam se sam za sebe pitao dal sam budala jer je to praktično bila kocka... dal očigledno preplatiti al sigurno zgrabiti kartu, ili čekati da "padnu cene" i rizikovati da možda ne bude karti... dao 70.000 za 3060ti, dobio je na dan "release", evo igram se od 1. decembra opušteno (pogotovo posle gtx950-2gb) na ultra u 1080p... a karta danas ide i za $1000-1200 jbt... :icon_stud Rizik se "isplatio" na neki način.

DeCoy
5.9.2021, 15:09
Da, ali ti si pravio skok od tri generacije, po ovim cenama praviti skok sa generacije na generaciju po meni je suludo.

Eni
5.9.2021, 17:46
Naravno, ako imaš 20x0 ćuti i uživaj još 2-3 godine.

NastyB
5.9.2021, 19:17
Da, ali ti si pravio skok od tri generacije, po ovim cenama praviti skok sa generacije na generaciju po meni je suludo.

Da li bi, da imaš referentnu 5700XT, staru gotovo dve godine, koja se greje kao luda dao za novu, solidnu 6800 uz doplatu od 50.000 na 12 rata??

water wizard
5.9.2021, 19:40
ja razmišljam da se dogrevam na majning, pošto se ionako grejem na struju, i još kao što se toga ranije nisam setio.. nije baš nešto isplativa grafička gtx970 koliko vidim, ali bolje i deo da vrati nego ništa..

polarnimeda
5.9.2021, 21:53
secam se da je na jednom od nasih sajtova bilo komentara na televizor neki od bukvalno 3.000.000 dinara, tipa "dal pere i ves", "treba mi nesto da drnda u kupatilu", "koja budala ce ovo da kupi" itd.
a odgovor od strane ljudi iz firme, za koji sam siguran da je tacan, jeste da su to u stvari jedni od najprodavanijih televizora.
jednostavno, ima svuda mnogo teskih burzuja koji nemaju potrebe da razmisljaju sta ce, samo grabe najskuplje.
hocu da kazem da je sve relativno, sve zavisi od toga koliko imas para, koliko nesto zelis i koliko si, mozda neuracunljiv. :D
na primer, ja mislim da sam ja blago neuracunljiv jer hocu da kupim oled tv za koji moram da stedim 2 godine. sve samo da bi mi crna bila crna.
a mnogima je to petina jedne plate.
da su te grafe kostale 300.000, otisle bi slicnom brzinom.

DBrave
5.9.2021, 22:56
Ma grafe zaradjuju lovu, nemojte ih posmatrati kao luksuz za gejmere, vec kao sredstvo za zaradu, a pritom je zarada vec skoro godinu dana takva da se otplacuju u potpunosti za 6 meseci.

Zato su i skupe, jer ako se slucajno pojavi neka po iole prihvatljivoj ceni, to odlazi za sekund..

Koliko teksta je ispisano, a sve je prilicno jednostavno.
Ne moras da otvaras i registrujes firmu, ne moras da imas zaposlene, ne moras nista da znas niti da ucis, i ne moras skoro nista da radis.

Ulozis i pare samo kaplju..

Gejmeri su marginalni u celoj prici, kome se igra neka kupi PS5 ili Xbox X/S.

el_corona
5.9.2021, 23:02
Evo jedan link gde se vidi kako se cene krecu iz meseca u mesec po nemackim radnjama: http://www.3dcenter.org/news/hardware-und-nachrichten-links-des-2829-august-2021

Neka kineska majning kompanija je dobila pola miliona RX470 8GB kartica nazad nakon zaplene https://www.techspot.com/news/91002-chinese-court-returns-over-485000-radeon-gpus-cloud.html
Ocekuje se da se ove kartice prodaju na trzistu polovne robe jer se postavlja pitanje isplativosti za dalji majning iako mogu da zarade fino.

Nasi su izgleda raprodali lager i verovatno cekaju novu turu od uvoznika. Pre desetak - petnaestak dana RTX 3080 je mogla da se pazari u Gigat***u za 150.000 dinara.

Po mom misljenju ogorcenost vecine, nekih 90% potencijalnih kupaca, je zbog najavljenih retail cena. Da su najavili retail cene uvecane za procenat za koji su bile jace od prethodne generacije klasa za klasu (brojka za brojku 2080 vs 3080), niko se ne bi zalio ovoliko kao sada na dostupnost kartica. Nego su nalozili ljude pricom RTX 3070 za 500$ pruza isto kao RTX 2080Ti od 1200$. Ja sam se nadao da ce biti jeftinih RTX 3060/RTX 3050 kartica koje prate ono sta radi RTX 3070 ali nista od toga.

Po svemu sudeci, najmanje narednih godinu dana a mozda i na dve se razvuce ovaj disbalans dok TSMC ne izgradi te nove fabrike da malo ublazi nestasicu cipova.

planetm
6.9.2021, 10:47
Kad to jedan dan pukne ima da bude plakanje,a ja necu ni suzu da pustim,pare bez ulozenog rada videcemo dokle.

Laskaris
6.9.2021, 12:32
^

Naravno, ko ucestvuje u piramidalnoj prevari sam rizikuje i tu nema mesta za zaljenje. E sad, visoke cene odgovaraju proizvodjacima, zato su oni jako inertni i ne rade skoro nista da bi povecali ponudu. Sa povecanom proizvodnjom raste ponuda pa samim tim pada i cena a troskovi proizvodjaca rastu. Za proizvodjace je trenutno stanje zapravo idealno i ne treba ocekivati dramaticne promene u smislu povecanja proizvodnje. Mozemo samo da se nadamo da ce kripto mehur da pukne. A on ce da pukne kada prestane upumpavanje novca u finansijske sisteme sirom sveta. A taj novac se upumpava iz ekonomskih ali i iz geopolitickih razloga. Sustina je da novca ima mnogo vise nego materijalnih dobara koja se mogu kupiti za taj novac pa cena tim dobrima vrtoglavo skace. Proizvodjaci hardvera nemaju pojma koliko ce poplava jeftine love pa samim tim i majning ludilo trajati. Sta da rade sa povecanim proizvodnim kapacitetima kada padne traznja? Imam i za njih razumevanja (donekle).

Da li bi, da imaš referentnu 5700XT, staru gotovo dve godine, koja se greje kao luda dao za novu, solidnu 6800 uz doplatu od 50.000 na 12 rata??
5700XT zapravo ima nesto nizi TDP od 6800... 5700XT se verovatno grejala vise zbog ne bas najbolje resenog sistema hladjenja i vec poznate lose konfiguracije hladnjaka kod tebe u kucistu. Ja licno ne bih menjao, menjati graficke kartice i maticne ploce/procesore generaciju za generacijom je sport koji se bas nikako ne isplati.

NastyB
6.9.2021, 22:35
5700XT zapravo ima nesto nizi TDP od 6800... 5700XT se verovatno grejala vise zbog ne bas najbolje resenog sistema hladjenja i vec poznate lose konfiguracije hladnjaka kod tebe u kucistu. Ja licno ne bih menjao, menjati graficke kartice i maticne ploce/procesore generaciju za generacijom je sport koji se bas nikako ne isplati.

Zavisi kako ko gleda na to. Dati oko 50.000 na 12 rata godišnje za obnovu hardvera nije nešto preterano skupo. Bar ja to tako vidim.

Inače, istina je da referentna 5700XT ima takvo hlađenje da ju je RDR2 vitlao često u hotspotu preko 100 stepeni, pa i do 110-112 u pikovima, ali memorija i VRM-ovi NIKADA nisu prelazili 80-85 stepeni, što je ništa u odnosu na to da kod 3080 GDDR6X memorija lagano prži na 100 stepeni i više. Za VRMove ne znam.

A i hlađenje sam rešio na drugi način...;)

water wizard
6.9.2021, 22:41
50k je 50k, da li na rate ili odjednom na kraju godine si krači za 50k, još ako je kredit onda idu i kamate..
ali pare su da se troše, pa ko šta voli...

NastyB
7.9.2021, 9:27
Znaš, godinama sam se pitao kako da prestanem da pušim, pijem i trošim pare na besmislene izlaske, a onda se upitah što to ne bi potrošio tu lovu na kompjuter, pa mi je moja manija pomogla da prestanem da pušim jeftine pljuge i da pijem svašta (mada, piva ne mogu da se odreknem), a izlaske sam proredio fino i, eto, nađe se crkavica za komponente. Naravno, i to ima svoje prednosti i mane, ali Bože moj, ne može se i jare i pare...

makiem
7.9.2021, 23:55
Tja, sto ljudi, dvesta ćudi. Ja dok sam bio na faksu, od bednog džeparca sam odvajao za komponente (kad se setim da sam godinu dana merio radeon 5770). Ali stalno sam nešto gurao u računar, da li hard disk, više rama, bolje napajanje. Onda taman dođem do neke love, počne to i da bude redovno. Ali kvrc, član porodice teško oboli, troškovi lečenja solidni i stalni, sreća pa sam imao u šteku za to u datom trenutku. Od tada sam počeo da radim nadogradnju samo kad mi treba, jer nikad ne znam kad može da mi zatreba neka relativno veća lova odjednom, a da "nemam" nije opcija.

Moj komp iz profila gura sve što igram trenutno (2008-2017 igre) ok, i ako poživi, sigurno neću bar još godinu da ga diram. A što sam rekao 200 ćudi? Pa i ja tako "štedljiv" kvrcnem letos i kupim volan za simulacije od skoro 50K. I kad sam ga dobio grizla me savest, hteo odmah da ga vratim, žena me je ubedila da ga zadržim.

el_corona
8.9.2021, 0:25
Da sacekamo i tu 2022. godinu kad ce Intel navodno da plasira svoje graficke kartice, ako budu mogle da se takmice sa konkurentskim mid range segmentom. https://wccftech.com/intel-arc-alchemist-discrete-laptop-gpu-spotted-with-512-xe-graphics-cores/
I za njih ocekujem da ce cene biti nerealne, sve drugo bi me iznenadilo.

polarnimeda
8.9.2021, 1:53
Tja, sto ljudi, dvesta ćudi. Ja dok sam bio na faksu, od bednog džeparca sam odvajao za komponente (kad se setim da sam godinu dana merio radeon 5770). Ali stalno sam nešto gurao u računar, da li hard disk, više rama, bolje napajanje. Onda taman dođem do neke love, počne to i da bude redovno. Ali kvrc, član porodice teško oboli, troškovi lečenja solidni i stalni, sreća pa sam imao u šteku za to u datom trenutku. Od tada sam počeo da radim nadogradnju samo kad mi treba, jer nikad ne znam kad može da mi zatreba neka relativno veća lova odjednom, a da "nemam" nije opcija.

Moj komp iz profila gura sve što igram trenutno (2008-2017 igre) ok, i ako poživi, sigurno neću bar još godinu da ga diram. A što sam rekao 200 ćudi? Pa i ja tako "štedljiv" kvrcnem letos i kupim volan za simulacije od skoro 50K. I kad sam ga dobio grizla me savest, hteo odmah da ga vratim, žena me je ubedila da ga zadržim.

brate, nema sta da te grize savest, nije da si nekog voljenog ostavio gladnog i zednog, na cedilu da bi kupio volan.
drugo, kada gledas siru sliku, to su ama bas nikakve pare. ako zatreba za nesto ne daj boze, prodas ga i vratis dobar deo novca. ako je moranje, nadje se jos jedan posao, proda se i kuca, pa se uzme manja. sitne su to stvari da bi se oko njih cimao. nece ti ni 50, ni 100, ni 300.000 okrenuti zivot za 180 stepeni.

moze samo jednog dana da ti bude krivo sto takvu sitnicu nisi sebi priustio, ako si vec mogao.
bar je moje misljenje takvo. nije zivot da sedis, jedes, pijes i gledas u zid. ne zelis ga drugima, niti drugi tebi, da bi osecao krivicu.

Aibo
8.9.2021, 10:12
TSMC diže cene klijentima: https://www.techspot.com/news/91121-tsmc-increased-chip-prices-3-apple-while-others.html

BTW, gaming je sada osetno skuplji ali i dalje nije preskup hobi u poređenju sa mnogim drugim. Kad kreneš da pričaš malo sa ljudima koji žive za putovanja koliko je avionska karta do dalekog istoka ili južne amerike. Sa audiofiliima koliko su u stanju da plate uređaje, pa čak i periferije (kablove, police...). Pitanje je samo šta te radi i kakve su ti finansije.

Ja ne znam da li je nažalost ili na sreću što sam trenutno u nekoj fazi kada baš slabo igram. Stao sam na pola RE3 i prosto mi se ne igra, PS4 mi vratili sa servisa, nisam ga upalio mesecima. Jedino što vrtim ovih dana je They are Billions koji prelazim drugi put. Sve i da mi poklone 3080, smorila bi se kod mene.

water wizard
8.9.2021, 11:06
sad će zima ima da se sedi kući, plus epidemija... šta ćeš drugo da radiš nego da pržiš igrice.. dobro ima i pametnijih stvari ali većina će tako...

DeCoy
8.9.2021, 11:59
Prelazak etheriuma na proof of stake koncept i početak proizvodnje u novoj TSMC fabrici u Arizoni nagoveštavaju da se nešto može promeniti u drugoj polovini 2022.

NastyB
8.9.2021, 14:52
sad će zima ima da se sedi kući, plus epidemija... šta ćeš drugo da radiš nego da pržiš igrice.. dobro ima i pametnijih stvari ali većina će tako...

Šalim se, ne znam šta će se dešavati zimus, ali počinjem da se brinem za sebe. Dođem kući sa posla mentalno iscrpljen, znam da sam tek počeo Siege of Paris u AC Valhalla, da sam tek došao u onaj grad u Horizon Zero Down, ali najradije uključim RDR2 i prelazim ga, valjda, osmi put sa jednakim guštom kao i drugog puta...
Još da se pojavi Witcher 3 u novom izdanju i eto još jedne igre koju ću preći šesti ili sedmi put.

Pa, ono što valja može i da se ponavlja...:)

SK HQ
8.9.2021, 15:21
Neki opšti zaključak u redakciji povodom ovakvog stanja je da se čeka Intel, u prvom kvartalu naredne godine, jerbo Nvidia i AMD nemaju nikakve marketinške motivacije da budu jeftiniji. Kolega Kosovac je izneo dobru teoriju o NOVOJ grafi koja je po performansama u rangu RTX 2060 i to poceni od 200 - 300 evra...

DeCoy
8.9.2021, 15:40
Meh, pre ću da kupim AMD nego prvu generaciju Intela, sa ko zna kakvim drajverima...

voodoo_
8.9.2021, 15:45
Drajveri za integruše poslednjih godina su im baš dobri (u smislu, GPU-ovi su jad, ali bar drajveri ne baguju nešto katastrofalno da je bilo šta neigrivo zbog drajvera), baš treba da se potrude da zeznu nešto za diskretnu verziju.

Aibo
9.9.2021, 13:41
Nisam ispratio, da li im se neko integrisano rešenje već zasniva na istoj ili sličnoj arhitekturi kao i dolazeća diskretna? Ako da, onda su oni već vežbali sa drajverima pa to još može i OK da ispadne.

Realno, istrpeo bih poneki porođajni bag ako su cena/performanse baš dobri i GPU sarađuje OK sa Adobe softverom. Kako AMD uporno ima bagovite proizvode i drajvere, cenu istu kao nV već neko vreme, pa opet ljudi trpe. :D

Љуша
9.9.2021, 13:49
Гледам неки дан цене картица. Баш да видим шта се дешава. Још увек се продају распале гт 710 и 730, па онда 20 празних места, па следећа rtx 3060 140 000. На време сам изгледа прошло лето уграбио gtx 1660 :D

water wizard
9.9.2021, 15:06
prošlo leto je bilo najbolje za kupovinu, bar što se tiče polovnih, tad šta si mogao da kupiš za 60e sad košta 200..

DBrave
9.9.2021, 16:11
Prelazak etheriuma na proof of stake koncept i početak proizvodnje u novoj TSMC fabrici u Arizoni nagoveštavaju da se nešto može promeniti u drugoj polovini 2022.

mislim da si u pravu, ja pre druge polovine 2022 ne ocekujem nikakvo poboljsanje.
U stvari ocekujem jos goru situaciju ove jeseni/zime...

nexexcalibur
9.9.2021, 16:19
Drugar je dobru kombinu odradio. Ja snimio oglas na benchu 3080 za 1000e, javio mu, on otisao iskesirao. Posle tipa 3 nedelje prodao svoju 2080ti za 800 evra i eto....sad uziva :D

Љуша
9.9.2021, 17:07
Чек чек, ја сам моју платио 29 000. Колико сад вреди? 40 000 половна :kreza:. Шалим се :D

torivoje
9.9.2021, 19:23
[...čita šta sve zle čike ovde pišu i smeje se kao Draguljče, mazeći svoju polovnu GTX 1060 6GB, kupljenu za 120 evra prošle godine u prevakcinalno doba :D ...]

el_corona
9.9.2021, 23:48
Da sacekamo i tu 2022. godinu kad ce Intel navodno da plasira svoje graficke kartice, ako budu mogle da se takmice sa konkurentskim mid range segmentom. https://wccftech.com/intel-arc-alchemist-discrete-laptop-gpu-spotted-with-512-xe-graphics-cores/
I za njih ocekujem da ce cene biti nerealne, sve drugo bi me iznenadilo.

Bio je neki leak da Intel DG2 GPU ide rame uz rame sa 6700XT i 3070.

A sto se drajvera tice, od kako sam pre par meseci vidjao vesti za ove nove Intel Arc/Xe/DG kartice tokom prvih testova, performance su bile tanke ali kroz peglanje drajvera su se pele malo po malo u odnosu na prvi prikaz u celu klasu iznad.

Partybreaker
10.9.2021, 10:47
[...čita šta sve ovde pišu zle čike i smeje se kao Draguljče, mazeći svoju polovnu GTX 1060 6GB, kupljenu za 120 evra prošle godine u predvakcinalo doba :D ...]

Ovo je najbolji dil, realno :D Ja sam je isto tada merkao i završio na kraju sa 1660 Super za 240€... pre cele ove papazjanije, ofc.

Inače se vrlo radujem Intel-ovim grafikama, zaista se nadam da će pogurati i vratiti nižu i srednju klasu GPU-ova, pa makar im za to trebalo par generacija. Bitno je da taj segment ne iščezne jer mnogi nemaju nameru da daju četvorocifrene pare za ovaj hobi.

Laskaris
10.9.2021, 18:02
Intelove integrisane graficke uvek imaju na papiru dobre osobine ali kada se testiraju u realnom radu AMD APU-i koji imaju visetruko slabije procesorske delove ih odvale. Sklon sam da verujem da ce tako biti i sa pravim grafickim karticama. Ne bi valjalo da bude tako ali bojim se da ce bas tako biti.

torivoje
10.9.2021, 18:10
Ovo je najbolji dil, realno :D Ja sam je isto tada merkao i završio na kraju sa 1660 Super za 240€... pre cele ove papazjanije, ofc.

Inače se vrlo radujem Intel-ovim grafikama, zaista se nadam da će pogurati i vratiti nižu i srednju klasu GPU-ova, pa makar im za to trebalo par generacija. Bitno je da taj segment ne iščezne jer mnogi nemaju nameru da daju četvorocifrene pare za ovaj hobi.

Htedoh GTX 1070 Ti, ali zbog lenjosti ostadoh na K.P-u bez nje. Kada se pojavi ova GTX 1060, poleteh kao raketa, jer je u pitanju model čije dobre recenzije prethodno čitah.

Onoga trena kada čovek bude načisto sa sobom koji su mu naslovi omiljeni i da li mu se (ili ne) sviđa pravac u kome se kreću nove igre (i vredi li dati novac za GPU koji tako nešto može pogurati), nabavka hardvera postaje mnogo jednostavnija.

SAJEVAC
10.9.2021, 20:58
GTX 1060 je i dalje sasvim sposoban gpu..Nemoj da te godine zavaraju.....FULL HD i high detalji,da se vrte oko 60fps,skroz korektna prica.O starijim naslovima da i ne pricam.Malo izbacis poneki nepotrebni detaljcic koji opterecuje bespotrebno gpu i igras se kao covek...Sve je to sad doterano do toga da igre i na low izgledaju sasvim pristojno.Ako ces za relevantne naslove uzimati krseve kao sto su cyberpunk 2077,onda neces srecu pronaci...Sa takvim igrama nestabilan fps imaju i kompovi koji su jaci od mog..

player1
10.9.2021, 23:43
Ako ces za relevantne naslove uzimati krseve kao sto su cyberpunk 2077,onda neces srecu pronaci...

Za relevantne naslove i treba uzimati najzahtenije igre. Ne zato sto su "prezahtevni krsevi" ili sta god, nego sto ces istu karticu da koristis bar nekoliko godina u buducnost, i to ne samo sa starijim igrama, nego i nadolazecim. A nema boljeg testa, nego koristiti za uporedjivanje trenutno najzahtevnije igre, da se vidi koliko ce dobro da te sluzi grafa u buducnosti.

SAJEVAC
11.9.2021, 15:06
Jasno je meni sta ti kazes,ali relevantan naslov je zahtevan naslov,opravdano zahtevan,a ne poluproizvod kome ne moze udovoljiti ni high end graficka kartica.....

weedman984
12.9.2021, 10:10
U budućnosti očekuj masu "poluproizvoda" koji će vremenom da se klešu kroz pečeve, retko ćemo viđati ful odrađene igre "iz prve". Igre kao CP su ogromni projekti i naravno da će biti bagovite od starta, a kasnije će igrači nalaziti probleme a developeri rešavati. Tako da, da, to jeste relevantna igra jer možemo samo da očekujemo još takvih

DeCoy
12.9.2021, 19:07
Procurele maloprodajne cene Intelovih grafa (https://www.sk.rs/clanak/2587/procurele-cene-predstojecih-intelovih-grafa-arc-alchemist-od-100-do-500)...

https://www.sk.rs/slike/jpg/5527.jpg

el_corona
12.9.2021, 19:53
Samo dok krenu i Intel kartice da kupe skalperi :D. Pitam se kakve li ce biti te Intel kartice po pitanju rudarenja, ako budu dobre kao sto je Quick Sync dobar u svojoj sferi bice skalpiranja i za njih.

Inace majnerima se i dalje itekako isplati da kopaju iako je Bitcoin pouvkao sve valute na dole pre neki dan od kako je El Salvador prihvatio Bitcoin kao jedno od sredstava placanja u drzavi. McDonalds, Starbucks, Pizzahut i ostali vec prihvataju BTC: https://twitter.com/BitcoinMagazine/status/1435654337942937602 vise informacija kod tog tviterasa na profilu.

DeCoy
12.9.2021, 20:13
Ja ne vidim razlog zašto bi iko te prozaične stvari plaćao tako volatilnom valutom kao što je BC. Kupiš danas Happy Meal, a sutra za isti "novac" možeš da uzmeš 5 komada. Ili obrnuto...

Jedino ako si neki off-grid whale, koji ne poseduje ništa osim walleta punog bitcoina.

water wizard
12.9.2021, 22:26
oni dali mogućnost pa hoće.. sigurno se nadaju kao onaj što je platio 2 pice 3miliona na početku... :D

DeCoy
12.9.2021, 22:36
Nije 3, nego oko 460 milliona prema trenutnoj BC ceni :kreza:

el_corona
13.9.2021, 11:35
Navodno Nvidia plasira RTX 2060 (cak i 12GB model) za ispod 200$ pre nego sto se Intel kartica te cenovne klase bude nasla na trzistu.

https://www.techspot.com/news/91206-intel-arc-gpus-eye-up-sub-200-market.html

M.C.
13.9.2021, 11:48
Sve ako neće po toj ceni. :kreza:

Laskaris
13.9.2021, 12:09
MSRP (manufacturer's suggested retail price) cena nema blage veze sa realnom cenom. Za 200 dolara bar jos godinu dana nece moci da se kupi nista osim polovnjaka a i to nece biti brzinski demoni.

torivoje
13.9.2021, 16:08
Nakon kuknjave koje videh po TPU / Guru3D forumima o sve lošijem kvalitetu izrade novih GPU-ova (uprkos ludačkom skoku njihovih cena), možda AMD-ovo trenutno mirovanje dodaje malo više mesa na ovo (https://www.guru3d.com/news-story/rumor-amd-ryzen-6000-rembrandt-apus-already-in-mass-production.html) šuškanje.

mlnmnc
21.9.2021, 14:07
Je l' zna neko kada će da padnu cene grafičkih karata? Ove cene sad su blago rečeno prenaduvane...

DeCoy
21.9.2021, 14:13
Možda u drugoj polovini sledeće godine.

Laskaris
21.9.2021, 14:19
I to sasvim debelo mozda. A cene su trenutno apsolutno ludacke, niko ko zaista ne mora ne bi trebalo da kupuje sada osim ako ima neku karticu da proda pa kupi po relativno slicnoj ceni.

ETR1
21.9.2021, 14:43
Za dve, najvise 3 godine. (sto mi ovo poznato) :D

torivoje
21.9.2021, 19:17
I to sasvim debelo mozda. A cene su trenutno apsolutno ludacke, niko ko zaista ne mora ne bi trebalo da kupuje sada osim ako ima neku karticu da proda pa kupi po relativno slicnoj ceni.

Pre neki dan čovek kači na [H]ard forumu slike svoje nove XFX Speedster Merc319 RX6900 (koja na NewEgg-u ide po bagatelnoj ceni od 1.739 mrtvih predsednika + Džo Bajden (https://www.newegg.com/xfx-radeon-rx-6900-xt-rx-69xtacsd9/p/N82E16814150859)) i žali se da su mu pri skidanju zaštitne folije sa kućišta kartice otpali komadići farbe.

Ako kompanijama prolaze ove cene, a prodaja ide tako brzo da ni farba ne stiže da se osuši, veruje li neko da će se uskoro vratiti hiperprodukcija i (sa njom) niže cene?

Cracked But Whole
21.9.2021, 19:25
To o nižim cenama se na ovom forumu (a i šire) spekuliše već godinama. I ni u jednom trenutku ne vidim da je situacija bolja, štaviše - sad i karte koje su i pre dve godine već bile stara priča, prodaju se za veće pare nego što su kupljene.

DeCoy
21.9.2021, 20:12
Godinama? Evo upravo će u oktobru biti godinu dana otkad su cene počele da divljaju. U septembru 2020 si mogao da povoljno kupiš polovne karte 2xxx serije jer su ljudi požurili da prodaju pre nego što se pojavi 3xxx serija.

veruje li neko da će se uskoro vratiti hiperprodukcija i (sa njom) niže cene?

Eto za 2023. se očekuje višak kapaciteta u fabovima (https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prAP48247621). Ako ništa drugo, očekujem da će cene da se unormale, dakle MSRP+200€.

perablenta
21.9.2021, 20:42
To sad pričaju...

A onda kad dođe 2023. biće :

Manjak elemenata i materijala
Manjak radne snage
Vremenske nepogode
Solarno zračenje
China something, something

Poverovaću u cene blizu preporučenih kad ih vidim.

torivoje
21.9.2021, 21:38
Ehhh...

https://youtu.be/AXerarkEulE?t=380

filpan
22.9.2021, 10:42
@perablenta

Vidim ti bas imas problema sa grafickom

DeCoy
22.9.2021, 15:00
Uskoro nećemo moći da kupimo i Super varijante 3xxx serije...

https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/psnid1/30series_super_cards_incoming_saw_this_on_hps/

perablenta
22.9.2021, 18:51
@perablenta

Vidim ti bas imas problema sa grafickom

Ja sam svoj novčanik "spalio" i to srećom kad je bila cena na dnu, mada sam i tada platio 20% skuplje nego što sam planirao.

Ustvari platili su gledaoci mojih videa. Al opet... mogao sam neki jeftin automobil kupiti supruzi.

Da mi nije bila 1080ti van garancije već par godina, i raubovana u dva gejmerska PC-a ne bih je ni menjao.

ajeto
24.9.2021, 6:27
Koliko vredi sada XFX RX560 4gb ddr5, kupljena 2019 godine u konfiguraciji, nije nikada rudarila niti se koristila za igre?

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

bojanh
24.9.2021, 6:39
Oko 130 do 140e.
Ja sam prodao takvu pre 2-3 dana za 15k dinara = 127e, ali je bila verzija sa 896 shadera, ima i verzija sa 1024 koja je 5-10% jaca.

Laskaris
24.9.2021, 11:59
Pre par meseci za toliko se prodavala RX470/570 koja je raketa za tu karticu. Pojave se i sada na KP za 8000 din neke RX460/560 i odu naravno istog trena.
Ludilo cena ce trajati jos, kad covek pomisli da se blizi kraju postane jos gore...

water wizard
24.9.2021, 12:20
16k najjeftinija 4gb, juče postavljen oglas 38 pregleda i to će da ode.. posle idu od 150e :D
Meni prošle godine bilo skupo 60e za rx 470.. :kreza:

ajeto
24.9.2021, 18:43
Još da vidim kako da aktiviram integrušu, nešto me zeza bios.

water wizard
24.9.2021, 18:48
resetuj bios ako neće, onda bi trebalo da bude na auto, pre toga izvadi grafičku, da ne zapamti opet podešavanja da mu je primarna grafička..
Naravno ako procesor ima uopšte integrisanu grafičku

ajeto
24.9.2021, 19:28
resetuj bios ako neće, onda bi trebalo da bude na auto, pre toga izvadi grafičku, da ne zapamti opet podešavanja da mu je primarna grafička..

Naravno ako procesor ima uopšte integrisanu grafičku

Ima, ryzen 3 2200g.
Kako se resetuje bios?

water wizard
24.9.2021, 19:30
imaš u uputstvu od matične ili na youtube...

jel si probao izvadiš grafičku i ubodeš monitor u matičnu, ?

ajeto
24.9.2021, 19:57
Nisam jos, sve mislim moglo bi i bez vadjenja graficke.

voodoo_
24.9.2021, 20:18
Ako nisi, treba da ubodeš monitor u video izlaz od matične ploče (onaj pored USB-ova) a ne u izlaz grafičke.

BIOS ti je najlakše da resetuješ tako što ćeš da izvadiš bateriju sa ploče na desetak sekundi (dok je kompjuter otkačen iz struje) pa da vratiš.

Laskaris
24.9.2021, 23:06
Ne moze bez vadjenja graficke na 99 odsto iole novijih ploca. Cim izvuces graficku prepoznace sistem tu Vegu u procesoru.

water wizard
25.9.2021, 0:42
odradi neki test i slikaj da vide ljudi da radi kad prodaješ i izvadi je, šta se nećkaš ako ćeš da je prodaješ moraš da je izvadiš....
reset biosa ako neće tek posle..

water wizard
25.9.2021, 2:16
Kina banuje kriptocurrency https://www.iflscience.com/technology/china-declares-all-transactions-involving-cryptocurrencies-are-illegal

nexexcalibur
25.9.2021, 11:15
Kina banuje kriptocurrency https://www.iflscience.com/technology/china-declares-all-transactions-involving-cryptocurrencies-are-illegal

Good! Steta sto ce sad kontrasi ameri da embraceuju kripto jos vise

DeCoy
25.9.2021, 11:43
Ne isplati se BC majning u Americi koliko u Kini zbog cene struje (trenutno se isplati, ali je mnogo osetljivije na fluktuacije bitcoina). Pre će kineske firme da prenesu opremu u Vijetnam, Filipne ili neku obližnju zemlju u razvoju.

ajeto
25.9.2021, 12:28
Ne moze bez vadjenja graficke na 99 odsto iole novijih ploca. Cim izvuces graficku prepoznace sistem tu Vegu u procesoru.Tako i bi, uspeo. Hvala svima. :-)

xCanEx
2.10.2021, 17:50
Bezobrazluk, karte high end klase od po 2-3 iljade evra (nekad bejose iljadu), sa nikakvom tendencijom da se cenovni rang smiri u narednih godinu dve, opsta papazjanija.

Po ko je blesav, sem da ne zna sta ce sa parama, da sebi dozvoli da kupi tako nesto....da se razumemo ja volim lepo da se igram, i svasta mogu da podnesem i finansijski i spram sebe, a bogami i spram supruge mi, i porodice ali ovo je smesno.

Sva sreca kupih 2070 pre svih ovih slepih miseva sto im pobegose iz laboratorija, te sam kao miran.

Riknjavanje pomenute kartice podrazumeva, da mi ne pada na pamet, iz inata da ulazem dalje dok se sve ne smiri, makar se naucio konacno da drljam PS4/PS5 kontroler kako to bog zapoveda.....a mogu i da batalim sve i da se posvetim prirodi.

Rudare iskljucujem iz ove opservacije.

DBrave
2.10.2021, 18:02
Ako ih ne mozes pobediti, prikljuci im se :)

xCanEx
2.10.2021, 18:31
HeHe sanse nema.

U sprdnji tog tipa ne zelim da ucestvujem.

Zadnjih 30 i kusur godina sam promenio boga oca kompjuterske opreme, al to je imalo neki normalan flow izbacivanja novog hardvera.

Zamislimo manijakalnog igraca, oce on sebe apgrejdovati sa 3090/3080.... ili ce kupiti PS5? ili sta ce da radi? da kupuje izarcene kartice majningom - verovatno to?

Ja bre zuljam igre i kompjutere od 1986/7/8 neam pojma ni sam kad tacno....ali od tada do sada ovo je najveci bezobrazluk koji se stvorio.

Nema tog napretka u uzivanju u igrama koji ja mogu da vidim, a da on zasluzuje da ja kresnem tu kintu....ludi ljudi skroz...a verujem da nisam samo ja tog misljenja. Lego sam na PS5 da vidim to cudo...ok to je 600 i kusur evra, pa ajde i i dalje cekam da me faciniraju...al 2k..3k.....ludaci

Sklop gomile okolnosti - covid-rudarenje- cini da normalan covek ne moze normalno da se igra.

Generalno za celu pricu oko gaminga kaka na sve strane.

water wizard
2.10.2021, 18:42
pa rtx2070 je jača od konzole, što bi silazio sa konja na magarca jedino ako ne planiraš da prodaš/profitiraš od grafičke..

Neutrino
2.10.2021, 18:52
E ako si im rekao. Siguran sam da će sad momentalno da batale zaradu od bar par desetina hiljada zelenih novčanica mesečno da bi ti mogao da se igraš :dzavo:

DeCoy
11.10.2021, 18:19
https://rs.n1info.com/scitech/na-horgosu-zaplenjene-cetiri-graficke-kartice-vredne-11-000-evra/

perablenta
11.10.2021, 18:27
Sad kad potrošnja struje na Horgošu skoči 30% :D

water wizard
11.10.2021, 19:01
sad kad krenu da hapse prodavce grafičkih ima da napune zatvore.. posle će da krenu i po kućama.. a cena će samo da skače..
Mislim da niko nije spomenuo da uvode nove kase sa kojima ćeš moći i preko mobilnog da otkucaš račun što po meni znači da će za svaku trgovinu da se plaća pdv pa i za polovnu robu..

DeCoy
11.10.2021, 19:05
Pao ranije jedan Albanac i sad Bugarin, naši šverceri se ne diraju...

Mislim da niko nije spomenuo da uvode nove kase sa kojima ćeš moći i preko mobilnog da otkucaš račun što po meni znači da će za svaku trgovinu da se plaća pdv pa i za polovnu robu..

Ako kupuješ od fizičkog lica ne plaćaš PDV na polovnu robu, za kupovinu od pravnog lica se i do sad "plaćao".

water wizard
11.10.2021, 19:23
pravna lica su i do sad imala obavezu da imaju kasu, sigurno nije za njih namenjeno da kucaju račun sa mobilnog..

DeCoy
11.10.2021, 19:43
Pa ne može fizičko lice da ti izdaje fiskalni račun. To je za frizere, molere, razne majstore i druge preduzetnike koji su od 1. januara u PDVu.

bokela
16.10.2021, 16:16
U priči oko grafa i arčenja istih zbog rudarenja pa se pojave na oglasu, imam pitanje vezano za ta izrabljivanja?

Kapiram da su tu odmah u pitanju kuleri i ležišta kulera grafičke, što može da se zameni. Ali i ako je grafa radila 24h na 100% opterećenja ako se pritom pristojno hladila sa svojim i dodatnim hlađenjem, šta može još da se ošteti na grafičkoj u toku rudarenja? Neki lemovi, na ploči grafičke?

Ne verujem da dolazi do oštećenja samih tranzistora u čipu grafe ili RAM čipovima? Ili možda grešim.

perablenta
16.10.2021, 16:42
Bilo je više klipova na netu gde su ljudi radili istraživanja na tu temu.

Problem je što nisu sve kartice iste izašle iz fabrike. Može da ti zapadne jedna koju je rudar mrcvario godinama i da tebi radi još godinama bez problema.

A opet, možeš da kupiš polovnu od rudara koji ju je mazio i pazio i da crkne posle par dana.

Nema pravila.

DeCoy
16.10.2021, 16:46
hKqVvXTanzI

el_corona
17.10.2021, 13:57
Evo malo obecavajucih vesti:
https://blog.ethereum.org/2021/10/15/amphora-merge-milestone/

Ako ovo izguraju prema ovom planu, mozda bude pada cena kartica osim ako se majneri samo ne presaltaju na drugi coin/token a nije bas mali hash rate koji je na Ethereumu trenutno https://miningpoolstats.stream/

@bokela
Kod majnerskih kartica najpre strada memorija jer su se majning algoritmi menjali iz godine u godinu i postali zahtevniji pa su i pratili povecanje vRAM-a na karticama i koristili ga efikasno. Postoji nesto sto se zove DAG fajl, on se smesta u vRAM. Sto je taj fajl veci, znaci vise vRAM-a se popuni i treba mu veoma brzo pristupiti pa postoje razni memorijski tweakovi za razne proizvodjace memorijskih cipova a sve se svodi na dobri stari overklok uz zatezanje memorijskih tajminga. GPU je tu uglavnom u boljem stanju jer nikad ne radi pod 100% opterecenja pa cesto majneri downclockuju GPU ne bi li kartica trosila manje struje sto je cini efikasnijom.
Zasto pitas ovo, for science ili planiras upgrade? Da li je vreme da saljes Core 2 Quad u zasluzenu penziju i da malo potpomognes taj GTX 1060? :D

Markonije
18.10.2021, 1:40
@bokela

Radio sam u rudniku ETH dve godine :D

Ne bih kupovao kartice koje su rudarile a da nisu Sapphire , od nekih 800 kartica jedna se pokvarila od 2018 do 2021, zato su i Sapphirke skuplje od istog modela drugih prozivodjaca 15-30% po oglasima, kvalitet izrade ubedljivo najbolji.

Sa Nvidia karticama nisam imao iskustva.

Sto je neko rekao to jeste lutrija, ali kvalitet izrade je presudan.

Sto se tice cena kartica, rekao bih da do polovine 2022 nece biti promena (sumnjam da ce ETH na full POS u Januaru) ali ako stvarno ode tad , bice kartica kupus da potapas sa njima, podbocis vrata, izbalansiras sto :D

bojanh
18.10.2021, 7:30
Evo moje iskustvo.
Kupio za sebe Palit GTX 1070 Super Jetstream pre nekih godinu i po dana.

Kod mene radila oko pola godine, zatim je dao bratu, kod njega radila godinu dana, koriscena kod nas za igre, pre toga je rudarila ko zna koliko, prodao je dalje, kupac prezadovoljan.
Za sebe uzeo Gigabyte GTX 1080 isto iz rudnika.
Cak sam je i klokovao +150mhz core (2050-2062mhz boost) i +400mhz memory, a napon smanjio sa 1.050v na 1v...dakle overklokovao, a undervoltovao sto je retkost...evo radi vec 2-3 meseca svaki dan.
Bratu kupio od istog coveka Gainward GTX 1080 Phoenis GS, isto iz rudnika, radi vec neke 3-4 nedelje.
Dokle ce raditi, ne zna se, mozda potraju jos par godina, mozda pocrkaju nakon mesec-dva, nema pravila.

RAJIC
10.12.2021, 22:01
na istoku nista novo:mad:

polarnimeda
10.12.2021, 23:03
sad kad bi nestale kriptovalute, pitam se koliko bi trebalo vremena da se cene stabilizuju, jer bi svi koji nisu mogli da kupe grafu pohrlili da to urade cim cene padnu 10%.
sigurno ih proizvodjaci jos dugo nece spustiti da kostaju makar upola od trenutne cene... ne znam ima li smisla nadati se necemu naredne 2 godine.
cak i polovne ne znam za koliko bi davali. predugo ovo traje, previse ljudi ceka.
ima li neko da prati pa da zna iole pouzdanu procenu kada ce za recimo nekih 300 evra moci da se kupi solidna grafika, tipa rtx2060 ili nesto jace? verovatno kada njom ne budes mogao da pokrenes ni tri godine stare igre...
ako uopste postoji ista pouzdano vise...
ili mozda neko zna bar za koje vreme sigurno nece moci da se nabavi po toj ceni?

Koreli A.
17.12.2021, 23:08
Ko zna takve informacije moze slobodno da naruci portret sebe sa krunom i septarom .
I ako moze da proizvede (ko god) ogroman broj kartica da zasiti trziste nemaju motiv to da urade.
U nekoj teorijskoj naucnoj fantastici moze Amerika kao drzava da kaze "Evo vam subvencije ,stancuj te kartice imamo taj i taj interes da spustimo cene".
Nesto tako mora da se desi da bi cene pale toliko , medjutim subvencije ce pre da dobiju po hiljadu drugih osnova .
Dobra stvar je sto 3000 serija jeste pri vrhu bolja od 2000 serije a i to zahvaljujuci arihkteturi koja trazi vise energije . Nova generacija konzola je u rangu RTX 2080 sa 16gb sistemske memorije . Nnesto ne verujem da ce izaci serije i potrebe za istima a koje na primer sa 100W razbijaju RTX 2080 .
Tako da mislim da 2060 nece biti puno drugaciji na zalasku ove generacije nego sto je sad.
Samo razmisljanje koje se odnosi na "medium gejming" sto je po meni i dalje 1080p kao minimum i standard u isto vreme .64% koristi 1080p (ako se secam dobro) na Stimu i dalje. Preostalih 36% imaju vece ali i manje rezolucije.

DeCoy
18.12.2021, 12:31
Ima kartica, ko kaže da nema, al' ne za sitnu raju, lik kupuje mining kartice direktno od Nvidije (3600$ po komadu)...

https://twitter.com/jaxson_davidson/status/1470933731548356614

ognjen_ogi
18.12.2021, 22:25
Da mi je mesecna zarada i 5000e ne bi dao toliko za graficku.

DeCoy
18.12.2021, 22:56
3600$ je super jeftino za 170HX (https://screenrant.com/nvidias-cmp-170hx-gpu-price-availability-hash-rate/) mining karticu.

polarnimeda
19.12.2021, 15:13
Da mi je mesecna zarada i 5000e ne bi dao toliko za graficku.

sto ne bi? ja bih. :) trecina jedne plate za nesto u cemu ces da uzivas narednih 5 godina, mozda i svakog dana.
i to je trecina plate posle koje ne ostajes uskracen ni za sta. ostalo bi ti "samo" 5x vise para nego sto ljudi zaradjuju ovde.

mozes reci "stvar principa", ali samo bi inatio sebi.

pacsle
19.12.2021, 15:22
3600 nije baš 1/3 od 5000

ognjen_ogi
19.12.2021, 17:29
Ne razmisljamo svi isto,te 2000e uvek mozes u nesto da ulozis,sredjivanje stana,kola...a ti das za grafiku da bi igrao igre.Sto se mene tice vidim jedino Stalker 2 u najavi kao nesto sto bi mogao da igram.
Mozda i o ovaj God of war...

MARE GSX R
19.12.2021, 20:04
Sve i da imam ne bih dao za neispravne grafike po oglasima veca im cena pokvarenima nego nove kad su bile u radnji sa 3 god garancije pa makar ne igrao nista narednih 5 godina... A o ceni ispravnih ni da ne pricam...

Послато са SM-A315G помоћу Тапатока

NastyB
20.12.2021, 15:45
Ne razmisljamo svi isto,te 2000e uvek mozes u nesto da ulozis,sredjivanje stana,kola...a ti das za grafiku da bi igrao igre.Sto se mene tice vidim jedino Stalker 2 u najavi kao nesto sto bi mogao da igram.

Ljudi su različiti. Ne znam zašto se drugi omalovažavaju ako ne misle isto kao neki??

Ja sam kupio 5700XT za 50.000, prodao je za 75.000, dodao istu cifru od 50.000 koju sam dao za 5700XT da kupim RX6800 samo da bih igrao RDR2 kako valja. JA to volim, MENI LIČNO su igre nešto što obožavam čitav život. Treba li da govorim ljudima koji vole motore i automobile da su kreteni zato što ja nisam ljubitelj toga, ne zanimaju me i nemam ih?? Trebam li audiofilima govoriti da su budaletine zato što daju silne pare na gramofone, zvučnike i stare gramofonske ploče, jer je meni to glupo?? Pa, ja bih se ubio kad bih bio takav plitki idiot.

Uostalom, stiže na PC God of War, Uncharted 4, vrlo verovatno Ghost of Tsushima, prolepšani Witcher 3, za godinu dana će biti još štošta, ali sve je to nebitno kada uključim RED DEAD REDEMPTION 2 u punoj raskoši. Tada ne žalim ni paru koju sam dao na grafičku koja mi to omogućava. Kolika god da je. Meni je to ulaganje u zadovoljstvo u ovim jalovim vremenima, ma šta ko mislio.

bojanh
20.12.2021, 16:44
Vecinskim delom se slazem sa Nastijem, s tim sto ja nikad ne bi uzeo novu graficku (iako sam 2015/2016 kupio novu gtx 970 za 300+ eura), jer cim je izneses iz radnje, odmah gubis 10-15%, a ne volim gubitke nikako.
Da cekam 2-3 godine da se smiri situacija, a izlaze meni neke zanimljive igre koje bih voleo da odigram sad, a ne nakon par godina, to bas i ne mogu.

Ja sam vise za to da se kupi polovna graficka s garancijom na oglasu od nekog proverenog prodavca, jer se tu moze lepo ustedeti, ali treba nekad cekati i po 2-3 meseca, dok ne naleti tako dobra ponuda.
Koristis je godinu-godinu i po, prodas za iste/slicne/vece pare, dodas opet malo i uzmes jacu i tako u krug...em si je iskoristio da se izigras, em si zaradio ili u najgorem slucaju bio na nuli ili nekom mizernom gubitku.

Ja tako radim vec dugi niz godina i ne zalim se.
Sad sam se dokopao gtx 1080ti i izasla me oko 450-500e jer sam uzeo ceo racunar od nekog momka kome su hitno trebale pare.
A te graficke na oglasima su oko 650-750e sto jeste preskupo, ali se i prodaju sto je cudno, jer za slicne pare ima RTX 3060 da se nadje koja je tu negde kao 1080ti.
Tako da, 100 ljudi 100 cudi, svako radi kako zna i ume i kako njemu odgovara...neko ce da ceka 2-3 godine dok se graficke ne spuste na neki razuman nivo, lovatori ce da iskesiraju novu, snalazljivi ljudi ce da pecaju na oglasima dok ne ulove nesto itd itd itd.

planetm
20.12.2021, 20:36
Ljudi su različiti. Ne znam zašto se drugi omalovažavaju ako ne misle isto kao neki??

Ja sam kupio 5700XT za 50.000, prodao je za 75.000, dodao istu cifru od 50.000 koju sam dao za 5700XT da kupim RX6800 samo da bih igrao RDR2 kako valja. JA to volim, MENI LIČNO su igre nešto što obožavam čitav život. Treba li da govorim ljudima koji vole motore i automobile da su kreteni zato što ja nisam ljubitelj toga, ne zanimaju me i nemam ih?? Trebam li audiofilima govoriti da su budaletine zato što daju silne pare na gramofone, zvučnike i stare gramofonske ploče, jer je meni to glupo?? Pa, ja bih se ubio kad bih bio takav plitki idiot.

Uostalom, stiže na PC God of War, Uncharted 4, vrlo verovatno Ghost of Tsushima, prolepšani Witcher 3, za godinu dana će biti još štošta, ali sve je to nebitno kada uključim RED DEAD REDEMPTION 2 u punoj raskoši. Tada ne žalim ni paru koju sam dao na grafičku koja mi to omogućava. Kolika god da je. Meni je to ulaganje u zadovoljstvo u ovim jalovim vremenima, ma šta ko mislio.

Bas volis da budes skojevic:)

DeCoy
20.12.2021, 21:15
Član Saveza Komunističke Omladine Jugoslavije?

water wizard
20.12.2021, 22:43
drug član :p

ognjen_ogi
21.12.2021, 14:21
Pazi nije mogao da igra RDR2 sa 5700xt kako valja?
Brate nemoj me terati da instaliram,stvarno nemam vremena.

polarnimeda
21.12.2021, 17:36
3600 nije baš 1/3 od 5000

valjda sam zbog oznake 170HX u glavi racunao da je 1.700. debil. :kreza:
to vec malo menja stvari, ali da je 3.600 jedina cena po kojoj dobra grafika moze da se kupi, dao bih i toliko. :D
mada, ne bih ja bio ja kada bih imao platu od 5.000...

pa dobro, ja kad kazem da mi je plata toliko i toliko, racunam da je vise meseci. :D sredio bi se i stan lako, tj. posle nekog vremena kupila kuca na moru. :D
mada, kada znam da bi svejedno sedeo u jednoj sobi (dal je 2 sa 2 ili 100 sa 100 mi je svejedno) za kompom 90% vremena... jasno je zasto bi grafa pala prva. :D

ognjen_ogi
21.12.2021, 18:50
Ne bi dao druze sigurno,osim ako nisi neki lopurda,tajkun pa imas para za bacanje.Ustvari,morao bi prvo zenu da pitas.

polarnimeda
21.12.2021, 23:53
Ne bi dao druze sigurno,osim ako nisi neki lopurda,tajkun pa imas para za bacanje.Ustvari,morao bi prvo zenu da pitas.

ok, ako ti kazes da ja ne bih dao, onda ne bih dao. :odoK:

Aibo
22.12.2021, 13:14
^^ I bio je red da se urazumiš! Vrlo neracionalno koabajgi trošiš svoju kobajagi zaradu. :rofl:

JA to volim, MENI LIČNO su igre nešto što obožavam čitav život. Treba li da govorim ljudima koji vole motore i automobile da su kreteni zato što ja nisam ljubitelj toga, ne zanimaju me i nemam ih?? Trebam li audiofilima govoriti da su budaletine zato što daju silne pare na gramofone, zvučnike i stare gramofonske ploče, jer je meni to glupo?? Pa, ja bih se ubio kad bih bio takav plitki idiot.

Preach! �� Radiš to jer voliš i tako si u mogućnosti, nema šta kome da se pravdaš. Audiofili imaju pošalicu - Ako ti hifi nije skuplji od auta, onda nisi pravi audiofil. Ja je se držim doslovno već duže vreme. :kreza:

EDIT: Ne vidim da će se ovde išta stabilizovati i tokom iduće godine. Sve i kada se stabilizizuje ponuda, potražnja će nakon ovakvo dugog posta verovatno biti izuzetno jaka duže vreme. Tipujem na polovinu 2023 za vraćanje na MSRP.

DeCoy
22.12.2021, 15:11
Tipujem na polovinu 2023 za vraćanje na MSRP.

Do tad izlazi nova serija kartica pa će da dignu MSRP.

ognjen_ogi
22.12.2021, 18:39
Da,samo je problem sto audiofili ne slusaju muziku vec njihovu audio opremu,to je klasicna strast,kao opijat.

Aibo
22.12.2021, 22:45
Do tad izlazi nova serija kartica pa će da dignu MSRP.

Realno. Svi nešto kukaju na cenu ulja, a kako je nama gejmerima sa inflacijom 300% niko ne pita. :dedica:

Pravo je vreme da Intel napravi nešto konkretno sa Arc-om. Malo zdrave konkurencije i još ako bi kripto balon konačno pukao... pa možda i doživimo opet nove karte za 250€. Inače slabo igram ali sam se uželeo apgrejda. :kreza:

water wizard
22.12.2021, 23:44
zejtin svima treba a igrice samo zgubidanima

Aibo
23.12.2021, 11:46
Što si bre nervozan vodeni? "igrice" i "zgubidani"... rekao bi čovek da ne visiš i sam po ceo dan na IT forumu, da ne kažem zgubidaniš. :kreza:

Već sam krenuo da pravim listu zašto je GPU bolji od zejtina. :D Ali vidim nešto nam usahao smisao za humor, držaću se prozivanja skorojevića i zgubidana ko sav normalan svet.

polarnimeda
23.12.2021, 13:26
ocemo listu!!!

DeCoy
23.12.2021, 14:35
Nema grafičke bez zejtina :dedica:

https://i.ibb.co/VmCMZNB/269773648-3217151271839041-8809424268435138700-n.jpg (https://imgbb.com/)

NastyB
23.12.2021, 14:47
Pazi nije mogao da igra RDR2 sa 5700xt kako valja?

Igrao sam i sa GTX 1060, ali sam zbog RDR2 uzeo 5700XT, pa kad sam promenio monitor sa 24" Full HD, na 32" QHD to više nije bilo to, moralo se nešto jače. :)

Opet da ponovim, to je nešto što bih možda SAMO JA uradio, nešto zbog čega ne moram da prodam bubreg da bi priuštio. Jednostavno, volim da uživam u igrama bez problema i ne samo u tome, nego sam i kompjuter ukrašavao do takvih detalja da sam na Aliju kupio bele ekstenzije (https://www.aliexpress.com/item/1005003423614201.html?spm=a2g0o.9042311.0.0.6a334c 4df5cK1D) za frontpanel kablove. Da ne pominjem bele SATA kablove, crno-bele ekstenzije za napojne kablove, beli kuler, držač za grafičku, belo Corsair RM750x napajanje...

Ali, to je nešto što volim i u čemu uživam i to za mene nema cenu. Nadam se da ima onih koji to razumeju.

PinociO
23.12.2021, 15:47
Ali, to je nešto što volim i u čemu uživam i to za mene nema cenu. Nadam se da ima onih koji to razumeju.

Ima :D Ali ja ne smem ni da napisem svoj slucaj... jer ce me banovati do kraja zivota :D:D:D Kad bolje razmislim,bolje da cutim :kreza:

filpan
23.12.2021, 15:47
@Nasty
Daj podeli sliku kompjutera, da vidimo to.

pacsle
23.12.2021, 16:05
Ja sam isto gubio vreme na ukrašavanje kompjutera,dodavanje RGB ventilatora i sl.
Onda sam jedan dan sve rasprodao i sad nemam nikakav komp.
Shvatio sam da ustvari uživam u "sklapanju",a čim sve sedne na svoje mesto gubim interes.
Sve u svemu,bolest modernog vremena.

ognjen_ogi
23.12.2021, 16:33
Svi smo razliciti,ja recimo volim igre koje teraju na kombinatoriku,u tome nema nista lose,sto puta bolje od blejanja u kaficu.Cak ima dobrih niskobudzetnih igara,evo trenutno igram The last stand aftermath,igru je nemoguce igrati u rambo stilu.Cudi me da bas niko na forumu nije otvorio diskusiju za ovu igru.

filpan
23.12.2021, 17:12
Ko bi rek'o da cu u ovoj temi da prvi put cujem za neku igru koja mi se veoma svidja na prvi pogled. I koju cu da instaliram.
Hvala Ognjene.

water wizard
23.12.2021, 17:27
Pa gde drugde da čuješ, sigurno nećeš na pijac od neke babe :D

Aibo
23.12.2021, 18:42
Ja sam isto gubio vreme na ukrašavanje kompjutera,dodavanje RGB ventilatora i sl.
Onda sam jedan dan sve rasprodao i sad nemam nikakav komp.
Shvatio sam da ustvari uživam u "sklapanju",a čim sve sedne na svoje mesto gubim interes.

'Ako je to bolest, necu nikad da se lecim' :opanachke

Pa put je uvek zanimljiviji od sedenja na cilju. Samo treba sebi priznati da si hardveraš i da u čačkanju istog uživaš više nego u samom igranju. Naravno, jedno ne isključuje drugo.

@PinociO Otvori dušu, sem par cinika ovde si među svojima i ovo je safe zone za sve hardware related "bolesti". :D Evo ja ću prvi - ja sam Aibo i ja sam hardverokolik.

PinociO
23.12.2021, 22:22

:D Ja krenuo od nule,nisam imao nikakva predznanja,ucio danima i nocima,kupovao komponentu po komponentu,mislim da sam sve kupio... i godinu dana mi sve stoji u kutijama,nisam sklopio :to_care: Pre par dana sam svemu dodao i monitor,njega sam samo otvorio da vidim jel fizicki ok,i ukljucio ga na minut,povezao sa tabletom i to je to :to_care:

Molim razumevanje... ni sam ne znam za sta :D:D:D
da dodam,da okolina i majneri apsolutno nemaju razumevanja :qliranje:

NastyB
24.12.2021, 14:25
@Nasty
Daj podeli sliku kompjutera, da vidimo to.

Nema šta da se vidi osim da sam Star Wars nerd fan...

NastyB
24.12.2021, 14:51
Nema grafičke bez zejtina :dedica:

https://i.ibb.co/VmCMZNB/269773648-3217151271839041-8809424268435138700-n.jpg (https://imgbb.com/)

I sve to da ugasi...

https://i.ibb.co/RQ95m5d/111.jpg

Nicklord
24.12.2021, 18:22
Ja uvek mislim kako volim da sastavljam kompjutere i onda svaki put kad treba nešto da promenim potrošim 3 sata bez razloga i unervozim se

Samo da vidim nešto i ne uradim ništa :D

VlaK
24.12.2021, 23:46
http://www.sk.rs/forum/attachment.php?attachmentid=58135&d=1640348740

Gledam ovo sa desne strane i mislim baš mu dobar wallpaper. E tugo.

Dušan Vićić
25.12.2021, 10:43
http://www.sk.rs/forum/attachment.php?attachmentid=58135&d=1640348740

Gledam ovo sa desne strane i mislim baš mu dobar wallpaper. E tugo.
Auuu pravi stormtrooper. Samo da zna da puca i on je dželat.

Aibo
25.12.2021, 11:52
Bravo, fenomenalno skockano. A ja srećan kada zatvorim stranicu kućišta a ne prignječim nijedan kabal. 😄

galebns
25.12.2021, 13:15
Ni Enterprajz nije ovako skockan :D

ognjen_ogi
25.12.2021, 13:22
Meni se ne svidja hladnjak,realno ako cpu ne moze da ohladi vazduh onda ga ni ne uzimam.10900 sasvim dobro hladi fsp windale 6 hladnjak na auto,nema potrebe ze oc,na ovoj ploci bustuje na 4.8ghz minimum.

DeCoy
25.12.2021, 14:59
IMHO AIO vodeno hlađenje estetski izgleda mnogo prijatnije od vazdušnog, naročito ako se ide na ovako clean build.

NastyB
25.12.2021, 15:59
Probao sam i sa vazdušnim, ali sam vratio na AIO... :) :)

ognjen_ogi
25.12.2021, 16:22
za taj bild lepse izgleda u pravu si,sta znam ja sam recimo skinuo prednja 3 rgb koji su dosli sa kucistem i uzeo ova 3 sa fiksnim lezistem,mnogo su bolji.ona 3 su igracke u porednjenju sa ovim.
https://www.novicomp.rs/kupi/ventilator-za-kuciste-arctic-p12-pwm-pst-co-12cm-4-pin-black-black-1950

Koreli A.
28.12.2021, 7:41
Neba leba.
Evo 6 ujutru sedim cekam prve radnje da se otvore i gledam na sta da spucam novac.
Duga prica al cekam odlazem , ocu necu,6 meseci , napravio sam i sestricu komp a da udjem u novu sa ovom karticom jok.
Otkad sam se povredio komp je (i onako vec velika ljubav) pola zivota i da imam grafiku koja je bar u rangu sa procesorom a tolike pare su otisle i tu se krpim za 40 fps uraaa:kreza:

Ima u radnjama na stanju RTX 2060 evo ova. gotovo najjeftinija inace ,gigabjt je kao uradio ovu ver.2 a prva je imla neki problem sa hladjenjem, ili ne nemam pojma. Tako je tesko naci recenzije kupaca i bilo koga ,ima al za druge modele.
https://gigatron.rs/graficke-karte/gigabyte-geforce-rtx-2060-d6-6gb-gddr6-192bit-rev-20-gv-n2060d6-6gd-420532

Ili da uzmem
Asus GeForce TUF-GTX1660TI-6G-EVO-GAMING

Ipak DLSS tehnologija i bolja je 2060 a opet kakv li je model , sa druge strane ni Asus nije bas zablistao na 1660ti modelu ali ne mogu da nadjem zasto je to jeftiniji od ostalih.
RTX 3060 mi je vec mnogo a i nepotrebno.
Gtx 1650 imam odkad je izasla kupiosam je kad je dosla, znaci za 4 meseca pra tri godine. Eto toliko ocekujem da se koristim i sledecim modelom .
Ps Moji ide u nabavku za grad to mi je prilika da "posljem" po karticu zato se i snebivam ovako rano( a jer sam blesav ako odlozim predomislicu se opet , novac je potrosen pa potrosen umesto da radi u kompu stoji bezveze namenjen neiskoriscen)
Glavno pitanje je da li bi pogresio da uzmem RTX 2060 gigabajt D6 g6 rev.2 ? Ima li ozbiljni falinku , ne mogu da nadjem recenziju, video nista o konkretnom modelu , samo koliki je FPS i na gigatron sajtu prezentaciju.

DeCoy
28.12.2021, 9:08
Ako ću da dam 80k za 2060 onda ću da dam i 120 za 3060...